Copy
Pressemeddelelse

1. oktober 2022
 

Rigide regler forhindrer solcellestrøm til danske svømmehaller  


Normalt forbinder man høj sol med strand- og badevejr. Den bagende sol kan dog også skabe mere liv og ikke mindst strøm i de danske svømmehaller, hvis solens stråler bliver omsat via solceller. Desværre er det kun et mindretal af danske svømmehaller som nyder godt af solens stråler fordi det er for bureaukratisk for kommunerne, som typisk driver de danske svømmehaller, at opsætte solcelleanlæg på svømmehaller og offentlige bygninger i øvrigt. 

Det store problem er, at hvis en kommune ønsker solceller på en offentlig bygning, så skal kommunen stifte et selvstændigt driftsselskab med egen bestyrelse, lave revisorgodkendt regnskab og i øvrigt betale moms og afgift til staten. Således er bureaukratiet med til at hindre udbredelsen af solcellestrøm i danske svømmehaller. Reglerne er for nyligt blevet ændret, så kommunen nu kun behøver oprette et selskab for alle offentlige bygninger, tidligere skulle der være et selskab pr. bygning, ligesom staten giver en række dispensationsmuligheder, men tilbage står alligevel at kommunerne oplever det som besværligt og for dyrt, så solcellestrømmen på svømmehallerne udebliver.

”Hos Dansk Svømmeunion er vi naturligvis lige så optagede af den grønne omstilling, som resten af samfundet. Og vi er ærgerlige over at bureaukrati forhindrer og besværliggør grøn strøm til svømmehallerne” siger Pia Johansen, formand for Dansk Svømmeunion og fortsætter:

”Det kan jo ikke være rigtigt, at vi nu står i en situation med lukningstruede svømmehaller, fordi strømmen er for dyr og der kunne være grønne og måske billigere alternativer.” afslutter Pia Johansen.
 
Hos Danmarks Idrætsforbund, som Dansk Svømmeunion hører under sammen med 61 andre specialforbund, bekræfter konsulent Lasse Lyck vigtigheden af at forsimple reglerne: ”Der er over 2.000 idrætshaller, svømmehaller og andre store idrætsfaciliteter i Danmark. Desværre ligger reglerne om selskabsdannelse og tariffer simpelthen til hinder for at udnytte tagene bedre. Og selvom reglerne er gjort mere enkle, så kan mange kommuner og selvejende idrætsfaciliteter stadig ikke lave en rentabel case på at opsætte solceller på bygninger.” fortæller Lasse Lyck.
 
Bestyrelsesmedlem I Danmarks Idrætsforbund Rikke Rønholt kommer med en utvetydig opfordring: ”Vi vil i foreningsidrætten være en aktiv part i den grønne omstilling. For tiden burde alle aktører med interesse i at producere vedvarende energi understøttes og ikke modarbejdes af bureaukrati. Vi opfordrer staten til at finde en god løsning på denne problematik. Idrættens fysiske rammer bør udnyttes meget bedre til at producere grøn strøm til idrætsanlæggene – ikke bare nu i den pressede situation."
 
Hos Sport & Event Park Esbjerg, en selvejende institution under Esbjerg Kommune, har man haft solceller på Svømmestadion Danmark i en årrække. Afdelingsleder Henrik Due fortæller: ”De sidste syv år, har vi sparet hvad der svarer til et års strøm, fordi vi har vores solcelleanlæg på Svømmestadion Danmark. Solcellerne er blevet en vigtig del af driften på vores anlæg.” Slutter Henrik Due der også som bestyrelsesmedlem i Danske Svømmebade opfordrer staten til at gøre det nemt, at få grøn strøm til idrætsanlæggene.

Pia Johansen
Formand
23312860
pmj@svoem.dk 
Del nyhed på Facebook
                    
Copyright © 2022 SvømDanmark

Ønsker du at ændre vilkårene for modtagelse af disse mails?
Du kan opdatere dine præferencer eller afmelde dig.