Copy
Si no veus bé el butlletí, fes clic aquí.

Benvolgut/da

Volem aprofitar aquest Nadal per expressar-te el nostre més sincer agraïment pel teu continu suport. Ha estat un any desafiador per a tots i totes.

Des de la Càtedra, hem treballat per enfortir la nostra presència a la comunitat, alimentant el debat sobre el desenvolupament econòmic local i el treball decent (ODS 8) a l'àrea metropolitana de Barcelona. Hem organitzat conferències i trobades, endegat un projecte ambiciós per a la definició d'un indicador de la qualitat del treball, i publicat opinions d'especialistes i professionals sobre el desenvolupament econòmic local.

En aquest esperit festiu, ens complau compartir un resum de les principals activitats celebrades al llarg del 2023.

Que aquest Nadal estigui ple d'alegria i pau per a cadascú de vosaltres i els vostres éssers estimats. Agraïm un cop més el teu suport incondicional i esperem seguir sent la teva elecció el proper any.
Bones festes!

Atentament.
La Direcció de la Càtedra

Anàlisi i recerca aplicada


L'Objectiu 8 de l'Agenda 2030 té com a finalitat “promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l'ocupació plena i productiva i el treball decent per a tothom”. La qualitat del treball és un dels elements clau per a un treball decent. Però, de quina manera és possible mesurar un concepte, de vegades tan abstracte i tan contestable com la qualitat del treball?

La Càtedra ha promogut un estudi aplicat i participatiu per un model de seguiment dels compromisos assumits en el marc de l’Acord de Barcelona per l’Ocupació de Qualitat 2021-2030. L'estudi, encarregat a KSNET (Knowledge Sharing Network S.L), té com a objectiu definir e implementar una proposta operativa d’índex sintètic per mesurar la qualitat del treball a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

L'estudi combina la millor evidència disponible amb una metodologia participativa que promou la innovació social entre la universitat, l'administració pública local i els representants de la societat civil. Amb aquest espiritu, i amb el lideratge de Barcelona Activa, la proposta de index ha sigut compartida i debatuda amb el Grup de Treball sobre indicadors de qualitat de l’Acord de ciutat per l'ocupació de qualitat (ABOQ 2021-2030), que veu entre es seu membres el Ajuntament de Barcelona, el Consell Econòmic i Social de Barcelona, el SOC, l’Observatori del Treball i Model Productiu (Generalitat de Catalunya), el SEPE, els principals agents socials i econòmics (CCOO, UGT, PIMEC i FOMENT) i la Diputació de Barcelona.
 
Consulta els detalls sobre la proposta

Conferències i actes públics


Treball digne, qualitat de l’ocupació i innovació. El camí cap a la implementació de l’Agenda 2030 (març 2023)

En aquest acte, vam presentar dos estudis en l'àmbit del desenvolupament econòmic local i el sector del treball (ODS 8). Va comptar amb les intervencions de 
  • Ricard Gomà, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i actual director de l'Institut Metròpoli.
  • Marc Martí Costa, responsable de l'àrea de governança i polítiques del mateix institut.
  • Raquel Gil Eiroa, Comissionada de l’Ajuntament de Barcelona.
Recupera l'emissió de l'acte

El documental “Ciutat en beta. El treball d’avui, la ciutat de demà” va arribar a la UPF el mes de juny

Davant d’un públic amb més d’un centenar d’estudiants del grau de Ciències Polítiques i de l’Administració, Albert Cañigueral i Aina Montagut van presentar el documental i van obrir un interessant espai de debat.
Llegeix la crònica de la sessió

Els nostres articles breus


L'investigador Vittorio Galletto analitza l'abans i el després que la COVID-19 ha suposat al mercat de treball

L'economista, investigador i Cap de l'Àrea d'Economia Regional Urbana de l'Institut Metròpoli fa un cop d'ull a l'evolució dels principals indicadors i la normativa laboral des del 2019 amb l'esclat de la pandèmia i fins a l'actualitat.

L’article es titula “El mercat de treball de Barcelona després de la COVID-19” i el pots llegir en aquest enllaç:
 
Llegeix l'article de Vittorio Galletto

Més articles:

Joan Benach

El catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra ha reflexionat sobre l’impacte de la precarietat laboral en la salut dels treballadors i treballadores.

✍🏼​ Pots llegir "La precarietat laboral, una inacceptable realitat tòxica per a la salut”, en aquest enllaç.

📽️​ També pots veure l'entrevista a Joan Benach en vídeo aquí.
 
Eva Rimbau-Gilabert i Carles Méndez Ortega

La professora i el professor d'Economia i Empresa a la Universitat Oberta de Catalunya han escrit sobre l'impacte del coworking a Barcelona.

✍🏼 Pots llegir "Teletrabajo y Espacios de Coworking. El caso de Barcelona”, en aquest enllaç.
 
Albert Cañigueral

L'Enginyer Multimèdia per la Universitat Ramon Llull ha reflexionat sobre les oportunitats i les amenaces de la digitalització per als/les cuidadors/es.

✍🏼 Pots llegir "Cures, treball domèstic i plataformes digitals”, en aquest enllaç.

📽️​ També pots veure l'entrevista a Albert Cañigueral en vídeo aquí.
 
En aquest apartat publiquem tots els articles breus

T'esperem al 2024!

Per estar al dia de totes les activitats de la càtedra, segueix-nos a qualsevol d'aquests canals: 
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2023 Càtedra PEL, Tots els drets reservats.