Over ontdekkingen, lezingen, schrijfsels, exposities en veel meer.
NIEUWSBRIEF Boeken van Ann nr. 19, juli 2024
In deze juli-nieuwsbrief wil ik je graag laten weten wat ik ontdekte, schreef, vertelde, hoorde en zag … en ik geef je graag enkele vakantietips!
Bedankt om deze nieuwsbrief te lezen
en door te sturen naar andere lezers!
Veel of geen zin in mijn volgende nieuwsbrief? Mail me: BoekenvanAnn
De volgende nieuwsbrief verschijnt in december.
Wat ontdekte ik?
Enkele bijzonderheden voor ‘De schat van Merkem’.
- Bij de voorbereiding van mijn gegidste wandeling in Veurne over Karel Balduck ontdekte ik dat hij meer dan 20 jaar in de Zwarte Nonnenstraat niet op nummer 4 maar op nummer 6 woonde en dat op het oude kerkhof heel wat familieleden begraven liggen. Op maandag 29 juli vertrekt om 14u aan Visit Veurne de themawandeling 'Karel Balduck', gratis. Duur: ongeveer anderhalf uur. Inschrijven is niet nodig.
- De ‘dokter Gheijsen’ (die van het gedicht voor dood van Paula in ‘De schat van Merkem’) moet wellicht ‘Jules Gheysen’ geweest zijn. Eind 1915 besliste het Ministerie van Binnenlandse Zaken in de tuin van de gemeenteschool voor jongens in Roesbrugge houten barakken op te trekken voor de opvang van de vluchtelingen en er een materniteit in te richten, beter bekend als het ‘Verlossingsgesticht’. Dokter Jules Gheysen wordt aangesteld als directeur.
Dat het Davidsfonds een leeskringhandleiding heeft!
Wil je een leeskring starten, dan is die handleiding echt handig! Alle details over hoe beginnen, welke boeken bespreken, waar, wanneer en hoe, wat de rol is van een leeskringbegeleider, hoe samenwerken met bibliotheek en Davidsfonds, kosten, enz. Interessant is dat elke Davidsfonds-leeskring recht heeft op drie gratis boekenpakketten per jaar. Elk pakket bevat zes exemplaren van hetzelfde boek, die je kan gebruiken voor de besprekingen van je leeskring. Ook afdelingen die willen starten met een leeskring kunnen zich inschrijven voor de boekenpakketten.
Neem daarvoor contact op via communicatie@davidsfonds.be of 016 31 06 00.
Dat mijn Facebookpagina ‘Boeken van Ann Driessen‘ (of Boeken van Ann) plots en onverklaarbaar verdween!
Half maart was mijn bedrijfspagina opeens weg! Alle berichten en foto’s die ik de laatste jaren plaatste over boeken, lezen, reizen, exposities, wandelingen, enz. waren (en zijn) gewoon verdwenen, en mijn hele geschiedenis ook! Via Google zag ik wel nog kleine fragmenten van mijn bedrijfspagina. Het vreemde is dat de haast onbereikbare en onaanspreekbare Facebook - na ettelijke mails en telefoongesprekken - geen oplossing bood! Vreemd, want ik betaalde in het verleden voor advertenties voor bepaalde berichten op die bedrijfspagina. Dus verdienen wil Facebook wel én gemakkelijk, maar een wederdienst, een trouw lid helpen met een probleem dat niet! Vreselijk frustrerend is dat…
Dus zoek NIET meer naar die pagina, kijk gewoon op mijn 'Facebookpagina Ann Driessen'. Alleen daar plaats ik nu nog berichten…
Dat schrijven gezond is!
Dat weet (en voel) ik al heel mijn leven, eerst als freelance journaliste en sinds 2012 als auteur van 6 gepubliceerde boeken (‘Het Ossenboek’ en 'Openluchttheaters in Limburg’ tel ik niet mee). Schrijven Online en Readers Digest somden 11 wetenschappelijke redenen op waarom:
Je kunt beter communiceren.
Je ontwikkelt cognitieve vaardigheden.
Je hebt meer kans om je doelen te bereiken.
Je hebt meer geheugencapaciteit.
Je komt sneller (weer) aan werk.
Je immuunsysteem is sterker.
Je bloeddruk is lager.
Je longfunctie is beter.
Je levert betere sportprestaties.
Je geneest sneller van een traumatische gebeurtenis.
Een artikel over de onzin in kettingbrieven, kettingmails en kettingberichten voor het jaartijdschrift ‘Van Mensen en Dingen’ van De Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen, kortweg de KBOV.
Notities voor mijn boek over mijn Siciliaanse grootmoeder. Ik ontdekte enkele verloren gewaande brieven in mijn eigen archief. Ik kreeg ook informatie over gewoonten en gebruiken uit haar tijd van een verre Siciliaanse neef Ugo Cracò uit Palermo. Mijn neef Benjamin Goyvaerts bezorgde me zeer interessante documenten uit archieven. Hij publiceerde onlangs zijn tweede boek ‘Echt of fake’.
Enkele teksten voor mijn boek over Lambert Swerts. De dozen met documenten zijn bijna onderzocht. Zijn handgeschreven teksten zijn bijna in Word overgezet - gelukkig met hulp - zodat ik toch een stap vooruit ben.
Een hele reeks berichten voor Facebook, LinkedIn, en Instagram… Aanwezig zijn en blijven is voor elke auteur belangrijk.
Blogs over allerlei onderwerpen:
- Ik wil zien en zij ook...
- We zijn bijna met 100!
- Geïnterneerden zijn geen gedetineerden.
- Soldaat van Oranje doet je nadenken.
- Hun Ensor en mijn Ensor.
- Wat maakte en maakt me blij?
Kijk om ze te lezen op: Ann Driessen schrijft...
Welke lezingen gaf ik?
Over ‘Algerije’ sprak ik samen met Badra Djait in de Gentse reisboekhandel Atlas en Zanzibar op 6 maart voor een veertigtal aanwezigen. Badra, die woestijnreizen in Algerije organiseert en gidst, zorgde voor een korte kennismaking met dat immens land en ontrafelde enkele geheimen over de fascinerende Algerijnse woestijn. Ik vertelde over de tijd dat ik er woonde, mijn ontmoetingen, het dagelijks leven, de plaatselijke tradities en bijzondere bezienswaardigheden.
Wil je Badra en mij ook uitnodigen om te komen spreken over Algerije? Mail naar boekenvanann@gmail.com.
Heb je een reisboek nodig? Atlas&Zanzibar is de grootste reisboekhandel van België en biedt 40.000 reisgidsen, kaarten, fotoboeken, atlassen, wereldbollen, wandkaarten, reisliteratuur en handige hebbedingetjes aan. A&Z is van maandag tot zaterdag van 10 tot 18 open.
Over ‘Waargebeurde verhalen’ voor NEOS As op 11 maart. Daar heb ik genoten van meer dan 80 aandachtige luisteraars en vooral van wel 25 vroegere school-, straat- en dorpsgenoten die ik al vijf decennia niet meer zag of sprak, o.m. Danny en Guido, Marèse en Dorine, Rosemie, Viviane, Jeanine, Myriam, Lydia en Vera, Rosette, Ria, meneer R., madammeke M. en dochter Leona, enz. Een aangename ervaring in een perfecte zaal, met een sympathiek bestuur, met lezenaar, microfoon en een flesje water. Betere omstandigheden zijn niet denkbaar. Ik mocht over 4 van mijn boeken spreken. De namiddag liep gesmeerd in een bijzondere gastvrij-vriendschappelijke sfeer. Dank NEOS, dank As, dank Literatuur Vlaanderen.
Over ‘Waargebeurde verhalen’ voor NEOS in Gullegem op 9 april. Ze waren daar gul: voor mijn voordracht serveerden ijverige NEOS- bestuursleden koffie met koekjes, en erna koffie én een lekkere koffiekoek. De meerderheid van de 34 aanwezigen waren geen grote lezers, gelukkig wel aandachtige luisteraars. Heel wat volwassenen onderschatten nog altijd het belang van lezen (en voorlezen). Het vergt inzet, concentratie, tijd, maar de gevolgen voor hersenen, welzijn en kijk op mens en wereld zijn onbetaalbaar…Bedankt Neos, ook Frida, Lucine en Johnny! En bedankt Literatuur Vlaanderen voor de steun.
Over GAZA (Avansa). Ik was daarna bedroefd, voelde me machteloos, ontzettend boos en verontwaardigd. Activist-auteur Ludo De Brabander (vzw Vrede) schetste een ontluisterend beeld over wat zich daar afspeelt. En we weten het ondertussen: tussen 38.000 en 100.000 doden, waarvan de meeste slachtoffers kinderen en vrouwen zijn, 65.000 gewonden. Meer dan 2,5 miljoen mensen op de vlucht. Gaza is een openluchtgevangenis voor 2,3 miljoen mensen, een kinderkerkhof, een verwoest en vernield gebied, een plek waar nu extreem en al decennialang mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Elke dode, ook door Hamas, is er een te veel. Elke mensenrechtenschending, door wie ook, is af te keuren. Waarom stopt niemand die waanzin? Waarom ziet de hele wereld deze catastrofe en doet niets? Onbegrijpelijk. De toestand is ernstig en hopeloos… was en is mijn gevoel na die voordracht en nog steeds. Ik hoop dat ik het mis heb.
Over BOMEN. De Nederlandse expert in stedelijke vergroening, Cecil Konijnendijk kwam, op uitnodiging van Natuurpunt, GMF, UGent en Breekijzer, de regel 3 30 300 uitvoerig uitleggen en illustreren. Ik had er al via BOS + van gehoord. Maar hij bleek ‘de man’ achter de 3-30-300-regel:
- elk huis moet zicht hebben op minstens drie bomen;
- elke wijk moet een kruinbedekkingsgraad hebben van 30%
- iedere inwoner moet een natuurgebied of park hebben op niet meer dan 300 meter van huis.
Hopelijk wordt deze regel overal mettertijd waarheid…
Over het Kunstenaarsstatuut in de KROOK in Gent. Carlo Van Baelen kwam i.o.v. de Vlaamse Auteursvereniging dat statuut uitvoerig uit de doeken doen, voor- en nadelen uitleggen, procedure, Interessant en een goede evolutie voor jonge kunstenaars in alle domeinen. Een gepensioneerde’ - net als ik - heeft er jammer genoeg geen baat bij. Bewonderenswaardig was opnieuw de inzet van Van Baelen. Als ex-uitgever, vakman, kennisdrager is deze meneer al meermaals onschatbaar gebleken voor auteurs!
Tentoonstellingen o.a. in het SMAK, KMSK Gent, STAM en de Plantentuin Gent. De twee toppers waren voor mij: een bezoek aan de Plantentuin in Meise en de expo ‘Krasse Koppen’ in KSMSK Antwerpen. Die laatste expo: heerlijke portretten, knappe koppen, krasse tronies, fascinerende smoelen. Meesters uit 15de-19de eeuw (Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Bruegel, Vermeer, Boilly, Lievens, Sweerts, e.a.) toverden uit hun pen of penseel peinzende, lachende, grijnzende, etende, gapende, bedreigende… Ik zag en bewonderde ze. En het was daarbij verruimend voor mijn woordkennis! Achteraf, na beknopt speurwerk op het internet, kon ik het verschil tussen portret, kop, tronie en smoel nog beter ontleden, begrijpen en smaken. Maar wees gerust, het KMSK is nu, zonder deze expo, een must. Eens fan, altijd fan?
Theatervoorstellingen: 'Elektra Unbound' en 'Triomf van Empathie (NTG). NTGent geeft een eigentijdse versie van een Griekse tragedie (Elektra) over de moord, liefde, jaloezie, moeder-dochterrelatie en zoveel meer. Alles draait om de auditie van drie acteurs die de rol van Elektra ambiëren. Ik genoot van het acteertalent, het oud-nieuw Elektraverhaal, de choreografie, het decor en de kleurrijke belichting.
Ontroerd, boos, verward, gechoqueerd, verwonderd, schuldig, betrokken, verweten, aangespoord: zo voelde ik me na de ‘Perzen. Triomf van Empathie’ van Chokri Ben Chikha, NTG en Action Zoo Humain. Wat maakt deze voorstelling zo goed? Het fileren van wat empathie niet en wel kan zijn? De band tussen verleden en heden? De bijzondere betrokken aandacht voor de actualiteit? De drietaligheid? Het multidisciplinaire? De verwevenheid met authentieke beelden, de bijzondere muziek, geluiden, belichting, en decorstukken? Het opvallend gedreven acteer- en danstalent van deze groep jonge acteurs met ‘toepasselijke’ achtergronden? Of de slotbeschouwing, nl. dat liefde en empathie onvoldoende zijn om oorlogen te stoppen… en dat we niets leerden uit het verleden? Ga zien en oordeel zelf.
Families XL. In deze realityreeks volgde Stephanie Planckaert het wel en wee van zes gezinnen met 5 tot 15 kinderen in Genk, Lokeren, Waasmunster, Westerlo en Heist-op-den-Berg. Als je niet wil zien wel wil lezen hoe het tussen 1955 en 2000 in zo’n gezin was, lees dan ‘Kinderen toegelaten’. Dat is niet door een buitenstaander geschreven of geregisseerd maar door een moeder van 8 kinderen, mijn moeder. Zij wist wat het is: veel werk, veel actie, veel zorgen, maar ook veel prettige dingen en ongelooflijke momenten. Lees de 125 cursiefjes over de dagelijkse lotgevallen van een 10-koppig gezin… en zucht, griezel en gruwel soms, maar glimlach, gniffel, lach en schater ook. Ontdek dat dit verleden ook het heden kan zijn.
Op maandag 29 juli neem ik je mee door Veurne op de themawandeling ‘Karel Balduck’, georganiseerd door de toeristische dienst van Veurne. Inschrijven is niet nodig. Deelnemen is gratis. Afspraak om 14u aan Visit Veurne. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.
TIP 2: Zin in een goed boek?
Misschien een boek van mij? Van ‘Kinderen toegelaten’, ‘Gevangen geboren’, ‘De schat van Merkem’ en ‘Het moest maar eens waar zijn’ kan ik je gemakkelijk een exemplaar bezorgen. Van ‘Het Ossenboek’ en ‘Oorlog in mijn hoofd’ is mijn voorraad klein.
Interesse? Mail naar boekenvanann@gmail.com.
Of kijk bij Uitgeverij StoryLand onder POD en ‘Waargebeurde verhalen’.
TIP 3: Zin in een leuke plek om een boek te lezen?
In Stavanger (Noorwegen) is dat Boker &Borst. Vertaald: boeken en drank. Je kan je eigen boek of eentje uit het café nemen, binnen of op het terras. Zelfgemaakte cake, organische drankjes, lekkere croissants… en de kans is groot dat je er boekenfans van heel de wereld ontmoet. Als je leestijd dat toelaat…
In Astene (Oost-Vlaanderen) op het terras van ’t Oud Sashuis. Het gevaar zit er wel in dat je het streekbier met een ambachtelijke paté en boterham uren kan doorbrengen: omdat er veel passage is van boten en de verleiding groot is om met Wim Dierick, de supersympathieke; luidruchtige café- en brugbewaker, een gesprek te beginnen. Maar in die buurt zijn er veel stille plekken te vinden...
Op het strand van Cadzand (Nederland), richting Breskens, in de buurt van het paalrestaurant waar je voor- en na het lezen iets kan eten en drinken.
In de tuin van een college in Oxford (Engeland) of van het kasteel van Windsor: plaats genoeg! Die steden zijn op treinafstand – 1u15 minuten - te bereiken van Londen. Het gevaar is wel dat je daar meer rondkijkt dan leest…
Wist je dat je via een QR-code mijn website kan bekijken en lezen.
Daar vind je alle nuttige informatie over mijn boeken.