Copy
Vrijwilligersnieuws

Museum Vlaardingen

14 oktober 2022

 

Beste vrijwilligers,

Vanmiddag was de opening van de tentoonstelling Kijken op gevoel. In dialoog met Willem Brinkman. Fijn dat een groot aantal van jullie aanwezig was, als gast of om mee te helpen. Het was een druk bezochte opening en de tentoonstelling werd erg mooi gevonden door de aanwezigen. Daar zijn we blij mee! Wel een beetje jammer dat de Vrijwilligersnieuws daardoor wat later dan anders de deur uitgaat. Sorry.

In deze aflevering het beloofde stukje van Ernst over het vijfde kunstwerk van Dike Hof: de Overkant. Het leek ons wel toepasselijk omdat er eergisteren en gisteren weer veel overlast was van de "Overkant". Door een storing bij de Shell werd er fiks afgefakkeld en dat zorgt voor veel licht, herrie en stank, zeker in mijn buurtje bij de Maasboulevard.

Lieneke stuurde leuke foto's over de fijne rondleiding die ze met collega's in het museum had, Marianne van Herp schreef voor deze Vrijwilligersnieuws over de sneak-preview afgelopen woensdag op de Brinkman tentoonstelling, verder deze keer nieuws over de Erfgoeddag, een voorwerp uit de Fabriek en natuurlijk de verjaardagen.

Ik wens jullie veel leesplezier en een fijn weekend!

Hartelijke groet,
Annet van der Vat


annet@museumvlaardingen.nl 

Weet jij meer?
door Beau van 't Hoen en Frank de Hoog

Tijdens het herwaarderen van de collectie van Museum Vlaardingen komt het team geregeld objecten tegen waar weinig of niets over bekend is in de documentatie. Daarom plaatsen we elke twee weken in deze nieuwsbrief een voor ons onbekend object met de vraag: wie weet meer?


Naar aanleiding van de vorige oproep kregen we twee reacties op wat de penning met de inscriptie L.M. kan betekenen:
  • Aanwezigheidspenning voor de gereformeerde kerk waarbij letters voor ‘Lid Maat’ kan staan.
  • Personeelspenning voor bij scheepswerven en andere instellingen waar men apparaten moest lenen uit het magazijn. Tegen inlevering van een penning kon het gewenste stuk geleend worden. LM is dan de naam van de werknemer.
Heb jij nog een andere suggestie? Of denk je bij het lezen van deze suggesties: ‘o, nu je het zegt, dat is het inderdaad’. Laat het ons weten.
 
Ook deze week hebben we weer een mysterieus voorwerp met de vraag: ‘Wat is het?’

     

Dit object is aangeduid als een blaaspijp, maar het is niet bekend waarvan. Hij valt onder de categorie ‘buiggereedschap’, onder de collectie gereedschap en uitrusting. Hierdoor ontstonden er meer vraagtekens. De vraag is waar dit precies voor is gebruikt.

 Stuur ons je suggesties via herwaardering@museumvlaardingen.nl



Erfgoeddag 2022: Geschiedenis voor de toekomst


Hoe houden we erfgoed en geschiedenis ook voor nieuwe generaties en groepen interessant en beleefbaar? Daarover gaat de komende Erfgoeddag, het jaarlijkse grote evenement van Erfgoedhuis Zuid-Holland en de provincie Zuid-Holland. De Erfgoeddag wordt gehouden op donderdag 3 november bij Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn.

Op deze dag zal ook de Erfgoedparel worden uitgereikt, een nieuwe prijs voor de meest opmerkelijke inzet van vrijwilligers binnen het Zuid-Hollandse erfgoedveld. De vrijwilligers van ons eigen herwaarderingsteam is genomineerd voor deze prijs. Zeker een extra reden om de dag te bezoeken.

Voor meer info en aanmelding klik hier . De toegang is gratis. Een deel van het herwaarderingsteam heeft al afgesproken met elkaar te gaan. Wil je je bij hen aansluiten, neem dan even contact op via herwaardering@museumvlaardingen.nl . Je moet jezelf dus wel opgeven via de site van het erfgoedhuis.

Verjaardagen

Deze keer slechts één jarige vrijwilliger, Marianne van Herp op 18 oktober.
Marianne maakt deel uit van het educatieteam en schrijft trouw elke twee weken in de Vrijwilligersnieuws.

Rondleiding Museum Vlaardingen: een leuk idee!
door Annet van der Vat

Afgelopen zaterdag, 8 oktober, had onze balievrijwilligster Lieneke Terleth een reünie met een aantal oud-collega's. Eén van de activiteiten die ze gepland hadden was een bezoek aan het museum. Rondleider Mar van Haften verzorgde de rondleiding en Lieneke schreef achteraf: We hebben genoten van de rondleiding in het Museum Vlaardingen. Collega’s komen uit heel Nederland en waren zeer verrast over het museum.
 

Dus als je een reünie hebt, vrienden wil verrassen of op een speciale manier je verjaardag wil vieren, denk ook eens aan het museum. Onze rondleiders weten hoe ze er voor een ieder een memorabel bezoek van kunnen maken!

          
 HET VIJFDE ELEMENT - DE OVERKANT
 door Ernst Lohmann



 
Een paar weken geleden hebben we in het VrijwilligersNieuws aandacht besteed aan de 4 elementen van Dike Hof. We hebben toen geschreven dat er ondertussen nog een vijfde kunstwerk van Dike hof is gekomen.
Het vijfde kunstwerk is de “Overkant” en staat eigenlijk helemaal niet in Vlaardingen, maar aan de Overkant. Het kunstwerk staat sinds 2018 bij het bedrijf Inspecturate B.V. aan de Petroleumweg op de Vondelingenplaat.
Het kunstwerk is 3 meter hoog en 16 meter breed en staat recht tegenover het Westerhoofd aan de Nieuwe Maas. Het is ook goed te zien vanaf het Oosterhoofd en de Maasboulevard inclusief het Delta Hotel. Ook dit kunstwerk is het mooiste in het donker of zoals op bovenstaande foto als het al een klein beetje donker wordt.
 
Op vrijdagavond 9 maart 2018 vond de City Light Xperience plaats, de opmaat voor het vijfde kunstwerk. Dit was een wandeltocht langs de “vier elementen” waaraan een kleine 400 kinderen en volwassenen wandelden met lichtjes en lampionnen. De lange sliert lichtjes zette de binnenstad mooi in het licht. Uiteindelijk werd het kunstwerk op 2 oktober 2018 onthuld door toenmalig Burgemeester Annemiek Jetten.  Vier kinderen gingen per watertaxi naar de overkant waarbij zij het kunstwerk ontstaken. Vanaf het Delta Hotel zien de genodigden hoe het geesteskind van Dike Hof na een voorbereiding van vier jaar zich ontpopt.
 
In 2018 vertelde Dike Hof terecht dat er in geen enkele stad het begrip “Overkant” zoveel lading heeft als in Vlaardingen. Zij is een Shell-kind wat wil zeggen dat haar vader bij de Shell aan de Overkant werkte. Maar aan de overkant waren meer bedrijven, zoals de kunstmestfabriek de Albatros. Dat bedrijf werd in 1988 overgenomen door het Finse Kemira en ondertussen ook alweer een tijd geleden gesloten. Ook de werknemers van de Albatros werkten aan de “Overkant”. De vele bootverbindingen, met veren en ponten, zorgden voor de aanvoer en afvoer van personeel dat werkte aan de “Overkant”. Eigenlijk tot de opening van de Beneluxtunnel in 1967.
Maar ruiken we in Vlaardingen nog af en toe een chemisch luchtje dan zeggen we nog steeds “dat komt van de Overkant”.
 
Voor zowel de “vier elementen” als de “Overkant” is de “Stichting Verder Kijken” opgericht. Deze stichting zorgde voor de fondsenwerving. Dike Hof dacht eerst dat het kunstwerk te groot zou worden. Er zijn allerlei berekeningen gemaakt en wat het geworden is ziet er gewoon goed uit. Maar bij het maken van foto’s van schepen en met name de cruiseschepen, valt het kunstwerk in het niet. Dat ligt meer aan de schepen dan aan het kunstwerk.
 
Dit vijfde kunstwerk zorgt voor een mooie culturele wandelroute zoals de historische route van ’t Oft naar ’t Oofd, een route die vroeger veel op zondag werd gelopen, maar ook door verliefde stelletjes die elkaar het hof maakten.
 
Het is de moeite waard eens langs alle vijf kunstwerken te lopen of te fietsen



 

VIP-rondleiding kunsttentoonstelling Willem Brinkman
door Marianne van Herp

De floormanagers van ons Museum en de vrijwilligers van het balieteam, rondleiders- en educatieteam waren afgelopen woensdag uitgenodigd voor een heel speciale rondleiding langs de nieuwe kunsttentoonstelling “Kijken op gevoel, in dialoog met Willem Brinkman”. Deze tentoonstelling werd officieel vandaag (vrijdag 14 oktober) geopend, maar wij kregen een sneakpreview. Niet zomaar een praatje terwijl we langs de kunstobjecten, met name schilderijen en keramiek, liepen maar een daadwerkelijke en heel persoonlijke uitleg over het gevoel door een van de dochters van de kunstschilder, Tatjana Brinkman.

Tatjana (inmiddels zelf 76 jaar, maar dat is haar wérkelijk niet aan te zien!) en haar zus Conchita zijn opgevoed door hun vader. Zij waren beiden nog geen 10 jaar oud toen hun ouders scheidden en vader Willem heeft zijn dochters van jongs af aan geleerd om niet alleen intensief naar de wereld om hen heen te kijken, maar ook werkelijk te zién wat er gebeurt en met gevoel in een context te plaatsen. Voor hemzelf betekende dat dat de schoonheid van ook alledaagse dingen betekenis krijgen door de persoon die ernaar kijkt. Het bijzondere van deze kunstschilder is dat zijn werk vrij recent is (20e eeuw, 1911-1983) en daardoor voor veel mensen herkenbaar, maar daarnaast is hij Vlaardinger. Zijn huis/atelier lag aan de Vaart, naast wat nu bekend staat als Café Vlietzicht. Deze omgeving gaf hem voortdurend inspiratie, wat terug te zien is in zijn werk. Vooral de tuin rond zijn huis komt regelmatig terug in diverse stijlen, kleurgebruik en interpretaties. De preview zou van 14.00-15.00 uur duren, maar was zo boeiend dat het uitliep tot 15.30 uur …..

De middag begon met een introductie door conservator Frank voor een goed gevulde theaterzaal. Gevolgd door een korte documentairefilm op het grote scherm. Daarna nam medesamensteller van de tentoonstelling, dochter Tatjana Brinkman, het woord. Zij stelde zich voor en nam het gezelschap mee naar de 2e verdieping. Vanuit de lift loop je tegen de zaaltekst in de kanohal aan, waar de tentoonstelling begint. Van figuratief en surrealistisch tot modern abstract. Gaandeweg zie je de lijn ontstaan van zijn eigen vorm, een heel interessante ontwikkeling. De tentoonstelling is in de kanohal en de grote ruimte daarachter, maar onlosmakelijk daarmee verbonden is het belangrijk om ook de Groene Salon binnen te stappen, door Tatjana liefkozend de ‘familiekamer’ genoemd. In de hoeken van deze kamer staan namelijk vitrines opgesteld met kunstwerken van keramiek, gemaakt door beide dochters. Zij hebben duidelijk het artistieke karakter van hun vader geërfd. Conchita heeft een gezin gesticht en woont in het huis waar ze is opgegroeid, Tatjana heeft de opleiding drama en dramadocent gevolgd; ze is actrice en heeft jarenlang les gegeven aan de Theaterschool Utrecht. Bijzonder om te vermelden is nog dat zij hierbij gebruik maakte van de maskertechniek: de leerlingen kregen tijdens de repetities een uitdrukkingsloos gezichtsmasker op, waardoor ze gedwongen werden hun lichaamstaal te gebruiken en deze techniek goed te beheersen om de toneelboodschap over te brengen. Een aantal kleurrijke maskers die Tatjana zelf voor dit doel gemaakt heeft, staan op een plank in de Groene Kamer. Publiek wordt aangemoedigd een masker op te zetten en zichzelf hiermee te bekijken in de spiegel, of een foto te maken. Alle kunst mag trouwens gefotografeerd worden, maar uiteraard zonder flits.

Onderweg legt Tatjana uit dat de oorlog van grote invloed was op de ontwikkeling van kunstenaars. Op een gegeven moment moest er ook gewoon brood op de plank komen, daarom zette Willem Brinkman Aardewerkfabriek De Spin op – vlakbij het huidige metrostation Vlaardingen Centrum. Ze maakten praktische, maar ook prachtige voorwerpen en een jeneverstokerij in Schiedam gaf grote orders voor mooie blauwe flesjes waarin jenever verkocht werd. In de Groene Salon staat een vitrine met een aantal producen van De Spin. Helaas heeft de fabriek slechts 3 jaar bestaan. Een hoeveelheid klei, die waarschijnlijk van samenstelling en structuur veranderd is onder weersinvloeden tijdens de opslag buiten, zorgde ervoor dat een grote hoeveelheid flesjes bij het vullen lek bleek. Dit betekende het faillissement. Jammer, anders waren we nu wellicht in Vlaardingen een concurrent geweest van het beroemde Delfts aardewerk . Na een aantal jaren in handel gewerkt te hebben, had Willem Brinkman toch voldoende kunnen sparen om zich weer toe te leggen op het schilderen. Later heeft hij ook op verschillende plekken in het buitenland gewoond, bijvoorbeeld in Ierland en Spanje, wat ook weer terug te zien is in zijn werk. De tentoonstelling is samengesteld uit de privécollectie van de erven van Willem Brinkman en sommige van de werken zijn te koop. willembrinkman.nl

Al met al een prachtige tentoonstelling, heel divers in stijlen en in aansprekende kleuren, te zien van 14 oktober 2022 tot en met 5 februari 2023. Tatjana en Conchita Brinkman hebben ook een podcast ingesproken, waarmee bezoekers een audiotour kunnen doen. Hopelijk gaat de tentoonstelling voor hen daarmee net zo leven als met de persoonlijke toelichting die wij deze middag kregen. Zoals Frank het treffend omschreef: een betoverende tentoonstelling van een begeesterd man!
 

Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Museum, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp