Copy

NIA Newsletter - Μάρτιος 2024

Mark your calendar:
Πανελλήνιο Συνέδριο Α.Δ.Ι.Σ.Ε.
σε συνεργασία με το Νευρολογικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
& το​ Νευρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (Ν.Ι.Α.)  

 


Αγαπητοί φίλοι του Νευρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
 
Η Ακαδημία Δικανικής Ιατρικής & Συναφών Επιστημών (Α.Δ.Ι.Σ.Ε.), σε συνεργασία με το Νευρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Νευρολογικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σας προσκαλούν με ιδιαίτερη χαρά να συμμετάσχετε στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: “Η Νευρολογία Σήμερα: Εξέλιξη - Εφαρμογή στη Καθημερινή Πραγματικότητα, Νέες Θεραπείες, Οικονομικές Επιβαρύνσεις,” το οποίο θα διεξαχθεί από 7 έως 9 Μαρτίου 2024, στο Las Hotel, στο Γύθειο. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός στο χώρο της Νευρολογίας. Κύριοι στόχοι του είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων, η ανταλλαγή εμπειριών, και ο παραγωγικός διάλογος. Καταξιωμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα καλύψουν τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που ενδιαφέρουν τον Νευρολόγο και όχι μόνο, και εκτείνονται από νέες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείες, μέχρι την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και την οικονομία στη Νευρολογία. Η συμμετοχή σας είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχία του Συνεδρίου μας.
 
Με εκτίμηση,

Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου


Γενικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ

 
Μοριοδότηση
Σύμφωνα με τα κριτήρια της UEMS-EACCME χορηγούνται 23,5 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τις ιατρικές ειδικότητες
 
ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Μελέτη της Αθανασίας Αλεξούδη, MD PhD, για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού προβιοτικών στα κινητικά συμπτώματα και στη δυσκοιλιότητα στη νόσο του Πάρκινσον

Μια νέα μελέτη δημοσιεύτηκε για την εξέταση σε ασθενείς με διαγνωσμένη νόσο του Πάρκινσον, που είχαν χρόνια δυσκοιλιότητα και χρησιμοποιούσαν προβιοτικό συμπλήρωμα για την αντιμετώπισή της. 

Η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson’s Disease, PD) αντανακλά τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική διαταραχή και σχετίζεται με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Εκτός από τα κινητικά χαρακτηριστικά, τα μη κινητικά συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα, είναι πολύ συχνά καθώς αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου. Μεταβολές της μικροχλωρίδας του εντέρου και των μικροβιακών μεταβολιτών έχουν συνδεθεί με την παθογένεση της PD. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στα κινητικά και μη συμπτώματα και ιδιαίτερα στη δυσκοιλιότητα. Στην παρούσα αναδρομική μελέτη, εξετάσαμε την αποτελεσματικότητα ενός συνδυασμού συμπληρωμάτων προβιοτικών (βουτυρικό τριγλυκερίδιο 302,86 mg, Crocus sativus L. 30 mg και βιταμίνη D3 100 mcg), στην εντερική λειτουργία και στα κινητικά συμπτώματα στην PD κατά την έναρξη και τρεις μήνες μετά την χορήγησή τους. Ελέγχθηκαν συνολικά 41 ιατρικά ιστορικά ασθενών με PD. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν σημαντική βελτίωση της μέσης συχνότητας αφόδευσης και της κινητικής κατάστασης χωρίς ωστόσο, να μεταβάλλεται το στάδιο της νόσου των ασθενών. Συμπερασματικά, η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος μεταβάλλεται στην PD και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η προσθήκη προβιοτικών θα μπορούσε να ανακουφίσει αρκετά από τα συμπτώματα της νόσου, με καλύτερη κλινική εικόνα του ασθενούς.

Εδώ ολόκληρη η μελέτη.

 
Facebook
Twitter
Website
LinkedIn
Copyright © |2022| Neurological Institute of Athens, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@nioa.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.