Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

ο κόσμος αποτελείται από ιστορίες

δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Η πραγματικότητα είναι ιστορίες που λέμε μεταξύ μας για να δώσουμε νόημα στις ώρες που είμαστε ξύπνιοι. Τα λεφτά είναι ιστορίες, οι θρησκείες είναι ιστορίες, οι σχέσεις είναι ιστορίες, οι αξίες, οι ιδέες, οι απόψεις είναι ιστορίες που αποφασίζουμε να πιστέψουμε ως αληθινές. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε στον κόσμο χωρίς ιστορίες, δεν γίνεται να συνυπάρχουμε και να συμμετέχουμε σε κάτι μαζί χωρίς να συναποφασίζουμε μια κοινή ιστορία. Έτσι καταλαβαίνουμε τον κόσμο. 

το σημερινό γράμμα, λοιπόν, είναι αφιερωμένο στις ιστορίες. Θα πούμε επτά ιστορίες. Η πρώτη είναι αυτή που κατέχτησε το αγγλόφωνο ίντερνετ την εβδομάδα που πέρασε, και είναι η εξής: 

1) "ποιον στο διάολο παντρεύτηκα"; 

πότε πότε στο ίντερνετ ανεβαίνουν βιντεάκια που γίνονται viral, κι αυτό είναι σύνηθες. Αλλά αυτή την εβδομάδα συνέβη κάτι που ήταν ασυνήθιστο: μια κυρία από τη Τζόρτζια των ΗΠΑ ανέβασε ένα βιντεάκι στο ΤικΤοκ στο οποίο εξιστορούσε την ιστορία του γάμου της. Η ReesaTeesa (αυτό είναι το username της) είχε γνωρίσει έναν τύπο μέσα στην πανδημία, και αποφάσισε να περάσει τις καραντίνες μαζί του. Λίγο αργότερα, παντρεύτηκαν. Πολύ γρήγορα, όμως, άρχισε να εντοπίζει μερικές ανακρίβειες σε όσα της είχε πει για τη ζωή του. Και στη συνέχεια άλλες ανακρίβειες και μερικά ψέματα άρχισαν να της βάζουν ψύλλους στ' αυτιά. Μέχρι που αποδείχτηκε πως όλα όσα της είχε πει για τον εαυτό του ήταν ψέματα, τα πάντα, από τη δουλειά του, το παρελθόν του, με ποιον μιλάει στο τηλέφωνο, πού πάει όταν φεύγει, όλα. "Who TF did I marry", ονομάτισε το βιντεάκι της η ReesaTeesa. Μα αυτό δεν είναι το ασυνήθιστο της ιστορίας. Το ασυνήθιστο είναι το ότι η γυναίκα δεν είπε την ιστορία της σε ένα βιντεάκι. Την είπε σε πενήντα συνέχειες, σχεδόν δέκα λεπτών η κάθε μία. Διηγήθηκε την ιστορία της στην κάμερα του κινητού της από το αυτοκίνητο, από το δωμάτιό της ενώ βαφόταν, από τον καναπέ του σπιτιού της, χωρίς σκηνοθεσία ή άλλα φτιασιδώματα, μόνο με τη ροή του λόγου και την αυθόρμητη, συναρπαστική αφήγηση. Η ιστορία της κρατάει οκτώμισι ώρες, δηλαδή περισσότερο από όσο κρατάει μια σεζόν μιας μέσης σειράς του Netflix. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση, μπορείτε να το ξεκινήσετε εδώ.

Το ότι αυτά τα βιντεάκια τα έχουν δει αθροιστικά πάνω από διακόσια πενήντα εκατομμύρια φορές δείχνει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου: τη δύναμη του storytelling. Αν έχεις το ταλέντο να στήσεις, να δομήσεις μια ιστορία σωστά και την εκφραστική ικανότητα να τη μεταφέρεις στους άλλους, μπορείς να κρατήσεις το ενδιαφέρον του κόσμου απλά μιλώντας σε μια κάμερα για οκτώμιση ώρες. 

Εμένα, βέβαια, δε με ενδιαφέρουν πολύ τέτοιες ιστορίες, και ασφαλώς δεν έχω οκτώμιση ώρες διαθέσιμες μέσα στην εβδομάδα για να κοιτάζω το ΤικΤοκ, αλλά ως φαινόμενο μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον και συναρπαστικό, ένα σπουδαίο επίτευγμα. Και βέβαια, η ερώτηση προκύπτει αβίαστα: πόσο σύντομα, άραγε, θα αρχίσουν να εμφανίζονται τέτοια viral βιντεάκια φτιαγμένα από ΑΙ; 

2) η ιστορία της Μαργαρίτας από το 241020

Το 241020 Club είναι ένα κλειστό WhatsApp γκρουπ για τους πιο πιστούς αναγνώστες/αναγνώστριες, στο οποίο στέλνω πράγματα κάθε μέρα. Πλέον οργανώνονται και δια ζώσης συναντήσεις για τα μέλη, όπου γνωρίζονται μεταξύ τους και κουβεντιάζουν θέματα. Και, από ό,τι αποδεικνύεται, γίνονται πραγματάκια. Να η ιστορία που μου έστειλε σήμερα ένα μέλος που δεν κατάφερε να έρθει στην προτελευταία συνάντηση που είχαμε οργανώσει, παραμονές πρωτοχρονιάς, στην Ομόνοια

"Για κάποια χρόνια ζούσα στην Νέα Υόρκη και πέρσι την άνοιξη αποφάσισα να μετακομίσω στην Ελβετία. Βρήκα δουλειά, βρήκα σπίτι, τα μάζεψα και μετακόμισα εδώ το περασμένο καλοκαίρι. Επειδή ήρθα ουρανοκατέβατη, χωρίς να έχω κανέναν γνωστό, προσπαθώ να γνωρίσω κόσμο με διάφορους τρόπους - ακόμα και Έλληνες αν και δεν είναι το αγαπημένο μου 😆. Τα Χριστούγεννα ήμουν στην Αθήνα όπου είχαμε κανονίσει την συνάντηση του γκρουπ και επειδή ήμουν άρρωστη δεν κατάφερα να έρθω δυστυχώς. Καθώς γράφανε διάφοροι στο υπό-group της συνάντησης (σημ: φτιάχνονται ειδικά γκρουπάκια για τα μέλη που έρχονται σε κάθε συνάντηση, για να συντονιστούμε), είδα κάποια στιγμή κάποιον ο οποίος μετά την συνάντηση έγραψε ως λεζάντα σε μία φωτογραφία με κάμποσα βιβλία «έτοιμη η φορτωτική για Ζυρίχη».
Χωρίς να ξέρω από το προφίλ του στο WhatsApp ποιος είναι (το προφίλ τότε έδειχνε μόνο ένα όνομα και κανένα στοιχείο για το ποιος είναι ο κάτοχος), αποφάσισα να του στείλω ένα μήνυμα λέγοντας του ότι «είμαι η τάδε, ζω και εγώ στην Ελβετία, έχω έρθει πρόσφατα και δε γνωρίζω πολύ κόσμο και παίρνω το θάρρος να σου γράψω επειδή βρίσκεσαι κι εσύ σ’ αυτό το γκρουπ του Θοδωρή και η συμμετοχή σου σε αυτό κάπως εγγυάται ότι είμαστε ομοϊδεάτες».
Ο άνθρωπος αυτός είχε έρθει στη συνάντηση του γκρουπ. Όταν επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ζυρίχη μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, συναντηθήκαμε και έκτοτε κάπως έχουμε γίνει πολύ καλοί φίλοι, έχουμε ανακαλύψει πολλά κοινά ενδιαφέροντα και κοινή κοσμοθεωρία. Κάθε φορά που συναντιόμαστε ή που μιλάμε για κάτι σχετικό λέμε ότι αυτή ιδέα που είχα ότι κάπως θα ταιριάξουμε επειδή ανήκουμε στο ίδιο γκρουπ του Θοδωρή είχε περίεργη επιτυχία 😂.
Ήθελα λοιπόν να στο πω με την συγκατάθεση του, για να ξέρεις ότι το γκρουπ δουλεύει και πέρα από τις συναντήσεις, και έχεις δημιουργήσει μία ομάδα ανθρώπων, η οποία είναι αξιοσημείωτα/εντυπωσιακά/σχεδόν τρομακτικά ομοιογενής!"

Ωραία πράγματα. 

παρένθεση: αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή,

αλλά και την την περασμένη Τετάρτη στο 360°, έγραψα για ένα βιβλίο που είχα αγνοήσει για πολύ καιρό επειδή μου φαινόταν κάπως, πώς να το πω, "κουμπαγιά" ή "αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν σφιχτά τα χέρια". Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Πολύ κόντρα στον κυνισμό που μου έχει απομείνει. Ο οποίος δεν συγκρίνεται με το μέγεθος που είχε προ δεκαετίας, βεβαίως. Παραδέχομαι ο κυνισμός μου, η μαυρίλα με την οποία κοιτάζω τον κόσμο, τους ανθρώπους και τα πράγματα έχει συρρικνωθεί θεαματικά, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί, και το μήνυμα "η ανθρωπότητα είναι καλή και οι άνθρωποι έχουν στην ψυχή τους καλοσύνη και συμπόνοια, κυρίως" είναι ένα μήνυμα που κάπου μου κλωτσάει. Αλλά μετά άνθρωποι που εμπιστεύομαι με προέτρεψαν να του ρίξω μια ματιά, και του έριξα, και πείστηκα σε μεγάλο βαθμό. 

το βιβλίο είναι το "Human kind" του Ρούτγκερ Μπρέγκμαν (που είχε γράψει και εκείνο, που μου άρεσε) και σε αυτό καταρρίπτει πολλούς φιλοσοφικούς και πειραματικούς μύθους για την κτηνώδη φύση της ανθρωπότητας και τα ταπεινά ένστικτα των ανθρώπινων όντων. Πιάνει συγγραφείς που έχετε οπωσδήποτε διαβάσει, όπως το Μάλκολμ Γκλάντγουελ, το Στίβεν Πίνκερ και το Τζάρεντ Ντάιαμοντ, και κάνει τα εκλαϊκευμένα τους συμπεράσματα τ' αλατιού. Το βρήκα απολαυστικό αυτό. 

στα κείμενα της Καθημερινής γράφω διαφορετικά πράγματα -στο 360°, που είναι το μεγάλο, έγραφα τη γενική ανάλυση των θεμάτων του βιβλίου. Στο Σαββατιάτικο φύλλο γράφω για μερικά από τα διάσημα πειράματα και τα βιβλία που καταρρίπτει. 

το μεν κείμενο του φύλλου θα ανέβει το Σαββατόβραδο και εδώ, το δε άρθρο του 360° το έχουν λάβει ήδη οι συνδρομητές της Καθημερινής στο inbox τους, θα ανέβει και εδώ για όσες και όσους έχετε γραφτεί μετά την Τετάρτη, και για όσες και όσους γραφτείτε από τούδε και στο εξής. 

το απολαυστικότερο μέρος του βιβλίου, βεβαίως, για να κλείνουμε και την παρένθεση και να επανερχόμαστε στο θέμα μας, αντιλαμβάνεστε όλες και όλοι ποιο είναι: οι ιστορίες. Έχει πολλές, πολλές ιστορίες μέσα που επιβεβαιώνουν τη θέση του συγγραφέα, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ενδιαφέρουσες και πολλές από τις οποίες δεν ήξερα. Οπότε τις σημείωσα (με τη γνωστή μέθοδο). Και αρκετές τις χρησιμοποίησα στα άρθρα, αλλά πολλές μου περίσσεψαν. Οπότε ξέρετε τι θα γίνει τώρα εδώ.

Ετοιμαστείτε. Έρχονται κι άλλες ιστορίες, από το "Human kind" του Ρούτγκερ Μπρέγκμαν, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμός.

3) πώς να υποστηρίζεις μια πορεία των Ναζί

Πώς αντιμετωπίζεις τους Ναζί, τους τρομοκράτες, τους φανατικούς; Το ένστικτο όλων μας είναι, βέβαια: με αγώνα. Παλεύοντας εναντίον τους. Αλλά τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το να ρίχνουν Αμερικάνοι βόμβες στη Μέση Ανατολή: αντιπαραγωγικό. Το βιβλίο λέει μια ενδιαφέρουσα ιστορία από την πόλη Βούνζιντελ της Γερμανίας, όπου το 1980 τάφηκε ο υπαρχηγός του Χίτλερ Ρούντολφ Ες. Το νεκροταφείο της πόλης έγινε τόπος προσκυνήματος από διάφορες νεοναζιστικές οργανώσεις, που συγκεντρώνταν εκεί κάθε καλοκαίρι στην επέτειο του θανάτου του Ες. Βεβαίως, αμέσως αντιφασιστικές οργανώσεις άρχισαν να εμφανίζονται και αυτές, οργανώνοντας αντιδιαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά των νεοναζί. Σχεδόν κάθε χρόνο προκαλούνταν ταραχές οι οποίες καλύπτονταν από την τηλεόραση, και σχεδόν πάντα αυτές οι ταραχές χρησιμοποιούνταν από τους νεοναζί ως διαφημιστικό υλικό για να προσελκύουν νεοσύλλεκτους. Κουρασμένοι από αυτή την ιστορία, μετά από χρόνια οι πολίτες του Βούνζιντελ αποφάσισαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Το 2014 αποφάσισαν να μετατρέψουν την ετήσια πορεία των νεοναζί μέσα στην πόλη με κατεύθυνση το νεκροταφείο σε φιλανθρωπική δράση. Η πόλη δεσμεύτηκε να δωρίσει 10 ευρώ για κάθε μέτρο που θα περπατούσαν οι νεοναζί κατά τη διάρκεια της πορείας τους, στην οργάνωση EXIT-Deutschland, που βοηθά ανθρώπους να αποχωρήσουν από ακροδεξιές οργανώσεις. Στόλισαν κατάλληλα τη διαδρομή και τον τερματισμό, και την ημέρα της πορείας πολίτες παρατάχτηκαν κατά μήκους της διαδρομής και χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν καθώς οι ναζιστές περπατούσαν απορημένοι. Στο τέλος τους πέταξαν και κονφετί, και τελικά συγκεντρώθηκαν 20.000 ευρώ για το φιλανθρωπικό σκοπό. Γελοιοποίησαν και υπονόμευσαν την ναζιστική διαδήλωση, χωρίς να προκαλέσουν βία ή αντίδραση. Αλλά συνέβη, λέει, και κάτι άλλο μετά από αυτήν και άλλες παρόμοιες δράσεις που άρχισαν να γίνονται στο περιθώριο της ετήσιας νεοναζιστικής διαδήλωσης: τα τηλεφωνήματα στην EXIT-Deutschland από ενδιαφερόμενους νέους αυξήθηκαν κατά 300%. 

4) δίδυμοι, λευκοί, στη Νότια Αφρική

Ο Κόνσταντ και ο Άμπρααμ Φουλγιούν ήταν δίδυμα αδέρφια που γεννήθηκαν το 1933 στη Νότια Αφρική. Λευτοί αφρικάανερ, μεγάλωσαν μαζί, πήγαν στο ίδιο σχολείο, άκουγαν τα ίδια πράγματα για τη φυλετική κατάσταση στη χώρα τους μεγαλώνοντας. Χωρίστηκαν όταν ο Άμπρααμ πήγε να σπουδάσει στο κολέγιο και, επειδή η οικογένεια δεν είχε αρκετά χρήματα για να σπουδάσουν και οι δύο, ο Κόνσταντ κατατάχτηκε στο στρατό. Και η πορεία της ζωής τους άλλαξε εντελώς, και μαζί άλλαξαν τελείως και οι ιδέες τους. Ο Άμπρααμ ταξίδεψε, έμαθε, άκουσε και σταδιακά συνειδητοποίησε το πόσο άδικο και απάνθρωπο ήταν το απαρτχάιντ στη χώρα του. Πολιτεύτηκε με ένα κόμμα που πρέσβευε την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική. Ταυτόχρονα, ο Κόνσταντ έφτασε να είναι αρχηγός του στρατού της χώρας, πιστό γρανάζι στη μηχανή του απαρτχάιντ και αργότερα ηγέτης του “Λαϊκού Μετώπου των Αφρικάνερ”, μια πολιτικό-παραστρατιωτική οργάνωση ορκισμένη να προστατεύσει το απαρτχάιντ με τη βία. Οι δυο αδερφοί από ένα σημείο και μετά είχαν σταματήσει να μιλούν μεταξύ τους. Και η κατάσταση το 1993, με τις εκλογές να πλησιάζουν και το κόμμα του Μαντέλα έτοιμο να καταλάβει την εξουσία, οδηγούνταν σε έναν αναπόφευκτο εμφύλιο πόλεμο. 

Και τότε, ο Άμπρααμ πήγε και μίλησε στον αδερφό του, και του ζήτησε να πάει να συναντήσει τον ίδιο το Μαντέλα, για να τα βρουν. Κι ο Κόνσταντ δέχτηκε. Στη συνάντηση ο Μαντέλα κέρδισε την εμπιστοσύνη του, και οι δυο τους άρχισαν να συναντιούνται μυστικά για τέσσερις μήνες, σχεδιάζοντας το πώς η χώρα τους θα αποφύγει τον πόλεμο. Στο τέλος, έγιναν φίλοι. Οι εκλογές έγιναν, η μετάβαση της εξουσίας έγινε, τελικά, αναίμακτα. Και η εθνική συμφιλίωση, που έμοιαζε αδιανόητη μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, έγινε, αναπάντεχα, εφικτή. 

Το βιβλίο, παρεμπιπτόντως, αναφέρει ότι εκατοντάδες έρευνες από περιοχές όπου γίνονται εμφύλιοι πόλεμοι ή όπου υπάρχουν συρράξεις ανάμεσα σε πληθυσμούς που μισιούνται έχουν δείξει ότι υπάρχει μία αλάθητη μέθοδος που μπορεί να γεφυρώσει ακόμα και τα μεγαλύτερα χάσματα: η επαφή. Το να βάλεις αυτούς τους πληθυσμούς που μισιούνται μαζί, να δουλέψουν μαζί, να συνυπάρξουν, να μιλήσουν και απλά να γνωριστούν. Αυτό είναι το μοναδικό, σχεδόν αλάθητο αντίδοτο στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Κάτι που σας έχω ξαναγράψει εδώ. 

5) οι βόμβες δεν μας πτοούν 

Στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Χίτλερ, λέει, αποφάσισε να επιτεθεί στην Αγγλία με έναν καταιγισμό αεροπορικών βομβαρδισμών επειδή θεωρούσε ότι έτσι θα πλήξει το φρόνημα των Βρετανών που, μετά, μουδιασμένοι από τις απώλειες, δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πολεμούν. Η θεωρία έλεγε ότι μπροστά στον όλεθρο του πολέμου, οι άνθρωποι καταρρέουν ψυχολογικά, νιώθουν ηττημένοι μέσα στις ψυχές τους. Έτσι πίστευαν όλοι οι στρατηγοί και οι ειδικοί τότε: με τους βομβαρδισμούς και την ισοπέδωση, η απόγνωση του πληθυσμού θα ήταν απόλυτη. Αυτή η ιδέα είχε μπει στα μυαλά των τότε ηγετών, υποστηρίζει ο Μπρέγκμαν, από ένα βιβλίο που είχαν διαβάσει όλοι, την "Ψυχολογία των Μαζών" του Γκιστάβ Λε Μπον. Οπότε στο “blitz” που ακολούθησε οι Γερμανοί έριξαν 800.000 βόμβες στους Λονδρέζους μέσα σε εννέα μήνες. Ένα εκατομμύριο κτίρια υπέστησαν ζημιές. Ήταν μια διαρκής, ανυπόφορη ομοβροντία. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Τρομοκρατήθηκε ο κόσμος; Εκκενώθηκε το Λονδίνο; Όχι. Τίποτε δεν έγινε. "Η κρίση δεν έβγαλε ό,τι χειρότερο, αλλά ό,τι καλύτερο υπήρχε στους ανθρώπους", γράφει ο Μπρέγκμαν. Οι άνθρωποι συνέχισαν να ζουν κανονικά, τα μαγαζιά άνοιγαν, οι δουλειές προχωρούσαν, μετ’ εμποδίων, μεν, αλλά χωρίς πανικούς, χωρίς υστερίες, χωρίς ο κόσμος να χάνει το φρόνημά του ή να βουλιάζει σε καμιά απόγνωση. Τα βιβλία και οι θεωρίες των στρατηγών αποδεικνύονταν μπούρδες. 

Και τι έκαναν όταν είδαν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα οι Βρετανοί ηγέτες; Τίποτε. Δεν έμαθαν τίποτε. Όταν γύρισε ο πόλεμος, οι Βρετανοί στρατηγοί αποφάσισαν να επιτεθούν στη Γερμανία με ακριβώς τον ίδιο τρόπο: βομβαρδίζοντας τις πόλεις της μέχρι ισοπέδωσης, για να “πλήξουν" αυτοί το φρόνημα εκείνου του πληθυσμού. Μπορείτε να μαντέψετε τι συνέβη: η αποτυχία και εδώ ήταν καθολική. Μάλιστα, από του βομβαρδισμούς των Συμμάχων στη Γερμανία αποδείχτηκε ότι οι βομβαρδισμοί αποτυγχάνουν και στην άλλη αποστολή τους, να πλήξουν τη δυνατότητα του εχθρού να παράγει νέα όπλα δηλαδή. Παρ' όλα αυτά, οι στρατηγοί είναι άνθρωποι, και ως άνθρωποι δύσκολα αλλάζουν γνώμη όταν τα δεδομένα και η πραγματικότητα τους δείχνουν ότι κάνουν λάθος. Εμμένουν και ξανακάνουν τα ίδια λάθη, ξανά και ξανά. 

6) ποτέ οι στέγες των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά

Ναι, κύριε Μπρέγκμαν, θα πει κάποιος, αλλά οι σύγχρονες αστικές κοινωνίες δεν είναι σκληρές και αποξενωμένες; Ειδικά σε χώρες όπως η δική μας, όπου το κοινωνικό κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα ασθενές, οι άνθρωποι δεν είναι κλεισμένοι στο καβούκι τους, αδιάφοροι για το τι ζουν ή πώς περνάνε οι άλλοι; Όχι, λέει. Σύμφωνα με τον Μπρέγκμαν, η θεωρία ότι η ζωή στις πόλεις είναι σκληρή και οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το διπλανό τους στηρίζονται σε ανεκδοτολογικά στοιχεία ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, σε παραπλανητικές ειδήσεις. Αναφέρει ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κίτι Τζενοβέζε, μιας 28χρονης γυναίκας από τη Νέα Υόρκη που δολοφονήθηκε το 1964 σε μια γειτονιά στην οποία κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για τις φωνές της, κάτοικοι την κοιτούσαν να ψυχορραγεί στο πεζοδρόμιο από τα παράθυρά τους, και η αστυνομία εκλήθη με μισή ώρα καθυστέρηση, όταν η γυναίκα είχε ήδη πεθάνει. Η είδηση, όπως μεταφέρθηκε από τα ΜΜΕ της εποχής, σόκαρε τον κόσμο και θεωρήθηκε απόδειξη του πόσο απρόσωπη και αποκτηνωμένη είχε γίνει η κοινωνία της μεγαλούπολης. Ήταν μια δολοφονία με 38 αυτόπτες μάρτυρες, είπαν, κανένας εκ των οποίων δεν παρενέβη και κανένας δεν κάλεσε, καν, την αστυνομία. Κι αυτή η ιστορία μεταφέρθηκε μέσα από το διάσημο “The Tipping Point” του Μάλκολμ Γκλάντγουελ (το οποίο από ό,τι αποδεικνύεται είχε μέσα πάρα πολλές μπαρούφες και ανακρίβειες) και αναπαράχθηκε πολυάριθμες φορές έκτοτε. 

Φυσικά, στην πραγματικότητα επρόκειτο για fake news. Πρώτα απ’ όλα, οι “38 μάρτυρες” της δολοφονίας δεν αντέδρασαν όχι επειδή ήταν αδιάφοροι, αλλά επειδή πίστευαν ακριβώς ότι κανένας δεν είναι αδιάφορος, και ήταν σίγουροι ότι ήδη πολλοί έχουν σπεύσει να καλέσουν την αστυνομία. Επίσης, δεν ήταν “38” -δεν είχαν δει όλοι οι γείτονες τι είχε συμβεί, οι περισσότεροι απλά άκουσαν φωνές που νόμιζαν ότι ανήκουν σε κάποιο μεθυσμένο. Κι επίσης το ότι κανείς δεν αντέδρασε ήταν ψέμα. Κάποιοι αντέδρασαν και μια από τις γειτόνισσες, μάλιστα, που γνώριζε την Κίτι, κατέβηκε και τη βρήκε αμέσως μόλις ο δράστης είχε φύγει. Τα πράγματα έγιναν τελείως διαφορετικά από ό,τι μετέδωσαν οι ειδήσεις και οι εφημερίδες, οι δημοσιογράφοι από ένα σημείο και μετά αρνούνταν να γράψουν διορθώσειες ή διευκρινήσεις που πήγαιναν κόντρα στο αφήγημα που στήθηκε τις πρώτες ώρες, και όλη αυτή η ιστορία έγινε διάσημη χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι ήταν, ουσιαστικά, ψέμα. Η Κίτι Τζενοβέζε δεν πέθανε μόνη της, αβοήθητη σε μια άπονη πόλη -πέθανε στα χέρια της φίλης της.  

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία, δε, ένας διαρρήκτης συνελήφθη στο Κουίνς, χάρη στην παρέμβαση δύο γειτόνων που παρατήρησαν έναν μεταφορέα να μπαίνει στο σπίτι γειτόνων που γνώριζαν ότι δεν μετακομίζουν. Ο διαρρήκτης ομολόγησε και για τη δολοφονία της Κίτι Τζενοβέζε. Συνελήφθη επειδή δυο άνθρωποι νοιάστηκαν για την περιουσία των άλλων, και δεν έμειναν αμέτοχοι. 

7) τα δωράκια του δικαστή

τέλος, αυτή η ιστορία
ο Τζον Όλιβερ μιλάει για τη διαφθορά στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
για τα "δωράκια" που παίρνουν οι δικαστές από δισεκατομμυριούχους
με συναρπαστική, ξεκαρδιστική αφήγηση
και ένα υποδειγματικό, αριστουργηματικό κρεσέντο στο τέλος

αριστούργημα
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2024 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.