Copy
Verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding & fysiotherapie onder één dak!
Fitplan nieuwsbrief Leeuwarden | Sneek
Nieuwsbrief december 2023  |  Fitplan Sport-medisch centrum
Blog van Kim | Tarieven 2024 | Openingstijden feestdagen | Nieuw voedingsprogramma | Voorgesteld: Anneke Bronsema | Vergoedingen zorgverzekeraars 2024 | Gezond ontbijtrecept | 20 weetjes

De wilde zorgverzekeringswereld

“Ach ja, dat is nog niet eens de helft!” probeer ik enigszins licht te reageren op verbazing van mijn patiënt zonder het issue weg te bagatelliseren. Zo nu en dan wordt er eens doorgevraagd over contracten met zorgverzekeraars of wordt er naar de reden gevraagd waarom we sommige hiervan niet hebben getekend of zullen tekenen. Fijn dat daar interesse voor is, maar wat is het verrekte lastig om het niet uit te laten monden in een klaagzang! 

Toch is het wel goed dat er wat meer bewustwording komt hoeveel macht de zorgverzekeraars eigenlijk hebben. En als ze die macht nu eens zouden gebruiken om zo hoog mogelijke kwaliteit in de zorg af te dwingen, maar zelfs ik als grote naïeveling heb ondertussen wel door dat dit niet voorop staat in hun beleid. Het is alsof we het hele jaar mooie dansjes moeten opvoeren, elk jaar weer op moeten draven met de prachtigste nieuwe choreografieën. Maar hoe tof onze tango ook is, onze moves resulteren nog altijd niet in een fatsoenlijk tarief (zie verderop in deze nieuwsbrief). Maar hé, wie houdt er niet van een uitdaging, dus we dansen er gewoon weer rustig op los dit jaar! 

Naast deze dans-acts hebben we ook nog de declaratie-jungle waarin er elk jaar weer nieuwe ingewikkelde spelregels komen en je je soms een ware tarzan voelt als je na uren zoeken sommige afkeurings-mysteriën hebt weten op te lossen. Waar het tevens moeizaam doorheen liaan-zwaaien is, is de jungle van bureaucratie, op zoek naar die goed verstopte goedkeuringen en zeldzame toestemmingen. Het zijn enorme belevenissen kan ik je vertellen! 

Dan nog het behandelplafonds- en limietendoolhof! Zonder schatkaart een waar avontuur om de weg voor de patiënten te vinden tussen alle beperkingen en regels; “hier linksaf voor chronische rugklachten, houdt rechts aan voor kniepijn oh en pas op voor die valstrik van de onbeperkte vergoeding.” De laatste die leuk is om aan te halen, is de onderhandelings-comedy. We horen in de media wel eens voorbij komen dat wij zouden kunnen onderhandelen met een zorgverzekeraar?! WHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHA. Té grappig… 
Gelukkig zijn er veel collega’s dol op hun werk en patiënten. We blijven lachen, dansen, zwaaien en vergeten niet dat elke uitdaging een kans is om onze innerlijke avonturiers te laten stralen! En ons tegelijkertijd moeten beseffen dat we het qua zorg natuurlijk helemaal niet zo slecht hebben in ons land. 😊

Liefs, Kim
Laten we ons focussen op de positieve dingen!
Op een mooi 2024!
Voedingsprogramma Fitplan

Actie voor bestaande leden: tijdelijke upgrade fitness abonnement

Wil jij een frisse start maken voor jouw gezondheid in 2024? Misschien sport je al wel enige tijd bij ons, maar wil je nog wat meer – tijdelijke - begeleiding op voedingsgebied? Ontdek ons gloednieuwe exclusieve voedingsprogramma, speciaal ontworpen voor onze bestaande leden om je te begeleiden naar een gezondere levensstijl. Geen diëten, geen strenge regels. In het eerste kwartaal van 2024 bieden wij een holistische benadering van voeding waarin genieten en resultaten hand in hand gaan. Ontdek de 5 stappen naar succes (denken wij dan!)

Online anamnese: Begin je reis met een gedetailleerde online anamnese.
Eerste fysieke afspraak: Maak persoonlijk kennis en bereid je voor op de reis die voor je ligt.
Wekelijkse voedingswijsheid: Ontvang waardevolle informatie en opdrachten via ons online stappenplan.
Onbeperkte vragen via email: Stel al je vragen en krijg directe ondersteuning.
Na 12 weken: Niet alleen een fysieke transformatie, maar ook een opstart naar duurzame gedragsverandering.

Voeding(sgedrag) bepaalt een groot deel van jouw gezondheid. Neem verantwoording voor een gezonde relatie met voeding met dit programma door je abonnement te upgraden en zorg voor een goed begin van 2024. Je legt hiermee een perfecte basis om op voort te borduren. Verlengen of later nog eens een traject doen is uiteraard altijd mogelijk. 

Fysieke Voordelen:

  • Gewichtsbeheersing
  • Verhoogd energieniveau
  • Geoptimaliseerde lichamelijke gezondheid
  • Positieve invloed op gemoedstoestand
  • Verbeterd zelfvertrouwen

Mentale Voordelen:

  • Bewustwording en mindful eten
  • Effectief stressmanagement
  • Positieve relatie met voeding
  • Verbeterde focus en concentratie
  • Zelfreflectie en persoonlijke groei

Dit 12-weekse programma is jouw ticket naar een gezonder 2024. Lees er meer over op onze website. Upgrade nu je abonnement en maak van 2024 jouw jaar van welzijn!

Voedingsprogramma 2024
Vlees
Wist-je-dat...
  • Een maaltijd met dierlijke eiwitten voor meer spier opbouw zorgt dan een maaltijd met plantaardige eiwitten?
  • Anneke vanaf 2 januari les gaat geven in Yin Yoga in Sneek én in Leeuwarden?
  • Je 30 keer naar een afbeelding moet kijken met een lekkernij om het verzadigingseffect te krijgen?
  • Het niet mogelijk is om slaap ‘in te halen’?
  • De mannelijke artsenblik en het gebrek aan kennis over het vrouwenlichaam de EU miljarden kost?
  • Uitslapen en dutjes doen de meeste effectieve interventie is om je sportprestaties te verbeteren?
  • Het op de afdeling cardiologie eigenlijk om gezondheid en preventie zou moeten gaan i.p.v. om ziekte en zorg?
  • 1 op de 3 deelnemers aan het GLI programma meer dan 5% van hun lichaamsgewicht afvallen? 
  • Je met sporten niet alleen je spieren maar ook je immuunsysteem traint?
  • Sporten in de sportschool grote invloed heeft op je mentale gezondheid?
  • Kinderen vaker buiten spelen als hun ouders dit heel belangrijk vinden?
Beweegbalans

Beweegbalans 

Herken je dit? Je wilde meer bewegen, begon zo goed, maar na een paar weken lig je toch weer op de bank te Netflixen. Hoe kan dat? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat slechts 54% van de mensen die meer willen bewegen daarin ook slaagt. Motivatie is blijkbaar geen garantie voor succes. In dit artikel beschouwt Sven van As, gedragsexpert en docent-onderzoeker aan de Radboud Universiteit, de basisprincipes die ten grondslag liggen aan beweging.

Principe 1: We vermijden inspanning
Een van de basiswetten in de gedragspsychologie is de wet van de minste inspanning. Deze wet stelt dat we inspanning zoveel mogelijk vermijden. Experimentele studies bij zowel mensen als dieren bevestigen deze wet: Kunnen we hetzelfde doel bereiken met minder moeite, dan gaan we voor de optie die het makkelijkst is. We maken als mens continu de afweging of een actie de inspanning die het zal kosten waard is. Soms doen we dat bewust, maar veel vaker is deze afweging in een split-second en onbewust gemaakt.

Een tekenend voorbeeld van deze wet van de minste inspanning zijn olifantenpaadjes. Deze uitgesleten paadjes ontstaan doordat mensen constant afwijken van de aangelegde wandel- of fietspaden, omdat de afsnijroute sneller is. Met afsnijden vermijden we inspanning. En dit is slechts één van de vele voorbeelden waarbij we dat doen. Dezelfde wet verklaart immers ook waarom een avondje Netflixen zoveel aantrekkelijker kan zijn dan een flinke work-out. Niet gek dus, dat het een uitdaging is om mensen in beweging te krijgen: het gaat in tegen onze natuurlijke neiging om inspanning te vermijden.

Toch doen we in ons leven ook heel wat moeite. Sportvelden en fitnesscentra zijn vaak overvol en veel Nederlanders rijden honderden kilometers naar de bergen om te kunnen wintersporten. Hoewel we in principe dus inspanning vermijden, zoeken we het soms juist op. En of dat het geval is, hangt af van de beloning die er tegenover staat.

Principe 2: We streven beloningen na
Beloningen zijn overal en sturen ons gedrag. Globaal onderscheiden we twee typen beloning: extrinsiek en intrinsiek. Extrinsieke beloningen liggen buiten de activiteit die we doen. Zo werken we voor ons maandelijkse loon en brengen we onze flesjes terug naar de supermarkt omdat we er statiegeld voor krijgen. Ook in het beweegdomein zien we dit soort extrinsieke beloningen terug. Denk bijvoorbeeld aan de medailles die je krijgt bij sportevenementen, de kudo’s op Strava en de punten, ringen of het vuurwerk op onze slimme horloges als we voldoende bewogen hebben. Extrinsieke beloningen kunnen ons dus in beweging brengen. Maar zodra de beloning verdwijnt, is de kans groot dat we het gedrag waarvoor we werden beloond niet meer laten zien. Waar zou je immers al die moeite voor doen?

Intrinsieke beloningen hebben een blijvender effect. Dit zijn beloningen die we uit de activiteit zelf halen. Dan gaat het over iets simpels als plezier. Als we iets doen omdat we het leuk vinden, is dat ontzettend belonend. We hoeven dan geen medailles, kudo’s of vuurwerk op onze smartwatch om in beweging te blijven. De activiteit zelf is al zo belonend, dat we het toch wel de moeite waard vinden.

Tot slot is er een derde vorm van motivatie: autonome motivatie. Deze motivatie bevindt zich tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. We voeren een activiteit dan niet per se uit omdat we het leuk vinden, maar omdat we de uitkomsten ervan belangrijk vinden of omdat het bij ons past. Sport je omdat je het belangrijk vindt gezond of fit te blijven, dan is dat een vorm van autonome motivatie. Deze vorm van motivatie heeft meer blijvende effecten dan extrinsieke motivatie, maar blijft wel achter bij die van intrinsieke motivatie.

De beweegbalans
Of iemand in beweging komt, hangt uiteindelijk af van de balans tussen de inspanning die het kost en de beloning die het oplevert. Weegt de beloning zwaarder dan de inspanning, dan komen we in beweging. Motivatie zou je dus kunnen zien als het proces waardoor we voorbij de kosten van inspanning gaan om een intrinsieke of extrinsieke beloning te krijgen.

Wat maakt het dan zo moeilijk om van de bank af te komen na een werkdag? En waarom beweegt de één zoveel meer dan de ander? De meesten van ons weten inmiddels wel dat het goed is voor onze gezondheid om voldoende te bewegen (grote beloning) en dat zo’n ommetje maar weinig moeite (lage inspanning) kost. Toch?

Niet helemaal. Voor onze keuze om wel of niet te bewegen gaat het namelijk om onze perceptie van inspanning en beloning. En die perceptie staat niet vast, maar wordt (onder andere) beïnvloed door onze ervaring, energie en de wachttijd voor een beloning. Zo bouw je met ervaring routines op. Hierdoor hoef je minder na te denken en kun je op de automatische piloot aan de slag. Hetzelfde gedrag wordt dus makkelijker en hoe makkelijker het is, hoe groter de kans dat we het doen. 

Bovendien kan inspanning zwaarder voelen als we moe zijn. Verschillende theorieën suggereerden het al en inmiddels bevestigen ook de eerste wetenschappelijke onderzoeken het: hoe inspannend we iets vinden, hangt af van de energie die we op dat moment hebben. 

Tot slot laten we ons snel verleiden door beloningen op de korte termijn. Dit effect kunnen we verklaren met behulp van het psychologische fenomeen ‘delay discounting’: Hoe langer het duurt voordat we een beloning krijgen, hoe minder we die beloning waard vinden op het moment van kiezen. Zo kiezen we ondanks ons goede voornemen dus toch voor die directe beloning (pizza en Netflix) na een drukke werkdag, in plaats van te investeren in die veel grotere beloning over lange tijd (een goede gezondheid). 

Stok achter de deur nodig om wél de goede voornemens vol te houden? Schakel de hulp van een leefstijlcoach in!

Leefstijl coaching bij Fitplan
Anneke Bronsema voorgesteld

Meet Anneke Bronsema en haar Yin Yoga lessen! 

Zeer verheugd zijn we met de komst van Anneke, een oude goede bekende in een nieuwe jasje! Een yoga-jasje welteverstaan. 😊 Zowel in Sneek als in Leeuwarden gaat zij Yin Yoga lessen geven, op meerdere dagen en verschillende tijden. Daarnaast verzorgt ze in Sneek (en mogelijk tzt ook in Leeuwarden) yogalessen voor specifieke doelgroepen.

Check de lesdagen- en tijden hier in het Fitplan lesrooster. Daarnaast zal het schoonhouden van onze geliefde werkplekken ook vallen onder de verantwoording van Anneke. Wil je alvast kennismaken; neem dan een kijkje op haar profielpagina!

Anneke voorgesteld
Tarieven 2024

Graaiflatie is Woord van het Jaar 2023. Wij vertellen je open en eerlijk dat onze abonnementsprijzen in 2024 omhoog gaan. Check het hier.
Openingstijden feestdagen

Vrijdag 22 dec zijn we na 16.30 gesloten ivm de jaarlijkse kerstborrel met ons team. Verder zijn we op eerste en tweede kerstdag gesloten.

Op de eerste januari zijn we ook dicht. Vanaf dinsdag 2 januari ben je (inclusief goede voornemens) weer van harte welkom!
Contractkaart zorgverzekeraars 2024

Zorgverzekeraars en de fysiovergoeding in 2024

Het overzicht is definitief: dit zijn de gecontracteerde zorgverzekeraars. Bij deze partijen kunnen wij rechtstreeks - namens de patiënt - de nota van fysiotherapie onderzoeken en behandelingen indienen.

Dat betekent natuurlijk niet dat je niet bij ons onder behandeling kunt komen als je in 2024 verzekerd bent bij 1 van de niet-gecontracteerde verzekeraars. Je krijgt dan alleen de rekening zelf en bent zelf verantwoordelijk om deze in te dienen en de vergoeding te ontvangen. Dit is tegenwoordig trouwens een fluitje van een cent bij de meeste zorgverzekeraars! 

De tarieven die praktijken - en wij dus ook -  tegenwoordig aanhouden, zijn uitgerekend in een onafhankelijk onderzoek welke opgetuigd en gefinancierd werd door Zorgverzekeraars Nederland, ons KNGF en de overheid. Dit om de langlopende discussie over tarieven te laten eindigen. Alle partijen hebben afgesproken om deze kostprijzen leidend te laten worden. Helaas verzaken de zorgverzekeraars nog lichtelijk hierin, maar ze hebben het excuus van corona natuurlijk, dus we houden de moed erin.

Op onze website lees je uitgebreid hoe de vergoeding van de fysiotherapie geregeld is. Mocht je nog vragen hebben of advies nodig hebben, vraag ons gerust via mail!

Vergoedingen 2024
Zwanger en dik
En-wist-je-dat...
  • Zwangere vrouwen vaker last hebben van overgewicht of obesitas?
  • Daglicht de kans op depressiviteit en psychoses aanzienlijk verkleind?
  • Onze hersens de wereld zien op basis van wat ze denken hoe het zal gaan, dus op basis van een voorspelling? We reageren dus niet op wat we zien, maar wat we voorspellen te gaan zien. Dit maakt het ook lastig om de intenties van anderen goed te beoordelen.
  • Je net zo goed 20 minuten kunt sporten na een slechte nacht als 2 bakken koffie drinken?
  • De geleerden ontdekt hebben dat er in koffiedik een stofje zit die ons mogelijk kan beschermen tegen ziekte van Parkinson en Alzheimer?
  • Bij mensen die sneller wandelen dan 6 km/u het risico op diabetes type 2 met 39% verlaagt?
  • Wandel-meditatie bestaat? Het is een mindfulness oefening die oorspronkelijk uit het Boeddhisme komt. Simpel gezegd; je loopt door de natuur terwijl je op je ademhaling net, je stappen telt of bewust denkt aan de dingen waar je dankbaar voor bent.
  • Verborgen buikvet de kans op de ziekte van Alzheimer vergroot?
  • 1 op de 3 kankergevallen te voorkomen is?
Gezond ontbijtrecept

Gezond ontbijtrecept; overnight oats met gestoofde appels en kaneel 

Gezond en makkelijk ontbijten, dat willen we allemaal wel toch? Maak daarom deze overnight oats met gestoofde appeltjes, kaneel en pecannoten. Super easy en heel goed voor te bereiden.

Meer gezonde ontbijtjes? Ga aan de slag met havermout! Het is van nature laag in calorieën, hoog in vezels, zit vol langzame koolhydraten én is spotgoedkoop. En o-ja, je kan er eindeloos mee variëren.

Heb (of maak) je soms geen tijd voor een gezond ontbijt? Dan is dit recept al helemaal super. Je kunt het namelijk ontzettend goed voorbereiden, ofwel mealpreppen.

Maak onderstaand recept twee, drie of zelfs vier keer en je hebt de dagen erna een heerlijke start van de dag. Bewaar de onderdelen in afgesloten bakjes in de koelkast, tot vier dagen vooruit.

Tip: wil je langer vooruit maken? Maak dan individuele porties overnight oats met de gestoofde appeltjes (zonder de nootjes) en vries deze in.

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 el kokosolie of ongezouten roomboter
  • 1 appel
  • 1/4 tl kaneel
  • 1 mespunt zout
  • 1 tl honing, maple syrup of agavesiroop
  • 45 g havermout (grof of gemalen)
  • 120 ml (plantaardige) melk
  • 1-2 el hazelnoten, geroosterd
  • Optioneel: pindakaas of notenboter

Bereidingswijze:

  • Verwarm de kokosolie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Snijd de appel in parten en verwijder het klokhuis. Snijd elk partje in twee à drie kleinere partjes.
  • Bak de appelpartjes in de pan tot ze beginnen te verkleuren. Voeg de kaneel en het zout toe. Breng op smaak met de honing. Bak in totaal vijf tot tien minuten.
  • Doe de havermout met de melk in een bakje. Roer kort, sluit af met folie of een deksel en zet een nacht (of ten minste zes uur) in de koelkast.
  • Doe de appelpartjes ook in een bakje en sluit af. Leg tot gebruik in de koelkast.
  • Hak vlak voor het ontbijt de hazelnoten grof. Verdeel de appelpartjes over de overnight oats en top met de gehakte hazelnoten. Garneer eventueel met pindakaas of notenboter naar smaak.

Tip: heb je iets langer de tijd? Verwarm dan de appeltjes in de pan, oven of magnetron. 

Lekker eten!

Facebook
Instagram
Website
Wij wensen iedereen fijne decemberdagen en nog betere dagen in 2024!

#opnaareengezondenfit2024


Fitplan Sport-medisch centrum
Orionweg 47, 8938 AG Leeuwarden
T: 058 266 83 20
E: info@fitplan.nl
Fitplan Sport-medisch centrum
Simmerdyk 2, 8601 ZP Sneek
T: 0515 785 647
E: info@fitplan.nl
Copyright © 2023 Fitplan Leeuwarden | Sneek. Alle rechten voorbehouden.
uitschrijven uit deze lijst | wijzigen van uw contactgegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp