Copy

NIEUWSBRIEF
November 2022 nummer 44

Welkom bij deze nieuwsbrief van FietsForum Tilburg

We staan allereerst stil bij het overlijden van ons fietsvriend Leon van Berkel: vele jaren één van de drijvende krachten achter het FietsForum.

Verder lees je onze gedetailleerde suggesties over de ombouw van wat tot nu toe de Cityring werd genoemd. Ook lees je hoe we probeerden samen met een aantal experts een beetje grip te krijgen op alle soorten verkeer dat zich tegenwoordig op onze fietspaden beweegt. En we staan alweer een keer stil (veel beweging is er nog steeds niet) bij de soap rond de fietsroute door het Leijpark.

Ondertussen hopen we dat je als fietser er de moed nog even in houdt: ergens in 2024 moet het er op de fiets in Tilburg allemaal een stuk beter uitzien. Als je ziet dat het ergens niet goed gaat: laat het ons weten!

Het FietsForum Tilburg wenst je veel leesplezier.

In Memoriam
 

Totaal overrompeld waren we door het bericht dat onze fietskameraad Leon van Berkel aan een hartstilstand was overleden. Leon fietste, tenniste en was nog enorm actief. En plots is hij er niet meer.

Leon overleed op 28 september op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Udenhout. Leon was 15 jaar lid van FietsForum Tilburg. Hij zette zich daarin de laatste jaren in voor het fietsersnetwerk dat de ogen en oren vormt van het FietsForum, hij was er altijd bij als we met een delegatie naar het gemeentehuis gingen om te spreken met ambtenaren of de wethouder. Als er vrijwilligers werden gevraagd voor een groen, duurzame (fiets)actie, niet alleen bij het FietsForum, stak Leon vrijwel altijd zijn vinger op. En na onze maandelijkse vergaderingen ging hij steevast mee nog een drankje doen, al moest hij als enige na afloop nog een heel eindje naar huis fietsen, ook als het pijpenstelen regende.

Leon nam begin dit jaar formeel afscheid van het FietsForum, maar op de achtergrond dacht hij nog steeds met ons mee. Bijvoorbeeld over de fietsroute door het Leijpark, een dossier waar hij al jaren bij betrokken was. Nu er een mogelijk een stukje fietsroute bij het Leijpark wordt aangelegd, zouden wij wel een passende naam weten voor dat pad….

Wij wensen Anneke, de kinderen en andere naasten veel sterkte toe!
 
De leden van FietsForum Tilburg
 

Een ideale ring is de Fietsring!
 

Fietsforum Tilburg zit aan tafel bij de zgn. Planteams, die meedenken over het ontwerp van de voormalige Tilburgse Cityring. Eén van onze eerste bijdragen is het voorstel om de ring voortaan “FIETSRING” te noemen. Daarmee wordt aangegeven dat de fietser de belangrijkste gebruiker van de nieuwe ring wordt en de auto te gast is en zich qua snelheid moet aanpassen.
In een recent door het FietsForum aan de gemeente aangeboden ‘pamflet’ heeft FFT een aantal uitgangspunten benoemd voor de herinrichting van de Fietsring. De belangrijkste daarvan zijn:
  1. De Fietsring heeft veel fietscomfort door de keuze van bestrating (rood asfalt), de vlotte doorstroming, de ruimte op het fietspad en de consistente beleving.
  2. Hybride situaties zoals het PV-plein, de Kattenrug of de Korte Heuvel, waar fietspaden doodlopen op verblijfsgebieden met wederzijdse irritaties tot gevolg, worden vermeden.
  3. De Fietsring heeft fietspaden in twee richtingen aan de buitenkant, waardoor een fietser van buiten de ring direct links- of rechtsaf kan afslaan, zonder autoverkeer te kruisen.
  4. Om verschillende soorten fietsers een plek te kunnen geven, is het fietspad standaard 5,5 meter breed. Daarnaast kan overwogen worden snelle (elektrische) fietsen op de rijbaan toe te staan.
  5. Het gebruik van verkeerslichten (VRI’s) is beperkt tot de vier hoeken van de ring. Uitzondering is een ‘’VRI op vraag’’ bij de kruising met de Elzenstraat, i.v.m. de nabijheid van een basisschool.
  6. Alle VRI’s op de hoeken van de Fietsring hebben een regeling die voorrang geeft aan fietsers en zorgt voor korte wachttijden (bijv. 2 x groen per cyclus). Wachttijdvoorspellers verhogen daarbij het fietscomfort.
  7. Op de Fietsring hebben fietsen overal voorrang op auto’s. Fietsen en auto’s op de Fietsring hebben voorrang op voertuigen die niet op de Fietsring rijden. Op drukke oversteken naar en van de binnenstad krijgen fietsers voorrang op autoverkeer om te voorkomen dat ze er anders niet tussen door komen.
  8. Daar waar de Fietsring het autoverkeer kruist, wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van verkeersplateaus om het autoverkeer af te remmen.
  9. Al op de aanrijroutes in de richting van de Fietsring worden fietsstromen geleid naar de tweezijdige fietspaden van de Fietsring.
De ideeën van FFT zijn op een kaart van de Fietsring concreet gemaakt (zie afbeelding). Daarmee laten we zien hoe de aansluiting van de Fietsring op bestaande fietsroutes zodanig ingericht kan worden, dat het voor doorgaande fietsers een aantrekkelijke route wordt en zij de drukke binnenstad kunnen mijden. Een goed ingerichte Fietsring draagt bij aan het oplossen van knelpunten op Korte Heuvel, Kattenrug en Pieter Vreedeplein, waar het mengen van fietsers en voetgangers vaak irritaties oproept.

Het pamflet van Fietsforum Tilburg over de Fietsring is hier te downloaden.
Lees meer

Brainstormen over cargo-bikes, stepjes en E-bikes in onze binnenstad

In een eerdere Nieuwsbrief hebben we al geschreven over de opkomst van licht-elektrische voertuigen (LEV’s) en de mogelijke betekenis daarvan voor de mobiliteit in Tilburg.
Op 3 november kwamen op initiatief van het Fietsforum een 25-tal vertegenwoordigers van de gemeente, Binnenstadmanagement Tilburg en Fietsforum Tilburg bij elkaar voor een brainstorm over dit thema. We zijn door Jaap Kamminga van de Fietsersbond bijgepraat over de politieke ontwikkelingen en hebben ons vervolgens gebogen over de vraag hoe je met de inrichting van Tilburgse straten en wegen om moet gaan als je rekening wilt houden met deze trend. Als casus hebben we gekozen voor de Korvelseweg, de Besterdring
en de ring rondom het centrum (vroeger Cityring).
Vanzelfsprekend is het antwoord op de vraag waar allerlei nieuwe voertuigen een plek op de weg moeten krijgen, verschillend voor de Tilburgse linten respectievelijk en de centrumring. Bij de linten is geen ruimte voor vrij liggende fietspaden en zul je dus al gauw ervan uit moeten gaan dat de nieuwe, elektrische voertuigen (en met name elektrische steps) ‘gewoon’ op de weg zullen gaan rijden. Wenselijk voor de veiligheid is dan wel dat de maximumsnelheid voor auto’s teruggaat naar 30 kilometer per uur, zodat alle voertuigen met een min of meer vergelijkbare snelheid rijden en de bestuurders daardoor beter rekening met elkaar kunnen houden.
Wat betreft de positionering van de LEV’s op de nieuw in te richten ring rondom het centrum waren de meningen verdeeld. Er komt straks op het grootste gedeelte van de ring één rijstrook voor auto’s en een breed tweezijdig fietspad aan de buitenkant. Globaal zijn er dan vier mogelijkheden voor de scheiding van het verkeer, die allemaal voor- en tegenstanders kennen:
  1. ‘Gewone’, langzame fietsers op het fietspad; alle andere voertuigen, zoals elektrische fietsen, steps, BSO-bus en bakfietsen, op de rijbaan van de auto’s, tenzij ze zich aan de gemiddelde snelheid van een ‘gewone’ fiets (ca. 15km per uur) aanpassen. Dan mogen ze ook op het fietspad.
  2. Alleen de zwaardere en bredere bikes voor vracht- of personenvervoer op de rijbaan voor auto’s; de rest op het (brede) fietspad.
  3. Een fietspad met twee stroken, één voor de snelle fietsers, één voor de langzamere. De (brede) fietsen voor vracht- en personenvervoer mogen kiezen of ze op de rijbaan of op het fietspad willen rijden.
  4. Een breed fietspad waar iedereen terecht kan.
 
Naast de plek op de weg is een aandachtspunt waar de LEV’s geparkeerd kunnen worden. Een elektrische step vraagt niet zoveel ruimte, een bakfiets of cargobike echter wel. Als het om een deelsysteem gaat, willen we vervolgens natuurlijk niet dat de voertuigen overal achtergelaten worden. In overleg met de exploitanten van zo’n deelsysteem zal de gemeente plekken moeten aanwijzen waar ze gestald kunnen worden.
Kortom, nog veel vragen en puzzels om uit te zoeken. Gelukkig hebben we nog even tijd totdat het wetgevend kader gereed is (2024?) en de verkoop van toegelaten steps los zal barsten.
Lees meer

De Leijpark soap
 

De discussie over een fietsroute door het Leijpark loopt inmiddels al zes jaar. Na heel veel gesprekken, informatiebijeenkomsten, onderzoeken en ambtelijke inzet is er nog steeds geen besluit of - en waar – er een fietsverbinding tussen de zorgknoop en het Aabe-complex en de binnenstad komt. Na jaren praten, alternatieven overwegen, draagvlakpeiling, gebruikersonderzoek, lange en korte termijn oplossingen en vooruitschuiven van het besluit, pakte de College dit najaar de draad weer op.

B&W heeft formeel de bevoegdheid om door te pakken, maar gezien de meermalen gebleken gevoeligheid van dit dossier koos het de wethouder toch voor de route langs de raad. B&W formuleerde het in een brief aan de raad dd. 27 september 2022 als volgt: ‘’Wij constateren thans dat in de periode 2017 – 2022 een uitgebreid en intensief participatietraject is doorlopen. Samen met vele belanghebbenden en specialisten zijn alle belangen zorgvuldig afgewogen en is gezocht naar een aanvaardbaar compromis. Naar onze overtuiging is dat bereikt met de aanleg van een pad in zwart asfalt van ongeveer 130 meter lang dat aansluit op de bestaande paden in het Leijpark. Door het toevoegen van openbare verlichting die enkel gaat branden zodra er fietsers of wandelaars passeren wordt de route in de avonduren veiliger. De gevolgen voor het Leijpark zijn hiermee zeer beperkt, er hoeft geen enkele boom te worden gekapt en de impact voor de aanwezige diersoorten is minimaal.’’

Op 29 september vond hierover een stakeholderbijeenkomst plaats en op 10 oktober een raadsdebat. Daar lieten maar liefst 12 insprekende stakeholders van zich horen, waaronder het FietsForum. De visie van het FietsForum dateert al van 2018. De meesten steunden het Collegevoorstel. Na afloop van dit raadsdebat verzochten PvdA, PvdD en LST om het debat toch nogmaals in de raad te voeren. Dat gebeurde op 14 november, toen de SP via een motie verzocht om het alternatief van een fietspad langs de Kempenbaan verder te laten onderzoeken. De meerderheid van de raad vond dat echter geen goed idee. Wel haalde een motie van de PvdD het waarin het College werd gevraagd te onderzoeken of het Leijpark de status van een gemeentelijk monument zou kunnen krijgen. Dat gaat het College doen, waarbij wethouder Grashof wel nog even meldde dat een monumentenstatus geen blokkade betekent voor het realiseren van de fietsroute.

De bal ligt bij het College. De soap is nog niet ten einde.

Heeft iemand wel eens uitgerekend hoeveel betaalde uren in dit hele proces zijn gaan zitten? Ter vergelijking: De kosten van de uitvoering van het huidige voorstel zijn geraamd op € 171.000, - inclusief verlichting, exclusief BTW.
 
Lees meer

Kort nieuws

Informatiemarkt Mobiliteit Berkel-Enschot

In opdracht van de gemeente Tilburg organiseerde DTV consultants uit Breda een Informatiemarkt Mobiliteit in hotel de Druiventros op donderdag 6 oktober 2022. Het FietsForum Tilburg was hierbij aanwezig. De markt richtte zich op alle 65-plussers binnen de gemeente Tilburg, maar vooral inwoners van Berkel-Enschot, waar veel senioren wonen.
Mede dankzij activiteiten van de KBO in een andere ruimte, kwam er aardig
wat publiek langs: allen duidelijk 65-plus en velen met (recente) fietservaring.
Bekend was het FietsForum bij hun nauwelijks; hetzelfde gold voor de Fixi app. Door onze uitleg raakte een aantal mensen wel geïnteresseerd en aan het eind van het gesprekje gaven we ze mee dat ze toch vooral moesten blijven fietsen.
De markt leverde een aantal meldingen van knelpunten op, een selectie:

  • Aabe fabriek: het parkeerterrein is voor fietsers gevaarlijk en winkels zijn moeilijk met de fiets te bereiken.
  • Met een E-bike de fietsenstalling in: de roltrap is eng, en met de trap naar boven/beneden is te zwaar.
  • Bereikbaarheid crematorium met de fiets: die is inderdaad onduidelijk/ingewikkeld.
  • Ouderen die moeilijker lopen: de stallingen liggen te ver van de winkels. Je mag niet meer bij de winkels stallen (of achter de Hema zoals vroeger).
  • 'Door dorpskern Udenhout minder verkeer'.
  • Udenhout, de Houtsestraat heeft geen fietsstrook/pad: een gevaarlijke weg voor fietsers.

Nieuwe aanbieder van deelscooters
Tilburg heeft sinds  1 september 2 aanbieders van deelscooters en elektrische deelfietsen: GO Sharing en felyx. GO Sharing ruilt ruim de helft van haar scooters voor 125 elektrische deelfietsen in!  Felyx biedt helaas alleen deelscooters aan.

Besterdring dit najaar van 50 km naar 30 km
De verkeersveiligheid op de Besterdring wordt verbeteren. In 2025 wordt de straat opnieuw ingericht. De gemeente neemt ondertussen tijdelijke maatregelen, zoals uitbreiding van de tijden van de verkeerslichten bij de oversteek plekken.

Word actief bij FietsForum Tilburg!

FietsForum Tilburg blijft op zoek naar fietsnetwerkers in de gemeente Tilburg! De fietsnetwerkers zijn onze ogen op straat. Ze komen met klachten en tips. Samen houden we de gemeente scherp bij het uitvoeren van zijn fietsbeleid. We geven de reactie van de gemeente Tilburg op de meldingen terug aan onze fietsnetwerkers.

Doe mee en stuur een mail naar info@fietsforumtilburg.nl. En als je zelf geen tijd hebt, maak dan je vriendin, buurman, schoonvader, collega, fiets- of wandelmaatje enthousiast om fietsnetwerker te worden.

In de media

Hieronder een aantal artikelen die zeker het lezen de moeite waard zijn:
Gaan deze nummers op termijn verdwijnen? Deze aanduidingen zijn van een oud systeem binnen Tilburg. Er zijn ook nummers van knooppunten, wegwijzers naar gebieden en F-nummers van de snelfietsroutes. Overbodig toch?
Copyright © 2022 FietsForum Tilburg, All rights reserved.


Onze adresgegevens:
FietsForum Tilburg
IJzerstraat 23
5038 BN TILBURG

De volgende instellingen kunnen gewijzigd worden:
voorkeur wijzigen  | nieuwsbrief niet meer ontvangen

Email Marketing Powered by Mailchimp
FietsForumTilburg
FietsForumTilburg
Email