Copy

Nyhetsbrev Oktober 2022
ASSITEJ Sverige

Läs nyhetsbrevet i webbläsaren

Arbetet för alla barns rätt till scenkonst fortsätter!

Valet är över och vi får en ny regering och en ny kulturminister. Det finns en stor oro för förändringar i kulturpolitiken de kommande åren.

I över tre år har vi mött politiken i olika sammanhang. Vi har träffat kulturutskottet och de kulturpolitiska talespersonerna vid ett antal tillfällen under dessa år. Och hittills har alla, oavsett partitillhörighet, ställt sig bakom de kulturpolitiska målen som särskilt ska beakta ”barn och ungas rätt till kultur”. Alla har också varit överens om att den orättvisa verklighet som vår rapport "Spelar mindre roll?" synliggjorde inte är acceptabel. En verklighet där många grundskolebarn och gymnasieelever aldrig får uppleva teater eller dans under sin skoltid.

Under de kommande fyra åren förväntar vi oss att denna breda riksdagsmajoritet går från ord till handling. Vi tycker oss se att vårt arbete sakta ger resultat. Vi träffade MYKA (Myndigheten för kulturanalys) förra året och i rapporten Kulturanalys 2022 som kom i våras lyfter de för första gången frågan specifikt; ”Särskild anledning att överväga mer generella insatser finns gällande utbudet till barn och unga” och rekommenderar därför regeringen att: ”i större utsträckning överväga åtgärder och reformer som tryggar alla barns och ungas rätt att möta en mångfald av konst och kulturuttryck”.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter berättade under vårt samtal på Bibu att en utredning skulle tillsättas för att se över samverkansmodellen och att en stor del i dagens problematik ligger i modellens oförmåga att se till att de kulturpolitiska målen blir verklighet när det gäller barn och unga. I dag är ansvarsfrågan mellan stat, region och kommun oklar. I statens förhandlingar med regionerna om deras kulturplaner har man flera riktlinjer för att godkänna och ge pengar. Uppseendeväckande är att frågan om barn och ungas rätt till kultur inte finns med. Vi har begärt att få träffa utredaren för att lyfta frågan och ge vår syn på saken när det gäller den enda målgrupp som anges i de kulturpolitiska målen – barn och unga.

När vi började driva frågan för tre år sedan räknade vi med att det skulle ta 5-10 år att skapa en förändring. Under planeringshelg med vår styrelse i september la vi grunden för vårt fortsatta kulturpolitiska arbete de kommande åren. Vi ger oss inte!
 

Nya riktlinjer för Skapande Skola

Kulturrådet har arbetat med att förenkla ansökningsprocessen och effektivisera handläggningen av bidraget Skapande skola. När nästa ansökningsomgång öppnar i januari 2023, gör den det med reviderade riktlinjer. Målet är att fler huvudmän söker bidraget så att fler barn och unga får ta del av konst och kultur under skoltid.

En sammanfattning av vad de nya riktlinjerna innebär för scenkonstproducenter finns nu publicerat på vår hemsida, under fliken Medlemsinformation.
De reviderade riktlinjerna i sin helhet hittar ni HÄR

Scenkonstkatalogen hösten 2022 - påminnelse

Kära medlemmar i ASSITEJ Sverige, vi saknar fortfarande information om aktuella föreställningar från flertalet av er.

I över 25 år har vi publicerat katalogen, och förutom att informera om våra medlemmars utbud hösten 2022 så tjänar katalogen också som dokumentation av vad som spelats för barn och unga genom åren. Vi vill att sammanställningen ska bli så heltäckande som möjligt och är helt beroende av den information ni ger oss.

Så vi ber er därför att ta er tid att fylla i formuläret som ni hittar HÄR! Katalogen avser egna produktioner, inte gästspel. Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor. Mejla: zz@assitej.se
Pirret, Pantomimteatern. Foto: Bengt Wanselius
Redan nu kan ni reservera 15-18 maj 2024 i kalendern, för då går nästa Bibu av stapeln i Helsingborg!

Ny jury, med ordförande Karin Helander i spetsen, har utsetts. Läs mer om vilka som fått förtroendet för nästa festivals urval HÄR.
Bibus styrelse har också utsett tre personer till den internationella urvalskommittén. Läs mer om dem HÄR.
Nu är nomineringen öppen och alla är välkomna att nominera produktioner för det svenska urvalet, så länge dessa kriterier är uppfyllda:
  • Primärt vänder sig till publik mellan 0-19 år
  • Har haft eller har premiär i Sverige år 2022 eller 2023
För internationella produktioner gäller att dessa har målgrupp 0-19 år.

Nominera svenska produktioner HÄR och internationella produktioner HÄR.

Sista dag att nominera är 1 december 2023


No Shoes Theatre i Litauen söker kontakt med en svensk dramaturg/dramatiker som är intresserad av ett samarbete kring dokumentär teater.

Låter det intressant?  Kontakta Raimondas Klezys: raimis.klezys@gmail.com
ASSITEJ Estonia is arranging the annual festival NAKS 2022 in Paide on the 2-5th of November.
During four days the festival presents the newest theater performances for children and young people in Estonia (11 Estonian troupes with visual and puppet theater, dance, drama, partner acrobatics and contemporary circus, concert for babies, improvisation, youth participation etc) and guest shows from Finland, Slovakia, Poland and Ukraine (4 foreign troupes with contemporary circus, animation, puppetry and dance shows for small size and babies).

See the schedule here.
Performances here.
Mellan den 5 och 7 december arrangerar Teatercentrum Östra en utbudsmässa för Skapande skola — teater. Mässan kommer att innehålla presentationer av aktiviteter, föreställningar och förslag på eget skapande.
Mässan genomförs digitalt och du anmäler dig som mässbesökare HÄR.
Vad är det egentligen som är unikt med barnteater i Sverige? Vad tycker barn om teater – och varför blir det ibland ett sådant rabalder kring "den barnförbjudna barnkulturen"? Från vilken ålder kan man se teater, och vilka estetiska uttryck används i barnteatern? På denna kurs närmar vi oss barnteater i Sverige ur ett antal olika perspektiv, från scenkonstnärliga uttryck till idéer om barn och barndom som präglar vilka barnfigurer vi möter på teaterscenen. Kursen ges digitalt vären 2023 och omfattar 7,5 hp.
Läs mer om kursen HÄR!
Observera att sista anmälningsdag är 17/10 2022
INTERNATIONELLA PROGRAM FÖR CIRKUS OCH TEATER
 
Under 2022 startar Konstnärsnämnden upp de två nya internationella programmen för cirkus respektive teater. Programmen ska verka för att öka och fördjupa konstnärers internationella kontakter och arbetsmöjligheter.
Inom internationella programmet för cirkus utlyses nu gästbostad i Paris, samt tre cirkusresidens som organiseras i samarbete med regionala cirkusaktörer i Lund, Sundsvall och Uddevalla.
Läs mer och ansök HÄR!
AKTUELLA ANSÖKNINGSTIDER FÖR STIPENDIER OCH BIDRAG



Teater
Projektbidrag: Ansökningsperiod 18 september – 18 oktober kl. 14:00

Cirkus
Projektbidrag: Ansökningsperiod 6 september – 7 oktober kl. 14:00

Dans
Projektbidrag: Ansökningsperiod 6 september – 7 oktober kl. 14:00
 
 
Facebook
Instagram
ASSITEJ Sweden · Kaplansbacken 2 · Stockholm 112 24 · Sweden
www.assitej.se · info@assitej.se
Du som får detta nyhetsbrev är medlem, har samtyckt eller så har vi registrerat dig via så kallad intresseavvägning. Läs vår integritetspolicy.

Vill du ändra något kring hur du får dessa mejl kan du antingen uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från den här listan.


Email Marketing Powered by Mailchimp