Copy
Email niet correct weergegeven?
Bekijk in je browser
  vzw
 
Nieuwsbrief nr 37 = november 2022 - v1
AANKONDIGING

Simone Weil
3 december 2022

foto Simone Weil

Studiedag Heldere Bronnen


Wees snel, want inschrijvingen zijn beperkt tot 100 deelnemers.
 

  


OVERZICHT Nieuwsbrief nr 37
 
  1. Redactioneel
     
  2. Aankondigingen
  3. KLIMAAT
  4. INDONESIE:
  5. BRAZILIE
  6. VELDWERK / ITALIE
  7. OOSTERSE KERKEN
  8. LITERATUUR
  9. BOEKRECENSIE
 


 

 

Redactioneel

   november 2022
 

Deze CIMIC-nieuwsbrief van november vestigt nogmaals de aandacht op het bijzondere Simone Weil-congres op 3 december in Leuven én de geplande ontmoeting in ons CIMIC-café@deZondvloed op maandag 12 december in Mechelen.

Natuurlijk berichten we over de klimaattop COP27 in Egypte, waar lobbyisten voor fossiele brandstoffen vrije baan kregen.

Totaal onbekend is echter dat de grootste islamitische organisatie van Indonesië, de Nahdlatul Ulama (NU), in de rand van die andere top, de G20, een R20 organiseerde. ‘The Religion of Twenty’ (R 20) vond begin november ook plaats op Bali. Een groots opgezet, vrij pompeus, maar toch merkwaardig initiatief. The Jakarta Post publiceerde een verhelderend achtergrondartikel.

Verder volgt deze brief van Luc Vankrunkelsven op zijn reis door Brazilië, waarbij hij kritiek uit op de Europese hypocrisie, maar ook vaststelt dat ‘Laudato sí‘ een ecologische encycliek is die in Brazilië nazindert.

Barbara Mertens brengt het derde en laatste deel van haar verhaal over de herleving van de Syrisch-katholieke kloostergemeenschap Mar Mousa, die ook een gemeenschap stichtte in Italië.

Wat er in Oekraïne gebeurt, is zondermeer verschrikkelijk en we vragen ons af of er überhaupt nog wordt ingezet op een diplomatieke weg om de oorlog van Poetin en patriarch Kyrill een halt toe te roepen, of minstens te bespreken.

De benoeming van aartsbisschop Claudio Gugerotti tot prefect voor de Oosterse kerken blijkt nu toch in die richting te wijzen. We delen met de lezer een artikel van de Italiaanse journalist Andrea Gagliarducci, die uitzoekt wat er achter deze benoeming schuilgaat.

Onze nieuwsbrief tracht steeds conflicten of crises in een bredere – ook culturele – context te zien en achtergrondinformatie te bezorgen. Daarom zochten we uit wat de Krim-sonnetten van de Poolse nationale dichter Adam Mickiewicz (1798-1855) betekend hebben en stellen vast dat het lijden van de Krim een lange voorgeschiedenis heeft.

Tot slot recenseert Paul Verhaeghe het boek van Rüdiger Safranski, ‘Eenling zijn. Een filosofische uitdaging’. Hij ziet het verband met zijn eigen essay ‘Intieme Vreemden’. Rüdiger Safranski (1945) bespreekt hetzelfde onderwerp aan de hand van historische figuren die er elk op hun manier in hun tijdperk mee worstelden.

 

De CIMIC-redactieploeg,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami

Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye


 


Lees verder (inhoud november 2022)




Naar Overzicht

 


 


 

foto Simone Weil

AANKONDIGINGEN

Studiedag Heldere Bronnen
zaterdag 3 december 2022 – Leuven

‘Aandacht’ en ‘verworteling’ (enracinement) zijn twee kernwoorden uit de filosofie van Simone Weil (1909-1943), de Joods-Franse, rebelse filosofe die op 24 augustus 1943 op 34-jarige leeftijd overleed ten gevolge van uitputting, eetstoornissen en tuberculose.

Radicale aandacht betekent denken vanuit de wortels (radix is het Latijnse woord voor wortel). Alleen zo kan de werkelijkheid ons ten volle aanspreken en ons tot een authentieke inzet inspireren.

Naar Overzicht

 



 

Een aspect van de bedreigde Cerrado in de buurt van Barreiras in de staat Bahia

AANKONDIGINGEN

CIMIC-café@dezondvloed:
maandag 12 december 2022

CIMIC gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting.

Deze keer gaan we in gesprek met Luc Vankrunkelsven naar aanleiding van zijn nieuw boek over Brazilië.
 

Naar Overzicht

 

 



 

De gasindustrie probeert steeds vaker gas (hier een promotie voor de grootste LNG-terminals) voor te stellen als de ideale transitiebrandstof, zo ook op de COP27 in Egypte, met actieve steun van de Egyptische regering

COP27 / KLIMAAT

Lobbyisten voor fossiele brandstoffen krijgen vrije baan van Egypte op COP27

Sinds Poetin ten strijde trok in Oekraïne en stelselmatig zijn energie-oorlog opvoerde, is er een ongeziene rush naar gas losgebarsten. Landen zoals Duitsland lopen zo hard van stapel dat ze in hun haast om de economie te blijven voorzien van goedkope energie de opportuniteit haast voorbijrennen.


 

Naar Overzicht

 



 

‘The Religion of Twenty (R20)’ vond begin november 2022 plaats op Bali. Een groots opgezet en merkwaardig initiatief

INDONESIË

R20 in Bali: Global change and transformation of religions

In de rand van de G20 organiseerde de grootste islamitische organisatie van Indonesië, de Nahdlatul Ulama (NU), een R20. ‘The Religion of Twenty (R20)’ vond ook begin november 2022 plaats op Bali. Een groots opgezet en merkwaardig initiatief. The Jakarta Post publiceerde een verhelderend achtergrondartikel met de vraag om het te verspreiden. We laten u meelezen. De foto’s zijn van Arie Asona die aanwezig was en de info met CIMIC deelde.


 

Naar Overzicht

 



 

Op bezoek bij de assentamento Nova Santa Rita waar boeren agro-ecologische groenten kweken voor de grootstad Porto Alegre

BRAZILIË

Laudato sí

Internationaal werd in mei de Laudato sí-week georganiseerd, met tal van interessante activiteiten. De historische, ecologische encycliek van paus Franciscus is een grote stap vooruit voor de zorg voor de planeet aarde en blijft na 7 jaar wereldwijd inspireren, ook in Brazilië.
 

Naar Overzicht

 



 

Een bord ‘Ecoforte’ aan de ingang van het bedrijf van Vilmar herinnert nog aan de tijd dat de overheden de lokale biodiversiteit actief ondersteunden

BRAZILIË

Ipê, de hoofdstad van de agro-ecologie

Met een bus om 6 uur ‘s ochtends naar Caxias do Sul. Daar wachten twee mensen van Fetraf, deelstaat Rio Grande do Sul, me op. We rijden door naar Ipê, een stadje in de bergen ten noorden van Porto Alegre.

 

Naar Overzicht

 



 

De kerk van San Salvatore in het Italiaanse stadje Cori (Lazio) werd het centrum van de Syrisch-katholieke gemeenschap in Europa

VELDWERK / ITALIË

Oases van broederlijkheid en hoop in Syrië, Irak en Italië
Herbronnen bij de gemeenschap van San Salvatore in Italië (3)

Barbara Mertens tekende drie getuigenissen op over de herleving van de Syrisch-katholieke kloostergemeenschap. In deze nieuwsbrief publiceren we het derde en laatste deel over de gemeenschap van San Salvatore in Italië.

 

Naar Overzicht

 



 

Oekraïne. Hij was eerder al pauselijke nuntius in Kiev

OOSTERSE KERKEN

What is behind Pope Francis’ appointment of the new prefect for the Eastern Churches?

Soms vraagt men zich af of er überhaupt nog wordt ingezet op een diplomatieke weg om de oorlog van Poetin en patriarch Kyrill tegen Oekraïne een halt toe te roepen, of minstens te bespreken. Toch blijkt de benoeming van aartsbisschop Claudio Gugerotti tot prefect voor de Oosterse kerken in die richting te wijzen. We delen met de lezer een artikel van Andrea Gagliarducci, een Italiaanse journalist van Catholic News Agency en Vaticaan-analist voor ACI Stampa.

 

Naar Overzicht

 



 

Leiden werkte een ‘Poolse wandeling in Leiden’ uit die de wandelaar onder andere met het muurgedicht ‘Bajdary’ van Adam Mickiewicz confronteert

LITERATUUR

Hoe de Krim-sonnetten van Adam Mickiewicz (1798-1855) Oost-Europa dichterbij brengen

Op de muur van de Haarlemmerweg 5a in de Nederlandse universiteitsstad Leiden staat een vreemde tekst geschilderd. De vorm doet veronderstellen dat het een gedicht is. De onderverdeling 4-4-3-3 en de eindrijmen verwijzen naar een sonnet. De auteur, Adam Mickiewicz, is voor de meesten onder ons een illustere onbekende van lang geleden – dat lezen we af aan de getallen 1798 en 1855, de geboorte- en sterftedatum. Leiden heeft sinds 1988 een stedenband met de Poolse stad Torún en werkte een ‘Poolse wandeling in Leiden’ uit die de wandelaar onder andere met het muurgedicht Bajdary confronteert.

 

Naar Overzicht

 



 

BOEKRECENSIE

Rüdiger Safranski: “Eenling zijn. Een filosofische uitdaging”

Toeval bestaat niet. Dit jaar (2022) schreef ik het essay voor de Nederlandse maand van de filosofie, met als thema en titel Intieme vreemden. De centrale lijn van het essay handelt over de spanning tussen autonomie en verbondenheid. Wij worden heen en weer geslingerd tussen het zo dicht mogelijk bij de ander willen zijn, zelfs het willen verdwijnen in de groep, en het apart willen staan, los van de ander en zeker weg van de massa.



Naar Overzicht


 

Cimic © 2022. Alle rechten voorbehouden.

 

Naar Inhoud
Stuur uw interesse of andere reacties naar reactie@cimic-npo.org.
CIMIC vzw
Copyright © 2022 Cimic Vzw, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp