Copy
View this email in your browser
IN DEZE NIEUWSBRIEF  

Huppelend door Den Haag ✨🖋️ 

De voorjaarsvakantie is voorbij, met frisse energie blikken we terug op de eerste weken van de Jonge Stadsdichter 2024 en kijken vooruit naar Writing Sounds en de schrijfwedstrijd voor de Kinderboekenweek. 


En we staan even stil bij het afscheid van Malaika. Na twee jaar projecten plannen en roosters puzzelen gaat zij Huis van Gedichten helaas verlaten. We gaan je missen Malaika! 

Terugblik Vooruitblik Veel leesplezier en liefs,

Malou, Quinten en alle Huis van Gedichten-docenten

De Jonge Stadsdichter 2024 is Adelina Ignat! 

Tijdens de finale in de Centrale Bibliotheek op Nationale Gedichtendag wist ze de jury unaniem te overtuigen met haar gedicht Bubbel.

De finale van de Haagse scholenwedstrijd vond plaats op donderdag 25 januari in de Centrale Bibliotheek. Sam Hermans, directeur Bibliotheek Den Haag, gaf hiervoor de aftrap tijdens Nationale Gedichtendag. Programmamaker en schrijver Splinter Chabot presenteerde de bijeenkomst. De winnaar werd gekozen door een vakkundige jury bestaande uit Dean Bowen, Sophia Blyden en Hasan Gök. 

Ik weet nog Sint Maarten
   zingend rondgaan, lampionnetjes in de hand
Ik weet nog het krijgen van mijn paspoort
   en de sneeuw die veel te snel ontdooit

Hoor je iets
Ik even niet
Kijk naar mij
Kijk wat er van ons geworden is 

Den Haag is een meisje
   nietsvermoedend, jong
door haar eigen straten huppelend
Als een bubbel
   net voor de regen komt 

De steegjes zijn leeg
   de terrassen verlaten
Hoe zul je dit ooit 
   nog goed kunnen praten

Finale Jonge Stadsdichter 2024
Als Jonge Stadsdichter zal Adelina (2009, Cluj-Napoca, Roemenië) het hele jaar Haagse jongeren én poëzie vertegenwoordigen door te schrijven en voordragen op belangrijke gebeurtenissen in de stad. Adelina groeide op in een huis vol boeken en poëzie en leest dan ook graag. Adelina speelt ook piano, die muzikaliteit is terug te horen in haar poëzie. Ze is nieuwsgierig naar de ogenschijnlijke verschillen binnen een thema en kijkt ernaar uit haar schrijven verder te verbeteren met opdrachten voor Den Haag.

Internationale Vrouwendag
Op 8 maart is haar eerste optreden bij de uitreiking van de Kartiniprijs op Internationale Vrouwendag. De genomineerden zijn Joan Biekman, Roxana Oropeza en The Beautiful Unseen, wethouder Marielle Vavier maakt in het Juliana Plaza de winnaar bekend en Adelina draagt een gedicht voor die zij speciaal voor deze gelegenheid zal schrijven. Meer informatie vind je hier.
Lees meer over de Jonge Stadsdichter
HAGANUM SPEAK UP!
Talentenjacht bij het multidisciplinaire project "Speak up!" tijdens de Haganumdagen.

De Haganumdagen stonden dit jaar volledig in het teken van het 185-jarig bestaan van de school. Het jubileum werd uitbundig gevierd, met als hoogtepunt een voorstelling genaamd "De 185 Sterren Show" in het Circustheater in Scheveningen.

In aanloop naar het lustrum werkten we in de jaarlijkse Speak Up!-projectweek met het thema 'dromen waarmaken'. Alle leerlingen uit het tweede jaar kozen een disciplines: spoken word (Jörgen Gario en Romano Haynes), storytelling (Tirza Baank en Soufiane Moussouli), dans (Meyer-Chauffaud), muziek (Rewire), debat  of veejee. Dit jaar combineerden we steeds twee verschillende disciplines, waarbij de de duo's samenwerkten aan een gezamenlijke eindpresentatie.

Op de foto zie je bijvoorbeeld storytelling gecombineerd met dans.
GEÏNTERVIEWD DOOR DEN
Huis van Gedichten spreekt leerlingen aan in hun eigen taal: digitaal 🤳


Voor ons is schrijven met pen en papier essentieel, terwijl voor kinderen en jongeren typen tegenwoordig meer vertrouwd is. Deze twee werelden brengen we in nieuw aanbod bij elkaar. DEN was nieuwsgierig naar hoe we dat doen.


'Huis van Gedichten laat jongeren kennismaken met poëzie, spoken word en creatief schrijven via hun educatieprogramma’s. Hun nieuwste lessen zijn digitaal ontworpen en dat verandert nogal wat, van inhoud tot interactie. Maar ook betrokkenheid van de leerlingen. Malou Osendarp (directeur) en Anne Büdgen (schrijver en vakdocent) vertellen over hun ambities en ervaring met digitale educatie: “Er komen letterlijk meer woorden uit de jongeren.”'

Lees het interview via deze link

Aftermovie Broeinest 2023 

Ben je benieuwd hoe de afgelopen editie van Broeinest op Crossing Border eruit zag? Of wil je gewoon nog even nagenieten? Check dan nu de aftermovie!

Eind vorig jaar stonden leerlingen in het kader van Broeinest op Crossing Border Festival. Samen met spoken word-artiest, host en onze schrijfdocent Tyler Koudijzer lieten zij zich inspireren door woordkunstenaar Moze Naél. Het poëtische resultaat mochten ze zelf voordragen in een heus festivaloptreden op Crossing Border.

Ava deed voor de tweede keer mee aan Broeinest en vertelt:
"De meesten ken ik sinds de kleuterklas, door deze lessen leren we over elkaar op een andere manier. Dan hoor ik klasgenootjes hun gedichten voorlezen en ontdek ik nieuwe dingen over ze. 'Ik wist niet dat je dat zo voelde.' Als er meer leraren komen kijken bij Broeinest, dan kun je zien hoe de leerling zich vanbinnen voelt."

Haar leerkracht Stefan vult aan: "Een klas is toch een soort mini-maatschappij. Het is verrassend dat sommige leerlingen bijzondere dingen schrijven, andere kanten van zichzelf laten zien. Ook wanneer ze het gaan voorlezen, is de voordracht bijzonder." 

Ava: "De manier waarop je het voorleest heeft impact. Tyler hielp ons daar goed mee. Sommigen namen pauzes, anderen droegen juist versneld voor. Er was een mix van komedie, emotie en persoonlijke gedichten." 


Wil jij met jouw leerlingen op Broeinest staan in november? Neem contact op met Quinten

Broeinest, vrijdagavond 3 november Crossing Border in Korzo Theater
Writing sounds met Rewire

Van 4 tot 7 april vindt de dertiende editie van Rewire plaats in Den Haag. Met een spannende reeks nieuwe audiovisuele ontmoetingen op het programma zoals  SUNN O))), Julia Holter, Jlin & Florence To, Lonnie Holley en Simo Cell. 

Samen met Rewire verzorgen we de workshop Writing Sounds: wat gebeurt er als je woordkunsten met muziek combineert? Wat voor verhalen en ideeën zou je kunnen uiten? Hoe kunnen muziek en tekst elkaar aanvullen of dissoneren?

Deze tweedelige workshop daagt leerlingen uit om ideeën en emoties te uiten met het geschreven woord én muzikale compositie. Eerst schrijven ze zelf een gedicht of spoken word, dan nemen de leerlingen hun teksten op en combineren dit met zelf gecomponeerde geluiden.


 Meer informatie of boeken? Klik!
 
Schrijfwedstrijd Lekker Eigenwijs
Kinderboekenweekgedicht

De Kinderboekenweek doet het dit jaar net even anders dan anders. Het themagedicht wordt namelijk niet geschreven door een vooraf gekozen dwarse dichter. In plaats daarvan mag iedere jonge dichter in spé een gedicht insturen!

De koppigste inzending wordt het officiële Kinderboekenweekgedicht van 2024. Alle rebelse dichters tussen de 6 en de 13 jaar mogen meedoen en een gedicht schrijven met thema Lekker eigenwijs! Dwarse dichters kunnen hun eigenzinnige gedicht insturen via deze link tot 28 april. 

Wij staan te springen om jouw tegendraadse leerlingen te helpen hun eigenzinnige gedicht te schrijven!

Mail Quinten voor meer info en wie weet wordt in jouw klas het winnende gedicht geschreven!

Kunsttreffer in woord, beeld en wind. Hoe klinkt, beweegt, ruikt, denkt en voelt de wind? Kijk in één minuut mee.

Thematisch onderwijs op de Rosa basisschool 

Wat treffen we het met deze Kunsttreffer samen met Art-S-Cool, CultuurSchakel en de Rosa Basisschool! De school wil graag overstappen naar thematisch onderwijs, met de nadruk op beeldende kunst en taalontwikkeling. Laat dat maar aan ons over!

Het eerste deel van de pilot is achter de rug, waarbij Melissa van Art-s-cool en Anne van Huis van Gedichten met leerlingen uit groep 5 en 8 aan de slag gingen met het thema klimaat. De schoolleerkracht gaf een reguliere les, Melissa en Anne gebruikten de lesstof met bijbehorende nieuwe woorden in hun beeldende en talige lessen.

geen wind opeens
wind en nu weg
ik weet het
dat is de windvlaag
nog harder en harder
is er een verwoesting
maar nu is het veilig

 

Prachtige maquettes (met bewegende tornado) en gedichten zijn er gemaakt. Leerlingen vinden de lessen leuk en belangrijker nog: ze maken zich de nieuwe woorden gemakkelijker eigen, en weten ze zelfstandig toe te passen in zinnen (en gedichten). De kracht van herhaling, verwondering, verbeelding en plezier! De komende maanden ondersteunen we de Rosa basisschool met het verder ontwikkelen en implementeren van een thematische werkwijze.

Malaika, dank je wel! 

Tot onze spijt gaat ons methodisch Meewerkend Mens Malaika ons verlaten… Twee jaar heeft zij zich met veel liefde, rust en aandacht ingezet om bijzondere gastlessen en evenementen te realiseren. Nu gaat ze iets anders doen.

Malaika liet alles zo heerlijk helder achter dat nieuw Meewerkend Mens Quinten haar moeiteloos kan opvolgen. Hij kan niet wachten om de missie van Huis van Gedichten verder op te pakken en de liefde voor poëzie en creatief schrijven verder te verspreiden onder jong Den Haag.


Malaika, we wensen je het allerbeste en veel plezier!

AGENDA
Open Call van De Situatie
Deadline 1 maart
De Situatie is op zoek naar onontdekt schrijftalent! Iedereen met schrijfambitie die op zoek is naar een podium voor hun talent heeft tot 1 maart om diens tekst in te sturen. Tien auteurs krijgen een geldprijs en worden gepubliceerd in dit mooie initiatief van PIP en Amarte Fonds. Kijk op hun site voor meer info.
Murati Isik – BorderKitchen
4 maart 
Op 4 maart 2024 komt Murat Isik naar BorderKitchen in Theater aan het Spui voor het eerste Nederlandse live-evenement gewijd aan zijn nieuwe boek In de Mist van Golden Gate Park, het langverwachte vervolg op de succesvolle roman Wees onzichtbaar. Info & tickets
De Poezieboys spelen PEREC 
Vanaf 7 maart
Met iedere nieuwe voorstelling blazen de Poezieboys het werk van een andere dichter weer nieuw leven in. Dit keer de eer aan de Parijse taaltovenaar George Perec (1963-1982). De voorstelling gaat op 9 maart in première bij Zaal 3. Of kom naar de try-outs op 7 en 8 maart. Tickets
Internationale Vrouwendag – 1e optreden Adelina 
8 maart
Bij de uitreiking van de Kartiniprijs draagt Jonge Stadsdichter Adelina voor het eerst in haar functie een gedicht voor, speciaal geschreven voor deze gelegenheid. Lees meer
Schrijfwedstrijd Kinderboekenweek 2024
Deadline 28 april
Alle eigenwijze kinderen tussen de 6 en 13 jaar in Nederland maken kans om dé dichter van de Kinderboekenweek 2024 te worden. Heb jij een eigenwijs gedicht geschreven? Stuur hem voor 28 april in via deze site en misschien ben jij de schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2024!
Huis van Gedichten ontwikkelt en verzorgt workshops in taal.
Wij geloven dat wanneer kinderen en jongeren in vrijheid spelen met taal, zij nieuwe kwaliteiten van zichzelf ontdekken. Hun fantasie wordt geprikkeld en ze worden zich bewust van dingen waar ze normaal aan voorbij lopen. Dit sterkt hun zelfvertrouwen, helpt ze een stem te geven aan wat hen bezighoudt en bij het vinden van hun eigen identiteit.
 
Huis van Gedichten werkt met scholen in het primair, voortgezet, MBO en speciaal onderwijs,  bibliotheken, jeugd- en culturele instellingen, musea en CultuurSchakel en is initiator van Poetry Circle 070.
Voor onze activiteiten binnen het onderwijs ontvangen we subsidie uit het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024, gemeente Den Haag.

Raak je zo enthousiast van wat je leest dat je graag deze brief wilt delen, dat mag, graag zelfs!
Hieronder zitten knopjes die het delen je gemakkelijk maken.


Alsjeblieft!
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Twitter
Facebook
Website
LinkedIn
Instagram
Copyright © 2024 Stichting Huis van Gedichten, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp