Copy

Nieuwsbrief januari 2024

Bij het begin van het jaar weer nieuws van onze energiecoöperatie.

Wij wensen iedereen een gezond, energiek en voorspoedig 2024.

Waarom was het ook alweer nodig?

Stand van zaken

Momenteel zijn ontwikkelaars druk bezig om hun voorstellen voor zonneparken te maken. In deze nieuwsbrief wat achtergrondinformatie.

Zonneparken in de gemeente Maashorst: meest gestelde vragen

Rond de tender heeft de gemeente een Vraag-en-Antwoordoverzicht gemaakt.

Op https://www.gemeentemaashorst.nl/data/downloadables/2/9/8/6/qa-over-tender_zonneparken.pdf ziet men een overzicht van de meest gestelde vragen.

Aangewezen gebieden

In onderstaand plaatje staan de gebieden waar zonneparken eventueel gebouwd kunnen worden.

Kaart waaro pde gebieden waar zonneparken eventueel gebouwd kunnen worden

De zonneladder

In het beleid van de gemeente Maashorst is bepaald waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Op de zogenaamde zonnelader is de prioriteit vastgelegd.

Een diagram over het beleid van de gemeente Maashorst van plaatsing zonnepanelen

De eerste treden zijn zonnepanelen op daken, onbenutte bebouwde locaties en infrastructurele werken. Deze plekken hebben de eerste voorkeur om zonnepanelen op te realiseren.


Daarna volgen de locaties zoals langs infrastructurele werken, industriële plassen en pauzelandschappen. De derde trede zijn de plekken waar je zonnepanelen kan combineren op gevoelige locaties, zoals langs stads- of dorpsranden, minder efficiënte landbouwgronden en recreatiegebieden. De laatste trede van de zonneladder is zonnepanelen op landbouwgrond.


Gemeente Maashorst heeft onderzocht hoe ze de energieopgave in de gemeente kunnen invullen. Hiervoor hebben ze eerst gekeken naar de bovenste drie treden van de zonneladder. Helaas dekt dit niet de hele energieopgave in Maashorst. Er blijft een restopgave over.


Voor ontwikkelingen in trede 4 zijn aanvullende eisen gesteld door de regering.

Dit wordt het 'Nee, tenzij'- beleid genoemd. Met de volgende uitzonderingen kan er alsnog een zonnepark ontwikkeld worden:

  • Agri-PV

Een tractor in een veld vol zonnepanelen
  • Transitiegebieden

    Wanneer een gebied in transitie is, en een stuk grond met bijvoorbeeld de bestemming 'agrarisch' op termijn veranderd naar een andere bestemming (zoals natuur) dan mag er tijdelijk een zonnepark gerealiseerd worden.

  • Netneutraliteit

    Wanneer een zonnepark bijdraagt aan de vermindering van netcongestie of efficiënt netgebruik stimuleert, mag het gerealiseerd worden. Een zonnepark kan bijvoorbeeld aangevuld met een batterij of een directe kabel naar een bedrijventerrein, uitkomst bieden.

De planning Tender

In onderstaand plaatje ziet u de planning.

Focus van Uleco

Alliantie Uleco met natuurverenigingen

Eén van de doelstellingen van Uleco (3) is dat zonneparken meerwaarde moeten hebben. Mooie parken met oog voor biodiversiteit en ingepast in het landschap.

Wij zijn heel blij dat wij een alliantieverdrag hebben met natuurverenigingen en dat wij gezamenlijk optrekken richting ontwikkelaars om deze aspecten goed te borgen in toekomstige parken.

Hybride warmtepomp: de investering waard?

Een hybride warmtepomp is een zuiniger en milieuvriendelijker alternatief voor verwarmen met een traditionele cv-ketel. Vooral in woningen met een bovengemiddeld gasverbruik verdient het apparaat zichzelf vaak terug door besparing op energiekosten.

Op de website van HIER is werkelijk alles m.b.t. hybride warmtepompen te zien met rekenvoorbeeld om na te gaan wat het opbrengt.

https://www.hier.nu/je-huis-aardgasvrij/hybride-warmtepomp-wanneer-is-dat-een-goed-idee

Lees hier het verhaal van een gebruiker over zijn hybride warmtepomp

https://www.hier.nu/slimmebuur/ervaringen/marjolein-en-rick-uit-nieuwegein-verwarmen-hun-huis-met-een-hybride

Nieuwsbrieven

Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is, dan stuur deze nieuwsbrief svp door.

Oudere nieuwsbrieven zijn terug te lezen op onze website: https://uleco-energie.nl/nieuwsbrieven