Copy

21. oktober 2022

Mesterværker i sort-hvid af nyere dato

Der var engang, hvor sort-hvid film var den eneste mulighed. I 1930'erne slog farvefilm kommercielt igennem – selvom den første danske farvefilm først kom i 1956. I dag benyttes sort-hvide billeder på film som et æstetisk greb, som f.eks. kan skabe et anderledes udtryk og meget smukke film.

Vi har i denne uge samlet en række nyere mesterlige film i sort-hvid, som du ikke må snyde dig selv for. 

’C'mon C'mon’ er ny på Filmstriben i denne uge, og på trods af, at filmen er i sort-hvid, prøver den ikke på at være stor kunst. Filmen, med Joaquin Phoenix i hovedrollen, er til gengæld en rørende og eftertænksom fortælling om forholdet mellem børn og voksne, hvor de sort-hvide billeder understøtter filmens rolige og poetiske stemning.

I den Oscarvindende ’The artist’ føres vi direkte til 20'ernes Hollywood med sort-hvide billeder og dialogløs fortælling. Den enestående dokumentar ’Gunda’ lader os betragte og forstå soen Gunda i blændende smukke, sort-hvide billeder, mens den polske instruktør Pawel Pawlikowskis sort-hvide mesterværk ’Ida’ nøgternt og usentimentalt skildrer historien om den unge Ida. Se også Noah Baumbachs ’Frances Ha’, hvor det æstetiske udtryk leder tankerne hen på Jean-Luc Godard og den franske nybølge.

Læs mere om filmene herunder, og find Filmstribens nye film længere nede i nyhedsbrevet.

God fornøjelse,
Filmredaktionen

C'mon C'mon - NY PÅ FILMSTRIBEN
Spillefilm, 1t 49 min., drama. USA, 2021. Instruktion: Mike Mills

Da radiojournalisten Johnny (Joaquin Phoenix) bliver tvunget til at passe sin 9-årige nevø Jesse, har han intet andet valg end at tage drengen med på forretningsrejse. Nu skal Johnny for første gang i sit liv tage sig af et barn. Jesse er en udfordring - usædvanligt verbal og klarsynet, men ligesom andre 9-årige balancerer han på grænsen mellem barndom og ungdom. Under sin rejse med Jesse lærer Johnny meget om både ansvar og kærlighed - men måske endnu mere om sig selv.



The artist
Spillefilm, 1t 40 min., drama. USA, Frankrig, 2011. Instruktion: Michel Hazanavicius

Stumfilmstjernen George Valentine nægter at deltage i den nymodens talefilm. Det bliver enden på karrieren, men gennem mødet med den unge skuespillerinde Peppy Miller, der bliver talefilmens nye darling, får han nye muligheder.



Gunda
Dokumentar, 1t 33 min. Norge, USA, 2020. Instruktion: Victor Kossakovsky

’Gunda’ er en enestående smuk film, som har meget på hjerte, og som på fascinerende vis formidler det helt uden ord. Den russiske mesterinstruktør Viktor Kossakovsky minder os om, at vi bebor vores klode sammen med milliarder af andre dyr. Han lader kameraet dvæle ved ét enkelt af disse dyr – soen Gunda, og de andre grise, høns og køer, der udgør hendes nærmeste omgangskreds. Der er ingen ekspert-interviews i ‘Gunda’, og filmen er langt fra dokumentarfilmens klassiske konventioner. Men ved at lade os betragte dyrenes adfærd i blændende smukke, sort-hvide billeder lader Kossakovsky os forstå, at der er både intelligens og følelser inde bag trynen, næbbet og mulen.


Ida
Spillefilm, 1t 19 min., drama. Polen, Danmark, 2013. Instruktion: Pawel Pawlikowski

Polen 1961. 18-årige Anna bliver opfordret til at opsøge sin eneste nulevende slægtning, en moster, før hun afgiver nonneløftet. Mødet med mosteren bliver en stor omvæltning i den unge piges liv. Anna får at vide, at hendes navn er Ida, at hun er jøde, og at hendes forældre blev myrdet under 2. Verdenskrig.

Filmen vandt Oscar for Bedste udenlandske film 2015.


Frances Ha
Spillefilm, 1t 23 min., komedie, drama. Brasilien, USA, 2012. Instruktion: Noah Baumbach

Frances er en frisk pige på 27, som lever med sin bedste veninde, Sophie, i New York. Hendes drøm er en karriere som danser, men skuffelserne banker hele tiden på døren og kærlighedslivet er også noget, der befinder sig et sted nær Mars. Da Sophie uden varsel flytter ud, er Frances pludselig hjemløs. En romance går som vanligt skævt og det samme kan man vist også roligt sige om en tur over atlanten til Paris.


Se hele listen med sort-hvid film af nyere dato
Ugens aktuelle film
I næste uge sætter Kræftens Bekæmpelse og TV 2 fokus på kræft i Knæk Cancer 2022.

Dokumentarfilmen ’Lever elsker savner’ skildrer, hvordan en teenagepiges livstruende sygdom ændrer en familie for altid.

Lever elsker savner

Dokumentar, 1t 19 min. Danmark, 2020. Instruktion: Sine Skibsholt

Rosemarie er i puberteten og har fået konstateret kræft. Selvom lægerne siger, at hun bliver rask, så sætter det lange behandlingsforløb sine tydelige spor i hendes unge liv. Ikke mindst i forholdet til moderen, som hun oplever, kommer alt for tæt på. Rosemarie er ved at kvæles i hendes omsorg, men føler samtidig ikke, at hun kan nå til sin mor. Det og meget andet skændes de om, mens de også holder om hinanden.


Nye film på Filmstriben

Blaavand melder Storm

Spillefilm, 1t 45 min., drama. Danmark, 1938. Instruktion: Alice O'Fredericks, Lau Lauritzen

Omkring år 1900 rasede en frygtelig storm langs den jyske vestkyst. Mange fiskere døde. En af enkerne nægter at lade sin søn blive fisker og rejser med ham til hovedstaden. Mange år senere vender drengen dog tilbage til det farefulde erhverv, han blev født ind i.



De tyske søstre

Spillefilm, 1t 47 min., drama. Tyskland, 1981. Instruktion: Margarethe von Trotta

To søstre kæmper begge for kvinders rettigheder. Juliane er journalist og Marianne terrorist. Da Marianne bliver fængslet, føler Juliane sig forpligtet til at hjælpe hende på trods af deres forskellige syn på, hvordan man skal leve.



Homo Faber

Spillefilm, 1t 54 min. Tyskland, Frankrig, 1991. Instruktion: Volker Schlöndorff

Om bord på båden til Europa møder Walter Faber den yngre Sabeth og sød musik opstår. De to slår pjalterne sammen og tager til hendes hjem i Grækenland alt i mens Faber fortæller om et liv fuld af mærkelige personer og svære valg.



Hopper og jagten på mørkets hamster

Animation, 1t 31 min. For større børn. Belgien, Frankrig, 2022. Instruktion: Benjamin Mousquet, Ben Stassen

Følg med Hopper i jagten på Mørkets hamsters forsvundne scepter i et herligt eventyr for hele familien. Hopper er en blanding af en kylling og en hare og blev adopteret af Kong Peter, som var en berømt opdagelsesrejsende. Selvom Hopper ved, at han er klodset, har han altid drømt om at blive en stor eventyrer. Så da kongen trues af sin onde bror, som vil stjæle det magiske scepter og overtage tronen, ved Hopper, at tiden er inde til at udføre en heltegerning. Han er altid blevet drillet, fordi han ser anderledes ud, men nu forstår han, at det kan være en stor fordel for en helt at være helt særlig.



Intet

Spillefilm, 1t 27 min., thriller. For unge. Tyskland, Danmark, 2022. Instruktion: Seamus McNally, Trine Piil Christensen

I starten af 8. klasse konstaterer Pierre Anthon, at tilværelsen er meningsløs og flytter op i et træ. Der opstår en eksistentiel krise blandt hans klassekammerater. De beslutter sig for at samle deres mest værdifulde ejendele i en dynge af mening, der skal overbevise Pierre Anthon om, at han har uret og bør komme ned fra træet. En farlig, foruroligende og kontroversiel undersøgelse af, hvad der skaber mening er begyndt.



Memory box

Spillefilm, 1t 43 min. Frankrig, Libanon, Canada, 2021. Instruktion: Joana Hadjithomas, Khalil Joreige

Maia er enlig mor og bor i Montreal med sin teenagedatter, Alex. Juleaften modtager de en mystisk forsendelse: En kasse fyldt med notesbøger, bånd og billeder, som Maia sendte til sin bedste ven, da hun selv var ung og levede i 80'ernes Beirut.



Ponette

Spillefilm, 1t 37 min., drama. Frankrig, 1996. Instruktion: Jacques Doillon

4-årige Ponettes mor dør under tragiske omstændigheder, og lille Ponette aner ikke hvad hun skal gøre af sin sorg. Når hun spørger faderen om døden, bliver hun affejet, og til sidst tager Ponette ud på en lang rejse for selv at finde moderen, og få svar på alle sine spørgsmål om døden.



Tag min hånd

Spillefilm, 1t 47 min., kærlighed, drama. Danmark, 2022. Instruktion: Lars Kaalund

Alt kører for Maja. Hun bliver snart forfremmet til overlæge og bor sammen med sin mand, Claes, og teenagesønnen, Magnus, i et skønt hus, der snart får en flot dyr tilbygning. Det kommer som et chok, da Claes meddeler, at han vil skilles og foreslår, at Maja lige logger ind på borgerservice.dk og vælger rubrikken straksskilsmisse. Tryghedselskende Maja er i frit fald og forsøger at genvinde styringen over sit liv, og kaster sig ud på gyngende grund med en skrantende økonomi, en 20 år yngre elsker og en teenagesøn i problemer.

'Tag min hånd' er en lun, varm og tankevækkende romantisk komedie om alt det drama, der følger med, når vores forestillinger om kærlighed og meningen med livet vendes på hovedet.



Persondata

Du modtager denne mail, fordi du er tilmeldt som modtager af nyhedsbrevet 'Nyt fra Filmstriben' fra DBC.

Klik på "Opdatér profil" nedenfor for at se, hvilke data vi har registreret om dig. Vi benytter alene dine data til at sende dig nyheder om Filmstriben. Du kan til enhver tid afmelde dig, hvorefter vi sletter dine data. 

 
Andre nyhedsmails om DBC's produkter:
|Nyt fra Forfatterweb| |Nyt fra Faktalink|


DBC på sociale medier

Følg Filmstriben
Ikon til Filmstribens Facebook side Facebook   Instagram   Twitter
Del nyhedsbrevet
 
Synes du godt om nyhedsbrevet?
Like Mesterværker i sort-hvid on Facebook
Arkiv over udsendte nyheder
www.dbc.dk







This email was sent to <<Mailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Filmstriben / DBC · Tempovej 7-11 · 2750 DK · Denmark