Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev #3 2024
En viktig del i arbetet mot korruption är att arbeta systematiskt och förebyggande och att det är en naturlig del av verksamheten. Det behöver inte kräva stora resurser – utan det kan handla om att man lägger till ett steg/en fråga eller förtydligar ett uppdrag inom en redan etablerad process eller funktion.

Ett exempel på det är när regeringen nyligen gav Bolagsverket en tydligare roll vad gäller att kontrollera att uppgifterna i verkets register är korrekta och motverka att felaktiga uppgifter registreras. Vi har länge pekat på det behovet och välkomnar regeringens beslut – inte minst vad gäller registret över verkliga huvudmän som är ett viktigt verktyg i arbetet mot både penningtvätt och korruption. Om ni vill veta mer om varför kan du titta på vårt seminarium om verkliga huvudmän.

I veckan träffade vi statssekreteraren i Justitiedepartementet för att diskutera det pågående arbetet med en ny handlingsplan mot korruption. Under samtalet kom vi in på den kommande utvärderingen av Sveriges tillämpning av konventionen om mutor i utlandet, den sk. OECD Anti-Bribery Convention som fyller 25 år. Att den konventionen fortsatt är av central betydelse för utvecklingen av nationell lagstiftning på området står helt klart. T.ex. erkände nyligen oljebolaget Gunvor att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt. Bolaget tvingas nu betala 6,8 miljarder kronor i böter till främst amerikanska myndigheter.

Det är inte bara påsk som stundar nu utan även den sk. stämmosäsongen. För investerarna i vårt Investors Integrity Forum är det en intensiv period och på ett flertal stämmor under våren kommer frågor om bolagens antikorruptionsarbete att ställas. Sedan stundar också TI Sveriges årsstämma den 24 april – mer info om den nedan. Vi ser fram emot att träffa många av våra medlemmar då.

Glad påsk!
 
Ulrik Åshuvud
Generalsekreterare
TI Sverige
Om TI Sverige
Kallelse till ordinarie föreningsstämma 2024
Individuella medlemmar kallas till TI Sveriges ordinarie föreningsstämma (årsstämma) den 24 april. Medverkan kan ske på plats eller online. Årsstämman inleds med ett samtal med Transparency Internationals nya globala ordförande som deltar på länk. Anmälan görs senast 17 april. [Läs mer här]

Utökade öppettider för Stödlinjen
Du kan nu nå Stödlinjen för visselblåsning helgfri måndag kl. 14-16, helgfri tisdag kl. 11-13 och helgfri torsdag kl. 12-14. Du kan fortsatt även boka en telefontid utanför telefonlinjens öppettider samt kontakta oss via säkert formulär. Stödlinjen har något förändrade öppettider under kommande påskhelg. Se här för mer information.

Ps) Du kan nu även följa Stödlinjen på Instagram!

TI Sverige genomför workshop för Kommerskollegium
Under en workshop vid Kommerskollegium diskuterade TI Sverige med internationella projektledare om bland annat riskmedvetenhet och -åtgärder, varningssignaler och vikten av ett systematiskt förebyggande antikorruptionsarbete. Workshopen var del av ett större samarbete som pågått sedan juni 2023.
Korruption i Sverige
Regeringen stärker det korruptionsförebyggande arbetet i staten
Regeringen tar ytterligare steg för arbetet mot korruption genom att förtydliga att Statskontoret ska ha i uppgift att främja och samordna arbetet mot korruption i staten. Myndigheten har sedan tidigare haft i uppdrag att arbeta mot korruption och att ge stöd till andra myndigheter i deras arbete. Regeringen menar att förtydligandet stärker förutsättningarna för ett långsiktigt arbete mot korruption.

Professionella penningtvättare servar de kriminella nätverken
Enligt en rapport från Finanspolisen så finns det en stor efterfrågan från kriminella aktörer och nätverk på professionella penningtvättare. Användningen av professionella penningtvättare som systematiskt tvättar pengar åt andra mot betalning är främst utbredd vid finansiella institut men förekommer även på advokat- och revisionsbyråer.

Ökning av penningtvättbrott
I Åklagarmyndighetens årsredovisning för 2023 kan man notera att antalet lagförda personer för penningtvättbrott har ökat med 37 procent sedan förra året.
Rekommendation att lägga ner Allmänna arvsfonden
Riksrevisionen har i sin utvärdering av Allmänna arvsfonden rekommenderat att fonden ersätts med ett mer robust system för hantering av arv efter personer utan arvingar och testamente.

Detta för att motverka att bidrag från fonden används felaktigt, bland annat av personer misstänkta eller dömda för penningtvätt.

Polisen intensifierar arbetet mot korruption och insiders
Avdelningen för särskilda utredningar (SU) vid Polismyndigheten har beslutat att inleda ett arbete för att stärka avdelningens förmåga att motverka korruption och insiderverksamhet i rättsväsendet –vad gäller brott som begås av polisanställda, polisstudenter, åklagare, domare och vissa andra befattningshavare
Överläkare döms för grovt mutbrott
En f.d. överläkare har dömts till fängelse i fyra år för bl.a. grovt tagande av muta. Under åren 2015-2022 tog läkaren emot sammanlagt 4 759 402 kr från fem olika företag. Totalt har sex personer dömts, förutom överläkaren så har en annan läkare dämts till fängelse i ett år sex månader. Övriga till villkorlig dom och böter. Tre bolag som de tilltalade använt har ålagts att betala företagsbot.

Svenskägt oljebolag erkänner korruption
Ett svenskägt oljebolag har i mars dömts av amerikanska och schweiziska myndigheter till 6,8 miljarder kronor i böter då det kommit fram att tidigare anställda använt sig av mutor för att få kontrakt i Ecuador. I 2019 fick bolaget betala över en miljard kronor till Schweiz då de blivit anklagade för att mutat tjänstemän i Kongo.
Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade av kriminella nätverk
Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är ett relativt ovanligt fenomen på arbetsplatser - men ett eftertraktat sådant. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie från Brå.

En av slutsatserna i studien är att fler arbetsgivare behöver bedöma risken för att få in möjliggörare i sina verksamheter, och se över rutiner för exempelvis rekrytering, bakgrundskontroller och anställdas tillgång till system och lokaler.
TI Sverige kommenterar
Transparens kring intresserepresentation för tredjeländers räkning
TI Sverige välkomnar mer transparens vad gäller intresserepresentation både inom EU och för tredjeländers räkning. Direktivets fokus på utlandsfinansierad intressebevakning liknar dock lagar om så kallade ”utländska ombud” och riskerar att stigmatisera organisationer och verksamheter, främst inom det civila samhället, på grundval av deras finansieringskällor. [Läs mer]
TI Sverige i media
DN Debatt: ”Informationsbrus försvårar granskning av korruption”
TI Sverige tipsar...
Vägledning för hållbara investeringar
Transparency International UK har i samarbete med bl.a. Swedfund tagit fram en vägledning för hållbara investering med fokus främst på tillväxtmarknader. Vägledningen lyfter bland annat behovet av bakgrundskontroller, riskhantering samt löpande uppföljning och transparent rapportering.  

Nya sanktioner med anledning av Navalnyjs död
Med anledning av situationen i Ryssland har Sverige, med stöd av elva andra medlemsstater, presenterat ett förslag om en ny sanktionsregim som för närvarande förhandlas i EU. Förslaget innebär att sanktioner kan riktas mot personer och organisationer som förtrycker det civila samhället, kränker de mänskliga rättigheterna och undergräver demokratin och rättsstatsprincipen i Ryssland.

Nu lättare att återföra tillgångar till dess rätta ägare
Europaparlamentet har nyligen beslutat om ett direktiv om återförande av tillgångar som del av kriminalisering av sanktionsöverträdelser. Syftet är att bidra till att de som blivit drabbade av korruption nu lättare kan få sina tillgångar tillbaka.
Grönt ljus för skydd för journalister och mediefrihet i EU
Europarådet har nu, som sista instans, röstat igenom det sk. anti-SLAPP-direktivet ("Strategic lawsuits against public participation") vilket innebär skydd mot rättstvister riktade mot journalister, civilsamhällsorganisationer och människorättsförsvarare. Medlemsstaterna har nu två år på sig att införliva direktivet i nationell lagstiftning.

Australien röstat igenom ny korruptionslag
Den australiensiska lagen “Crimes Legislation Amendment (Combatting Foreign Bribery) Bill 2023” möjliggör att företag och australiensare utanför Australien betalat mutor kan lagföras och dömas. Lagen ställer också krav på ett förebyggande och systematiskt riskarbete mot korruption

Nytt stöd i arbetet mot välfärdsbrottslighet
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tagit fram stödmaterial för att motverka välfärdsbrottslighet. Vägledningen fokuserar bland annat på otillåten påverkan genom möjliggörare och infiltratörer och manipulerade beslutsprocesser.  

Världens lyckligaste länder
Enligt World Happiness Report 2024 är Sverige ett av världens mest lyckliga länder. Sverige hamnar på en fjärde plats, efter Finland, Danmark och Island. Mätningen baseras bland annat på frihet från korruption.

Förtroende hämmas av korruption
Human Development Report pekar på att en högre uppfattning av korruption i ett land bidrar till minskat förtroende för bl.a. beslutsfattare och myndigheter.
Kalender
19 april
Investors Integrity Forum (IIF)
Möte för investerare i TI Sveriges IIF.

24 april
Ordinarie föreningsstämma
Instagram
LinkedIn
Twitter
Web
E-post
Copyright © 2024 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden