Copy
View this email in your browser
Specialisatiecommissie - Stand van zaken
Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken 
29 september 2022
 

Beste tolken, 
 

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, is de specialisatiecommissie sinds dit voorjaar gestart met het uitwerken van een specialisatiesysteem. Graag informeren we jullie over de ontwikkelingen.

Samenstelling specialisatiecommissie

De specialisatiecommissie bestaat op dit moment uit:

- Frouke van Winsum (vertegenwoordiger vanuit de tolkgebruikers tolk NGT)
- Robert ten Bloemendal (vertegenwoordiger vanuit de tolkgebruikers schrijftolk)
- Sandra Markies (vertegenwoordiger vanuit de beroepsgroep tolk NGT)
- Gea Duister (vertegenwoordiger vanuit de beroepsgroep schrijftolk)
- Esther de Boe (onderzoeker en docent tolken aan de universiteit van Antwerpen)

Markell Gremmen (directeur RTGS) en Monica Hübner (directeur NBTG en voormalig projectleider specialisatiesysteem) zullen betrokken zijn bij de uitwerking van het specialisatiesysteem, maar zijn geen onderdeel van de commissie. Alie Larkworthy ondersteunt het gehele proces van de specialisatiecommissie.

De specialisatiecommissie komt vier keer per jaar bijeen en werkt daarnaast gezamenlijk aan het uitwerken van verschillende richtlijnen, reglementen en daarbij behorende documenten.

Aanleiding

Zowel bij professionele tolken NGT en schrijftolken als bij tolkgebruikers is een groeiende behoefte geconstateerd aan specialismen binnen de professie en daarmee samenhangend aan het optimaliseren van de kwaliteit van de dienstverlening. Het project specialisatie is eind 2016 van start gegaan op initiatief van de NBTG met de projectgroep Specialisatie waarin de belangenorganisaties van tolkgebruikers en tolken en het RTGS vertegenwoordigd waren. Sinds eind 2018 is, omwille van de efficiëntie, alleen door een stuurgroep, bestaande uit RTGS, NBTG en projectleider Monica Hübner, gewerkt aan het project Specialisatie. Op dat moment hadden de schrijftolken zich teruggetrokken uit de projectgroep Specialisatie.

De projectleider heeft een literatuuronderzoek gedaan naar specialisatiesystemen in het buitenland en binnen andere beroepsgroepen. Op basis van dit literatuuronderzoek zijn twee modellen (A en B) ontworpen voor de organisatie van een specialisatiesysteem voor tolken NGT.

De NBTG heeft op 26 maart 2019 op een Bijzondere Algemene Ledenvergadering gekozen voor één van beide modellen, namelijk het model waarbij er sprake is van een combinatie van een centrale organisatie die duidelijke kaders opstelt voor een specialisatiesysteem en van werkgroepen bestaande uit professionals die hun deskundigheid vanuit het werkveld inbrengen. Het gevolg van een erkenning als gespecialiseerde tolk is dat alleen specialisten zich als zodanig mogen profileren in het register.

De NSV heeft later in het proces definitief besloten om zich aan te sluiten bij het specialisatiesysteem.

Stand van zaken op dit moment

In het specialisatiesysteem zal in de eerste plaats een bepaald gebied/domein erkend worden als specialisatie, opleidingen en nascholingen geaccrediteerd worden en vervolgens kunnen individuele tolken een aanvraag indienen om specialisatie toegewezen te krijgen.

De specialisatiecommissie heeft in de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opstellen van de richtlijnen voor werkgroepen voor de eerste fase van het aanvragen van erkenning van een specialisatie.

In deze richtlijnen zijn de definitie van een specialisatie vastgesteld en zijn kaders opgesteld over onder andere de criteria voor de voorlopige erkenning van een specialisatie, de samenstelling van een werkgroep en de bezwaarmogelijkheden. Naast de richtlijnen wordt er ook een formulier ontwikkeld voor de werkgroepen waarin precies beschreven staat welke informatie een werkgroep moet aanleveren om een verzoek tot erkenning in de eerste fase in te dienen.

Op de website van RTGS is een pagina gemaakt ‘Project Specialisatie’. Op deze pagina zullen we alle beschikbare informatie over het specialisatiesysteem/de specialisatiecommissie met jullie delen. Ook bovenstaande documenten zijn daar te vinden.

Nu de documenten van de eerste fase af zijn kunnen we een volgende stap in het proces gaan zetten. De specialisatiecommissie zal de komende tijd richtlijnen op gaan stellen voor fase 2, waarin beschreven wordt op welke wijze de werkgroepen de competenties voor de specialisatie moeten opstellen.

Daarna zal de specialisatiecommissie zorg dragen voor:

- richtlijnen voor het ontwikkelen van opleidings- en trainingsprogramma’s voor het specialisatiegebied en voor supervisie

- het uitwerken van de criteria voor toewijzing van specialisatie in het register

- het uitwerken van de criteria voor behoud van specialisatie

- het ontwikkelen van criteria voor permanente educatie op het gebied van specialisatie

Pilotfase

Ondertussen willen we, nu de eerste fase is afgerond, een pilot starten. Voor deze pilot zal een werkgroep geformeerd moeten worden van tolken NGT en schrijftolken die het traject voor een erkenning (twee fasen) zullen gaan doorlopen. Gedurende de pilot zullen dus de richtlijnen voor fase 2 verder uitgewerkt worden.

Binnen de specialisatiecommissie is besproken welk specifiek vakgebied geschikt zou zijn om de pilot mee in te gaan. Omdat we willen starten met een vakgebied dat op dit moment nog niet over het predikaat ‘specialisatie’ beschikt, maar volgens internationale vakliteratuur wel aan de voorwaarden voor een specialisatie voldoet én waar onder tolken en tolkgebruikers ook de wens leeft om tot een specialisatie te komen, hebben we ervoor gekozen om in de eerste plaats de tolken met als ervaringsgebied ‘tolken voor doofblinden’ te benaderen. Zij zullen in de gelegenheid gesteld worden een informatiebijeenkomst bij te wonen, zodat ze vervolgens kunnen kijken of zij een werkgroep willen gaan formeren om de pilot mee te gaan draaien.

Gedurende de pilot is het niet mogelijk om voor andere domeinen een specialisatieaanvraag in te dienen. Zodra de pilot afgerond is en het specialisatiesysteem aan de hand van de ervaringen uit de pilot verder is uitgewerkt, zullen ook andere groepen een aanvraag in kunnen gaan dienen. We zullen dit tijdig met jullie communiceren, zodat jullie eventueel al een werkgroep kunnen gaan formeren en voorbereidend werk kunnen gaan doen.

De tolken die op dit moment minimaal 5 jaar werkervaring hebben en in het RTGS als ervaringsgebied ‘doofblinden’ hebben aangekruist, zullen op zeer korte termijn een mail met aanvullende informatie ontvangen.

Tot zo ver een update over de specialisatiecommissie. Als er vragen zijn, dan horen we dat uiteraard graag.

Hartelijk groet,
mede namens de specialisatiecommissie

  
Markell Gremmen en Alie Larkworthy  

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Stichting RTGS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp