Copy
Nieuwsflits 2. Nieuws van Kindcentrum Bernhard
Bekijk 'm in een browser.
Op mobiel het beste te lezen als je het scherm horizontaal houdt.
Nieuwsflits
Nieuwsflits 2, 5 oktober 2022
Agenda
5 oktober
11 oktober
15 t/m 23 oktober
24 oktober
26 oktober

 
Kinderboekenweek
Wolk in de klas (leerjaar 1 en 2)
Herfstvakantie
Voorstelling Leerkuil (leerjaar 7 en 8)
Luizencontrole
Vanuit het team

Kinderboekenweek

Op woensdag 5 oktober  gaat de Kinderboekenweek van start. Het thema van de Kinderboeken week is: GI-Ga Groen De kinderboeken week is bij uitstek geschikt om lezen nog meer onder de aandacht te brengen.  Goed kunnen lezen is de basiscompetentie om deel te kunnen aan de maatschappij. Verderop in de Nieuwsflits kunt u lezen welke Kinderboekenweek activiteiten er worden georganiseerd in Steenwijk. Wist u trouwens dat de kans dat een kind uitgroeit tot een goede lezer 5x zo groot is wanneer ouders/verzorgers een actieve leesopvoeding hebben?? Dus.... - lees elke avond voor - help u kind bij het kiezen van een boek - lees samen met uw kind - enne....lees zelf. Goed voorbeeld doet volgen

https://www.kinderboeken.nl/kinderboekenweek-2022/ 


Even voorstellen:

Hallo, 

Mijn naam is Luca Scalise. Ik ben 18 jaar oud, ik woon in Vledder en ik ga dit schooljaar op de woensdag en donderdag stagelopen Bij de groep magenta bij juf Bernadette. Ik ben een actief persoon en hou heel erg veel van bewegen. Ook vind ik het leuk om buiten te zijn. Ik doe de opleiding Onderwijsassistent bij het Deltion college in Zwolle, Ik zit nu in het tweede jaar van mijn opleiding en heb vorig jaar al wat ervaring gehad bij de Vuursteen in Wapserveen waar ik ook stageliep. Ik kijk uit naar een leuk en leerzaam schooljaar voor zowel ik als de kinderen.

Gezonde School
Ons kindcentrum is een gezond kindcentrum.Sinds een aantal jaar doen we mee aan het gezonde scholen project. De afgelopen weken kregen we wat vragen over wat kinderen in de pauze of tijdens de lunch kunnen eten. 

Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen. Daarom willen wij voor ieder kind gezond eten en drinken makkelijk maken op school. En daarvoor hebben we de hulp van de ouders en verzorgers nodig! Dat betekent onder andere dat wij vragen:
  • een gezonde pauzehap mee te geven. Lekkere pauzehappen vinden wij bijvoorbeeld  groente, fruit en een volkoren boterham.
  • gezond eten voor tijdens de overblijf in de broodtrommel te doen. 
  • Op het kindcentrum  krijgen de kinderen water, thee in de pauzes.
  • traktaties klein en niet te calorierijk te maken. 
https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/eten-4-13/eten-meegeven-naar-de-basisschool.aspx


Een andere vraag waar ouders mee zitten is: Gezonde voeding is over het algemeen duurder. De kosten van veel zaken stijgen, wat kunnen we onze kinderen meegeven dat gezond en betaalbaar is?

Op internet kan je allerlei tips vinden hoe je betaalbaar en gezond aan voeding kan komen. Omdat er verwijzingen zijn naar aanbieders zal ik daar geen link naar plaatsen, maar het loont om even te googelen. 
Groeiwereld en BSO

Nieuws uit de groeiwereld 

Welkom in de wereld 

Op de leerwand bij groep Aventurijn hebben we allerlei foto’s en geboortekaartjes verzameld. We kijken naar de mooie foto’s en benoemen wat we zien. Wie zou dat zijn en wat was je klein. 

Samen met de kinderen hebben we de poppen in bad gedaan. Wat hebben we nodig? We benoemen en herkennen woorden zoals baby, bad, zeep, schuim en handdoek. Kinderen spelen samen en naast elkaar in de huishoek. Het is mooi om te zien hoe de woorden terug komen in het spel. Met blokken bouwen we een bedje voor de pop en spelen we met gevulde babyflesjes met water. Leeg/vol/veel/ weinig. 

In de kring bespreken we de woorden van de woordspin, lezen we uit een prentenboek en zingen we de liedjes van ons vriendje Puk. Zo leren we ook de namen van de nieuwe kinderen die bij Aventurijn komen spelen. 


 

Bij babygroep Jade hebben we veel voorgelezen over de kip, het ei, baby in mama’s buik, etc. De baby’s en dreumesen uit deze groep ontdekken de wereld door zintuigelijke ervaringen zoals het voelen van schuim. We beiden materialen aan in een grote platte bak zodat er alle ruimte is om te voelen en ervaren. Hierbij kiezen we voor eetbare materialen zoals bloem, verkruimelde honey-loops of havermout. Ook spelen met yoghurt aan tafel is een bijzondere ervaring. We zien veel verschillen tussen kinderen, voor de één is het spannend en voor het andere kind een feestje. Wat een plezier hebben we gezien!




 

Nieuws van de bso 

In samenspraak met de kinderen organiseren wij verschillende activiteiten bij de bso. Zo is er voor alle kinderen iets leuks te doen en stimuleren wij het eigen initiatief. Hiernaast is er veel aandacht voor spelen, buiten beestjes zoeken, binnen in de huishoek; wat wil je gaan doen? 

Slijm maken blijft altijd leuk. De ingrediënten verzamelen, goed roeren en de juiste verhouding vinden. Prachtig met glitters en kleurstof! 

 

Ook is bakken favoriet. We hebben zandkoekjes gebakken waarbij kinderen zelf meten, wegen en kneden. Een leerzaam proces want wat doe je als het deeg steeds aan de deegroller blijft plakken? 

 

In de afgelopen week hebben de kinderen appelflappen gebakken. Appels snijden, in het deeg scheppen, omvouwen en met de vork de randjes vastmaken. Het zijn bijzondere baksels geworden, mooi bruin gebakken en erg lekker! 

 

Een paar kleden, grote blokken, een stuk karton en handige knijpers. Met een beetje fantasie en samenwerking heb je al snel een mooie tent. Het bouwwerk wordt steeds groter en steviger. In de afgelopen week is er een deurbel en een speciaal codebord aan toegevoegd. 

Studiedag 

Op 3 oktober was de bso de hele dag geopend vanwege de studiedag. Het was een prachtige herfstdag en in de ochtend zijn we samen met de peuters van Violet naar het park gegaan. We kwamen terug met tassen vol natuurschatten om mee te knutselen en te spelen. 


 

De volgende vrije (mid)dag is op 23 december. Op deze dag zijn de kinderen om 12:00 uur vrij van school en is de bso aansluitend open. U kunt voor deze middag extra opvang aanvragen via de agenda van het ouderportaal. 

Voor de huis- en verkleed hoek zijn we nog op zoek naar bijzondere hoeden, tassen, kralenkettingen en schoenen. Heeft u deze materialen thuis en niet meer nodig? Wij spelen er graag mee!


        
 

Ontdekwereld
Ontderwereld
De afgelopen weken hebben we veel geleerd over baby's, groeien, groot worden en het consultatiebureau. We hebben ons thema over "welkom in de wereld" nu afgesloten. We hebben voor de juffen met de pasgeboren baby's een kraamvisite georganiseerd. Dit was erg leuk! 
Samen hebben we de Ontdekwereld versierd en de kinderen hebben cadeautjes gemaakt voor juf Lotte, juf Evelien, en juf Moniek en ook voor de hoogzwangere juf Lonneke en juf Marleen. We hebben gezongen en heerlijke hapjes met elkaar gegeten. 








Helpt u mee verzamelen?

De kinderen van de Ontdekwereld hebben uw hulp nodig! Zou u in uw garage, zolder of rommelhok willen kijken? Misschien heeft u nog wel materiaal liggen wat u niet meer gebruikt, maar wij goed kunnen gebruiken tijdens spel- en andere ontdekactiviteiten!

Waar zijn wij naar op zoek:

Pannen, Snijplanken, Borden (kunststof), Bekers, Vorken, Lepels, Spatels, Opscheplepels, Zeefjes, Vergieten, Spijkers, Schroeven, Haakjes, Krammetjes, Kleine hamers, Kleine schroevendraaiers, Stukjes resthout, Tuinstoelkussens, Knutselzeilen, Kartonnen kokers, Eierdozen, Doppen van flessen


 
Ontwerpwereld

Nieuws uit groep Verde

Een dictee in scheerschuim, een rekenles met groentesoep en een ‘echte’ archeoloog op bezoek in de klas. We proberen tijdens het leren zoveel mogelijk plezier te maken. Als je plezier maakt, kan je het namelijk beter onthouden. 

Tijdens het dictee leerden we sch woorden schrijven en bij het maken van groentesoep moeten de groentes natuurlijk door de helft en in kwarten gesneden worden. De archeoloog hoorde bij IPC. Ons nieuwe thema is schatten. We kijken ernaar uit om meer te leren over historische schatten, archeologen, bodemschatten, gebouwen, kunstschatten en nog veel meer.

Vanuit de gemeente

Hierbij wil ik jullie informeren over Sam& alle kinderen. Sam& voor alle kinderen (samenvoorallekinderen.nl)

Sinds dit jaar is deze website actief en gemeente Steenwijkerland is bij deze website aangesloten.

Wat is het?

Veel ouders vinden het moeilijk om rond te komen. Energie is duur, boodschappen zijn duur. Het lukt hierdoor niet altijd om ook nog eens de benodigde schoolspullen of het sportabonnement aan te kunnen schaffen.

Via de website van Sam& kunnen ouders zelf een aanvraag indienen om kinderen alsnog mee te kunnen laten doen aan dergelijke activiteiten.

In grote lijnen zijn kunnen aanvragen worden gedaan voor:

Schoolspullen, sporten, muziek- en zwemles, een verjaardag vieren of een uitje

Mochten ouders zelf niet in staat zijn de aanvraag te doen, dan zijn ze welkom op het geldloket spreekuur, elke donderdagmiddag van 13 tot 16 uur op het kantoor van Sociaal Werk de Kop, stationsplein 10 te Steenwijk.

Bij Sam& zijn verschillende fondsen aangesloten wat maakt dat er veel aanvragen mogelijk zijn.  Deze fondsen zijn:

-        Leergeld Nederland

-        Jeugdsportfonds en Cultuur

-        Stichting Jarige Job

Met vriendelijke groet,


Annemiek Steenbeek

Buurtmaatschappelijk werker,

Gebiedsteam Oost, Sociaal Werk 




Steunouder

Steunouders bieden kinderen een of twee dagdelen per week een gastvrij thuis en geven zo een steuntje in de rug aan ouders die wat extra hulp kunnen gebruiken

Een steunouder geeft plezier aan het kind en daarmee steun aan de ouder!

Een steunouder is een vrijwilliger die een of twee dagdelen per week een kind opvangt. De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf. Ouders, die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen. Daardoor kunnen ze in stressvolle situaties terecht komen. Dat kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en leiden tot het moeten inzetten van zwaardere zorg. Steunouder wil dit voorkomen door steunouders aan deze gezinnen te koppelen.

Wie kan steunouder worden?

Een steunouder vindt het fijn om iemand te helpen en beleeft plezier aan de omgang met kinderen. Het is een dankbare taak omdat je als steunouder van onschatbare waarde kunt zijn voor ouders en hun kind. In sommige situaties is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Het is handig als je flexibel bent en makkelijk communiceert. Spreekt dit je aan, laat het ons weten!

Wat bieden wij?

Voordat je start bieden wij je een (digi)training, waarin je handvatten krijgt voor het steunouderschap en waarin je andere steunouders ontmoet. Een steunoudercoördinator begeleidt de start en de match. Je kunt altijd op de coördinator terugvallen.

Kun je hulp gebruiken bij de zorg voor je kind?

Je wilt zelf voor je kind zorgen maar soms is dat lastig. Zo nu en dan heb je even rust nodig. Een steunouder kan jouw kind een of twee dagdelen per week opvangen. Jouw kind krijgt bij de steunouder aandacht. Dat kan bij een gezin zijn, een echtpaar of een alleenstaande met ruimte in huis, leven en hart. Een steunouder biedt praktische steun. Je kunt als ouder de zorg voor je kind delen met de steunouder. Voor jouw kind kan het fijn zijn om even ergens anders te zijn en nieuwe ervaringen op te doen.

Steunouder een hele stap

Het is best een stap om je kind bij een ander achter te laten. Dat doe je alleen als je de steunouder vertrouwt. Ook de steunouder moet wennen aan de situatie. Daarom is een wenperiode belangrijk voor jou, je kind en de steunouder. Daar zorgt de steunoudercoördinator voor. Die let erop dat het wennen voor iedereen geleidelijk verloopt. En natuurlijk maken we ook afspraken over eten, drinken, de gewoontes van jouw kind, het halen en brengen, de tijden en noem maar op. Dat krijgt allemaal aandacht.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd en wil je graag meer informatie? Of wil jij je inzetten als Steunouder? Neem dan contact op via

Mail: Steenwijkerland@steunouder.nl

Telefoon: 06-10450457

Website: https://www.sociaalwerkdekop.nl/ondersteuning-en-hulp/steunouder/ 


 

Nieuws uit Steenwijk en omgeving
Hieronder wordt informatie gepubliceerd vanuit Steenwijk en omgeving. De activiteiten en informatie worden niet vanuit het kindcentrum georganiseerd.
Jeugdschaaktoernooi

Kinderboekenweek activiteiten


Volg ons op Twitter    Volg ons op Facebook    Nieuwsbrief doorsturen
Beste <<Name>>, je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op onze website of ons daar toestemming voor hebt gegeven.
Indien gewenst wijzig hier je voorkeuren of schrijf je uit.. Heb je vragen, opmerkingen of toevoegingen? Ons e-mailadres is: kindcentrumbernhard@accrete.nl.
Kindcentrum Bernhard Wilhelminastraat 47 Steenwijk, OV 8331 ME Netherlands

Copyright © 2022 Kindcentrum Bernhard, Alle rechten voorbehouden.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindcentrum Bernhard · Wilhelminastraat 47 · Steenwijk, OV 8331 ME · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp