ποιοτικά λινξ και λέξεις από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο
|
|
το σημερινό γράμμα θα είναι μικρότερο, όχι μόνο επειδή την εποχή αυτή έχω κι άλλα πράγματα να κάνω, αλλά κυρίως επειδή την εποχή αυτή κι εσείς έχετε άλλα, πολύ καλύτερα πράγματα να κάνετε. Οπότε θα πούμε δυο μικρές ιστορίες νομίζω αντιπροσωπευτικές για τον κόσμο μας σήμερα και για το πού βρισκόμαστε πολιτικοκοινωνικά, ως είδος.
|
|
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ είναι ο γιος του δολοφονημένου Μπόμπι Κένεντι. Είναι 70 χρονών. Τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους αρνητές των εμβολίων για την Covid. Πριν από λίγες ημέρες, έμαθε ότι το περιοδικό New Yorker θα δημοσίευε ένα ρεπορτάζ στο οποίο, εκτός των άλλων, αποκαλυπτόταν μια σκοτεινή ιστορία για το παρελθόν του. Οπότε ο Κένεντι ανέβασε ένα βιντεάκι στο οποίο εξιστορούσε ο ίδιος την ιστορία στην γνωστή για την αναπαραγωγή διαφόρων θεωριών συνομωσίας κωμικό Ροζάν Μπαρ. Στο βιντεάκι εξηγεί πώς πριν από δέκα χρόνια είχε δει μια γυναίκα να χτυπά με το αυτοκίνητό της ένα μικρό αρκουδάκι και να το σκοτώνει σε ένα δασικό δρόμο στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Κένεντι είχε πάρει το πτώμα και το είχε φορτώσει στο πορτ μπαγκάζ του, με σκοπό να το πάει στο σπίτι του, να το γδάρει, και να το βάλει στο ψυγείο για να μαγειρέψει το κρέας του και να το φάει. Μετά συνέχισε την ημέρα του κανονικά και, επειδή πέρασε η ώρα και έπρεπε να πάει στο αεροδρόμιο, αποφάσισε να πετάξει το αρκουδάκι. Σκέφτηκε να πάει και να το αφήσει στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης μαζί με ένα παλιό ποδήλατο, ώστε ο κόσμος να νομίσει ότι ένας ποδηλάτης είχε σκοτώσει το αρκουδάκι. Για πλάκα. Την εποχή εκείνη, ο άνθρωπος αυτός ήταν 60 χρονών. Αυτή ήταν η ιστορία που είπε. Ίσως είναι χρήσιμο επίσης να ξέρετε ότι ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ είχε αποκαλύψει ότι το 2010 οι γιατροί είχαν βρει ένα αντικείμενο στον εγκέφαλό του που στην αρχή νόμιζαν ότι είναι όγκος, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι είναι ένα παράσιτο που είχε εισχωρήσει στον εγκέφαλό του όπου και πέθανε. Ο Κένεντι επικαλέστηκε αυτό το συμβάν στην δικαστική διαμάχη με τη δεύτερη σύζυγό του από την οποία έπαιρνε διαζύγιο, υποστηρίζοντας ότι το παράσιτο στον εγκέφαλό του είχε επηρεάσει δραματικά τη διανοητική του κατάσταση.
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ σήμερα κατεβαίνει υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Διάφοροι alt-right ίνφλουενσερ δηλώνουν ότι τον στηρίζουν. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν γύρω στο 5%. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ του New Yorker, το οποίο περιέχει και πολλές άλλες ιστορίες.
|
|
Ένας εντρπρνρ έφτιαξε ένα ΑΙ στάρταπ το οποίο φτιάχνει, λέει, ένα μηχανηματάκι που θα λέγεται "Friend" και θα το φοράς στο λαιμό σαν μενταγιόν και θα είναι ο φίλος σου. Θα ακούει ό,τι λες και ό,τι γίνεται γύρω σου και θα του κάνεις ερωτήσεις, θα κάνετε συζητήσεις, θα είστε φίλοι. Μέχρι να τελειώσει η μπαταρία του, τουλάχιστο. Ακούγεται περίεργη ιδέα, αλλά ο εντρπρνρ είναι 21 χρονών, κομπιουτεράς, που έβγαινε από την εφηβεία πάνω στο ξέσπασμα της πανδημίας (οπότε και έφτιαξε αυτό το σάιτ, στα 17 του) -ίσως στερεοτυπικά να μην υπάρχει ανθρωπότυπος που να χρειάζεται περισσότερο ένα φίλο. Τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ. Ούτε το ότι ο εντρπρνρ, που "σήκωσε" επένδυση 2,5 εκατομμυρίων για να φτιάξει το προϊόν του, έδωσε τα 1,8 εκ. για να αγοράσει το domain "friend.com". Το θέμα μας είναι ότι αμέσως μετά την παρουσίαση του προϊόντος από τα διάφορα σάιτ τεχνολογίας, ένας άλλος εντρπνρ βγήκε και δήλωσε πως ο πρώτος του είχε κλέψει την ιδέα -και η δήλωσή του είχε τη μορφή ενός ραπ βίντεο. Και μετά ο πρώτος εντρπρνρ ανέβασε ένα άλλο βίντεο στο οποίο προσέβαλε τον δεύτερο εντρπρνρ και έδινε το μενταγιόν του σε έναν άλλο που υποδυόταν τον άστεγο (το βίντεο έχει κατέβει και δεν το βρίσκω).
Κι αυτοί οι άνθρωποι υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της μοναξιάς στον κόσμο.
|
|
και τώρα, μια φωτογραφία που τράβηξα τις προάλλες για διάλειμμα
|
|
αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή
|
|
γράφω το βασικό πρόβλημα με τον "υπερτουρισμό", το οποίο οι επιχειρηματίες του τουρισμού και οι πολιτικοί εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν καλά: όταν το τουριστικό προϊόν μιας χώρας αναβαθμίζεται (και ακριβαίνει) πολύ γρήγορα την ώρα που οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι και η υπόλοιπη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα παραμένει αναιμική, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στο πλαίσιο της ίδιας της χώρας. Κι όσο κι αν πανηγυρίζουν εκείνοι για τα νούμερα και τα έσοδα, η πραγματική αίσθηση "στον κόσμο" δεν είναι η αίσθηση ότι κάτι κερδίζουν. Είναι ότι χάνουν. Το κείμενο θα ανέβει και το Σαββατόβραδο εκεί.
την περασμένη Τετάρτη στο 360 έγραφα για πέντε μύθους που έχουν να κάνουν με τη σχέση της ανθρωπότητας με το περιβάλλον, όπως τους περιγράφει στο βιβλίο της (εκείνο, για το οποίο σας είχα ξαναγράψει) η Χάνα Ρίτσι. Μύθοι για τα πλαστικά, για την βλαβερή ανάπτυξη, για τον υπερπληθυσμό, για τον καθαρό αέρα που είχαμε παλιά και για τα ντόπια προϊόντα. Είναι επίμονοι και ευρύτατα διαδεδομένοι. Το κείμενο έχουν ήδη λάβει οι συνδρομητές του kathimerini.gr και έχει ανέβει και εδώ, για όσες και όσους γραφτείτε από τούδε και στο εξής.
|
|
Φαντάζομαι ότι όσες και όσοι χρησιμοποιείτε το Twitter έχετε διαπιστώσει ότι η ποιότητα του περιεχομένου στην πλατφόρμα έχει χειροτερέψει δραματικά τον τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο. Αλλά μήπως είναι μεμονωμένες εντυπώσεις ανθρώπων; Έχει όντως αλλάξει τόσο πολύ ο αλγόριθμος και ο τρόπος που επιλέγει ποιο περιεχόμενο να εμφανίζει συχνότερα στους χρήστες; Αυτή η ανάλυση παρουσιάζει δεδομένα (επικεντρώνοντας σε περιεχόμενο που έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή) που δείχνουν πως πλέον η πλατφόρμα ενισχύει και ενθαρρύνει ενεργά την παραπληροφόρηση, τα τρολ και συγκεκριμένους λογαριασμούς αρνητών και εξτρεμιστών κάθε είδους. Η Κάθριν Χέιχοου, μια σοβαρή και νηφάλια φωνή στο διάλογο για την κλιματική αλλαγή, επιβεβαιώνει.
Στην Αργεντινή θα χρησιμοποιούν εργαλεία ΑΙ για να "προβλέπουν μελλοντικά εγκλήματα". Καλά θα πάει αυτό.
Στην Ισπανία χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο για την αξιολόγηση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν γυναίκες που καταγγέλουν ενδοοικογενειακή βία. Ο αλγόριθμος επεξεργάζεται τις απαντήσεις των θυμάτων σε 35 ερωτήσεις και αποφαίνεται αν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και αν πρέπει οι αρχές να επέμβουν. Μπορείτε να μαντέψετε το περιεχόμενο του ρεπορτάζ γι' αυτό το ψηφιακό εργαλείο. Μετά από μια ανάλυση σε 98 υποθέσεις γυναικοκτονιών στην Ισπανία, βρέθηκε ότι στις 55 από αυτές ο αλγόριθμος είχε αποφανθεί ότι υπάρχει "μικρός" ή "αμελητέος" κίνδυνος για τις γυναίκες μετά από προηγούμενες καταγγελίες τους.
Ένα αφιέρωμα σε μια οργάνωση κλιματικού ακτιβισμού που έχει αρχίσει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη, σιγά σιγά.
Γιατί τόσοι ολιγάρχες της τεχνολογίας στηρίζουν τον Τραμπ; Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς βλέπουν τον κόσμο αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι στ' αλήθεια είναι πεπεισμένοι ότι οι "κανονικοί" κανόνες, οι νόμοι και κοινωνικές νόρμες δεν ισχύουν γι' αυτούς.
Ένα ρεπορτάζ για τους δημόσιους λειτουργούς που έχουν αναλάβει την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε διάφορες κρίσιμες Πολιτείες των ΗΠΑ. Ναι, είναι βαλτοί φανατικοί οπαδοί του Τραμπ. Η καμπάνια του οποίου έχει κατεβάσει ταχύτητες, χωρίς να δαπανά σχεδόν τίποτε για διαφημίσεις και οργανώνοντας ελάχιστες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ίσως να πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται, αφού και να χάσουν, οι πιστοί οπαδοί δεν θα επικυρώσουν το αποτέλεσμα.
Εν τω μεταξύ, επειδή συνεχώς με τις ΗΠΑ ή τις Βρετανίες ασχολούμαστε, η επίθεση κατά της δημοκρατίας συνεχίζεται ταυτόχρονα σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Δείτε τι γίνεται στη Σλοβακία.
Για την περίπτωση που μετά από τις ασχήμιες της προηγούμενης εβδομάδας σας έχουν ακόμα μείνει απορίες σχετικά με τα φύλα και τη γενετική διαχωριστική "γραμμή" ανάμεσα σε "αρσενικό" και "θηλυκό" και όλη αυτή την περιπλοκότητα που μπερδεύει πάρα πολλούς θυμωμένους ανθρώπους, μπορείτε να διαβάσετε αυτό. Είναι γραμμένο το 2018, μια εποχή που τέτοια θέματα δεν είχαν αρχίσει να τα εργαλειοποιούν πολιτικά ακροδεξιά κι απολυταρχικά κέντρα. Επίσης, για το ίδιο θέμα, αυτό το βιντεάκι.
Ένα ενδιαφέρον βίντεο που εξηγεί γιατί τα 400 μέτρα είναι ίσως η δυσκολότερη κούρσα στο στίβο. Συναρπαστικό.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός δρομέας Νόα Λάιλς (αυτός που κέρδισε το χρυσό στα 100μ. και αυτός που είχε αναρωτηθεί "γιατί οι πρωταθλητές του ΝΒΑ αυτοαποκαλούνται παγκόσμιοι πρωταθλητές") έτρεξε στον τελικό των 200μ. έχοντας Covid. Ήταν το καλό του αγώνισμα, ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, και τελικά βγήκε τρίτος, και μετά τον τερματισμό κατέρρευσε στο ταρτάν και τον πήραν με το καροτσάκι.
Κάτι που δεν ήξερα: το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γροιλανδίας γίνεται σε μια εβδομάδα -ολόκληρο- φυσικά το καλοκαίρι. Ο τελικός γίνεται αύριο (ή σήμερα, ανάλογα πότε το διαβάζετε το γράμμα) ανάμεσα στην περυσινή πρωταθλήτρια B-67 Nuuk και την προπέρσινη Nagdlunguaq-48.
Καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους.
|
|
|
|