Copy
 Waarom Sewing Revolution Time?

De visie van Ansje is duurzaamheid en dat willen we ook uitdragen. Eerlijk; duurzaamheid staat altijd hoog in ons vaandel, maar de laatste jaren gingen we er wel iets relaxter mee om. Mede door het zien van een aantal documentaires en opzetten van onze duurzaamheidsbril kwamen we erachter dat we onze visie nog wel wat meer mogen verscherpen. En dat gaan we ook doen! We gaan ons assortiment kritisch onder de loep nemen en een aantal dingen zullen uitstromen en niet meer terugkomen. Maar daarvoor in de plaats komen ook weer andere mooie merken. Voor bepaalde producten gaan we op zoek naar alternatieven die duurzamer zijn. 

Misschien denk je: HELP! Alsjeblieft niet... Maar wij geloven dat je juist door het goed inzetten van je talenten en passies dat je een steentje kan bijdragen aan een duurzamere wereld.
 
Niet alleen in de confectieindustrie is een serieus probleem, maar ook binnen de naaiwereld. Stoffen worden razendsnel geproduceerd en tegen bodemprijzen verkocht. Noem het geen ''fast fashion'', maar ''fast fabric''. 

Met deze week, maar zeker ook daarna, willen we meer bewustwording creeëren rondom duurzaamheid. En niet om met de vinger naar je te wijzen, maar om je te laten zien dat het ook echt op een leuke manier kan (en omdat we het niet meer kunnen negeren).

Dat zette mij (Else) aan het denken en toen ik door mijn Instagram feed scrollde kwam ik erachter dat ik veel sewfluencers volg die vooral het eindreslutaat laten zien. Je ziet minder vaak het proces, terwijl dat juist super leuk is! Iedereen maakt weleens fouten of is niet helemaal tevreden. Het lijkt mij zo tof als we meer van dat gaan delen! Meer openheid en imperfectie ✌

De waarde van je kleding 
Aan duurzame kleding hangt een prijskaartje en als het gaat om duurzaamheid hoor ik best regelmatig: 'Ja maar jij kan je eigen kleding maken'. Ja dat is zo en dat zie ik als een voorrecht, maar even eerlijk: je eigen kleding maken is niet perse goedkoper. Zeker niet als je kiest voor goede kwaliteit stoffen én als je je uren (eerlijk loon) gaat rekenen hoelang je bezig bent met een kledingstuk, dan is het al helemaal niet goedkoper. 

Als naaien voor jou een hobby is, wat het voor ons ook zeker is! Dan ga je niet je uren rekenen, maar eigenlijk zou je het eens moeten doen. Zo zal je zien dat je eigen gemaakte kleding van grote waarde is! 

De tijd
'Snel en goed zijn twee dingen', dat is wat mijn Oma altijd tegen mij zegt als ik weer is teveel of te snel wil. En dat is ook zo waar! Van mezelf ben ik niet een hele snelle naaister. Soms vind ik dat vervelend en ga ik toch sneller proberen met als gevolg dat ik fouten maak. Ik heb gemerkt dat als ik gewoon rustig op mijn eigen tempo iets maak (en mij niet laat afleiden! Ben ik nogal gevoelig voor) dat het dan zoveel beter gaat! En dat ik zoveel meer kan genieten van het proces én het eindresulaat. 🥰

Misschien ken je de term 'Slow Sewing' wel en wordt je er kriebelig van, maar wij vinden het echt een top term! En ik denk dat als we de tijd nemen voor het naaien en ons niet laten opjagen dat je veel meer geniet van het proces en nog meer van het eind resultaat

Wat heb ik nodig?
Als ik alles ga naaien wat ik leuk vind, dan moet ik mijn baan opzeggen, mezelf opsluiten en trouwen met mijn naaimachine. Dat ga ik dus niet doen. Soms word ik zelf zo overweldigd door alles wat ik voorbij zie komen, dat ik bewust even afstand neem. Ik heb voor mezelf de ''regel'' : als ik erover na blijf denken en er nog steeds blij van wordt, dan ga ik het project verder uitwerken/ die stof kopen. 

Je laten inspireren is zeker niet verkeerd, maar dat betekent niet dat alles wat je leuk vindt ook moet gaan maken of moet hebben. Lekker snuffelen en rondkijken is ook goed om te doen, zo kom je erachter wat je wel en wat je niet leuk vindt. Waardoor je uiteindelijk daar ook betere keuzes in kan maken. 

In de Ansje bingo staat als opdracht: Maak een moodboard van je najaars garderobe. Ik denk dat het heel goed is om bewust te kijken naar wat je nodig hebt en daar een mooi moodboard van te maken. Ik vind dat dus heel leuk om te doen haha, misschien houd jij het liever bij Pinterest, helemaal goed natuurlijk! 

Het is namelijk super zonde én niet duurzaam om kledingstukken te maken die in je kast blijven hangen en die je niet draagt. 

Laten we meer delen dan alleen het eindresultaat!
Want: SEWING IS MY THERAPY

Wil je hier over doorpraten of heb je een opmerking (laten we het lief en gezellig houden😉), dan kan je reageren op deze mail!

Praktische tips: 
- Verdiep je in stoffenmerken en soorten (dat doen wij natuurlijk ook voor je, maar als je het leuk vindt kan je het ook zelf onderzoeken)
- Laat je inspireren, maar niet gek maken. Snuffel lekker rond in onze nieuwsbrieven, op Instagram, op Pinterest etc. 
- Duik je kledingkast in: wat zou een mooie aanvulling zijn van mijn gaderobe? Wat draag ik graag? 
- Draag je iets niet (meer)? Aanpassen maar! Gaat dat niet of heb je daar geen zin in: maak iemand anders blij :)
- Kijk goed naar de maten van je patroon, laat je maten desnoods door iemand opmeten
- Advies of tips nodig? Je weet ons te vinden! 
Dit is een template waarmee je de waarde van je kledingstuk kan bepalen. Je vult in hoeveel je betaald hebt ervoor (even je Ansje factuur erbij pakken haha) of hoeveel je denk dat het heeft gekost. Want misschien heb je nog wel een pareltje gevonden in je stash! 

Daarna vul je in hoelang je ermee bezig bent geweest. Eerlijk gezegd denk ik dat we vaak langer bezig zijn met een project dan we daadwerkelijk verwachten. Tip: je kan het bijhouden in je Ansje Naaiplanner! Ook leuk om later terug te kijken :) 

Vervolgens is het tijd om je project te ranken! Dus ben je er écht blij mee! Zit het zoals je wilt dat het zit, wordt je nog steeds blij als je ernaar kijkt. Heel eerlijk heb ik echt wel een aantal zelfgemaakte kledingstukken in mijn kast waarvan ik nu denk mmm... Of ik ga ze vermaken zodat het goed zit, of ik ga er iemand anders blij mee maken. Daarin mogen we eerlijk zijn toch? 

Nu heb je een super kort overzicht van de waarde van jouw project. Je zou je aantal uren nog keer een uurloon kunnen doen, wanneer je zo rekent wordt het wel heeeeeeel erg duur :) 
Ken je de Cost Per Wear? Oké kijk even naar de kledingstukken die je nu aan hebt. Weet je nog hoeveel je ervoor betaald hebt?

Voorbeeld: ik draag nu een denimjumpsuit die ik gekocht heb, daar heb ik 80 euro voor betaald. 

Vervolgens schat je hoevaak je het kledingstuk gedragen hebt. 

Voorbeeld: Ik denk dat ik deze jumpsuit nu 2 jaar heb en ik heb hem ongeveer 20x gedragen. Dat betekend dat de 'prijs per draagbeurt' nu (80/20=) 4 euro is. 

Dit is een hele leuke manier om te kijken of je kledingstuk het geld waard is geweest. Ik heb een blousje die ik zo ontzettend vaak draag, die kost per draagbeurt denk ik 5 cent! 

Zo kan je ook kijken naar een grotere investering! Stel je wilt heel graag een nieuwe mantel maken, maar de mantelstof is prijzig. Als je bedenkt dat de winter ongeveer 90 dagen duurt en je voor je mantelstof 150 euro hebt betaald. Dan betaal je per draagbeurt dus 1,65 euro. Draag je de mantel nog een seizoen door dan wordt dat dus al 83 cent. En ga zo maar door. (Na 10 jaar nog maar 0,16 😉)

Wanneer je dus een kledingstuk in je kast hebt hangen die je niet draagt, is het dus een ontzettend duur kledingstuk! Dat is waar de Cost Per Wear om gaat. Dat je de waarde van een kledingstuk gaat inzien én dat je ontdekt waar jij je goed in voelt en wat je dus echt veel draagt. 
 
DANKJEWEL! Dankjewel dat je tot dit einde hebt gelezen! We hopen dat met ons mee wilt gaan op avontuur en je ook bewust wordt van de modeindustrie en al het leed wat daarin voorkomt. Laten we met elkaar daar de tegenhanger van zijn en helpen waar kan, zodat we er met elkaar iets positiefs van kunnen maken! 
Gebruik de templates op je social media en tag ons, vinden we leuk :)

Bedankt voor al jullie support en liefde, we genieten ervan <3 
Heel veel liefs 
Anouck, Else, Lisa en Yasmijn 
Copyright © 2022 -  21 november 2022 - Ansje Handmade, All rights reserved.


Our mailing address is:
info@ansje.eu 

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.