Copy


  Nyhetsbrev september  

Vi er både lokale og internasjonale – samarbeid på tvers av landegrenser!

I september fikk Arendal ved Arendal Voksenopplæring og Med Hjerte For Arendal besøk av polske samarbeidspartnere ved organisasjonen OWOP, gjennom et felles prosjekt som fikk midler fra Active Citizens Fund. Vi har ventet lenge på besøket som ble stoppet på grunn av Koronapandemien, men som kjent gir vi ikke opp i Arendal, og det gjorde ikke våre gode venner i Polen heller.

Så endelig, fra 27. til 30. september, kunne vi være sammen i Arendal, og besøke både frivillige, ideelle organisasjoner og offentlige aktører. Organisasjonen OWOP, som er et støttesenter for frivillige organisasjoner, ligger i en by helt på grensa til Belarus. De kjenner sterkt på de store spenningene i Europa, med krig i nærområder. I dette nyhetsbrevet deler vi litt informasjon om bakgrunnen for samarbeidet, og hvorfor det er så viktig å dele erfaringer og kunnskap. Den siste dagen ble det tid til noen intervju, under en flott lunsj på Wood&Food i Arendal.

En fornøyd og god delegasjon fra Bialystok i Polen, her sammen med Karl, Hilde og Lisbeth som arrangerte besøket i Arendal.

Hva tenker du er det viktigste med denne type erfaringsutveksling?
- I en tid som dette er det kanskje mer viktig enn noen gang å møtes på tvers av landegrenser og bygge fred og felleskap, sier Hilde Mjøs, samfunnskontakt ved Arendal voksenopplæring.

Hun har vært involvert i flere EU-prosjekter via Arendal voksenopplæring, og er opptatt av hvor viktig der er med erfaringsutveksling og å dele kunnskap på tvers av landegrenser.

- Å møtes gjennom samarbeid som dette gjør det mulig å bygge sterke demokratibevegelser. Vi skal ikke undervurdere betydningen av å møtes ansikt til ansikt på tvers av grenser, kulturer, nasjoner og tro, sier hun.


Hvordan ble dette samarbeidet startet, og hvordan er det finansiert?

- Arendal voksenopplæring har en lang tradisjon for internasjonalt samarbeid finansiert av EU-midler, og starten på samarbeid mellom Arendal voksenopplæring og OWOP/Polen går helt tilbake til 2018. Prosjektet da het «Open Learning Venues» og var et Erasmus + prosjekt, der man fokuserte på voksnes læring på både formelle og uformelle møteplasser. Da særlig med fokus på inkludering av eldre og migranter. I dette prosjektet var 5 ulike land involvert; Norge, Polen, Spania, Portugal og Tyskland, hovedsakelig fra frivillig sektor og ulike skoler/læringssenter. Norge var representert ved Arendal voksenopplæring og Polen var representert ved OWOP. Gjennom prosjektperioden besøkte de ulike landene hverandre og sammen satt vi læring og inkludering på agendaene. Når prosjektet gjestet Arendal, var også Med Hjerte For Arendal involvert gjennom foredrag, kunnskapsdeling og besøk hos lokale organisasjoner og institusjoner.  Leveringen i dette prosjektet var en digital bok, der vi samlet prosjekter fra de ulike landene med overføringsverdi til andre som jobber i feltet, forteller Hilde.
Delegasjonen fra Polen på besøk hos Det Urbane Grendehus-Folkeverkstedet på Munkehaugen.

Inspirert av det gode samarbeidet og nye vennskap på tvers av landegrenser, tok OWOP kontakt med Arendal voksenopplæring og ønsket videre samarbeid. Denne gangen finansiert av midler fra Active Citizens Fund. Prosjektet fikk navnet “My Street, My Estate, My Town”, og handlet om mobilisering av gode krefter i lokalsamfunn og utveksling av metoder for å bygge gode lokalsamfunn. For Arendal voksenopplæring var det en selvfølge å koble på nettverket Med Hjerte for Arendal som en partner i dette samarbeidet og i felleskap dele av erfaringene som er gjort i Arendal. Den Polske partneren var også særlig interessert i Folk møter folk-dialogmetoden, og har dette året arrangert flere Folk møter folk i sin by, Bialystok. 

Prosjektet har vært utsatt flere runder på grunn av korona-pandemien, men vi har holdt god kontakt hele veien via digitale plattformer. Under pandemien holdt vi blant annet et seminar om Folk møte folk til de ulike samarbeidspartnerne til OWOP i Polen. Slik var de derfor klare til Folk møter folk-arrangement med en gang pandemien var over. Opprinnelig skulle også Hilde og Lisbeth reist til Polen, men reisen måtte dessverre avlyses og de kjører en digital variant før prosjektperioden utgår nå i oktober. 

- Det vi med sikkerhet vet er at det er åpne dører for oss når som helst i Bialystok, sier Hilde med et smil.

Besøk på Impact Hub hvor de blant annet fikk møte ordføreren, Robert Cornels Nordli, som tok seg god tid til besøket. 

Hva betyr det endelig å møtes her i Arendal?

- Det var selvsagt utrolig hyggelig å møtes i Arendal, særlig med alle korona-utsettelsene. For meg var halve delegasjonen gamle kjente fra det forrige prosjektet Open Learning Venues – etter prosjektbesøk i Bialystok og i Arendal. Når det er sagt er det alltid inspirerende å møte mennesker fra andre land som brenner for demokrati, for medborgerskap og for felleskap. Jeg er stolt av alt vi får til i Arendal, og at vi har en sterk kultur for å dele erfaringer og kunnskap. Samtidig trenger vi også impulser og inspirasjon. Det gir prosjektsamarbeid som dette, sier Hilde.
 
I Arendal er det samfunnskontakt Hilde Mjøs og karriereveileder Karl ved Arendal voksenopplæring, som er vertskap sammen med Lisbeth Iversen i Med Hjerte For Arendal. 

 

Ansvarlige for besøket i Arendal, Lisbeth Iversein (t.v.) og Hilde Mjøs.

Hvem møter delegasjonen fra Polen her i Arendal, og hva har hovedinnholdet i programmet handlet om?

- Da vi satt sammen programmet, var vi opptatt av å presentere kommunens visjoner, strategier og valg om å være en kommune med et sterkt fokus på samskaping. Dette ved å løfte frem ulike små og store initiativ i kommunen på tvers av frivillige og offentlig sektor. Derfor ble begreper som medborgerskap og medvirkning/deltakelse særlig relevante i programmet, noe som også faller godt sammen med prosjektets tittel “My Street, My Estate, My Town”, forteller Hilde.

Delegasjonen har blant annet møtt assisterende kommunalsjef Anne Cathrine Haugland, ordførere Robert Cornels Nordli og rektor ved Arendal voksenopplæring, Lena Halvorsen. De har besøkt Det Urbane Grendehus- Folkeverkstedet på Munkehaugen, Tyholmen frivilligsentral, Welcome Hub Agder, Arendal voksenopplæring, Kirkens bymisjon, Hisøy andelslandbruk, Arendalsuka, Kulturkammeret, Wood&Food, Tall Ships Races og de har til og med blitt kjent med Arendals lille perle Vinbaren, som er drevet av en entusiastisk gjeng med aksjonærer, samt vært på byvandring med Arendal historielag. Selvfølgelig fikk de også en god innføring om nettverket Med Hjerte For Arendal og Arendal voksenopplæring sin virksomhet - som er vertskap for delegasjonen.

Gamingstudioet i Kulturkammeret var også blant stedene gjestene fikk omvisning.

Hvordan har dere opplevd forberedelsene til programmet for besøket, og viljen til å ta imot dere og gjestene?

- Med prosjekttittelen “My Street, My Estate, My Town”, er det en selvfølge at vi må lage et bredt og sammensatt program for besøket i Arendal. Ekstra stas har det vært at alle som er spurt om å ta imot besøk, eller holde innlegg for delegasjonen har sagt ja. Bedre kan det jo ikke bli. Selv ordfører Robert tok seg god tid til både spørsmål og prat, noe som ville være helt utenkelig i byen delegasjonen fra Polen kommer fra, forteller hun.

- Det blir jo også en påminnelse om hvor heldige vi er som bor i et samfunn uten steke hierarkiske strukturer og hvor avstanden mellom politikere og innbyggere er kort. Besøk som dette er jo også en unik mulighet for å ta en liten pust i bakken og til å reflektere litt over arbeidet man driver med. Min opplevelse er at folk i Arendal er stolt av alt samarbeidet vi får til på tvers av sektorer, og at folk synes det er en glede å få muligheten til å fortelle om det de er opptatt av – når vi i felleskap skal bygge et Arendal som er god for alle, sier Hilde.
 

Ser du for deg at det kan bli mer samarbeid med organisasjonen OWOP når dette prosjektet er over? Hvordan ser du for deg fremtidig samarbeid?

- Jeg er helt sikker på at det vil bli mer samarbeid i fremtiden og at flere aktører i Arendal kan involveres i dette. Jeg vet at gjengen fra Polen ble særlig inspirert av Det Urbane Grendehus-Folkeverksted, og har prosjekter som jobber i samme retning. Den polske delegasjonen har også vært involvert i et internasjonalt prosjekt knyttet til ungdom og medvirkning, med midler fra EU. Her har de utviklet ulike verktøy for medvirkning, som også kan være relevant å bruke i Arendal. Derfor var det både relevant og viktig å koble Kulturkammeret på besøket i Arendal, sier Hilde.´

I oktober reiser Lisbeth og Hilde digitalt til Polen for å bli kjent med aktiviteter og initiativ som OWOP støtter. De er begge veldig lei seg for at det ikke var mulig med videre utsettelser i prosjektet, slik at de kunne hive seg på flyet østover. Samtidig ser de begge for seg at det kan dukke opp nye sjanser i fremtidige prosjekt.

 

Her besøker gjestene Kirkens Bymisjon på Torvet i sentrum.

Kan du fortelle litt om hvorfor Med Hjerte For Arendal er med i denne type samarbeid, Lisbeth?

- Med Hjerte For Arendal har som mål å gjøre Arendal til et enda bedre kommune å bo i, leve og arbeide i, for alle. Det er avhengig av både kunnskapsdeling, engasjement og samarbeid. Gjennom samarbeid i både egen kommune og region, og med andre norske og europeiske kommuner og organisasjoner, lærer vi av hverandre, blir mer innovative og inspirerte, sier Lisbeth Iversen, leder av Med Hjerte For Arendal.

 

På hvilken måte styrker og involverer det organisasjonene i Med Hjerte For Arendal?

- Gode resultat og kreative måter å løse ting på, skaper motivasjon i vår egen hverdag. Man kan se til andre og høre hvordan de løser utfordringer og skaper nye muligheter. De polske gjestene våre har besøkt flere organisasjoner og prosjekt disse dagene, så mange aktører i Med Hjerte For Arendal nettverket har bidratt i selve programmet for besøket. Det binder oss også sammen her i Arendal, å være felles om å ta imot gjester, reflektere over eget arbeid, og dele erfaringer. Det styrker samhandlingskraften vår, sier hun. Det viser også hvor priviligerte vi er som har en kommune som har vågemot, og politikere som lar oss samhandle gjennom Med Hjerte For Arendal og på mange andre arenaer. Dette er helt unikt, og besøket synliggjør hvor heldige vi er som har et så sterkt samarbeid mellom det offentlige og sivilsamfunnet med både forskning, kultur, næring og ideell sektor på samme lag!

 

Er det noe spesielt du vil trekke frem fra besøket, som betyr mye for samarbeidet?

- Det er en veldig engasjert og dyktig gjeng, og det ser ut som de har vært fornøyd med alle dagene. Det var likevel morsomt å se hvor engasjerte de ble når de fikk lage egne ting på Det Urbane Grendehus-Folkeverkstedet på Munkehaugen. Det viser hvor viktig det er å gjøre konkrete ting sammen, ikke bare prate. De var også veldig motiverte for å ta en svømmetur i vårt flotte badeanlegg i gjestehavna, så rekreasjon og velvære er alltid en viktig del av et besøk, tenker jeg. Dette gir god stemning og glede, og lyst til å bygge videre på vennskap og konkrete satsinger for både medvirkning, samskaping og et godt lokaldemokrati, avslutter Lisbeth, før den polske delegasjonen slipper til.


Det var en begeistret del av delegasjonen vi møtte i lunsjen på Wood & Food, en solfylt ettermiddag på Torvet. Blant gruppa jeg snakket med, var Katarzyna, Karolina, Agnieszka og Malgorzata, hvor førstnevnte er leder for organisasjonen OWOP.

Lattermildt rundt bordet hos Streetfood Arendal.

Kan du fortelle litt om byen og organisasjon deres?

- Organisasjonen vår holder til i Bialystok, en by nordøst i Polen, nær grensen til Belarus. Det er en stor by, og totalt bor det 300.000 innbyggere der. Vi er et senter som støtter frivillige organisasjoner, og har gjort dette nå i over 22 år. Det er mye vi hjelper til med, blant annet samarbeid med lokale myndigheter, skrive og sende søknader, samt gi økonomisk støtte til enkelte organisasjoner som søker oss direkte, sier Katarzyna.

 

Hva er navnet på prosjektet hvor dere samarbeider med Arendal? Og hvordan er det finansiert?

- Prosjektets navn er “My Street, My Estate, My Town”. Dette prosjektet er primært finansiert av norske fond og støtteordninger fra EU, og handler om å få aktivert og engasjert befolkningen i større grad enn hva som gjøres i dag, legger hun til.

 

Er dette første gang dere besøker Arendal? 
- Nei, ikke for alle. Noen av oss var her for fire år siden, men for mange er det første gang vi besøker byen, sier Karolina.

Delegasjonen har opplevd et tettpakket program med mål om å gi dem mest mulig ut av besøket – og av alt de har opplevd, er det noen inntrykk som peker seg ut.

- For oss har det mest interessante vært å se hvor mange organisasjoner som finnes her med intensjon om å hjelpe ulike grupper mennesker. Alt fra Wood & Food, Kirkens bymisjon, Impact Hub og mye mer. Vi synes også det er fascinerende å merke den korte avstanden fra kommuneledelse og politikere til vanlige befolkning. Det er en stor kontrast til Polen, forteller Katarzyna.
 

Agnieszka og Hilde i munter stemning ved lunsjtider hos Wood & Food på Torvet i Arendal.

Og når du er inne på det, hva er de største forskjellene og likhetene mellom byen deres og Arendal?

- På det sosiale arbeidet har dere kommet mye lenger i Norge enn vi har i Polen. Vi har mange frivillige organisasjoner i Polen, men de burde ha samarbeidet i mye større grad enn hva som gjøres i dag. Mye grunnet en lav grad av tillitt i samfunnet. Vi mangler tillit til organisasjoner og til myndighetene, hvor vi ser at det i Norge er noe helt annet. Effekten av det er at dugnadsånden er mye større her enn hva vi ser i Polen, og spesielt blant eldre. De er selvsagt med når det gjelder – type pandemi og mer krevende situasjoner, men på det jevne er det vanskelig å skape dugnadsånd blant befolkningen i Bialystok. Og en ting til, vi skulle gjerne hatt sjøen og skjærgården som dere har her i Arendal, legger Katarzyna muntert til.

 

Har dere mange frivillige og medlemmer?

- Vi har primært ansatte i vår organisasjon. Det er som nevnt litt krevende å finne frivillighet blant befolkningen i Bialystok. Det finnes frivillige, men ikke veldig mange. Vi opplever derimot å jobbe med andre organisasjoner som har frivillige medvirkende i større grad enn oss, forteller hun.

 

Om noen ønsker å lese om dere og arbeidet dere driver med, hvor kan de finne informasjon om prosjektet?
De kan finne informason om prosjektet på Owop sine nettsider og på vår Facebook-side.
Nettside: https://owop.org.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/owop.bialystok

Hvordan er situasjonen for frivillige organisasjoner og frivillige aktiviteter i byen deres nå?
- Den er bra. Organisasjonene får offentlige midler til å drive med dette arbeidet og det muliggjør at det går an å jobbe slik over tid. Vi har et bredt utvalg av ulike organisasjoner som jobber med temaer som blant annet barn, natur, miljø og hjemløse, for å nevne noe, legger Katarzyna til.


Hvor langt er det fra grensen til Ukraina, og hvordan er situasjonen knyttet til flyktninger og støttetiltak?
- Vi grenser primært mot Hviterussland, men er ikke langt fra Ukraina. Det kommer mange flyktninger til oss, men flesteparten er bare innom for så å gå videre inn i Vest Europa. Til dem som ønsker å bli, har vi organisasjoner som hjelper flyktninger i flyktningleirer, hvor de også kan få mat og rettshjelp om nødvendig. For de flyktningene som velger å bosette seg hos oss, tilbyr vi språkkurs og andre prosjekter for å integrere dem i lokalsamfunnet, sier Karolina.


Sånn helt på slutten, har dere lyst til å dele noe med Arendals befolkning?
- Vi er veldig glade for at vi kan samarbeide med dere, og gleder oss til å gjøre det også i fremtiden, sier Katarzyna.

Med Hjerte For Arendal og Arendal Voksenopplæring takker alle som har bidratt til å gjøre besøket fra våre venner i Polen til en flott og meningsfylt opplevelse, både for gjestene og alle involverte! Vi er så takknemlige for innsatsen og entusiasmen dere har vist, både før og under besøket!
 

Gå til OWOPs nettside
Tips til nyheter eller saker?
 
Har du tips til nyheter eller saker som vi bør ta med i vårt nyhetsbrev, så ta kontakt med: Lisbeth.iversen@arendal.kommune.no
Del på Facebook Del på Facebook
Tweet Tweet
Videresend til en venn Videresend til en venn
Copyright © 2022 Med Hjerte For Arendal, All rights reserved.