Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Tutustu LUMATIKKA-hankkeen avoimiin materiaaleihin.

LUMATIKKA-hanke tulee päätökseensä - materiaaleja julkaistu avoimesti saataville


Mistä matemaattinen osaaminen muodostuu? Miten saada toiminnallisuudella tolkkua laskutoimituksiin?
Muun muassa näihin kysymyksiin saat nyt vastauksen helposti, sillä LUMATIKKA-hankkeessa tehdyt asiantuntijavideot ja muut oppimateriaalit on julkaistu kaikkien saataville! Materiaalit on jaettu Avointen oppimateriaalien kirjastoon (aoe.fi) aihekohtaisiksi kokoelmiksi ja Youtubeen näppäriksi soittolistoiksi.
 
Klikkaa itsesi vaikka heti maksuttomien materiaalien pariin hankkeen sivuilta!
 
Palautteita:
"Aivan loistava materiaali. Sain töihin hyviä ideoita ja paljon olen jo ottanut käyttöön."

"Kiitos erittäin hyvästä koulutusmateriaalista, erityisesti konkreettisista esimerkeistä."

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

Lue Suvin tarina ja tutustu Millennium Youth Prize -kilpailuun.

Voittoisa tiedeprojekti johti Suvi Laitisen tutkimuksen pariin – Millennium Youth Prize on kilpailu nuorille innovaattoreille

Suvi Laitinen ja hänen ystävänsä Lena Maula osallistuivat ensimmäiseen Millennium Youth Prize -kilpailuun vuonna 2018. Kilpailun aikaan lukiossa opiskelleet Laitinen ja Maula kehittivät uudenlaisen ratkaisun Alzheimerin taudin hoitoon ja voittivat sillä kilpailun pääpalkinnon. Kilpailuun osallistuminen avasi Laitiselle ovet tieteellisen tutkimuksen pariin.   

Jatka lukemista ja tutustu Millennium Youth Prize -kilpailuun.
Seuraa tiedekasvatuksen sivuja saadaksesi tietää, kun verkkokurssi avataan.

Tulossa: Geotieteet ja kestävä tulevaisuus -verkkokurssi

Ajankohtaisiin kestävyyshaasteisiin tutustutaan uudella verkkokurssilla geotieteiden näkökulmasta. Maksuton ja kaikille avoin kurssi tuo esiin tieteenalan erityisosaamista muun muassa ympäristöystävällisemmän kaivostoiminnan kehityksessä, vihreässä energiasiirtymässä sekä mineraalisten luonnonvarojen kestävässä käytössä. Kurssille on haastateltu useita alan suomalaisia asiantuntijoita aina etelämantereella työskentelevistä tutkijoista geokemisteihin ja maanjäristystutkijoihin. 

Kurssin kohderyhmänä ovat lukiolaiset, opettajat sekä kaikki aiheesta kiinnostuneet. Kurssi avataan tammikuussa 2023 DigiCampus-alustalle. Seuraa tiedekasvatuksen verkkosivuja saadaksesi tietoa, kun kurssille rekisteröityminen aukeaa. Tervetuloa mukaan! 
 
Tutustu LUMA-keskus Pohjanmaan joulukalenteriin.

Tervetuloa odottamaan joulua kanssamme!

Tänä vuonna kierrämme maailmaa ja etsimme vastauksia virtuaalisessa Globaalit sankarit -joulukalenterissa. Luukuista paljastuu erilaisia kulttuureihin, kestävään kehitykseen, energiaan sekä luontoon liittyviä kysymyksiä sekä tehtäviä. Ehkä saat joulukalenterista jotain vinkkejä ja ajatuksia myös omaan joulun odotukseesi ja valintoihisi. Joulukalenteri on ensisijaisesti suunnattu 3.–6.-luokkalaisille opetusryhmille, mutta sen sisältöä voi halutessaan hyödyntää kuka vain.

Joulukalenteri on tilattavissa LUMA-keskus Pohjanmaan kotisivuilta 15.11.2022 lähtien.
 
Tutustu Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa -verkkokurssiin.

Ilmainen verkkokurssi kemian merkityksestä tieteenä ja yhteiskunnassa

Mitä kemia on nyt ja tulevaisuudessa? Minkälaisia kysymyksiä siinä tutkitaan ja ratkaistaan? Kurssilla pääset tutustumaan mm. edellä mainittuihin kysymyksiin kemian tutkijoiden ja asiantuntijoiden haastattelujen, artikkeleiden ja niihin liittyvien tehtävien kautta. Kurssi soveltuu kaikille kemiasta kiinnostuneille, mutta se on suunnattu erityisesti lukiolaisille, opettajille ja opettajaksi opiskeleville.  

Kurssi sisältää kaksi yhden opintopisteen moduulia, joista molemmat toimivat itsenäisinä kokonaisuuksina. Kurssin voi suorittaa 31.7.2023 saakka omaan tahtiin. 

Tutustu moduuleihin kurssisivuilla.

 
Lue lisää Lasten akatemiasta.

Tervetuloa Lasten akatemian luennolle!

Lasten akatemia on vain lapsille tarkoitettu luentosarja, jossa oman alansa asiantuntijat, kuten professorit ja tutkijat kertovat kiinnostavista aiheista. Seuraava luento järjestetään 19.11.2022 kello 11–12 Paidia-tilassa Nokia Arenalla. Luennon teema on Osaako kone lukea?

Miten tietokone osaa kertoa, mitä sähköposteissa, uutisissa, kirjoissa tai sosiaalisen median viesteissä kerrotaan? Miten hakukone löytää hakuja vastaavia kirjoituksia? Osaako kone lukea?  Lasten akatemiassa siihen vastaamassa on tilastotieteen professori Jaakko Peltonen.

Lue lisää verkkosivuillamme.

Kehitä ammatillista osaamistasi

Lue lisää vuoden 2023 LUMA-päivistä.

LUMA-päivät 2023 yhteistyössä ULOS-UT-OUT-tapahtuman kanssa

Kesällä 2023 LUMA-päivät ottavat uuden muodon, kun ne Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen luotsaamana yhdistävät voimansa Suomen suurimman ulkona oppimisen tapahtuman, ULOS-UT-OUT, kanssa. Tapahtuman teemana on Siltoja rakentamassa – yhdessä tulevaisuuteen.

Tapahtuma järjestetään Nurmeksessa 13.–15.6.2023. LUMA-keskus Suomi -verkosto toimii yhtenä tapahtuman tuottajista järjestäen useita LUMA-aineiden opetukseen keskittyviä työpajoja, jotka on suunnattu erityisesti aineenopettajille. Tapahtumassa on tarjolla runsaasti myös alakoulun opettajille suunnattua ohjelmaa.


Lue lisää ja merkkaa päivät kalenteriisi.
Lue lisää ja tutustu projektioppimisen verkkoympäristöön.

”Ei elämässä jaotella asioita oppiaineittain” – Uusi verkkoympäristö tarjoaa tukea projektiopetukseen

Olemme koonneet uuteen verkkoympäristöön monipuolisesti erilaista materiaalia projektioppimisen toteuttamiseen kouluissa ja päiväkodeissa. Olit sitten ensimmäistä kertaa projektioppimista pohtiva tai jo aiheen konkari, kannattaa alustalle kurkata!

Lue lisää ja tutustu verkkoympäristöön.

Lue lisää alakoulu opettajille suunnatusta täydennyskoulutuksesta.

Tervetuloa Tutkitaan yhdessä -täydennys-koulutukseen

Hei alakoulun opettaja tai luokanopettajaksi opiskeleva!
Tule Kemianluokka Gadoliniin tutustumaan alakoululaisille suunnattuihin kemian kokeellisiin töihin sekä Kumpulan kampuksen LUMA-tiedeluokkiin! Illan aikana tehdään alakouluun sopivia kokeellisia töitä ja jaetaan ajatuksia kokeellisesta työskentelystä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.
 
Lue lisää ja ilmoittaudu LUMAT-seminaariin.

Tuoreita tiedekasvatuksen tuulia LUMAT-tutkimusseminaarissa 

Hei sinä opettaja, tutkija tai jatko-opiskelija: tule päivittämään tietojasi tiedekasvatuksen tutkimuksesta marraskuun LUMAT-tutkimusseminaariin! Seminaarissa kuullaan ja keskustellaan tilanne-sidonnaisesta kiinnostuksesta fysiikan tunneilla (Rauno Neito, Tarton yliopisto) sekä tieteellistä käytännöistä digitaalisissa oppimisympäristöissä (Anna Lager, Helsingin yliopisto). 

Etänä järjestettävään seminaariin voit osallistua mukavasti kotisohvalta 22.11. klo 16–18. Lue lisää tapahtumastamme ja ilmoittaudu mukaan verkkosivuillamme

Osallistu tähtitiedettä kouluihin -työpajoihin.

Tähtitiedettä kouluihin – työpaja opettajille

Turun yliopisto ja Helsingin yliopisto järjestävät kaksi tähtitieteen opetuksen työpajaa Avaruuspuisto Väisälässä ja Helsingin observatoriolla keskiviikkona 30. marraskuuta 2022 klo 16.30–20.00. Työpaja on tarkoitettu kaikkien luokka-asteiden opettajille alakoulusta lukioon. Työpajaan osallistuminen on maksutonta.

Illan aikana tutustutaan laajaan tähtitieteen opetusaineistoon ja työstetään sen mahdollisuuksia yhdessä asiantuntijoiden (tähtitiede ja pedagogiikka) kanssa.

Lue lisää ja ilmoittaudu työpajoihin.


 

Muuta ajankohtaista

Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivän materiaalit saatavillasi

Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivää vietettiin jälleen 3.11.2022. Verkostomme tarjosi viikon aikana monenlaista ohjelmaa sekä materiaaleja matematiikan opetuksen ja oppimisen tueksi. Etenkin matematiikka-aiheiset materiaalimme ovat edelleen saatavilla verkkosivuillamme, klikkaa ja tutustu.
 

Ajankohtainen materiaalinosto: MAA11 Algoritmit ja lukuteoria -kurssi

Tie koodariksi -sivustolla on julkaistu uusi MAA11 Algoritmit ja lukuteoria -kurssi. Se sisältää materiaalia ja ohjelmointitehtäviä lukion MAA11-kurssille. Kurssin tehtävät ovat automaattisesti tarkastettavia ja ne voi ottaa suoraan käyttöön opetuksessa. Tie koodariksi tarjoaa erityisesti koulujen ohjelmoinnin opetukseen suunnattua oppimateriaalia.
 

Tyttöjen päivän teknologiatapahtuma toi kampukselle 400 koululaista

Vaasan yliopiston kampuksella järjestettiin kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta Suuntaa tekniikan alalle! -tapahtuma. Se toi 400 koululaista kampukselle tutustumaan tekniikan ja teknologian aloihin. LUMA-keskus Pohjanmaan ja teknologiayritysten järjestämissä työpajoissa koululaiset tutustuivat hauskoilla tavoilla muun muassa koodaamiseen ja tekniikan alan urapolkuihin. Jatka lukemista verkkosivuilla.
 

Summamutikka-tiedeluokka liittyi Instagramiin - seuraa tilin matematiikkasisältöä

Mahtavaa matematiikkaa -viikon kunniaksi matematiikan tiedeluokka Summamutikka avasi Instagram-tilinsä. Seuraa tiliä saadaksesi nauttia muun muassa matematiikan pulmatehtävistä.

Yhteistyökumppaneiltamme

Lue lisää MAOLin jäsenyydestä.

Liity nyt MAOLiin – loppuvuoden jäsenyys ilmainen

Nyt kannattaa liittyä MAOL ry:n jäseneksi, sillä loppuvuoden jäsenyys on nyt liittyville ilmainen. Jäsenenä saat käyttöösi mm. materiaalipankkimme, opettajalisenssin MAOL2-oppimisympäristöön, pääsyn jäsenkoulutuksiin sekä mahdollisuuden saada mentori tueksesi opettajantyöhösi. Lue lisää ja liity!
 

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia