Copy
10. november 2022
Kære medlemmer

I disse dage afholdes De forenede Nationers 27. klimakonference (COP27) i Sharm el-Sheikh i Egypten, hvor det fortsat skal diskuteres, hvordan klimaforandringerne kan imødegås bedst muligt. Mange lande står over for ekstremt høje energipriser og et kæmpe pres på økonomien. Og frygten er derfor, at det kommer til at gøre det endnu sværere at prioritere investeringer til den grønne omstilling. 

Men vi er nødt til at prioritere den grønne omstilling. 

Ifølge en ny rapport fra FN’s Miljøprogram (UNEP) går vi en stadig mere dyster klima-fremtid i møde. Selv med de nuværende klimaløfter er vi på vej mod en temperaturstigning, der er langt højere end målet i Parisaftalen, hvor ambitionen er at begrænse den globale temperaturstigning med under to grader. Ikke desto mindre kan vi forvente en stigning på hele 2,6 grader i 2100, viser rapporten. Rapporten er med andre ord et kæmpe opråb til verdenssamfundet, om at vi skal handle nu!

Med en rapport der konkluderer, at vi hverken overholder eller når målsætningerne i Parisaftalen, så er det et enormt "ressourcespild", at vi ikke udnytter de mange grønne erfaringer og løsninger, de kooperative virksomheder har. Alt fra energi-kooperativer, der leverer vedvarende energi fra sol, vind og biogas til deres medlemmer til landmænd, der er gået sammen om at udvikle og anvende bæredygtige løsninger for at holde kulstoffet og endda ”opsuge” det i jorden. 

Jeg håber, at FN takker ja, når vi gennem vores verdensorganisation, ICA, rækker ud for at indgå i nye partnerskaber om den grønne omstilling. 

Herhjemme er det et stort fremskridt, at vi nu ser en bred politisk opbakning blandt partierne på Christiansborg til at forbedre de kooperative rammevilkår. Kooperativer er bestemt ikke alene løsningen på klimaforandringerne. Men vi kan komme et godt stykke ad vejen ved at bygge videre på de grønne løsninger, som kooperativer bidrager med verden over. 

Med venlig hilsen
Susanne Westhausen
Direktør, Kooperationen
Læs UNEP-rapporten

Medlem i medierne - Oxfam IBIS


Vores medlemsvirksomhed, Oxfam IBIS, sætter i Information fokus på beskatning af overnormale profitter, og hvordan det kan omfordele rigdommen fra de allerrigeste virksomheder, der har tjent stort på kriserne, til de mennesker, som er hårdest ramt.

"Krisernes tid er over os, og uligheden stiger, og derfor er der brug for beskatning af ekstreme profitter. EU har allerede foreslået, at energiselskaberne skal beskattes yderligere. Det er en start", siger Lars Koch, generalsekretær i Oxfam IBIS.
Læs debatindlægget

EU Care-strategy 


EU-Kommissionen har offentliggjort en ny European Care-strategy, som skal sikre bedre kvalitet i plejesektoren i Europa. Og vi er glade for, at EU-Kommissionen i den nye strategi-pakke anerkender kooperativernes vigtige bidrag til at sikre høj kvalitet. 

Læs strategi-pakken her

Gratis online coaching 


Vi tilbyder i samarbejde med Rummelig Genstart, Sociale Entreprenører i Danmark, ReachforChange og DISIE gratis online coaching for dig, som ønsker rådgivning inden for alt fra forretningsudvikling til fundraising.

Læs mere om arrangementet her

Iværksætteri i fællesskab


Onsdag den 26. oktober 2022 var vi samlet i Demokrati Garage sammen med Iværksætterdanmark, Erhvervshus Hovedstaden og 10 iværksættere, hvor vi afsluttede vores iværksætterforløb - Iværksætteri i fællesskab. 

Iværksætterforløbet havde til formål at give deltagerne indsigt i, hvordan man i fællesskab med andre kan starte eller udvikle en kooperativ, demokratisk virksomhed. Frederik Petersen fra vores medlemsvirksomhed, KnowledgeWorker, gæstede afslutningen for at inspirere og fortælle om deres kooperative iværksætterrejse.

Podcast – Succesfuld arbejdsmiljøkoordinering


Podcasten 'Succesfuld arbejdsmiljøkoordinering' gør dig klogere på forskning og praktiske erfaringer på området og hjælper dig til at forbedre arbejdsmiljøindsatsen i bygge- og anlægsbranchen.

Formålet med podcasten er at styrke forståelsen af arbejdsmiljøkoordinatorens rolle.
Lyt med her

Vidensdag om demokratisk ejerskab 2022


På vidensdagen præsenteres den nyeste forskning i demokratisk ejerskab og organisering – både som fælles inspirationsoplæg og som fire fordybelsesspor med afsæt i: iværksætteri, demokratisk ledelse, branding/rekruttering og fagbevægelsens rolle.

I inspirationsoplæggene vil der blive dykket ned i en række væsentlige udfordringer og potentialer ved demokratisk ejerskab - som svar på både de store globale udfordringer og som bud på et bæredygtigt arbejdsliv nu og i fremtiden.
Læs mere om arrangementet

Kooperativt oplæg på CPH Business


Martin B. Justesen fra Kooperationen var inviteret af Station til at holde oplæg om kooperativer på Copenhagen Business Academy i slutningen af oktober.

Der var stor nysgerrighed blandt de unge studerende, som stillede mange gode og interessante spørgsmål om det at starte et kooperativ, og vi glæder os allerede til at møde dem igen som kooperative iværksættere.

Catapult Projects inspirerer 


Jens Kruse står bag kooperativet Catapult Projects og har deltaget i vores ØreXund Excubator, hvor han har udviklet sin kooperative virksomhed.

I sidste uge var han inviteret til at holde oplæg på Station, hvor han fortalte om sin demokratisk ejede tegnestue, drevet af ildsjæle med fokus på bæredygtigt design og kulturprojekter.

World Coop Monitor lanceres den 1. december 


Den nyeste World Cooperative Monitor vil blive lanceret under et webinar den 1. december 2022.

World Coop Monitor er en årlig rapport, der giver indblik i økonomiske, organisatoriske og sociale data om kooperativer verden over. International Cooperative Alliance (ICA) står bag rapporten med støtte fra European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises (Euricse).

Webinaret vil ikke kun dykke ned i rapportens hovedresultater, men også fokusere på, hvordan medlemsdemokratisk kontrol og medlemsengagement kan forbedres ved brug af digitale værktøjer.

Se 2021-udgaven af ​​rapporten her
Tilmeld dig her
Kurser

Godmorgen-møde


Torsdag den 24. november 2022, kl. 9.00 - 9.40, inviterer Kooperationens Personaleforum igen til Godmorgen-møde. Denne gang vil vi sætte fokus på Tillidsrepræsentanter.
 
Tilmeld dig her

Bestyrelseskursus


Bestyrelseskursus for NGO'er afholdes onsdag den 8. februar 2023 kl. 15.00-16.00 i Kooperationens Hus. Der kommer to yderligere kurser i marts 2023. 
 
Program og tilmelding
Kurser

Bestyrelseskursus 


Bestyrelseskursus for kooperative- og socialøkonomiske virksomheder afholdes torsdag den 9. marts 2023 til fredag den 10. marts 2023 i Odense.
 
Program og tilmelding
Facebook Facebook
Instagram Instagram
LinkedIn LinkedIn
Email Email
Website Website
Copyright © 2022 Kooperationen, All rights reserved.


Vil du ændre, hvordan du modtager disse e-mails?
Du kan opdatere dine præferencer eller framelde nyhedsbrevet.

Email Marketing Powered by Mailchimp