Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

σήμερα όλη η ουσία βρίσκεται στα λινξ

πρώτα, όμως, θέλω να σας πω το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έμαθα αυτή την εβδομάδα, καθώς έψαχνα για κάτι άλλο (έτσι γίνεται συνήθως με τα ενδιαφέροντα πράγματα): ανά πάσα στιγμή 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στον αέρα. Δηλαδή, δεν πατούν στο έδαφος της Γης, είναι στον αέρα, μέσα σε επιβατικά αεροπλάνα. 1.300.000 άνθρωποι. Όσο ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας μαζί, περίπου. Το νούμερο είναι του 2017 (και το άρθρο του 2022, όταν ακόμα είχε πανδημία) αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει ότι σήμερα είναι περίπου τόσοι, ή και περισσότεροι. 

το βρήκα συναρπαστικό, και θα το σκέφτομαι συνέχεια από τούδε και στο εξής.

Πάμε στα τρέχοντα τώρα. 

αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή

Μαθαίνω ότι κάτι που πίστευα (και επαναλάμβανα) εδώ και χρόνια ίσως να μην ισχύει. Το ότι δηλαδή στη χώρα μας έχουμε πολύ χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης αναμεταξύ μας. Έτσι λένε οι μεγάλες διεθνείς κοινωνικές έρευνες που διαβάζω αχόρταγα, έτσι επιβεβαιώνουν και ανεκδοτολογικές εμπειρίες κι εκφάνσεις της καθημερινότητας. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας. Και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην διαβάζουμε αυτά τα νούμερα σωστά. Μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα (που περιέχει κι ένα πολύ ωραίο πείραμα στη Θεσσαλονίκη) κατόρθωσε κάτι συναρπαστικό όσο και σπάνιο: να μου αλλάξει γνώμη για κάτι σημαντικό. 

το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εδώ

την περασμένη Τετάρτη στο 360°: Μια εβδομάδα στην Ελλάδα 
κουβεντιάσαμε πάλι στην τηλεόραση για ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε περάσει το 2015 και να το έχουμε ξεχάσει εντελώς όλοι -αλλά φευ

συμβάντα και χοροεσπερίδες

δύο ενδιαφέροντα γεγονότα το επόμενο δεκαήμερο, τα οποία μπορεί να σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε: 
- ο Στάθης Καλύβας συνομιλεί με δημιουργικές Ελληνίδες και δημιουργικούς Έλληνες στο Μέγαρο το Σάββατο 27/01/24 στις 19:30 
- στο Ράφι αυτό το μήνα διαβάζουν το "Εργαζόμενο Αγόρι" της Λένας Διβάνη, και θα το κουβεντιάσουν με τη συγγραφέα στη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου στην Ομόνοια την Τετάρτη 31/01/24 στις 18:30. 

τα πολλά, πλούσια λινξ της εβδομάδας

Πρώτα απ' όλα, παρακαλώ διαβάστε αυτό το κείμενο από το φιλόσοφο Μάικλ Ντίξον. Περιγράφει το πώς ζει με τη σχιζοφρένεια από την οποία πάσχει με διαυγή, παραστατικό, συγκλονιστικό τρόπο. 
 

"I have hallucinated music since childhood. Voices came later, and visual hallucinations later still. Often the voices are distant, a conversation that does not involve me, and I can ignore it. Sometimes the voices are closer, and sometimes they speak to me. These voices are commonly of people I know, but sometimes they are strangers. Sometimes they are critical. Sometimes they comment on what is happening. Sometimes they blather. Occasionally they are encouraging"


Εσείς ξέρατε ότι μας τελειώνει η άμμος; Ο κόσμος χρησιμοποιεί 50 δισεκατομμύρια τόνους άμμου το χρόνο για την παραγωγή τσιμέντου και μ' αυτό το ρυθμό η άμμος που είναι κατάλληλη γι' αυτή τη χρήση υπολογίζεται ότι θα τελειώσει μέχρι το 2050. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια παράνομη αγορά που κλέβει άμμο από οικοσυστήματα κυρίως του τρίτου κόσμου (απλά τη μαζεύουν από παραποτάμιες περιοχές και ακόμα και από ερήμους) και την πουλάει μέσα από ένα αχανές δίκτυο μεσαζόντων, που μοιάζει με τα άλλα κοινά κυκλώματα λαθρεμπορίας. Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για το θέμα

Στα "νέα από την Ελλάδα που μας θυμώνει", να ένα ρεπορτάζ για βουλευτές, δικαστές και υπηρεσίες του δημοσίου που από κοινού δουλεύουν ακούραστα για να αψηφήσουν νόμους και άλλες δικαστικές αποφάσεις για να προστατεύσουν τα παράνομα αυθαίρετα κτίσματα, εν προκειμένω στην Κρήτη. Κανένας δεν διαδηλώνει γι' αυτά, όμως. Κανένας δεν κάνει καταλήψεις γι' αυτά. 

Στο προάστιο που ζούμε εμείς τα βράδια ο αέρας μυρίζει στάχτη. Όχι, δεν ζούμε στο Γκριντάβικ. Τα τζάκια που ανάβουν όλοι (με 15 βαθμούς) σε συνδυασμό με την υγρασία, διαμορφώνουν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική. Είναι ένα φαινόμενο καθολικό, πολύ επικίνδυνο, με το οποίο δεν ασχολείται κανείς. Παρεμπιπτόντως, για όσες και όσους ζείτε αλλού: στην Ελλάδα ακόμα επιτρέπονται τα παλαιού τύπου τζάκια στις νέες οικοδομές! 

Σε εμάς ο αέρας μυρίζει στάχτη, αλλά στη Ζάκυνθο το νερό μύριζε πετρέλαιο, πράγμα που είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε την οικτρή κατάσταση της υδροδότησης στην ελληνική επαρχία. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί (ειδικά σε περιοχές που υποτίθεται ότι θα σηκώσουν το βάρος της αγροτικής παραγωγής ή, κυρίως, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς). 

Εν τω μεταξύ, μιας και είπαμε πετρέλαιο, η πετρελαιοβιομηχανία Chevron λέει ενδιαφέρεται να έρθει να ψάξει για κοιτάσματα σε Κρήτη και Ιόνιο. Οι περισσότερες άλλες εταιρείες έχουν φύγει, βεβαίως, καθότι έχουν κρίνει ότι νέες δαπανηρές επενδύσεις με ορίζοντα δεκαετιών δεν έχουν οικονομικό νοήμα, και αυτή είναι πιθανό να ξεκουμπιστεί επίσης, αλλά ίσως χρειαστεί να τη διευκολύνουμε κι εμείς με κάποιον τρόπο. Να τη σπρώξουμε λιγάκι προς την έξοδο. Όπως έχουμε ξαναπεί, το πετρέλαιο του Αιγαίου ανήκει στο υπέδαφος

Στο ίδιο θέμα: οι μαθητές της δευτέρας και της τρίτης Γυμνασίου από το Γυμνάσιο Σουφλίου έφτιαξαν ένα βιντεάκι για τη φωτιά που έπληξε την περιοχή τους το καλοκαίρι

Σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ κάνει τόσο κρύο που για πρώτη φορά στην ιστορία ένας παίκτης του ΝΒΑ έχασε αγώνα επειδή είχε πιάσει πάγο η γειτονιά του και δεν μπορούσε με τίποτε να πάει στο γήπεδο. 

Μια εξομολόγηση της βιομηχανίας fast fashion (ξεκαρδιστικό, πικρό). 

Ο διευθυντής φωτογραφίας του Poor Things μιλάει για τους φακούς, τις κάμερες, τον τύπο του φιλμ και τις τεχνικές λεπτομέρειες που χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν το αποτέλεσμα που είδαμε. Με αρκετό δέος για το Λάνθιμο και τη δημιουργική του διαδικασία. Πολύ μου αρέσουν κάτι τέτοια. 

Μια έκθεση του γραφείου περιβαλλοντικής προστασίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δραματικά ευρήματα: όλοι οι δείκτες, από την ποιότητα του αέρα και του νερού μέχρι τη βιοποικιλότητα και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση πάνε κατά διαόλου

Η εταιρεία Medium πληρώνει $137 χιλιάδες το μήνα ενοίκιο για τα σύγχρονα, πολυτελή της γραφεία, μολονότι σχεδόν κανένας δεν πηγαίνει να δουλέψει εκεί πια. Κάποιοι υπάλληλοι έχουν μετακομίσει σε άλλες πόλεις (ή χώρες!) λέει, και δεν υπάρχει ούτε τρόπος ούτε και βούληση να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν. Ενδιαφέρον θρεντ από τον CEO. Θα συνεχίσει να πληρώνει το νοίκι μέχρι το 2025, γιατί δεν μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο. 

Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε το Cybertruck της Tesla, ένα ογκώδες, γωνιώδες, αλλόκοτο (κατά τη γνώμη μου αποκρουστικό, αλλά γούστα είναι αυτά) ηλεκτρικό ημιφορτηγό που υποτίθεται ότι είναι σκληροτράχηλο και παντός καιρού και υποτίθεται ότι θα είχε και τρομερή εμβέλεια και προσιτή τιμή και θα ήταν και πάρα πολύ γρήγορο. Τελικά από αυτά έχει μόνο το τελευταίο, και σ' αυτό πάλι ψέματα λένε. Εδώ εξηγεί το πώς στο διαφημιστικό βιντεάκι που έβγαλαν, στο οποίο υποτίθεται ότι το Cybertruck κέρδιζε σε ένα drag race μια Porsche 911 ρυμουλκώντας μια 911, απλά είπαν ψέματα, ευθαρσώς, μοντάροντας το βίντεο ώστε να δείχνει άλλο πράγμα από αυτό που συνέβη. Κι εδώ μια λίστα με τα προβλήματα που έχει βγάλει το Cybertruck ως τώρα. Μεταξύ άλλων λένε στους ιδιοκτήτες να καθαρίζουν αμέσως βρωμίτσες που πέφτουν πάνω στο αμάξι, επειδή είναι από ατσάλι και αν δεν σκουπίσεις αμέσως κουτσουλιές, λάδια ή ό,τι άλλο πέσει απάνω, θα φθαρεί. Ο ορισμός του σκληροτράχηλου, που λέμε. Πότε θα κυκλοφορήσει αυτό το πράγμα στα δικά μας μέρη; Μάλλον ποτέ -ένα ατσάλινο τανκ 3+ τόνων δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει τις προδιαγραφές ασφάλειας που βάζει η Ε.Ε. στα αυτοκίνητα για την προστασία των πεζών. 

Η επέλαση των deepfake βίντεο έχει ξεκινήσει, λέει και η συντριπτική πλειοψηφία είναι βιντεάκια με τη μορφή του Ήλον Μασκ. Γιατί; Μα γιατί οι απάτες αυτές (σχεδόν όλες απάτες με κρυπτονομίσματα) απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτό το κοινό ευάλωτων ανασφαλών ανδρών που θαυμάζουν με θρησκευτική ευλάβεια ό,τι κάνει.  

Κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ το Apple Vision Pro, εκείνη η VR κάσκα, την οποία τις προάλλες δοκίμασαν (σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όχι ελεύθερα) οι πρώτοι δημοσιογράφοι. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές, αλλά η κάσκα είναι, λέει, πολύ βαριά και, βέβαια, πανάκριβη. 

'Ενας Καναδός που κυκλοφορούσε μια θεωρία συνομωσίας ότι δήθεν τις γιγάντιες πυρκαγιές στη χώρα του τις έβαζε η κυβέρνηση, συνελήφθη και καταδικάστηκε. Από ό,τι αποδείχτηκε, είχε ξεκινήσει 14 πυρκαγιές ο ίδιος. 

Μια έρευνα που έγινε σε βίντεο παραπληροφόρησης και fake news για την κλιματική αλλαγή έδειξε, λέει, ότι οι αρνητές έχουν αλλάξει τροπάρι. Πλέον τα βιντεάκια που αρνούνται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή ή ότι είναι ανθρωπογενής γίνονται λιγότερα (πείθουν ολοένα και λιγότερο) αλλά αντικαθίστανται από άλλα που αμφισβητούν άλλες πτυχές του προβλήματος. Από το αν όντως έχει αρνητικές συνέπειες, μέχρι το αν οι προτεινόμενες λύσεις είναι εφικτές ή αν θα έχουν αποτέλεσμα. Ένας πιο ραφινάτος, πιο εκλεπτυσμένος ψεκασμός θα έλεγε κανείς. 

Επίσης: αυτή η διασκευή του "Creep" των Radiohead απο έναν φοβερό παππού. Και αυτή η πολύ, πολύ διαφορετική διασκευή του ίδιου τραγουδιού. 

διαμάντια πίσω από τα paywall 

Αυτό το ζυγισμένο και ψύχραιμο αφιέρωμα στον MBS, τον θεωρητικά διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, αλλά πρακτικά ήδη απόλυτο μονάρχη της, μου θύμισε μερικά σοκαριστικά πράγματα και μου έμαθε κάμποσα ακόμα πιο σοκαριστικά, που δεν ήξερα. Εκτός από τη δολοφονία του Κασόγκι, μου θύμισε κι εκείνη τη φορά που διοργάνωσε ένα "Νταβός στην έρημο" και κάλεσε όλους τους ξένους CEOs και τους πολιτικούς και επίσης τα εκατοντάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας, εγγόνια, ξαδέρφια, μπατζανάκηδες, που ζουν στις Ελβετίες και τα Λονδίνα ζωές τρυφηλότητας και γαλήνης, τα οποία έβαλε στο χλιδάτο Ritz και όταν τελείωσε το συνέδριο και οι υπόλοιποι έφυγαν, αυτούς τους κλείδωσε μέσα στο Ritz (τους εκατοντάδες συγγενείς του) και δεν τους άφηνε να φύγουν, απειλώντας και βασανίζοντάς τους μέχρι να του γράψουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους και να απεμπολήσουν κάθε ισχύ ή αρμοδιότητα που είχαν μέχρι τότε. Όπως γράφει το αφιέρωμα, μόνο εκείνη την εβδομάδα τους ρούφηξε περί τα $100 δισεκατομμύρια. 

Παρεμπιπτόντως: γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι ο Ήλον Μασκ δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Ότι αυτό είναι μια φαντασίωση, μια πλάνη, κατασκευασμένη από δημοσιογράφους που καταγράφουν τιμές μετοχών και αθροίζουν ακίνητα. Ο Μασκ, ο Μπάφετ ή ο Μπέζος είναι φτωχαδάκια μπροστά στον MBS ή τον Πούτιν, κλεπτοκράτες δικτάτορες που μεταχειρίζονται ως προσωπική τους περιουσία ολόκληρο τον πλούτο των χωρών τους. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.  

Πολύς κόσμος έχει περιορίσει τη χρήση των social media, λέει, αλλά με τι τα αντικαθιστούν; Όπως γράφει εδώ (και όπως ξέρουν και τα μέλη του 241020), με group chats. Ο κόσμος αυτοοργανώνεται σε group chats στο WhatsApp, το Telegram, το Viber ή όπου βολεύεται ο καθένας, και ενημερώνονται από εκεί. 

Θυμάστε που μας έλεγαν ότι τα κρυπτονομίσματα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών και την ανωνυμία των συμμετεχόντων; Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους εγκληματίες και μαφιόζοι έσπευδαν να τα χρησιμοποιήσουν. Στην αρχή. Γιατί κάποια στιγμή έγινε σαφές ότι η ανωνυμία δεν είναι καθόλου μα καθόλου εξασφαλισμένη. Να ένα αφιέρωμα στη χάκερ που το αποκάλυψε

Τα παλιά τα χρόνια δύο ήταν οι εταιρείες που έφτιαχναν τα περισσότερα επιβατικά αεροπλάνα του κόσμου, τα μισά τα έφτιαχνε η ευρωπαϊκή Airbus και τα άλλα μισά η αμερικανική Boeing. Τώρα, λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία που είχαν οι δύο οικονομίες στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και την ικανότητα να βγάζουν τεχνολογίες και καινοτομίες οι ΗΠΑ από τη μία και η ΕΕ από την άλλη, ποια από τις δύο εταιρείες θα μαντεύατε ότι θα έπαιρνε κεφάλι, όταν κάποια στιγμή το 50-50 έσπαγε; Η δυναμική, η αμερικάνικη προφανώς, που έχει συνηθίσει να παίρνει ρίσκα και να καινοτομεί και που είναι λιγότερο περιορισμένη από κρατικές ρυθμίσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ε; Αμ δε. Η Boeing, ακολουθώντας το παράδειγμα τόσων και τόσων επιχειρήσεων που επικεντρώνουν στο βραχυπρόθεσμο κέρδος των μετόχων, στις απολύσεις, την μείωση των δαπανών πάση θυσία, στα μερίσματα και τα buybacks, πλέον βλέπει το brand της καταρρέει, τα αεροπλάνα της να έχουν γίνει ανέκδοτο και τη μοιρασιά με την "βαρετή" ευρωπαϊκή της αντίπαλο να πηγαίνει σιγά σιγά προς το 35-65. Να ένα κείμενο γι' αυτό το θέμα

Παρεμπιπτόντως: τις προάλλες ήμουν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας για να κλείσω εισιτήρια για μια πολύ οικονομική και συμφέρουσα πτήση σε ευρωπαϊκή πόλη, όταν διαπίστωσα ότι το αεροπλάνο της συγκεκριμένης πτήσης ήταν, λέει, ένα Boeing 737 Max. Δεν ντρέπομαι να σας ομολογήσω ότι πάτησα back/back/back/back εφτά οχτώ φορές, και έκλεισα άλλη πτήση, άλλης εταιρείας, με άλλο αεροπλάνο -και όχι εξίσου οικονομική και συμφέρουσα. Υπερβολή; Προφανώς. Αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν απολύεις τους τεχνικούς ελέγχου για να δώσεις μεγαλύτερο μέρισμα στους μετόχους. Μεσήλικες δημοσιογράφοι στην άλλη άκρη του κόσμου πατάνε back/back/back, για να σε αποφύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. 
soon
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2024 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.