όσες και όσοι ταλαιπωρήθηκαν με long Covid για περισσότερες από δύο εβδομάδες, λέει εδώ, έχασαν 6 μονάδες από το IQ τους. Όσοι το πέρασαν βαριά και μπήκανε σε ΜΕΘ, έχασαν 9 μονάδες.
Μπορεί αυτή η έρευνα να μοιάζει περίεργη, αλλά μου δίνει μια αφορμή να σας περιγράψω την αντιεπιστημονική και αυθαίρετη θεωρία μου. Δεν έχει δημοσιευτεί σε κάνενα peer reviewed επιστημονικό περιοδικό, σε άλλο περιοδικό, σε φάνζιν, στο Reddit ή αλλού. Εδώ σας το γράφω, κι ας μείνει μεταξύ μας. Είναι η εξής: έχουμε όλες και όλοι long Covid.
Η θεωρία μου είναι ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα νοσεί πλέον από μια ασθένεια χρόνια. Με την εξαίρεση μερικών πολύ προσεκτικών ηλικιωμένων κι ευπαθών, που έβαλαν τη ζωή τους στο pause το 2020 κι ακόμα δεν έχουνε πατήσει play, όλες και όλοι οι υπόλοιποι κάποια στιγμή κολλήσαμε (ακόμα κι όσες κι όσοι δεν το κατάλαβαν/δεν είδαν ποτέ θετικό τεστ). Ήρθαμε σε επαφή με τον ιό, μπήκε μέσα μας και μας έπληξε και μας πλήττει. Το πλήγμα όμως είναι ύπουλο, μουλωχτό. Μας πλήττει λίγο. Πώς καταλαβαίνεις αν είσαι εξαντλημένος λόγω Covid, ή απλά 47; Πού ξέρεις αν έχεις "brain fog" ή απλά είσαι άυπνη;
Όλες και όλοι είμαστε πλέον λίγο πιο εξαντλημένοι, λίγο πιο θολωμένες, λίγο πιο χαζοί. Λιγάκι. Μικρή διαφορά σε ατομικό επίπεδο, στο πλαίσιο της καθημερινότητας. Αλλά σε επίπεδο κοινωνίας -ή, ακόμα ακόμα, σε επίπεδο ανθρωπότητας- το πρόβλημα αθροίζεται. Η καθεμιά και ο καθένας χάνουν 5-6 μονάδες IQ, μα η ανθρωπότητα χάνει δισεκατομμύρια. Και δεν είναι ότι μας περίσσευαν, κιόλα.
|
|
πόσο χρονών νομίζετε ότι είναι αυτός ο άνθρωπος;
|
|
Αυτός είναι ο ηθοποιός Ρίτσαρν Βέρνον. Έπαιζε έναν μικρό ρόλο στην ταινία “Goldfinger”. Θα ήθελα, χωρίς να γκουγκλάρετε, να σκεφτείτε πόσο χρονών νομίζετε ότι ήταν τότε. Όχι σήμερα, τότε. Όπως ήταν στην εικόνα που βλέπετε από την ταινία. Πόσο χρονών ήταν; Μπορείτε να μαντέψετε;
|
|
το τελευταίο "με απλά λόγια"
|
|
Ήταν μια σειρά συνεντεύξεων που με βαριά καρδιά ξεκίνησα, μα που τελικά απόλαυσα αρκετά. Κάναμε 26 συζητήσεις με ειδικούς για σημαντικά θέματα, χωρίς περιορισμούς χρόνου, χωρίς να τους διακόπτω ή να τους πιέζω για να μου πουν πιασάρικες ατάκες όπως κάνουν στην τηλεόραση, με όσο πιο απλά λόγια γινόταν. Μιλήσαμε για πάρα πολλά θέματα, από την ελληνική ιστορία και το φορολογικό, μέχρι την ενεργειακή μετάβαση και την κοινή αγροτική πολιτική. Μολονότι κάθε βίντεο το έβλεπαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι (με εξαιρέσεις -το βίντεο της Μαρίας Ευθυμίου το είδαν εκατοντάδες χιλιάδες) και το podcast το παρακολουθούσαν λίγο λιγότεροι, από ό,τι αποδείχτηκε αυτοί που το άκουγαν ήταν οι σωστοί. Το δεύτερο συχνότερο πράγμα για το οποίο με σταματούσαν να μου μιλήσουν άγνωστες και άγνωστοι σε events κι αλλού τα τελευταία χρόνια, ήταν αυτό. Ποιο ήταν το πρώτο; Μα το νιουζλέτερ που διαβάζετε.
Για την περίπτωση που δεν έχετε ακούσει ακόμα όλα αυτά τα απλά λόγια, τα έχω μαζέψει σε μία σελίδα εδώ. Όλα μαζί διαρκούν μία ημέρα, έξι ώρες και είκοσι τέσσερα λεπτά.
|
|
Είναι πιθανό να ετοιμαστεί μια άλλη σειρά podcasts με παρόμοια μορφή αλλά διαφορετικό αντικείμενο κάποια στιγμή στο μέλλον; Ποιος ξέρει.
Τίποτε δεν αποκλείεται στον κόσμο αυτό.
|
|
θέλω να πω, κοιτάξτε τον. Πόσο τον κάνετε;
|
|
προφανώς έχετε ήδη καταλάβει γιατί ρωτάω. Οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια γερνούσαν πολύ πιο γρήγορα. Αυτή η εικόνα είναι από ταινία που γυρίστηκε το 1964. Ο άνθρωπος στα αριστερά ήταν τότε 56 χρονών. Ο κύριος στο κέντρο;
Έμαθα γι' αυτό τον άνθρωπο το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς σας έγραφα το νιουζλέτερ. Έβαλα το "Goldfinger" και βρήκα τη σκηνή από την οποία τράβηξα τα screenshots που βλέπετε. Και έκανα την ίδια ερώτηση επί τόπου στα (χίλια, πια) μέλη του 241020 Club. Πόσο χρονώ τον κάνετε; Υποψιασμένοι άνθρωποι, υψηλοτάτου επιπέδου, σίγουρα καταλάβαιναν γιατί ρωτάω.
Κι ο μέσος όρος των πρώτων 100 απαντήσεών τους ήταν: 54 χρονών.
Ήταν λάθος.
|
|
αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή
|
|
γράφω για μια άλλη πτυχή της κλιματικής αλλαγής: μήπως θα υπάρχουν κάποια μέρη που θα ωφεληθούν; Κάποιες περιοχές κρύες κι αφιλόξενες, που θα γίνουν πιο ελκυστικές για τους κλιματικούς πρόσφυγες του μέλλοντος; Μήπως να αρχίσουμε να κοιτάμε προς τα βόρεια, για να δούμε πού θα ζούμε σε 20 ή 30 χρόνια; Μαντεύετε την απάντηση, προφανώς (όχι), αλλά στο κείμενο τα γράφω λίγο πιο περιφραστικά. Κι αναφέρομαι για πρώτη φορά στο AMOC. Θα υπάρξουν κι άλλες.
όπως πάντα, το κείμενο του φύλλου θα ανέβει το Σαββατόβραδο και εδώ.
Την περασμένη Τετάρτη στο 360° έγραφα για τέσσερις ειδήσεις που μπορεί να έχετε χάσει μέσα στο χαμό, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μας απασχολούσαν πολύ περισσότερο. Το κείμενο το έχουν λάβει ήδη οι συνδρομητές της Καθημερινής στο inbox τους, και έχει ανέβει και εδώ, για όσες και όσους γραφτείτε από τούδε και στο εξής.
|
|
Η "Χρυσή Βίζα" πρέπει να καταργηθεί, ή το όριο να πάει στο 1 εκατομμύριο. Η ζημιά που προκαλεί είναι ανυπολόγιστη.
Το σχέδιο εκείνης της ολλανδικής εταιρείας για την θωράκιση της Θεσσαλίας από πλημμύρες βγήκε σε διαβούλευση. Αλλά μόνο στα αγγλικά! Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να παρήγγειλε μια έρευνα και στις προδιαγραφές της να μην προβλεπόταν μια ελληνική μετάφραση;
Το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών -ναι, ξέρω ότι δεν βγαίνει το αρκτικόλεξο) είναι το επίσημο κρατικό think tank, που ιδρύθηκε πριν από 65 χρόνια με πρώτο διευθυντή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είναι κανένας ακτιβιστικός οργανισμός, ή καμιά έξαλλη ΜΚΟ. Γι' αυτό έχει επιπλέον βαρύτητα το ότι το τελευταίο του σημείωμα καταφέρεται με δριμύτητα κατά των ελληνικών τραπεζών, που φαίνεται ότι ολοένα και περισσότερο λειτουργούν στη χώρα μας ως καρτέλ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι το τεράστιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες στα δάνεια που δίνουν (πολύ υψηλά) και στα επιτόκια που δίνουν στις καταθέσεις των πελατών τους (σχεδόν μηδέν). Το ΚΕΠΕ φτάνει στο σημείο να το χαρακτηρίσει "ο πληθωρισμός της τραπεζικής απληστίας". Με αυτά τα λόγια.
Πάρτε τα κινητά από τα παιδιά. Ένα μεγάλο, καταγγελτικό αφιέρωμα για τις επιπτώσεις της χρήσης κινητών τηλεφώνων από μια ολόκληρη νέα γενιά ανθρώπων. Δεν είναι καλές.
Σήμερα (ή χτες, ανάλογα πότε το διαβάζετε αυτό) το Wordle έβγαλε τη 1000ή του λέξη. Παίζετε ακόμα; Εγώ ναι. Έχω παίξει 679 λέξεις, εκ των οποίων έχω βρει τις 670. Να ένα αφιέρωμα για το πώς λειτουργεί σήμερα, ως μέρος του τμήματος παιχνιδιών των New York Times, που το αγόρασαν χρόνια πριν από το δημιουργό του, τον Κρις Γουόρντλ. Ναι, έτσι τον λένε. Wardle.
Εν τω μεταξύ, αυτό το Σαββατοκύριακο έχει "εκλογές" στη Ρωσία. Δεν έχω διαβάσει πουθενά αναλύσεις για το διακύβευμα τις εκλογικής αναμέτρησης, τους υποψηφίους, τα διδάγματα της προεκλογικής καμπάνιας, προβλέψεις για το αποτέλεσμα (LOL). Διάβασα όμως μια άλλη είδηση από τη Ρωσία σήμερα.
Σε μια κοινότητα ορθόδοξων Εβραίων στις ΗΠΑ, όπου τα μέλη ζουν υπακούοντας σε πολύ αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες, οι γυναίκες αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο με την καταπίεση. Δεν τις αφήνουν να πάρουν διαζύγιο, φανταστείτε, χωρίς την άδεια του συζύγου (!) και τριών ιερέων (!!). Με ποιο τρόπο διαμαρτυρήθηκαν απαιτώντας αλλαγές και χειραφέτηση; Μια λέξη θα σας πω: Λυσιστράτη. (link από Economist -είναι είδηση του 2024, πράγματι)
Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, οι αλλαγές που έχουν συμβεί στους ωκεανούς του κόσμου είναι μη αναστρέψιμες και πλέον η θάλασσες που είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν στην προηγούμενη κατάσταση. Τέτοια άρθρα είναι μεν ενδιαφέροντα, γιατί συμπυκνώνουν ένα μέρος της επιστημονικής γνώσης για ένα σημαντικό θέμα, αλλά σχεδόν πάντα σε αφήνουν με την αίσθηση ότι κάθε περαιτέρω προσπάθεια είναι ανώφελη, γιατί το κακό έχει γίνει. Αυτό δεν ισχύει. Όντως σε πολλά επίπεδα ο κόσμος δεν μπορεί να γυρίσει σε αυτό που είχαμε συνηθίσει τη δεκαετία του '90 ή πιο παλιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος σήμερα είναι ήδη μια κατεστραμμένη κόλαση. Ένας ωραίος και φιλόξενος πλανήτης είναι ακόμα, και έχει πολύ μεγάλη σημασία και τεράστια αξία να τον προστατεύσουμε όπως μπορούμε, και να επιβραδύνουμε τις αλλαγές που θα τον κάνουν πολύ, πολύ χειρότερο μέρος για τα δικά μας γούστα και τις δικές μας αντοχές.
Θα μου πεις, πώς να τα κάνουμε όλα αυτά, με τόση brain fog; Έλα μου ντε.
|
|
39. Ο άνθρωπος που βλέπετε στα αριστερά ήταν τότε 39 χρονών. Κι ο άνθρωπος που βλέπετε στα δεξιά, ήταν 34.
|
|
🪁καλό τριήμερο σε όλες και σε όλους🪁
|
|
|
|