Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev #10 2023 - Julbrev
Nu finns det en politisk överenskommelse om det EU-direktiv som ska säkerställa att de som bryter mot eller kringgår EU:s sanktioner lagförs. Det bör särskilt noteras att rådet och EU-parlamentet enats om att juridiska personer (t.ex. företag) också kan hållas ansvariga för de brott som definieras i direktivet.
 
Nyligen antogs också det 12:e sanktionspaketet mot Ryssland och därmed utökas EU:s importförbud till att bland annat omfatta ryska diamanter. Förbudet mot export till Ryssland utökas också i flera delar, bland annat genom att export av verktyg, teknik och andra varor till rysk industri förbjuds. Även export av tankfartyg till Ryssland förbjuds samtidigt som förbudet mot transitering av varor genom Ryssland utökas.
 
I november medverkade TI Sverige i ett konstruktivt rundabordssamtal om antikorruption med civilminister Erik Slottner. Samtalet fokuserade på en ny nationell handlingsplan mot korruption. Jag kan konstatera att regeringen i budgetpropositionen säger att det ska bli en handlingsplan "som tar ett brett grepp om arbetet mot korruption och otillåten påverkan".
 
TI Sverige välkomnar denna tydliga och av oss efterfrågade ambitionshöjning. Vi ser fram emot att fortsätta att bidra aktivt till framtagande av handlingsplanen som förväntas beslutas av regeringen under våren. Vi väntar samtidigt på den sedan länge av regeringen aviserade straffrättsliga utredningen som bl.a. ska se över korruptionsbrotten och tjänstemannaansvaret.
 
Som vanligt uppmärksammade vi den Internationella antikorruptionsdagen, och du som inte hade möjlighet att delta på plats kan nu se hela programmet på vår Youtube-kanal. Bl.a. presenterades erfarenheterna hittills från vår Stödlinje för visselblåsning. Titta gärna på och sprid vår senaste animerade film om Stödlinjen.
 
Infiltration och otillåten påverkan av offentlig förvaltning är företeelser som numera återkommer regelbundet i debatten. Det kräver gemensamma krafttag av flera samhällsaktörer – men framför allt en betydligt större riskmedvetenhet för att förhindra att det sker. En viktig komponent i detta arbete är att man arbetar aktivt med att identifiera och förebygga intressekonflikter – och att vi alla tar ansvar för att motverka likgiltighet kring dessa frågor på arbetsplatser och i föreningslivet.
 
Det är glädjande att se att TI Sveriges kompetens och medverkan i samhällsdebatten efterfrågas alltmer. För att möta den efterfrågan behöver vi stärka oss. Stöd gärna oss i det arbetet och bli medlem i TI Sverige alternativt ge en julgåva till vår verksamhet. Tack för ditt stöd!
 
God Jul & Gott Nytt År!
 
Ulrik Åshuvud
Generalsekreterare
TI Sverige
Om TI Sverige
Internationella antikorruptionsdagen 2023
Den 8 december bjöd TI Sverige och Institutet Mot Mutor in till en halvdag för att uppmärksamma den internationella antikorruptionsdagen. Hade du inte möjlighet att delta på plats eller vill du se om seminariet? Nu finns inspelningen tillgänglig på Youtube.
Vill du veta mer om visselblåsning?
Välkommen att kontakta Stödlinjen för visselblåsning. Stödlinjen erbjuder information och stöd till personer som vill veta mer om visselblåsning.
Vänligen notera att Stödlinjen har förändrade öppettider under jul- och nyårshelgerna – mer information finns på vår web.
Svenska investerare och TI Sverige samarbetar för att motverka korruption
Sedan drygt två år samverkar TI Sverige med Folksam, Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder, SEB Investment Management, Skandia och Svenska kyrkan inom ramen för Investors Integrity Forum (IIF). I anslutning till den Internationella antikorruptionsdagen pekade vi gemensamt på behovet av ett större fokus på antikorruption ur ett investerarperspektiv. [Läs mer]

Antikorruption för handelsfrämjande
Som del av Kommerskollegiums Trade Academy Trade Promotion hösten 2023 har vi på TI Sverige under november hållit i ett seminarium om korruptionens påverkan på handel och ansvarsfullt företagande och tre studiebesök hos svenska företag verksamma i vårt Business Integrity Forum (BIF). Vi har dessutom föreläst för hela myndigheten om transparens, integritet och ansvarsutkrävande i arbetet mot korruption.

TI Sverige deltog i rundabordsmöte med civilministern om antikorruption
I november bjöd civilministern in till rundabordsmöte om offentlig upphandling, otillåten påverkan, intressekonflikter, god förvaltningskultur samt förbättrade förutsättningar för korruptionsbekämpning i kommunsektorn. I mötet deltog flertalet myndigheter samt TI Sverige.

I en kommentar till mötet säger civilministern att "frågan om korruption och otillåten påverkan är prioriterad av regeringen. Vi ser ett ökat behov av att arbeta aktivt mot korruption och otillåten påverkan i offentlig förvaltning, och att öka motståndskraften mot nya hot. Att ta del av expertis från samhällets aktörer är viktigt i regeringens fortsatta arbete med att ta fram en ny handlingsplan mot korruption".

Foto: Regeringskansliet
Korruption i Sverige
En reform för datadelning
En ny utredning föreslår att det införs en ny lag om den offentliga förvaltningens förmåga att utbyta information. Föreskrifterna ska etablera regler för hur digital information och data ska delas mellan bland annat myndigheter, regioner och kommuner. En ökad informationsspridning och insyn kan öka transparens och möjligheten att analysera hur förvaltningen utför sitt uppdrag.
 
Antikorruption i statsförvaltningen – framsteg sker men för långsamt
Statskontoret har lämnat sin slutrapport som ger en lägesbild av myndigheternas arbete mot korruption. Rapporten har identifierat fyra områden som är centrala i myndigheternas förebyggande arbete mot korruption: ledning och organisering, kunskap och medvetenhet, risker och riskanalyser samt åtgärder för att förhindra, upptäcka och hantera misstänkta fall av korruption.
 
Utsatthet bland förtroendevalda
Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar i en ny studie att var tionde förtroendevald uppger att de utsatts för hot, våld eller skadegörelse av en systemhotande aktör på grund av sitt politiska uppdrag. Den otillåtna påverkan har bidragit till en ökad tystnadskultur och att förtroendevalda exempelvis undvikit att driva vissa frågor.
Bankinitiativet Hållbar byggbransch
I slutet av november lanserades Hållbar byggbransch som förväntas bidra till sund konkurrens och motverka missförhållanden i byggbranschen. Bankerna inför nu särskilda villkor för kreditgivning vid finansiering av byggverksamhet.
 
Ytterligare åtgärder för att stärka arbetet mot matchfixning
Regeringskansliet har beslutat om ett förslag till ändringar i spelförordningen till Europeiska kommissionen. De föreslagna förordningsändringarna innebär bland annat att Spelinspektionen ska inrätta en plattform för informationsdelning och att Spelinspektionen, spelbolag och vissa idrottsförbund får utökade skyldigheter och möjligheter att utbyta uppgifter om misstänkt matchfixning.

Dom i mål mot åtalad domstolsanställd
Attunda tingsrätt har meddelat dom i ett mål där en domstolshandläggare åtalats för att bland annat röjt sekretesskyddade uppgifter. Den åtalade döms för ett grovt brott mot tystnadsplikt, ett grovt dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt och ett dataintrång. Påföljden bestäms till fängelse i ett år och nio månader.
 
Arbetet mot internationella mutor behöver stärkas
Även om Sverige anses ha en låg nivå av korruption så noterar European Research Centre for Anti-Corruption and State-Building (ERCAS) i sin framtidsspaning att Sverige ligger efter vad gäller möjligheten att fälla företag för mutor i internationella affärer och transparens runt offentlig upphandling.
Allvarliga brister i riskbedömningar och styrning
Finansinspektion bötfäller ett kapitalbolag på 45 miljoner kronor för bland annat bristfälliga riskbedömningar av sina kunder och otillräckliga åtgärder för kundkännedom.
 
Sveriges åtgärder för att förebygga korruption är enbart delvis uppfyllda
Gruppen av stater mot korruption (Greco) har följt upp Sveriges åtgärder för att förebygga korruption. Polismyndigheten och den högsta verkställande politiska nivån har särskilt granskats. Polismyndigheten får beröm för sitt korruptionsförebyggande arbete men Greco konstaterar att öppenhet och integritet behöver stärkas inom den högsta verkställande politiska nivån.
 
Dessutom efterfrågar man specifika åtgärder, verktyg och rekommendationer som del av arbetet med den nationella antikorruptionsplanen. Sverige ska i juni 2024 återrapportera till Greco vilka åtgärder som vidtagits för att genomföra kvarstående rekommendationer.
TI Sverige i media
Hotellrevyn: Vi kommenterar visselblåsarlagstiftningen och berättar om Stödlinjen för visselblåsning.
TI Sverige tipsar...
Konferens om FN:s konvention mot korruption
Tillsammans med många andra civilsamhällsorganisationer har Transparency International medverkat i den tionde konferensen för de 190 länder som ratificerat FN:s konvention mot korruption. Transparency International uppmärksammade bland annat behovet av transparent partifinansiering, öppna register för verkliga huvudmän och utrymme för civilsamhället att verka och utkräva ansvar.
 
Överenskommelse som skyddar journalister och människorättsförsvarare
EU har tagit ytterligare steg genom en politisk överenskommelse för att skydda journalister och människorättsförsvarare mot ogrundade anspråk eller rättegångsmissbruk – så kallade munkavleprocesser.

EU-direktiv om due diligence – ett steg närmare
EU:s medlemsstater och EU-parlamentet har nått en överenskommelse om Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD). Direktivet innebär bland annat krav på att stora företag ska identifiera, hantera och redovisa sina risker kopplade till mänskliga rättigheter och miljö i värdekedjor. Finanssektorn exkluderas dock i nuläget men kan inkluderas senare. Direktivet ska nu godkännas och formellt antas av Europeiska rådet och EU-parlamentet.
 
Bistånd för en ny era - frihet, egenmakt och hållbar tillväxt
I regeringens reformagenda för det svenska biståndet betonas långsiktighet, transparens och effektivitet. I reformagendan noteras bland annat behov av ökad transparens i leverantörsled samt ansvarsutkrävande och antikorruption i hälsosektorn. Sida ges i uppdrag att utveckla transparensgarantin och modernisera OpenAid.
Ökad insyn för demokratins försvar
EU-kommissionen har antagit ett paket till demokratins försvar, vars centrala del är ett lagstiftningsförslag för att öka insynen i intresserepresentation för tredjeländers räkning som syftar till att påverka politiken, beslutsfattandet och det demokratiska utrymmet, och stärka möjligheten till demokratiskt ansvarsutkrävande.
 
Korruptionsrisker inom miljö och klimat
Institutet Mot Mutors rapport Framträdande korruptionsrisker inom miljö och klimat berör några särskilt korruptionsutsatta områden inom klimat och miljö – bland annat illegal transport av miljöfarligt avfall, illegal handel med vilda djur och växte samt illegal skövling och handel med timmer.
Etikarbetet i Norden
En undersökning om etik och regelefterlevnad bland nordiska företag visar bland annat att även om fler personer arbetar med antikorruption så är det få företag som erbjuder något annat än onlinebaserad etikutbildning. Antalet rapporter inom visselblåsningskanalerna har ökat och nästan alla företag (98%) erbjuder anonymitet vid rapportering.

Stärkt vägledning mot korruption
Internationella Handelskammaren, ICC, har lanserat uppdaterade regler för att bekämpa korruption. De nya reglerna inkluderar stärkt vägledning kring utveckling av visselblåsarfunktioner, förhållningssätt till tredje part, samt betoning på ansvarsfullt affärsbeteende som sträcker sig längre än till strikt regelefterlevnad
Kalender
24 januari
Investors Integrity Forum

30 januari
Corruption Perceptions Index 2023
Instagram
LinkedIn
Twitter
Web
E-post
Copyright © 2023 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden