ποιοτικά λινξ και λέξεις από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο
|
|
το ομορφότερο γράφημα στον κόσμο
|
|
στον κόσμο μας πολλά πράγματα είναι δύσκολα, πολλά θέματα δεν πηγαίνουν καθόλου προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάθε μέρα, κάθε μέρα ανοίγουμε τις οθόνες και διαβάζουμε πράγματα που μας κάνουν να βγαίνουμε από τα ρούχα μας, να χάνουμε κάθε ελπίδα και πίστη για το μέλλον. Μα υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Εντελώς διαφορετικά.
Το παραπάνω γράφημα είναι το ομορφότερο γράφημα που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Λέει μια καταπληκτική ιστορία, περιγράφει ένα μοναδικό, τεράστιο θρίαμβο. Θα σας πω μόνο δυο λόγια, και μετά θα σας αφήσω για μερικές στιγμές να το κοιτάξετε. Να το καμαρώσετε.
Οι κίτρινες γραμμές δείχνουν τις προβλέψεις που έκαναν οι ειδικοί για τη μελλοντική επέκταση του παραγωγικού δυναμικού των φωτοβολταϊκών στη Γη. Πόσο αυξηθεί η χρήση της ηλιακής ενέργειας στο μέλλον; ρωτούσαν τους ειδικούς. Τόσο, έλεγαν οι ειδικοί. Η μαύρη γραμμή ξέρετε τι δείχνει, όμως; Την αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των φωτοβολταϊκών στη Γη που έγινε στην πραγματικότητα. Οι ειδικοί "δεν έπεσαν έξω" απλά. Έπεσαν τάξεις μεγέθους έξω. Δεν μπόρεσαν να διανοηθούν καν. Η εκμετάλλευση της ενέργειας που έρχεται από τον ήλιο έχει επεκταθεί τα τελεταία 20 χρόνια σε βαθμό που κανένας πουθενά δεν μπορούσε να προβλέψει, ποτέ. Πριν από μόλις λίγα χρόνια η ηλιακή ήταν η πιο ακριβή μορφή ενέργειας. Σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η πιο φτηνή -συχνά ακόμα και χωρίς καθόλου επιδοτήσεις. Στον τελευταίο Economist έχουν ένα μεγάλο αφιέρωμα για τη σημασία αυτής της αλλαγής, που αξίζει να διαβάσετε, αν μπορείτε. Περιγράφει μεταξύ άλλων και τις πολύ μεγάλες διαφορές αυτής της επέκτασης από την γρήγορη επέκταση των ορυκτών καυσίμων έναν αιώνα πριν. Γιατί τα ορυκτά καύσιμα, όσο κι αν βελτιστοποιηθούν οι τεχνολογίες τους, έχουν ένα βασικό κόστος (εξόρυξης, μεταφοράς κλπ) που δεν μπορεί να γίνει πολύ μικρό. Ο ήλιος είναι δωρεάν. Το φως του πέφτει πάνω μας κάθε μέρα από τότε που υπήρχαν άνθρωποι. Είναι πια βέβαιο ότι θα είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Και κανένας, κανένας δεν μπόρεσε να προβλέψει ότι αυτό θα συνέβαινε τόσο γρήγορα, τόσο φτηνά, τόσο καθολικά.
|
|
Το 1973 τρεις χώρες στις γωνιές της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα ήταν σχεδόν το ίδιο φτωχιές. Είχαν κι άλλα κοινά χαρακτηριστικά (συντηρητικές κοινωνίες, αγροτικές οικονομίες, μικρομεσαίο μέγεθος κλπ) αλλά η πορεία τους στη συνέχεια ήταν πολύ διαφορετική. Μία από τις τρεις υστέρησε πολύ -η δικιά μας. Γιατί στα 50 πιο ανέφελα, ανέμελα και ειρηνικά χρόνια της ιστορίας μας εμείς κολλήσαμε την ώρα που παρόμοιες χώρες απογειώνονταν; Τι κάναμε λάθος; Αυτό είναι το
|
|
|
θέμα του βιβλίου του Τάκη Παππά "Παράδοξη Χώρα", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η απάντηση που δίνει στο ερώτημα είναι ξεκάθαρη και πειστική: η πολιτική πόλωση. Το ότι εμείς εδώ και πενήντα χρόνια βουλιάζουμε στην κλωτσοπατινάδα ανάμεσα σε δύο "κόμματα εξουσίας", την ώρα που οι άλλοι αναγκάζονταν να βρουν συναινέσεις και συμβιβασμούς. Η ανάλυση του πώς το δικό μας σύστημα απέτυχε ολοκληρωτικά σε όλες τις φάσεις, ενώ τα δικά τους κούτσα κούτσα πέτυχαν να εξασφαλίσουν ευημερία και πρόοδο στους πολίτες τους, είναι και ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.
|
|
αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή
|
|
γράφω για το βιβλίο της εβδομάδας, και ειδικά το γιατί πιστεύω ότι είναι επίκαιρο και για την κατάστασή μας εδώ σήμερα. Μετά το 2015 στην Ελλάδα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε, επιτέλους, αυτό που έκαναν εκείνες οι άλλες παρόμοιες χώρες πριν από πενήντα χρόνια: να περάσουμε σε ένα πολυκομματικό σύστημα που κυνηγά συμβιβασμούς και συνεργασίες. Αντ' αυτού, εμείς εξακολουθούμε να συζητάμε για την "ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς" και την παλινόρθωση του καταστροφικού δικομματισμού. Το κείμενο θα ανέβει και το Σαββατόβραδο εκεί.
την περασμένη Τετάρτη στο 360 έγραψα για μερικές από τις επιλογές που έκαναν άλλες χώρες στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς που στέλνουμε στο ευρωκοινοβούλιο νούμερα, ίνφλουενσερς και άσχετους. Πού να δείτε τι έστειλαν κάτι Ισπανίες, Γερμανίες και Πολωνίες. Το κείμενο το έχουν λάβει ήδη οι συνδρομητές της Καθημερινής στο inbox τους, και έχει ανέβει και εδώ, για όσες και όσους γραφτείτε από τούδε και στο εξής.
|
|
Δεν ξέρω αν το είδατε, αλλά αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε μια ψεύτικη φήμη περί θανάτου του διάσημου γλωσσολόγου και διανοητή Νόαμ Τσόμσκι. O 95χρονος Τσόμσκι ζει, βεβαίως, αλλά εκείνες τις λίγες ώρες της αβεβαιότητας συνέβη κάτι που ήθελα να σας το δείξω. Πολλά ειδησεογραφικά σάιτ δημοσίευσαν την είδηση ως γεγονός, και κάποια δημοσίευσαν και τις συγκινητικές νεκρολογίες που έχουν έτοιμες για όταν συμβεί το κακό. Τις κατέβασαν γρήγορα, βεβαίως, αλλά στο ίντερνετ τίποτε δεν ξεχνιέται πραγματικά, οπότε τώρα έχω την ευκαιρία να σας δείξω αυτό το κάτι το τρομερό. Στον The New Statesman, τη νεκρολογία που έσπευσαν να ποστάρουν, έτοιμη, κατεψυγμένη απ' το αρχείο τους, την είχε γράψει ο Έλληνας πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης. Και αυτό που θέλω να σας επισημάνω είναι το περιεχόμενο του κειμένου. Το τι γράφει μέσα. Το πώς κατάφερε, ακόμα και σε ένα τέτοιο κείμενο, μια νεκρολογία για έναν άνθρωπο που εμφανώς θαυμάζει, να γράψει, τελικά, κυρίως για τον εαυτό του. Είναι κατά τη γνώμη μου εκπληκτικό, άξιο θαυμασμού, κατά μία έννοια.
Εύχομαι να λειτουργεί ακόμα το λινκ, την ώρα που το διαβάζετε αυτό.
|
|
Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να σας ζητήσω να βάλετε αυτό εδώ το βίντεο στα bookmarks για να το βλέπετε ή να το μοιράζεστε όποτε χρειάζεται καθώς πλησιάζουν οι σημαντικότερες εκλογές του κόσμου μας, τον ερχόμενο Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Είναι μια ανάλυση από τον Τζον Όλιβερ (ποιον άλλον) για το τι θα γίνει σε μια πιθανή δεύτερη θητεία Τραμπ. Είναι πιθανή μια δεύτερη θητεία Τραμπ; Εδώ λέει ναι κι εδώ λέει, επίσης, ναι. Και για να μην ξεχνιόμαστε, άλλη μια φρέσκια φουρνιά στιγμιοτύπων του κωμικού Τζόρνταν Κλέπερ που συναντά και συνομιλεί με πιστούς οπαδούς του Τραμπ.
Μια ακόμα σοβαρή καταγγελία, αυτή τη φορά από δημοσιογραφική έρευνα του BBC, για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου το ελληνικό λιμενικό φέρεται να πέταξε στη θάλασσα εννέα πρόσφυγες και να προκάλεσε έμμεσα το θάνατο δεκάδων άλλων που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ελληνικές ακτές. Οι καταγγελίες είναι το ένα μέρος του προβλήματος. Η έλλειψη διαφάνειας από την δική μας πλευρά, αλλά και η εκκωφαντική σιωπή και αδιαφορία από την ελληνική κοινωνία είναι το άλλο μέρος.
Το 84% των πολιτών ηλικίας 13-74 στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τα social media (PDF link). Το 63% (στις ηλικίες 18-64) δηλώνουν ότι πολύ συχνά "χαζεύουν άσκοπα" στα social media. Εγώ πλέον εδώ και καιρό συμφωνώ με αυτή την άποψη του συγγραφέα Χανκ Γκριν. Τα social media έχουν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην ανθρωπότητα.
Η Ελλάδα, παρεμπιπτόντως, είναι η χώρα όπου οι πολίτες εμπιστεύονται "τις ειδήσεις" λιγότερο από όλες τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στην ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Reuters στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
2 στις 10 νέες και νέους στην Ελλάδα είναι NEETs, δηλαδή ούτε σπουδάζουν, ούτε δουλεύουν. Κάποιες και κάποιοι είναι, βεβαίως, στη "μαύρη" εργασία.
Το WWF Ελλάδας έκανε δύο μεγάλες μελέτες για τις περυσινές γιγάντιες πυρκαγιές του Έβρου. Στη μία αναλύουν και αξιολογούν το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης και πώς λειτούργησε, και στη δεύτερη προτείνουν λύσεις για την αποκατάσταση του δάσους. Διαβάστε και μια σύνοψη των συμπερασμάτων εδώ. Μπορείτε να δείτε το βιντεάκι που είχα γυρίσει λίγες εβδομάδες μετά τη φωτιά, οδηγώντας μέσα στις καμένες εκτάσεις για μία ώρα.
Τις προάλλες ήμουν καλεσμένος σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Ωδείο, την οποία διοργάνωνε το Institute for Ethics in AI του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με το Δημόκριτο και όπου, όπως συμβαίνει με υπερβολικά πολλές πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τελευταία, δεν πρόλαβα να πάω. Από αυτήν, όμως, βγήκε ένα ωραίο white paper (PDF link), που αποτελεί μια φιλοσοφική ανάλυση της τεχνητής νοημοσύνης, από την αριστοτέλεια σκοπιά. Που ήταν και το γενικότερο θέμα του συνεδρίου -γι' αυτό διοργανώθηκε και ακριβώς δίπλα στο Λύκειο του Αριστοτέλη.
Ένα πολύ ενδιαφέρον δοκίμιο για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης έγραψε και ο Μπενχαμίν Λαμπατούτ στο περιοδικό Harper's. Ξέρετε ποιος είναι -αυτός που είχε γράψει εκείνο το καταπληκτικό μυθιστόρημα με τις ζωές διάσημων επιστημόνων. Ξεκινά το δοκίμιό του με μια εκτενή αναφορά στη Μπατλεριανή Τζιχάντ, τον πόλεμο των ανθρώπων ενάντια στις σκεπτόμενες μηχανές στον κόσμο του Dune του Φρανκ Χέρμπερτ. 🤌.
Κάπου αλλού που δεν πρόλαβα να πάω: στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 150 χρόνια του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία" σε κινηματογράφο του κέντρου. Τώρα μπορώ να το δω με την ησυχία μου στο Ertflix.
Θυμάστε εκείνο το τρίλεπτο ταινιάκι για το bullying που είχε βγάλει το Υπουργείο Παιδείας πριν από μερικές εβδομάδες; Πλέον έχει σχεδόν 1 εκατομμύριο views στο YouTube και τις προάλλες κέρδισε Χάλκινο Λέοντα στο διάσημο ετήσιο φεστιβάλ διαφήμισης στις Κάννες. Επειδή σε καμία από τις ειδήσεις που διάβασα για το θέμα δεν εξηγούσαν τι σημαίνει "Χάλκινος Λέοντας", θα σας πω εδώ: Από όλες τις διαφημίσεις από όλες τις χώρες του κόσμου που υποβλήθηκαν στην κατηγορία "Υγεία και Ευεξία", μία πήρε το Μεγάλο Βραβείο (είναι αυτή η διαφήμιση για τη δραμαμίνη), πέντε πήραν "Χρυσό Λέοντα", 14 πήραν "Αργυρό" και 18 πήραν "Χάλκινο". 33 ταινιάκια συνολικά βραβεύτηκαν (ανάμεσά τους και η διαφήμιση του Υπουργείου Παιδείας) δηλαδή. Πόσες είχαν υποβληθεί συνολικά από όλο τον κόσμο σε αυτή την κατηγορία; 1214.
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ακρίβεια στα τρόφιμα. Εσείς ξέρατε ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν περιθώριο κέρδους περίπου 1,5%;
"Μπορώ να φορέσω κοντό παντελονάκι;" ένα μονοθεματικό σάιτ από την Ολλανδία, που απαντά σε μόνο μια ερώτηση, αυτή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα κάθε μέρα. Η απάντηση συνήθως -ακόμα και τώρα, τον καυτότερο Ιούνιο στην ιστορία- είναι "όχι".
Τα καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα από το New York Times Book Review. Είναι χωρισμένα ανά χρονιά, και είναι μια καλή λίστα για να βρείτε καινούργια πράγματα για το καλοκαίρι ή, όπως εγώ, να θυμηθείτε βιβλία που ήδη έχετε, δεν έχετε διαβάσει και είχατε ξεχάσει ότι βρίσκονται στη βιβλιοθήκη σας.
Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη πλέον η καμπύλη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει αποκολληθεί από την καμπύλη της οικονομικής ανάπτυξης. Οι πλουσιότερες από αυτές, μάλιστα, συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τις εκπομπές. Είναι μια θεαματική και μέχρι σχετικά πρόσφατα εντελώς απροσδόκητη εξέλιξη. Κολλήστε το με την εισαγωγή αυτού του γράμματος. Πραγματάκια γίνονται.
Ενδιαφέρον πρόσφατο επιστημονικό paper με τίτλο: "ChatGPT is Bullshit"
Ένα ωραίο αφιέρωμα για τα τελευταία βίντεο κλαμπ της Αθήνας.
Νέα έρευνα: τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνουν ολοένα και πιο κοντά και πιο υπέρβαρα.
Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος ενός άντρα όταν γίνεται μπαμπάς. (ΝΥΤ -μπορεί να ζητήσει συνδρομή)
Όπισθεν ολοταχώς: στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ τα δημόσια σχολεία θα είναι υποχρεωμένα να αναρτούν στις τάξεις τις δέκα εντολές της Παλαιάς Διαθήκης.
"Μια πανδημία της γρίπης των πτηνών είναι αναπόφευκτη. Το μόνο άγνωστο είναι το πότε θα συμβεί". Μια προειδοποίηση.
|
|
και τώρα μερικά ωραία άρθρα από Μέσα που μπορεί να σας ζητήσουν συνδρομή:
Ο αποτρελαμένος ράπερ Κάνυε Γουεστ αγόρασε ένα από αυτά τα σπίτια που βρίσκονται πάνω στην παραλία του Μαλιμπού στην Καλιφόρνια (κυριολεκτικά πάνω στην παραλία -στηρίζονται σε πυλώνες θαμμένους στην άμμο) το οποίο ήταν σχεδιασμένο από το διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ταντάο Άντο. Και μετά το ξεπάτωσε όλο, του ξήλωσε τα πάντα, το άφησε ένα γυμνό κουφάρι, σαν ερείπιο. Το οποίο τώρα πωλείται. Τιμούλα; $39 εκατομμύρια.
|
|
Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, 30 μεγάλες βιομηχανίες της Γερμανίας έβγαλαν μια διαφήμιση που έλεγε "στηρίζουμε τις αξίες". Η διαφήμιση δεν ανάφερε κόμματα, αλλά το μήνυμά της προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους (κυρίως τα εκατομμύρια των εργαζομένων τους) ήταν ξεκάθαρο: μην ψηφίσετε το ακροδεξιό AfD. Να γιατί οι βιομήχανοι τρέμουν την άνοδο των νεοναζί στη χώρα τους. (The Economist)
Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα ο εφευρέτης και μελλοντολόγος Ρέι Κούρτσβαϊλ είχε προβλέψει ότι μέχρι το 2029 μια μηχανή θα καταφέρει να περάσει το "τεστ Turing" και μέχρι το 2045 θα επέλθει η "singularity", το σημείο εκείνο δηλαδή στο οποίο οι μηχανές θα μπορούν να βελτιώνονται και αν επαναπρογραμματίζονται μόνες τους, και οπότε θα ξεφύγουν εντελώς από τον έλεγχο και τις ικανότητες κατανόησης των ανθρώπων. Να μια γεύση για το τι λέει σήμερα, μετά την έλευση των LLMs, στον Economist. Σε λίγες μέρες, παρεμπιπτόντως, κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του με τίτλο "The Singularity is Nearer".
Τέλος, η απίστευτη ιστορία του κλεμμένου ρολογιού μάρκας Patek Philippe του Τζον Λένον. (The New Yorker)
|
|
⚽ ένα καλό Σαββατοκύριακο να έχετε ⚽
|
|
|
|