ποιοτικά λινξ και λέξεις από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο
|
|
όλα τα καλοκαίρια της φωτιάς
|
|
συνήθως τον Ιούνιο στην Ελλάδα ξεσπούν 400-500 δασικές πυρκαγιές. Αλλά το 2023 και το 2024 είναι δυο από τις πιο ζεστές χρονιές στην ιστορία της ανθρωπότητας -και στην ιστορία της Ελλάδας. Ψηθήκαμε στους καύσωνες πέρυσι, περάσαμε έναν πρωτοφανώς ήπιο χειμώνα, μια ζεστή άνοιξη και φτάσαμε στον πιο θερμό Ιούνιο της πρόσφατης ιστορίας. Πολύ φυσιολογικά, σε αυτό το μήνα ξέσπασαν όχι 400, όχι 500, αλλά 1300 δασικές πυρκαγιές. Κι έπεται συνέχεια.
Το περασμένο Σάββατο ήμασταν στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά της Σερίφου. Δεν ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά (η Σέριφος δεν έχει δάση) και δεν προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές. Αλλά το ότι την είδα από κοντά προκάλεσε μια άλλη παράπλευρη συνέπεια: έβγαλα φωτογραφίες και συμπεράσματα, και έγραψα λόγια. Πολλά από τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
|
|
αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή
|
|
γράφω για την κριτική που διατυπώθηκε online (με όχι πολύ ευγενικά λόγια) για τους ανθρώπους που συνέχιζαν να γλεντάνε σε ένα πανηγύρι της Ζακύνθου την ώρα που στο βάθος, όπως έδειχνε το βίντεο, μαινόταν μια δασική πυρκαγιά. Μετά από τη εμπειρία της Σερίφου, θέλω να σας πω ότι κατά τη γνώμη μου η κριτική αυτή ήταν βιαστική και σχεδόν σίγουρα άδικη. Εξηγώ το γιατί στο άρθρο. Το κείμενο θα ανέβει και το Σαββατόβραδο εκεί.
την περασμένη Τετάρτη στο 360 έγραψα για μια σειρά του Netflix που μπορείτε να δείτε αν οι φωτιές και τα ντιμπέιτ και η καθημερινότητα και όλα τα τραγικά που συμβαίνουν σας πνίγουν, κι επιζητάτε κάτι ανάλαφρο, χωρίς κανένα κρίσιμο διακύβευμα, χωρίς stakes, χωρίς κανέναν που να κινδυνεύει και χωρίς τίποτε που να έχει μεγάλη σημασία. Η σειρά είναι αυτή, και το κείμενο το έχουν ήδη λάβει οι συνδρομητές αλλά θα ανέβει και εδώ, για όσες και όσους γραφτείτε από τούδε και στο εξής.
|
|
σας αρέσει αυτό το κτίριο;
|
|
Στο Women on Top πήραν αυτό το νεοκλασσικό στη Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας και θα το μετατρέψουν τους επόμενους μήνες σε ένα hub με έναν coworking χώρο για εργαζόμενους γονείς, με δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τους, αλλά και με χώρο για events, μικρό στούντιο, κλειστά γραφεία και άλλα. Έχουν ξεκινήσει ένα crowdfunding campaign για να το εξοπλίσουν και να το κάνουν πλήρως προσβάσιμο.
|
|
"Η Δήλος είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί μέσα σε 50 χρόνια" δήλωσε η επικεφαλής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Βερονίκ Σανκοφσκί στο AFP. Σχεδόν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά το ότι το νησί πλημμυρίζει ολοένα και πιο συχνά, και ότι η αυξημένη υγρασία και οι καύσωνες έχουν συνέπειες στα καταπληκτικά μνημεία αλλά και στο τοπίο του νησιού, είναι αναμφισβήτητο.
Με αφορμή τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, θέλω να σας υπενθυμίσω εκείνο το καταπληκτικό βιβλίο που, μεταξύ άλλων, εξηγεί κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε: ότι, "από ανθρωπολογικής άποψης, η Γαλλία δεν θα έπρεπε να υπάρχει". Ως έννοια, η "Γαλλία" είναι μια ανακάλυψη πολύ πρόσφατη. Πριν από τον 20ο αιώνα Γαλλία δεν υπήρχε. Το τι υπήρχε πριν, και το πώς έγινε ένα σχετικά συνεκτικό έθνος με κοινή ταυτότητα και τέλος πάντων αυτό που είναι σήμερα, είναι μια συναρπαστική εξιστόρηση. Διαβάστε αυτό που είχα γράψει για το βιβλίο αυτό ή, ακόμα καλύτερα, το ίδιο το βιβλίο.
Γίνονται οι νέοι άνδρες πιο σεξιστές από ό,τι οι γονείς και οι παππούδες τους; Ενδιαφέρον podcast.
Μια ανάλυση για το πώς η προοδευτική Δανία αντιμετώπισε τις εγχώριες αντιδράσεις μέρους του πληθυσμού στο θέμα της μετανάστευσης, και πώς διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές αποτελεσματικά και προς το συμφέρον της χώρας. Έχει ενδιαφέρον, πέρα από τις αυτονόητες ενστάσεις που μπορεί να διατυπώσει κανείς.
Μόνο 2 από τα 11 μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Helleniq Energy είναι γυναίκες. Γιατί είναι ενδιαφέρον αυτό; Επειδή, φυσικά, υπάρχει υποχρεωτική ποσόστωση για τις εισηγμένες επιχειρήσεις: το 25% των μελών των ΔΣ πρέπει να είναι γυναίκες. Το ενδιαφέρον είναι πως το ότι το 2/11 είναι σαφώς λιγότερο από 25% (είναι 18,18%) ΔΕΝ παραβιάζει τον κανόνα επειδή, όπως μόλις έμαθα, η στρογγυλοποίηση είναι υπέρ της ευελιξίας των εταιρειών. Αν το 3/11 είναι πάνω από 25% και το 2/11 είναι κάτω από 25%, τότε οι εταιρείες δικαιούνται να διαλέξουν το 2/11. Κοσμοϊστορικό; Όχι. Αλλά το βρήκα ενδιαφέρον. Επίσης ενδιαφέρον: από το 2026 η υποχρεωτική ποσόστωση θα πάει στο 40%. Για να τις δούμε τότε.
Ο ιμπεριαλισμός είναι κακό πράγμα. Έτσι δεν είναι; Είναι. Είναι ενδιαφέρον όμως το πως οι πολιτικοί χώροι που ξιφουλκούν πιο ηχηρά εναντίον του ιμπεριαλισμού -και πολύ καλά κάνουν- σχεδόν πάντα αφήνουν απέξω από την οργή τους το πιο ιμπεριαλιστικό κράτος του κόσμου σήμερα: τη Ρωσία. Ωραίο βιβλίο μοιάζει αυτό. Και ωραίο εξώφυλλο.
"Ο Γκάνταλφ πρέπει να παραιτηθεί".
Ακτιβιστές μαζεύτηκαν σε παραλία της Μαγιόρκας για να διαμαρτυρηθούν κατά του υπερτουρισμού. Είναι θέμα χρόνου τέτοια φαινόμενα να γίνουν πιο μαζικά και πιο συχνά, σε χώρες με ενεργές και ζωντανές κοινωνίες, τουλάχιστον. Εν τω μεταξύ, το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό στην Ελλάδα δίνει την εντύπωση μιας χώρας που χωράει κάμποσες τουριστικές υποδομές ακόμα -χαρακτηρίζει ως "κορεσμένες" μόλις 18 από τις 1034 δημοτικές ενότητες της Ελλάδας. Και σ' αυτές επιτρέπει το χτίσιμο περισσότερων νέων μονάδων 4 και 5 αστέρων κανονικά. Μπορεί, βεβαίως, όπως και τα προηγούμενα, να ακυρωθεί κι αυτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο φετινός Ιούνιος ήταν για την Αθήνα ο θερμότερος Ιούνιος από το 1860 που υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Στη Γαλλία, την Ελβετία και τη βόρεια Ιταλία είχαν καταστροφικές πλημμύρες (το Τσερμάτ στους πρόποδες του Μάτερχορν πλημμύρισε δύο φορές σε μια εβδομάδα)
Γιατί το Χόλιγουντ θα αργήσει πολύ να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες των ΑΙ. Πολύ ενδιαφέρον.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο (από αυτή την έρευνα) για όσους πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη σε ένα brand είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο λιανικό εμπόριο.
Μόνο το 6,4% καταναλωτών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία δηλώνουν ότι εμπιστεύονται το κινέζικο online κατάστημα Temu.
Το 48% των καταναλωτών από αυτές τις χώρες δηλώνουν ότι έχουν ψωνίσει από το Temu.
Η τιμή. Η τιμή είναι το σημαντικότερο πράγμα στο λιανικό εμπόριο. Θυμηθείτε και αυτό το γλαφυρό, ξεκαρδιστικό βίντεο για το θέμα.
Ίσως σχετική άποψη, από τον Νόελ Γκάλαγκερ των Oasis, με την οποία συμφωνώ μόνο εν μέρει, αλλά ο τρόπος που τη διατυπώνει είναι καλή τροφή για σκέψη: ο πελάτης είναι άσχετος.
|
|
τέλος, θυμάστε που το προηγούμενο γράμμα σας είχα ζητήσει να σκεφτείτε την άποψή σας για τη φωτογραφία αυτή;
|
|
Τη σκεφτήκατε; Τώρα θα σας πω τι δείχνει.
|
|
αυτός είναι ο Άγιος Γεώργιος
|
|
μια ακατοίκητη βραχονησίδα 12 μίλια από τις ακτές του Σουνίου (περίπου όσο απέχει η Τζιά -αλλά πιο δυτικά). Το 2016 εκεί εγκαταστάθηκε το πρώτο σχεδόν-υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα (μπορείτε να διαβάσετε μερικές πληροφορίες σε αυτό το άρθρο, το οποίο πάντως μοιάζει λίγο διαφημιστικό). Δεν είναι κανονικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο, σαν αυτά που έχουν στη Δανία και αλλού, που βρίσκονται σε πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα, καθότι πρόκειται για 23 ανεμογεννήτριες φυτεμένες στο βραχώδες έδαφος ενός μικρού νησιού. Αλλά η ενέργεια που παράγουν μεταφέρεται με υποθαλάσσιο καλώδιο στην Αττική -οπότε από αυτή την άποψη λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.
Κατά τη δική μου γνώμη, είναι μια αποτελεσματική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας. Χάρη στον αγέρα που φυσά πάνω από αυτή τη βραχονησίδα, χρειάζεται να καίμε λιγότερα ορυκτά καύσιμα για να έχουμε ηλεκτρισμό στην Αττική. Πρέπει να γεμίσουν όλες οι βουνοκορφές της Ελλάδας με ανεμογεννήτριες για να αντικαταστήσουμε όλα τα ορυκτά καύσιμα; Όχι. Αλλά όπου χωράνε χωρίς να ενοχλούν (και, οπωσδήποτε, στο μέλλον και στην ανοιχτή θάλασσα), πρέπει. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ευνοημένες χώρες της Ευρώπης ως προς το αιολικό δυναμικό και ως προς την ηλιοφάνεια. Η αξιοποίησή τους είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει η ελληνική οικονομία για να αποκτήσουμε και άφθονη και φτηνή ενέργεια και ενεργειακή αυτονομία στο μέλλον. Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα. Αξίζει να την κάνουμε κάποτε.
|
|
|
|