Copy
2022/13

Merhaba Sezinli,

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun! Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ona Cumhuriyet yolunda inanmış, destek olmuş, eşlik etmiş herkesi sevgi, saygı ve hürmetle anıyoruz. Cumhuriyet, bizim için gelecek demek, özgürlük demek. 13. Bi’ Soluk’u tasarlarken bu hissiyattan ve “Gelecekte eğitim neye benzeyecek?” sorusundan yola çıktık. 
Bu arada, ayın 26’sında Sezinde Sanat’ın Cumhuriyet konseri Sesler Hazinesi’nde buluşuyor muyuz?

Bu sefer yolculuğumuz:
Gelecekte Eğitim,
Sanat üzerine.

Bu bülten size birisi tarafından mı iletildi? Abone değil misiniz? Peki olmak ister misiniz?
Bu link sizin için!

Tüm iletiyi görüntülemeyi unutmayın!
Yoğun bir anınıza denk gelmiş olabiliriz. 
Bi’ Soluk’u daha sonra incelemek için takviminize okuma hatırlatması ekleyebilirsiniz.
📅 Takvime Ekle
Gençler neler dinliyor merak ediyor musunuz hiç? Biz merak ettik ve Lise Popüler Müzik Orkestrası öğrencilerimiz Gözde Yasemin Kara, İlhan Ege Erol ve Ayşesu Bayhan’dan bir liste istedik.
⏯️ Çalma Listesini Dinle
Görsel: Maria Carluccio / The iSpot

Öğrencilerin İyi Olma Hâlini Önemseyen Bir Okul Olmak


Biz Sezin Okulu olarak okulların, bireyleri yetenekleri doğrultusunda destekleyen, onların çeşitlilik içinde büyüdükleri ve duygusal yetkinliklerini geliştirdikleri bir ekosisteme dönüşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eğitim Reformu Girişimi de tıpkı bu vizyonla yola çıkarak okulların nasıl çocukların iyi olma hâlini önemseyen bir sisteme dönüşebileceğini araştırıyor. Bu bağlamda okul, 
  • Tüm öğrencilere katılımcı ve eşitlikçi bir öğrenme deneyimi sağlamalı,
  • Çocuğun iyi olma hâlini bütünsel olarak ele almalı, 
  • Çocuğun fiziksel, psikolojik, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini önceliklendirmeli, 
  • Güvenli ve koruyucu bir mekân olmalı, 
  • Çocuklara oyun, sosyalleşme, hareket, akranlarıyla bağ kurma ve bir arada yaşamayı deneyimleme imkânı sağlamalı, 
  • Öğretmenlerin kişisel ve profesyonel gelişim fırsatını edindikleri bir yer olmalı, 
  • Çocukların katılım haklarını öğrenmelerine ve bu haklarını kullanmalarına imkân tanımalı. 

Alınacak her kararda çocukların iyiliğinin ön planda tutulduğu bir eğitim sistemini hep birlikte tasarlayabiliriz. Hem çocuklarımızın hem de dünyamızın geleceği için bu çok önemli.

🧚 İlham Al (TR)
Olasılık Raporu: Gelecekte Sınıf Deneyimi

Çok sevdiğimiz dergi the Atlantic, “Olasılık Raporu” isimli bir internet sitesi yayınladı. Buradaki bir infografik, değişen eğitim anlayışına fiziksel sınıfların nasıl adapte edileceğini araştırıyor: 

  1. Sınıflar, yeni girişimlerin merkez ofislerine benzeyecek. Serbest alanların daha fazla olduğu, interdisipliner ortamlar tasarlanacak. Tıpkı New York’taki Portfolio School’da olduğu gibi.
  2. Sınıflar, öğrenciler ve öğretmenler hakkında veri toplayacak. Teknolojinin entegrasyonu, öğrencilerin göz bebeklerini takip ederek kafa karışıklıklarını ve kaygılarını önceden belirleyebilecek.
  3. Öğretmenlere ihtiyaç her zaman devam edecek. Teknoloji sayesinde notlandırma, yoklama alma gibi eylemler öğretmeninin sorumluluğundan çıkacak ve daha yaratıcı işlere odaklanabilecekler.
  4. Gelecekte çocukların kimi bildiği, neyi bildiğinden daha önemli olacak. Çevrim içi eğitimin yaygınlaşması sayesinde öğrenciler, alanlarında uzman kişilerle daha kolay bağlantı kurabilecek.
  5. Bunlar, şu anda Portfolio School, AltSchool gibi butik okullarda uygulanan yöntemler. Amaç, her çocuğa eşit olarak ulaşması ancak ondan önce işe yarayıp yaramadığının ölçme ve değerlendirme yapılarak düşünülmesi gerekiyor.
🔍 Keşfet (ENG)
Sezinde Sanat Başlıyor!

60. yılımızda topluluğumuz, Sezinde Sanat etkinlikleriyle bir araya geliyor! Sezonun çok beğenip de gidemediğimiz eleştirmenlerden 5 yıldız alan tiyatroları, en sevdiğimiz klasik müzik duoları, trioları, kuartetleri… Hepsi bu sezon Sabahat Sezin Salonu sahnesinde. Tükenmeden biletlerinizi almak için takipte kalın. Hepinizle sanatın ışığında buluşmak üzere!

🎟️ Bilet Al (TR)

Gelecekte Öğrenme Nasıl Gerçekleşecek? 

Öğrenme alışkanlıkları, şekli ve araçları son yıllarda hızlı bir şekilde dönüşüyor. Çoğu kişi kariyerden ziyade hayat boyu nitelikli öğrenmeye ihtiyaç duyuyor. Pandemiyle birlikte artan çevrim içi öğrenme imkanları esneklik ve erişilebilirlik sağladığı için artık daha fazla kişi bu ihtiyacı gidermek adına dijitale yöneliyor. Çalışanlar da işverenlerinden öğrenmeye alan açmalarını istiyor. İnsanların düzenli olarak kariyer değiştirdikleri ve “ömür boyu işlerin” geçmişte kaldığı bu dünyada, bireyler kısa süreli ve çevrim içi çalışabileceği işlere yöneliyor. Ne yazık ki eğitimin herkes tarafından erişilebilir hale gelmesi için hâlâ yolumuz var. Dijital yoksulluk, sosyoekonomik durum, cinsiyet gibi faktörler bu erişimin önündeki en büyük engellerden sadece birkaçı. Peki sizce, kapsayıcı dijital öğrenme ortamlarını nasıl oluşturabiliriz? Cevabı bulmak için, ücretsiz çevrim içi eğitim veren sosyal girişimcilik kuruluşu Future Learn’ün raporunu inceleyebilirsiniz.

📝 Oku (ENG)
Meryem Gerçek’ten Bi’ Öneri: 7.000 Parçalık Koleksiyon

Son yıllarda sanat, kitap, fotoğraf, illüstrasyon gibi alanlarda çok sayıda koleksiyon yüksek çözünürlüklü olarak taranıp internete açılıyor. Bunların arasında en çok ilgi gören koleksiyonlardan biri de şüphesiz çocuk kitapları. Florida Üniversitesi Baldwin Tarihi Çocuk Edebiyatı Kütüphanesi, eski basım klasik çocuk kitaplarının yer aldığı 7.000 parçalık koleksiyonu ücretsiz olarak tüm dünyanın erişimine açtı. Nihayetinde kitaplar, bizlere yazıldığı zamanın kültürü ve değerlerine ışık tutuyor. Düşünün ki birkaç yıl öncesine kadar Pamuk Prenses’in hikâyesindeki cinsiyetçi yaklaşımlar tartışılmıyordu bile…

📚 Koleksiyonu Keşfet (ENG)
Eğitim Her Çocuğun Hakkı: Okul Destek Derneği

Okul Destek Derneği, ortaokul çağında devlet okulunda öğrencilerin okulda aldıkları temel eğitimi desteklemek amacıyla Nisan 2020’de kuruldu. Lise öğrencilerimizden gönüllü olanlar dernekte fen, matematik, İngilizce ya da Türkçe dersleri veriyor, ortaokul öğretmenlerimiz de dernek için hazırlanan içeriklerin kontrolünü sağlıyor. Öğrencilerin öğrencilere destek olmasına alan açan bu dernek, nitelikli eğitimin daha ulaşılabilir olmasının bir yöntemi. Siz de Okul Destek Derneğini inceleyebilir ve destek olabilirsiniz. Çünkü nitelikli eğitimi yaygınlaştırmak hepimizin görevi.

🕵🏼‍♀️ İncele (TR)
Bi’ Sergi: “Neşeli Günler Hiç Bitmeyecek”

İstanbul’a kazandırılan yeni kültür sanat mekânı Emaar Art Hub farklı biçimsel formlarda üretilmiş birçok sanat eserini sanatseverlerle buluşturuyor. En büyük amacı sürdürülebilir olmak olan Art Hub, hem daha fazla insana sanat eserlerini ulaştırıyor, hem de söz konusu sanat eserlerine mekân sağlıyor. Cem Akaş’ın yaratıcılığı ve yapay zeka kesişiminden doğan benzersiz yapıtlar bizleri Art Hub’da bekliyor. Yapay zeka yardımıyla insanlığın sonuna odaklanan, çekilen değil “yapılan” fotoğraflardan oluşan “Happy Days Are Here To Stay - Neşeli Günler Hiç Bitmeyecek” adlı sergiyi 17 Kasım’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

👟 Ziyaret Et (TR)
Tuzu Biberi🧂
Bruno Catalano, Sicilyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. On yaşındayken ailesiyle birlikte Fransa’ya taşındı. Yirmi yaşında denizci oldu. Tüm seyahatlerinin ona bir parçasının gittiğini ve geri dönmeyeceğini hissettirdiğini dile getiren Bruno, yarattığı ‘Les Voyageurs’ (Gezginler) adlı akımda da seyahat, göç ve yolculuk temalarını işliyor. Önemli bölümleri eksik olan figür heykeller her an kendilerini gerçekleştirmeye, tamamlamaya çalışan ‘eksik’ insanları sembolize ediyor. Yola çıkmış olmanın haklı gururu ile başı dik yürüyen bu heykeller şimdi 2013 Avrupa Kültür Başkenti olan Marsilya’da sergileniyor.
🕵🏼‍♀️ İncele (ENG)
Sezinin İnsanları:
Hanife Uzun 🌿
Bazen birbirimizi koridorda görüyor bir anı anlatıyoruz, bazen yemek sırasında konuşulan harika hikâyeleri duyuyoruz... "Sezinin İnsanları" serisinde anlatmak istediğiniz hikâyelerin peşindeyiz. Bu hafta hep beraber can kulağıyla Hanife Uzun'u dinliyoruz.
👂🏼 Dinle (TR)
Anlatmak İstediğiniz Bir Hikâyeniz Mi Var?
Bi' Tarif:
Cüneyt Doğankuş 🥒
Bi’ Tarif, Sezinlilerin Sezinlilere birbirinden lezzetli tarifler verebileceği bir dijital yemek kitabı. Bu hafta Sanat Koordinatörümüz Cüneyt Hoca, “kütür kütür olmuş” probiyotik turşusunun tarifini paylaştı bizimle. Kornişonları hazırlayın!
🧑🏻‍🍳 Hazırla (TR)
Abone değil misiniz? Bu link sizin için!
Website
Facebook
Twitter
Instagram
Spotify
LinkedIn
YouTube
RSS
Copyright © 2022 Özel Sezin Okulu, Tüm hakları saklıdır.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Özel Sezin Okulu · Hamidiye Mah. · Ulubatli Hasan Caddesi No:18 · Çekmeköy 34782 · Turkiye