Ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση, η πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα που φτιάχνουν ενάμιση κιλό νευρώνες μέσα στο κεφάλι μας, ένα ψέμα που λέμε στους εαυτούς μας για να συνεχίσουν να αναπνέουν. Όπως λέει κι ένα ιντερνετικό μήμ που διάβασα τις προάλλες:
"δεν έχεις σκελετό μέσα σου.
Ένας εγκέφαλος είσαι. Είσαι μέσα σε έναν σκελετό.
πιλοτάρεις ένα κοκάλινο ρομπότ, που 'χει πανοπλία
από κρέας"
Και το ξέρουν, τα άλλα μυαλά που πιλοτάρουν τα δικά τους κοκάλινα ρομπότ, και μερικές φορές μας εκμεταλλεύονται και μας κοροϊδεύουν. Δύο παραδείγματα:
πρώτον
Θυμάστε εκείνα τα φοβερά μαγαζιά που είχε ετοιμάσει η Amazon στην Αμερική, που έμπαινες, έπαιρνες ό,τι ήθελες και έφευγες, και σου χρεωνόταν ό,τι πήρες αυτόματα στον Amazon λογαριασμό σου χωρίς ταμεία, χωρίς self-checkout, χωρίς τίποτε, μόνο με τις κάμερες που αναγνώριζαν ποια/ποιος είσαι και ακριβώς τι πήρες; Είχατε διαβάσει τις ειδήσεις; Είχατε δει τα βίντεο; Εντυπωσιακό δεν ήταν; Έμοιαζε σαν το μέλλον. Ε.
Χίλιοι Ινδοί.
Από ό,τι αποδεικνύεται και μαθαίνουμε τώρα, για να λειτουργήσει το σύστημα έπρεπε να κοιτάζουν τα βίντεο και να διπλοτσεκάρουν τι είχε πάρει ο κάθε πελάτης πάνω από χίλιοι Ινδοί εργαζόμενοι που, σύμφωνα με μια δημοσιογραφική έρευνα, επενέβαιναν στο 70% όλων των πωλήσεων που γίνονταν για να ελέγξουν με το μάτι τι είχε γράψει το μηχάνημα.
δεύτερον
εσείς ξέρατε ότι η κυτταρίτιδα δεν υπάρχει; Επιτρέψτε μου να το ξαναγράψω: η κυτταρίτιδα δεν υπάρχει. Δεν είναι δερματική ασθένεια. Δεν είναι ιατρική πάθηση. Δεν είναι τίποτε. Δεν υπάρχει "κυτταρίτιδα". Αυτό που αποκαλούμε με αυτή τη λέξη σήμερα είναι η φυσιολογική απόθεση λίπους κάτω από το δέρμα. Μια κανονική κατάσταση του ανθρώπινου σώματος. Να το ξαναπούμε μια φορά;
η κυτταρίτιδα δεν υπάρχει
δεν το ήξερα. Τώρα, στα γεράματα το έμαθα. Όλα τελευταίος τα μαθαίνω. Η λέξη και το concept ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι που υπάρχει στο δέρμα και είναι ασυνήθιστο και/ή κακό είναι μια εφεύρεση του περιοδικού Votre Beaute στη Γαλλία το 1933. Στην αρχή, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν με εντελώς αυθαίρετο και κομπογιαννίτικο τρόπο έναν όρο που είχε πρωτοαναφερθεί από γιατρούς για να περιγράψει γενικώς την φλεγμονή ιστών, χωρίς να έχουν αποφασίσει ακριβώς τι εννοούν. Την πρώτη φορά που ένα άλλο περιοδικό, το Marie Claire, χρησιμοποίησε τον όρο, επίσης στη δεκαετία του 1930, ήταν για να περιγράψει μια ανύπαρκτη πάθηση του λαιμού. Χρειάστηκε χρόνος μέχρι κάποιοι άνδρες να αποφασίσουν τελικά ποιο μέρος του γυναικείου σώματος θα πρέπει να μισούν στο εξής οι γυναίκες, και να ξοδεύουν χρήματα για να το θεραπεύσουν από μια ανύπαρκτη νόσο. Τον Απρίλιο του 1968, το περιοδικό Vogue εισήγαγε το concept και στις ΗΠΑ.
γι' αυτό σας λέω,
η πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Τίποτε δεν υπάρχει. Είμαστε όλοι αστρόσκονη, είμαστε αφρικανική σκόνη στον καλοκαιρινό αέρα του Απρίλη. Είμαστε κυτταρίτιδα.
|
|
αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή
|
|
κάνω λίγο αχρείαστο mansplaining για τις γυναικοκτονίες αλλά, βεβαίως, το πραγματικό θέμα του άρθρου είναι άλλο.
Όπως πάντα, το κείμενο του φύλλου θα ανέβει το Σαββατόβραδο και εδώ.
την περασμένη Τετάρτη στο 360° έγραφα για την Ουγγαρία και δυο απίθανα σκάνδαλα που διαλύουν την υποκρισία περί "παραδοσιακών αξιών", "ηθικής" και "θρησκευτικής πίστης" του καθεστώτος. Όλα τα καθεστώτα που φοράνε το φερετζέ της ηθικής, της θρησκείας, της πατρίδας και της οικογένειας κρύβουν από κάτω διαφθορά, βρωμιά και ψέμα. Το κείμενο το έχουν λάβει ήδη οι συνδρομητές της Καθημερινής στο inbox τους, και έχει ανέβει και εδώ, για όσες και όσους γραφτείτε από τούδε και στο εξής.
|
|
εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες
|
|
Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσω για ενδιαφέροντα θέματα σε διάφορες σκηνές εκδηλώσεων, με πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, για συνολικά δυόμιση ώρες. Συγκεκριμένα:
- τη Δευτέρα 8/4 στις 17:30 στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ, θα μιλήσουμε για τον ρόλο των ανδρών στον αγώνα για την έμφυλη ισότητα στο τελευταίο πάνελ του WOW Athens, που γίνεται για δεύτερη χρονιά και ξεκινά το Σάββατο. Ενδιαφέροντες ομιλητές συμμετέχουν, και θα έχουμε και χρόνο να τα πούμε αναλυτικά. Μιάμιση ώρα!
- την Πέμπτη 11/4 στο Inclusivity Lounge του Women on Top στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που ξεκινά στις 11:00 και φέτος έχει για θέμα του το δημογραφικό, θα συζητήσουμε για τη γήρανση, τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και τη φροντίδα των ηλικιωμένων (στην αίθουσα Ερμής του Amalia).
- επίσης την Πέμπτη 11/4 στις 17:00 το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο των Δελφών θα κάνω μια ωραία συζήτηση με τον Τάκη Παππά, που έχει γράψει ένα ενδιαφέρον νέο βιβλίο για το πώς η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία εξελίχθηκαν και αναπτύχθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια. Μία από αυτές τις τρεις χώρες τα πήγε πολύ διαφορετικά από τις άλλες. Θα κουβεντιάσουμε το γιατί. Ξέρω ότι θα είναι ωραία συζήτηση γιατί την έχουμε ξανακάνει, off the record.
Αλλά βεβαίως το σημαντικότερο event των Δελφών, της εβδομάδας, του μήνα -ίσως και του αιώνα- θα είναι η δεύτερη συνάντηση των μελών του 241020 Club στο χώρο του φόρουμ. Θα είναι, σίγουρα, ακόμα καλύτερη από την impromptu, αναπάντεχη περυσινή. Θα σας γράψουμε κάποια από όσα συνέβησαν στο επόμενο γράμμα, που θα γραφτεί εκεί.
|
|
τα συναρπαστικά λινξ της εβδομάδας
|
|
Την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα γκρίνιαζα για να τις νέες επενδύσεις στην εξόρυξη και τη μεταφορά φυσικού αερίου στη χώρα μας, που σκοπεύουν να μας δέσουν σε αυτό το ορυκτό καύσιμο για δεκαετίες. Τι επενδύσεις θα έπρεπε να προτιμάμε αντί γι' αυτά; Δεν ξέρω. Ίσως τέτοιες επενδύσεις. Δύο πρότζεκτ για φωτοβολταϊκά με ενσωματωμένες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας τα οποία θα καλύπτουν το 2,1% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό, κοστίζουν 1 δισ. προορίζονται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2025; Δεν έχω διαβάσει τις λεπτομέρειες, αλλά ακούγεται πολύ καλό. Ίσως υπερβολικά καλό. Έτσι μας έχουν κάνει δύσπιστους και καχύποπτους απέναντι στο κάθε τι. Οι αλήτες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ένα νέο report, 105 εταιρείες ορυκτών καυσίμων, 6 εταιρείες παραγωγής τσιμέντου και 11 κράτη ευθύνονται για το 72% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχει κάνει ολόκληρη η ανθρωπότητα από το 1854. Συνήθως ταξινομούμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου ανάλογα με τις δραστηριότητες που τις προκαλούν (μεταφορές, βιομηχανία, ηλεκτρική ενέργεια, κτίρια), και αυτό χρήσιμο είναι, αλλά κατά μία έννοια κρύβει ότι η βασική πηγή αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με μεγάλη διαφορά από οτιδήποτε άλλο, είναι μία: τα ορυκτά καύσιμα.
Την ίδια ώρα, η πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά της σεζόν ξεκίνησε στα Πιέρια όρη μήνα Μάρτιο. Έκαιγε για τέσσερις ημέρες. Η νοτιανατολική Ασία, παράλληλα, υφίσταται έναν από τους χειρότερους καύσωνες όλων των εποχών.
Ένα πολύ ενδιαφέρον και αναλυτικό κείμενο που αξίζει να επενδύσετε λίγο χρόνο για να ξεκοκαλίσετε: η έκθεση "Note on the Greek Economy" (PDF) της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι μια απλή, αναλυτική μα κατανοητή ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Δεν έχω καταλάβει γιατί το κείμενο έχει δημοσιευτεί μόνο στα αγγλικά. Πάντως θα είναι μια περιοδική έκδοση. Καλοδεχούμενη και χρήσιμη. Κι άλλες πηγές (κυρίως τράπεζες, αλλά όχι μόνο) βγάζουν ενδιαφέροντα ενημερωτικά δελτία, ακόμα και το γραφείο του πρωθυπουργού στέλνει πότε πότε ένα καλογραμμένο νιουζλέτερ. Αυτά δεν υπήρχαν παλιά. Καλό είναι που υπάρχουν πλέον.
Ευθύνονται όντως τα κινητά και τα social media για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών; Οι σχετικές έρευνες δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσο ίσως φαντάζεστε, διαβάζοντας αυτά που γράφονται συνήθως.
Θέλετε να νιώσετε λίγο πιο ηλικιωμένες και ηλικιωμένοι από ό,τι νομίζετε ότι είστε; Το Gmail άνοιξε για τους χρήστες πριν από 20 χρόνια. Θυμάστε; Στην αρχή ήταν με προσκλήσεις, έπρεπε να βρεις κάποιον άλλο χρήστη για να σε προσκαλέσει.
Αν θέλετε να κλείσετε τα social media αλλά δεν μπορείτε εύκολα να εγκαταλείψετε τα likes και την αίσθηση ότι κάποιοι ή κάποιες σας διαβάζουν και σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε σημασία, να μια λύση. Το Palmsy είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που σας επιτρέπει να ποστάρετε ό,τι θέλετε, αλλά δεν συνδέεται με τον έξω κόσμο. Η εφαρμογή διαλέγει τυχαία ονόματα από τις επαφές σας και σας εμφανίζει τυχαία likes, έτσι, στα ψέματα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε σαν ημερολόγιο ή σαν σημειωματάριο, και κανένας αληθινός άνθρωπος ποτέ δεν θα διαβάσει αυτά που ανεβάζετε.
Γιατί έχει σταματήσει ο κόσμος να παράγει πολλά αλλόκοτα γκάτζετ σαν αυτό; Είναι ένας χαρτοφύλακας που ανοίγει και γίνεται OLED οθόνη 27 ιντσών. Τόσο παλαβό, τόσο άχρηστο, τόσο τέλειο.
Πολύ, πολύ ενδιαφέρον: έβαλαν ψεκασμένους συνομωσιολόγους να μιλήσουν με ΑΙ chatbot, το οποίο είχε αναλάβει το καθήκον να τους πείσει ότι κάνουν λάθος, και οι ερευνητές μέτρησαν πως μετά τη συνομιλία η “πίστη” των συμμετεχόντων στην εκάστοτε θεωρία συνομωσία που πίστευε ο καθένας μειώθηκε κατά 20%. Κι όχι μόνο αυτό: η μείωση κράτησε για μήνες, και άλλαξε σε κάποιο βαθμό εν γένει η στάση τους απέναντι στη συνομοσιολογία. Αν ισχύει, δύο απορίες:
1) Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποριζοσπαστικοποίηση του κόσμου στην πράξη και σε μεγάλη κλίμακα και
2) Μήπως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανάποδα;
Σχεδόν 1 στους 4 Αμερικανούς έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT. Στους νέους ηλικίας κάτω των 30, το ποσοστό είναι 29%.
Η πολιτική μάχη για τον έλεγχο των διάφορων ΑΙ εργαλείων. Μια ιστορία που ακούγεται πιο συναρπαστική από ό,τι είναι πραγματικά.
Εν τω μεταξύ, η OpenAI παρουσίασε άλλο ένα εργαλείο σύνθεσης φωνής. Παίρνει μικρό δείγμα της φωνής οποιουδήποτε ανθρώπου και μπορεί να δημιουργήσει ηχητικά που χρησιμοποιούν αυτή τη φωνή για να πουν οτιδήποτε. Μια λέξη θα σας πω μόνο: audiobooks.
Και για να κλείσουμε τη σειρά των άρθρων για ΑΙ θέματα με το τρομακτικότερο απ' όλα: σύμφωνα με αυτό, ο Ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί ένα ΑΙ εργαλείο ονόματι Lavender στο σχεδιασμό των βομβαρδισμών στη Γάζα.
Δυο ενδιαφέροντα άρθρα από τον Economist:
Τα μεγάλα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και
Μια εκτενέστερη ανάλυση για ένα πάρα πολύ σημαντικό φαινόμενο για το οποίο σας έχω ξαναγράψει: ότι δηλαδή στην εποχή μας οι γυναίκες γίνονται ολοένα και πιο προοδευτικές και φιλελεύθερες ενώ οι άνδρες γίνονται ολοένα και πιο συντηρητικοί. Κοιτάξτε τάση:
|
|
Ρώτησαν τους Αμερικανούς: πόσα λεφτά πιστεύετε ότι θα χρειάζεστε στην άκρη για να ζείτε άνετα όταν θα βγείτε στη σύνταξη; Απάντησαν:
To 2020 - $951.000
Το 2021 - $1,05 εκ.
Το 2022 - $1,25 εκ.
Το 2023 - $1,27 εκ.
Το 2024 - $1,46 εκ.
Ο πληθωρισμός στα μυαλά μας είναι ένα άλλο, διαφορετικό μέγεθος -αλλά απόλυτα πραγματικό, με σημασία.
Τα παιδιά γιατρών έχουν 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν γιατροί από τα παιδιά άλλων εργαζομένων.
Τα παιδιά δικηγόρων έχουν 18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν δικηγόροι από τα παιδιά άλλων εργαζομένων.
Τα παιδιά πολιτικών έχουν 354 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν πολιτικοί από τα παιδιά άλλων εργαζομένων.
Πάρα πολύ ενδιαφέρον.
|
|
Ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ-διάλεξη για τη φονικότερη μολυσματική ασθένεια στην ιστορία της ανθρωπότητας: τη φυματίωση. Διαρκεί 50 λεπτά, φυλάξτε το για κάποια στιγμή που έχετε χρόνο.
Γιατί οι εκλείψεις ηλίου είναι πιο συχνές στο βόρειο ημισφαίριο;
Αυτή η YouTuber κατέγραψε πόσο χρόνο της ημέρας περνά δουλεύοντας εστιασμένα και συγκεντρωμένη, και πόσες χαζεύοντας και procrastinating. <clickbait> Το αποτέλεσμα θα σας σοκάρει </clickbait>. Πλάκα κάνω, βεβαίως, δεν θα σας αφήσω έτσι. 12-88. 12% focus, 88% χάζεμα. Πολύ ενδιαφέρον βίντεο.
Η εξέλιξη της μουσικής ιδιοφυίας του Μότσαρτ, εξετάζοντας τα έργα που έγραψε από την ηλικία των 5 μέχρι την ηλικία των 35.
Τι θα γινόταν αν έπαιρναν σχολιαστές του ίντερνετ, τους έβαζαν σε ένα τηλεπαιχνίδι, τους έδειχναν τα σχόλια που έγραφαν ανώνυμα και τους ρωτούσαν: "αυτό γιατί το έγραψες"; Πολύ ωραίο σκετς.
Ένα εύστοχο σχόλιο για τη σκοτεινή, δραματική στροφή της Τζ. Κ Ρόουλινγκ τα τελευταία χρόνια μέσα σε δυόμισι λεπτά (TikTok βίντεο)
Ένα εύστοχο σχόλιο για όσους έχουν αντιρρήσεις για το κοινωνικό κράτος και τις παροχές στους φτωχότερους, μέσα σε ενάμισι λεπτό (TikTok βίντεο)
Αυτά, και
|
|
|
|