Copy

MAANDBERICHT

Oktober 2022
Overweging

‘O God, heidenvolken zijn in Uw eigendom gekomen,
zij hebben Uw heilige tempel verontreinigd,
zij hebben Jeruzalem tot een puinhoop gemaakt’ ,
Psalm 79, 1

Ooit was ik in Kampen aan de Koornmarkt. Ineens was ik in een wereld die ik al lang en breed voorgoed voorbij had gewaand. De gereformeerde studenten ter plaatse vertelden mij lachend dat zij jaarlijks de dolerenden in Amsterdam moesten ontvangen. Strijk en zet hieven zij dan deze psalm aan: ‘O God, nu zijn de heidenen gekomen!’ Toegegeven, het is grappig en studentikoos.
Tegelijkertijd trof mij de mufheid en de volstrekte binnenkerkelijkheid ervan midscheeps. Op een of andere manier wordt deze psalm er ook volstrekt onschadelijk door gemaakt. Ontoegankelijk voor wie al die verfijnde gereformeerde nuances tussen doleantie en afscheiding, gereformeerd A en gereformeerd B niet kent. En ik schep er geen eer in dat ik dat onderhand allemaal wel weet.

De psalm spreekt over lijken die door de straten van Jeruzalem worden gesleept en wij dempen de schok van deze psalm in kerkelijke gemoedelijkheid. Want wat staat nu werkelijk op het spel? We komen er pas echt achter als we ieder voor onszelf nagaan als iets wat voor ons heilig is, ontheiligd wordt. Aangetast. Beschadigd. Vernield. Geridiculiseerd. Bewust gekwetst om zoveel mogelijk pijn te veroorzaken. Pas dan ervaren we iets van wat er inderdaad gebeurt als de heidenen komen. Dan is niets meer heilig.

Ik ervaar het in de hardheid van het bestaan. De  liefdeloosheid van de ene mens tegenover de andere. De pertinente weigering om zich in de wereld en de vragen van de ander te verplaatsen. De brutalisering van de politiek. De schaamteloosheid waarmee slechts het eigen belang wordt nagejaagd, in financiële of electorale zin. Het moment waarop je ervaart dat een politicus doelbewust probeert een ander zoveel mogelijk persoonlijk pijn te doen.

Toegegeven, het is maar een zwakke echo van wat in de psalm als oorlogsgebied wordt omschreven. Toch vrees ik dat oorlogen daar beginnen waar de ander niet langer meer als mens tegenover zich wordt gezien.

Evert Jan de Wijer
Uit de Kerkenraad

Gemeentezondag 18 september jl.
Op 18 september heeft de kerkenraad de gemeente geïnformeerd over de stand van zaken van de programmering en het businessplan. Onze predikant heeft een presentatie laten zien van de komende programmering zoals door San Jonker en hem ontwikkeld. De Thomas heeft een flinke stijging in bezoekers gezien, de naamsbekendheid is gegroeid en er staat een mooie serie programma’s in de planning.

Van de aanwezige gemeenteleden kwam veel zinnige feedback waar wij graag ons voordeel mee doen. Ook was er de wens dit soort bijeenkomsten zoals deze vaker te houden, dat gaan we in vervolg elk kwartaal doen.

Roeleke Vunderink, voorzitter kerkenraad
Aanpassingen gebouw

Op de gemeentemiddag werden ook de voorgenomen aanpassingen aan het gebouw en de vooruitzichten voor de komende jaren gepresenteerd. Eerder was al besloten tot aanpassing van het voorterrein. De overeenkomst met de gemeente hiervoor is reeds getekend, maar uitvoering is vertraagd tot het tweede kwartaal van 2023. Reden voor dit uitstel is dat de verbouwing van het Strawinskyhuis meer tijd in beslag neemt. De aanpak van ons voorterrein wordt dan gecombineerd met het groen rondom dit kantoorblok.

Wat betreft de Thomaskerk zelf is het voornemen te starten met aanpassingen die kunnen zorgen voor hogere inkomsten uit verhuur. Het gaat dan met name om renovatie van de vergaderzalen. Daarnaast is er ook onderhoud nodig aan de gevel, en denken we na over verduurzaming. Het laatste is inmiddels een project van de PKA. Renovatie van het theater en aanpassingen in hal en foyer zullen waarschijnlijk later plaats gaan vinden. Daarover hopen we de komende maanden na overleg met de gemeentelijke monumentenzorg meer duidelijkheid te krijgen. 

Leo Endedijk, voorzitter kerkrentmeesters
 
Organisatie

In de afgelopen week zijn er gesprekken gevoerd om voor de komende periode mensen aan te nemen die ondersteunen ten behoeve van verhuur en de ontvangst van onze gasten, en voor de zondagse diensten. Dat hebben we moeten doen in verband met de afwezigheid van Roelf Koning. Door gezondheidsredenen kan Roelf deze werkzaamheden helaas niet uitvoeren. Roelf wordt node gemist en wij wensen hem sterkte met zijn herstel. Op dit moment zult u met regelmaat Gijs-Bert Vervoorn in De Thomas aantreffen. Hij is werkzaam voor de Oranjekerk en is bereid De Thomas te ondersteunen voor de komende tijd, daar zijn wij blij mee. We informeren u graag wanneer we weten wie we nog meer mogen verwelkomen als (tijdelijke) beheerder en koster van De Thomas.

Roeleke Vunderink, voorzitter kerkenraad
Vorm van Erediensten

In de afgelopen vergadering van de kerkenraad hebben wij met elkaar gesproken over hoe wij de eredienst ervaren. Wat ons daarin raakt en dierbaar is, maar ook wat ons afleidt, stoort of ons nog maar weinig zegt. Vanzelfsprekend waren de antwoorden heel divers. Van wat gepresenteerd werd als een orde van dienst waarin in de loop der jaren eigenlijk maar heel weinig veranderd was, zei de één dat zij juist dat heel erg waardeerde: de vertrouwdheid ervan, de stilte en de rust die daarvan uitgaat terwijl weer anderen het graag veel interactiever zouden willen zien, met als dieptepunt wel zo’n oude, taaie Geneefse psalm waar je je al vanaf het begin doorheen moest zien te ploegen. Overigens werd dat eerste wel meer genoemd: de rust, de stilte, de mogelijkheid om even bij je eigen innerlijk te verkeren, zoals bij de gebeden en het Onze Vader.

Wel waren wij het erover eens dat onze zondagmorgendienst wel erg snel met de deur in huis valt. Iets wat zich vooral doet voelen als er wat meer gasten in onze kerk aanwezig zijn of bij de gemeenschappelijke vieringen van de drie kerken in Zuid. Een woord van welkom zou hier op zijn plaats zijn, zeker omdat sommigen het moment waarop de ouderling de mededelingen doet, ook als een storende onderbreking zien. De kerkenraad stelde daarom voor om de commissie eredienst te laten onderzoeken of in ieder geval hier niet een wijziging van volgorde zou kunnen plaatsvinden.


Verheugend en bemoedigend nieuws kwam van het beraad rondom het ouderenpastoraat in de gemeente. Veel mensen hebben zich bij Jannie Verhage gemeld en gezegd bereid te zijn telefonisch en/of in persoon contacten te willen onderhouden met ouderen. Binnenkort volgt een tweede beraad waaruit ongetwijfeld concrete stappen zullen worden gezet. Daarnaast zullen de zogenaamde generatie borrels ook weer worden georganiseerd.

Evert Jan de Wijer, predikant
Diaconie

Jaarprojecten 21-22 en 22-23

Met het diaconale jaarproject 21-22 heeft de Diaconie van De Thomas geld ingezameld voor de financiering van de zgn. ‘Thomastuin’, een project van Partners Pays-Dogon om een schooltuin aan te leggen in Sangha/Mali. De ‘Thomastuin’ is de 8e schooltuin die is aangelegd. Het eindbedrag is uitgekomen op €  5.935,90. De kosten van de aanleg waren begroot op € 5.500. Dit bedrag is dus ruim overschreden. U begrijpt dat wij heel blij zijn met dit geweldige resultaat en wij willen iedereen dan ook hartelijk bedanken voor zijn/haar bijdrage.


Met het diaconale jaarproject 22-23 willen we weer een binnenlands doel financieel steunen: Het Wereldhuis. Het Wereldhuis is een van de projecten van de Protestantse Diaconie Amsterdam en wil een positieve bijdrage leveren aan het leven van ongedocumenteerde migranten in Amsterdam. Achter die abstracte term ‘ongedocumenteerden’ gaan mensen schuil van vlees en bloed, met ieder eigen ambities, dromen, angsten en talent. We hopen u hierover meer te vertellen in de komende Nieuwsbrieven bij de maandelijkse collectes.
Kerkdiensten
Aanvang 10:30

  2 oktober Ds. A. van Ligten, m.m.v. de Thomascantorij
  9 oktober Ds. E.J. de Wijer, cantate tijdens de dienst
16 oktober Ds. R.J. van Zwieten, m.m.v. de Thomascantorij
23 oktober Ds. E.J. de Wijer

30 oktober Ds. E.J. de Wijer

Zondag 9 oktober 10.30 uur
Tijdens de dienst op deze zondag wordt een cantate uitgevoerd door organist Harmen Trimp met een kleine bezetting van het ensemble Giardino Musicale en solist Carolos Negrin López (tenor).
Uitgevoerd wordt de cantate ‘Umslinget uns, ihr sanften Friedensbande’ van Georg Philipp Telemann (1681-1767).

ThomasTheologie: woensdag 19 en 26 oktober van 14.00 – 15.00 uur.

De kerkdiensten zijn online en na afloop te vinden op onze website www.dethomas.nl/op-zondag of ga naar www.kerkdienstgemist.nl
ThomasTroostcafé
Tweewekelijks op dinsdag
 

Het Troostcafé biedt een huis om op verhaal te komen voor iedereen die leeft met een verlies, of voor wie om welke reden dan ook behoefte heeft aan een moment van stilte en bezinning. We richten ons in het bijzonder op rouw na verlies; dat kan verlies van een dierbare zijn, of verlies van andere zaken zoals gezondheid, werk of geboortegrond.

Het Troostcafé is om de week op dinsdag open van 13.00 tot 15.00 uur. Aanmelden is niet nodig, u bent van harte welkom om binnen te komen lopen. U kunt zomaar even zitten en genieten van de rustige sfeer. U kunt lezen in een van de boeken die troosten en in onze dichtbundels of kunstboeken. Ook ligt er documentatie over steun bij verlies. U kunt een kaarsje branden of een boodschap in onze Troostwand achterlaten. En u kunt anderen ontmoeten. We hebben af en toe ook een lezing met een muziekoptreden.

Het Troostcafé vindt plaats aansluitend op het tweewekelijkse lunchconcert: klassieke muziek, elke keer door een ander ensemble of muzikant. Deze concerten zijn gratis te bezoeken, en zijn van 12.30 tot 13.00 uur. Direct daarna verwelkomen we je graag in ons Troostcafé.
Lunchconcerten 
 

Twee keer per maand vindt er op de dinsdagmiddag een gratis klassiek concert plaats. U bent welkom vanaf 12.00 uur. Het concert begint om 12.30 uur en duurt een half uur.
Aanmelden is niet nodig.

 4 oktober - Sofia Navarro, viool; Ángel Martín del Burgo, piano

18 oktober - Merain Duo
            Sandra Wallner, viool; Mirjam Rietberg, Keltische harp
ThomasFilm

Afbeelding met tekst, poseren, persoon, groep

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe komende edities van ThomasFilm staan in het teken van Goed en Kwaad. Is het onderscheid daartussen wel zo helder? Wat is precies goed en kwaad? Hoe ziet het kwaad er eigenlijk uit en hoe handel je daarin goed? We verkennen deze thematiek in drie verschillende werelden.

In de meermaals bekroonde Zuid-Koreaanse film Parasite staat een gezin centraal dat er alles voor over heeft om de sociale ladder te beklimmen en dat zeker ten koste van anderen gaat doen.

Deze editie van ThomasFilm vindt plaats op 20 oktober, vanaf 19.30 uur. Ticket inclusief drankje € 7,50.
Bezoek de hele reeks films (24 november en 5 januari) voor € 17,50.
Concertgebouw Chamber Orchestra
 

Het Concertgebouw Chamber Orchestra is een ensemble dat is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam. Ter voorbereiding op een tournee naar Duitsland, zullen zij een gratis toegankelijke try-out verzorgen in de Kerkzaal van de Thomas.

Zaterdag 15 oktober, aanvang 10.30 uur.
Bezoek onze website
Colofon
Thomaskerk
Pr. Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam
Telefoon 020-673 81 71 (koster Roelf Koning)
www.dethomas.nl
 
Predikant: ds. Evert Jan de Wijer, tel. 020-673 92 30
Email: predikant@dethomas.nl
 
Telefonisch spreekuur:
dinsdag- en donderdagochtend van 9.00 – 10.00 uur
 
Inloopspreekuur in de predikantskamer:
Iedere woensdag tussen 12.00 en 14.00 uur
 
Pastorale nood:
Telefonisch via doorschakeling 24/7 bereikbaar
 
Voorzitter kerkenraad: mail naar Roeleke Vunderink
Secretariaat: secretariaat@dethomas.nl                                 
Koster: Roelf Koning, beheer@dethomas.nl, tel. 020-673 81 71
Autodienst: Dick van Dijk tel. 020-644 88 11
Link
Facebook
LinkedIn
Website
Copyright © 2022 De Thomas, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp