Copy
View this email in your browser
IN DEZE NIEUWSBRIEF  

Van de klas naar het podium 📝🎤

De lente is begonnen! Met de energie van zonnige voorjaarsdagen maken we ons op voor een aantal spannende en mooie projecten.

Maar die doen we natuurlijk niet alleen! In deze nieuwsbrief nodigen we alle scholen uit om met ons aan de slag te gaan. Samen met onze docenten brengen we plezier met taal naar jullie toe, in allerlei soorten en maten. En wie weet waar dat jou dan vervolgens brengt... 🚀

Lees dus snel verder en wie weet zien we jullie later dit jaar terug in de klas óf op het podium!


In deze nieuwsbrief: Veel leesplezier en liefs,

Malou, Quinten en alle Huis van Gedichten-docenten

De inschrijvingen voor de Jonge Stadsdichter scholenwedstrijd zijn geopend!

Meld je klas nu aan! En laat je leerlingen kennis maken met het plezier en de kracht van taal en performance. Wie weet zit in jouw klas wel de Jonge Stadsdichter van 2025. Uit elk stadsdeel kunnen twee scholen meedoen en deelname is gratis.

Van iedere deelnemende school krijgt één klas in het najaar zes gratis lessen in schrijven en performen, verzorgd door docenten van Huis van Gedichten, en een gratis bezoek aan de tentoonstelling Back Street in het Literatuurmuseum. De inschrijvingen voor de scholenwedstrijd zijn nu geopend en de deadline voor het inschrijven is 31 mei. Kijk voor meer info op onze site of schrijf je direct in via het formulier.

De Jonge Stadsdichter van dit jaar is Adelina Ignat van het Gymnasium Haganum. Op Nationale Gedichtendag op 25 januari won zij de finale van de vorige scholenwedstrijd met haar gedicht “Bubbel”.


De Jonge Stadsdichter is een initiatief van de Gemeente Den Haag, Huis van Gedichten, Bibliotheek Den Haag en het Literatuurmuseum.

Lees meer over de Jonge Stadsdichter
"Het Huis van Gedichten heeft een ontzettend leuke gastles bij ons verzorgd!
Waar de meeste kinderen aan het begin van de les nog niet wisten wat een gedicht precies was, droegen ze op het einde allemaal met trots hun werk voor.
Ook hebben ze veel geleerd over hoe het beroep van dichter eruitziet en hoe je
met gevoel een werk kan voordragen. Dit sloot goed aan bij onze kerndoelen
en het was fijn dat er ruimte was voor dit soort maatwerk.

Door Uchaindani's toegankelijke interactieve les en persoonlijke aandacht
voor de kinderen hebben ze grote sprongen gemaakt. Zeker een aanrader!"

– Irene Vogelaar, Stichting Petje Af

Diamant, groep 5 en 6
Ilustratie door Liesbeth Mende
Eigenwijze lessen tijdens de Kinderboekenweek 💁‍♀️

Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is Lekker Eigenwijs! Wij hebben voor alle klassen van het primair onderwijs dan ook lekker eigenzinnige lessen ontwikkeld. Leerlingen worden uitgenodigd om samen met onze docenten lekker eigenwijs te doen met taal. Maar wat betekent dat eigenlijk, eigenwijs doen? En wat als iederéén opeens eigenwijs zou doen...?


De onderbouw onderzoekt wat eigenwijs zijn eigenlijk is?  Is het leuk, en hoe voelt het als iemand eigenwijs tegen jou doet? We proberen het uit. Als de hele klas vooruit loopt, loopt er één iemand achteruit. En als we allemaal 'aaaa' zingen, zingt er één iemand 'ooo'.  Welke woorden horen bij zo eigenwijs doen? Kan je het ook op een eigenwijze manier opzeggen? Of een eigenwijze tekening erbij maken? 

De middenbouw doet het weer een beetje anders. Dat is ook eigenwijs zijn. Je moet namelijk altijd van alles doen van verstandige volwassenen: ontbijten, schone kleren aan, op tijd op school komen, noem maar op. Meer dan genoeg  dus om een heel gedicht over te schrijven. En niet alleen jij moet vanalles doen. Wat dacht je van spullen in je huis? Een wasmachine, bijvoorbeeld, moet z'n deur opendoen, vieze was binnenlaten en het weer schoonmaken. Wat zou er gebeuren als die opeens eigenwijs zou gaan doen?  

De bovenbouw gaat aan de slag met wijze woorden en eigen wijsheden. Wie ken jij die dingen helemaal op hun eigen manier doet? Een influencer met haren in de kleuren van de regenboog, of je oma die heel eigenwijs haar dag met drop begint. Maar ook je kat die nooit op schoot komt als je roept.  En wat vind je daarvan? Spreekt het je aan of niet? En kan je er iets van leren? En stel je voor, iedereen volgt jouw eigen wijsheid. Wat zou je doen om de wereld te veranderen? 
Meer informatie of KBW-lessen boeken? Klik!
Game on! Nieuw digitaal lesprogramma in ontwikkeling 🎮

Samen met onze docenten Anne, Liesbeth en Uchaindani werken we aan nieuw digitaal aanbod voor in de klas. Pen en papier blijft natuurlijk, maar een een toffe game met allerlei leuke opdrachten doet wonderen om de poëtische spieren op te warmen. 💪

De nieuwe les wordt ontwikkeld als vervolg op ons huidige digitale lesprogramma, de SelfieSafari. In die les doen leerlingen een digitale speurtocht door hun eigen telefoon en leren zo zichzelf én hun mobiel beter kennen. Dat is een groot succes! Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom werken we (dankzij CultuurSchakel) nu aan een nieuw programma met een nieuwe insteek, maar met dezelfde gave game-elementen om de inspiratie mee te prikkelen. 

Op de foto zie je de meest recente test- en ontwikkelingssessie. Hier werkten we met onze smartphones, straks in de klas met laptops of tablets.
Win tickets voor theatershow The Last Poet 🎭

The Last Poet, een productie van Toneelschuur Producties, is geïnspireerd op het werk van The Last Poets, een collectief van dichters uit de tijd van de civil rights movement in de VS.

Met hun activistische gedichten ondersteund door percussie, hebben zij het dichterschap geherdefinieerd. De invloed van hun werk op de hiphopcultuur en spoken word is wereldwijd nog altijd terug te horen maar wordt vaak vergeten.

 

Wil jij 2 tickets?
Je hoeft ons  alleen maar te mailen!


Mail Quinten en laat weten naar welke voorstelling je wil:
- 25 april in theater Dakota
- 15 of 16 mei Theater aan het Spui

Het laatste nieuws over Broeinest 2024 🎤

In onze vorige nieuwsbrief blikten we terug op Broeinest 2023 met een fantastische aftermovie (check 'm hier als je die gemist hebt 👀).  En dat smaakt naar meer! Lees daarom hier alle ins en outs over komende editie in november. Doet jouw klas dit jaar mee?

Muziek en poëzie zijn als koffie en cake. Op zichzelf al lekker, maar samen nog veel lekkerder. Op het Crossing Border festival vullen poëzie, spoken word en muziek elkaar aan. Dit driedaagse festival in november zet lokale en internationaal erkende zangers, schrijvers, dichters en muzikanten in de schijnwerpers. Beeld je eens in, een scholier die op één van die podia een eigen tekst mag voordragen, waarschijnlijk voor het eerst.


Van de klas naar het podium
Broeinest is hét programma dat leerlingen van een eerste gedicht naar een heus festivalpodium brengt. Onze docenten inspireren en begeleiden leerlingen eerst in de klas. In zes uur maken ze kennis met inspirerende voorbeelden en werken ze aan een eigen tekst en voordracht. Een aantal leerlingen wordt uitgenodigd om op Crossing Border hun werk op te voeren tussen het programma van professionele performers. Alle klassen van het VO en MBO kunnen zich aanmelden om mee te doen.

Herfstvakantie
Crossing Border festival valt dit jaar in de herfstvakantie. Reden dus voor een frisse aanpak! Voor thuisblijvers is er een buitenschools traject, bestaande uit drie bijeenkomsten in de vakantie. Zo maak je van je herfstvakantie wel een heel bijzondere week. Interesse? Neem contact op met Quinten voor meer informatie.

Wil jij op Broeinest staan?
Nog niet overtuigd? Spoken word-artiest en onze docent Tyler Koudijzer laat je weten waarom je dit programma niet mag missen!
AGENDA
Mensen Zeggen Dingen #7
17 april – PAARD
Deze editie kijken we op het podium in PAARD door de ogen, woorden en lyrics van Erik Jan Harmens, Luc Howie Duzzith, Zeinab el Bouni, Daniëlle Zawadi & Band en Shishani. Host: Benzokarim. Info & tickets
Queer Poetry Nights 
18 april – Circusplein 50
Unwanted Words organiseert een literaire avond in Den Haag waarop iedereen zijn stem kan laten horen. Als platform voor queer voices moedigen ze beginnende en opkomende LHBTQ+ makers aan om hun werk te delen in een veilige omgeving. Meer info op hun site of via insta.
Toneelschuur presenteert The Last Poet
25 april en 15 en 16 mei – Dakota & Theater aan het Spui
Theater geïnspireerd op het activistische en invloedrijke werk van dichterscollectief The Last Poets. Te zien door het hele land en op drie data in Den Haag.Tickets voor deze speeldata kan je winnen via onze giveaway in deze nieuwsbrief!
Circle Session 070x013
26 april – Rabarber
In theaterschool Rabarber nodigt Poetry Circle 070 de deelnemers van 013 uit om samen het podium te beklimmen! En ook jij kan een plekje claimen tijdens de afsluitende open mic. Welkom vanaf 18:30 uur en de Session wordt gehost door @nicchellen.
Writers Series: Oorlog of Vrede
1 mei – Centrale Bibliotheek

Voor deze editie van het maandelijkse programma van Writers Unlimited spreekt Eva Hartog met Sasja Filipenko & Michaïl Sjisjkin. Beide schrijvers reflecteren in hun werk kritisch op hun eigen geboorteland en de politieke actualiteit in Oost-Europa.
PEREC terug in Den Haag!
3 en 4 mei – Theater aan het Spui
Met iedere nieuwe voorstelling blazen de Poezieboys het werk van een andere dichter weer nieuw leven in. Dit keer de eer aan de Parijse taaltovenaar George Perec (1963-1982). Op 3 en 4 keren keren ze terug naar hun thuisstad en is de voorstelling te zien in Theater aan het Spui. Tickets
Crossing Borders: Schrijvers voor Oekraïne
28 mei – Theater aan het Spui

Het collectief Schrijvers voor Oekraïne is opgericht om het met eigen ogen waargenomen verhaal uit Oekraïne te vertellen en Russische desinformatie te bestrijden. Tommy Wieringa, Jelle Brandt Corstius, Maurits Chabot, Iris Koppe, Olaf Koens en Lisa Weeda vertellen en opbrengsten gaan via Protect Ukraine naar middelen om Oekraïense militairen te beschermen. Lees meer.
Bedankt voor het lezen! Groetjes van Malou, Quinten en alle Huis van Gedichten-docenten.
Huis van Gedichten ontwikkelt en verzorgt workshops in taal.
Wij geloven dat wanneer kinderen en jongeren in vrijheid spelen met taal, zij nieuwe kwaliteiten van zichzelf ontdekken. Hun fantasie wordt geprikkeld en ze worden zich bewust van dingen waar ze normaal aan voorbij lopen. Dit sterkt hun zelfvertrouwen, helpt ze een stem te geven aan wat hen bezighoudt en bij het vinden van hun eigen identiteit.
 
Huis van Gedichten werkt met scholen in het primair, voortgezet, MBO en speciaal onderwijs,  bibliotheken, jeugd- en culturele instellingen, musea en CultuurSchakel en is initiator van Poetry Circle 070.
Voor onze activiteiten binnen het onderwijs ontvangen we subsidie uit het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024, gemeente Den Haag.

Raak je zo enthousiast van wat je leest dat je graag deze brief wilt delen, dat mag, graag zelfs!
Hieronder zitten knopjes die het delen je gemakkelijk maken.


Alsjeblieft!
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Twitter
Facebook
Website
LinkedIn
Instagram
Copyright © 2024 Stichting Huis van Gedichten, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp