Copy
Uge 44 - november 2022

Overvågning af sundhedssektorerhvervede infektioner og antibiotikaaudit på plejehjem ‐ HALT 4‐projektet i 2023


Danske plejehjem har mulighed for at deltage i en dansk/europæisk undersøgelse om infektioner på plejehjem. HALT – Healthcare Associated infections at Long Term care facilities

I Danmark og Europa findes kun sparsomme oplysninger om forekomsten af infektioner blandt beboere på plejehjem. I samarbejde med det europæiske center for sygdomsforebyggelse (ECDC) har Danmark derfor tidligere deltaget i tre undersøgelser om forekomsten af infektioner blandt beboere på plejehjem. Undersøgelserne kaldes HALT: Healthcare Associated infections in European Long Term care facilities.

HALT 4-projektet har til formål at give større lokal, regional og national viden om sundhedssektorerhvervede infektioner og antibiotikaforbrug på plejehjem, samt at sætte fokus på infektionshygiejne på plejehjem.

HALT 4 er en prævalensaudit, som vil give et øjebliksbillede af forekomsten af infektioner og forbrug af antibiotika på danske plejehjem. På en given dag (alternativt fordelt over flere dage) skal de deltagende plejehjem registrere, hvorvidt deres beboere har tegn og symptomer på infektion og/eller får antibiotika (se beboerskema fra HALT 3, en endelig udgave for HALT 4 foreligger ikke p.t., men store ændringer forventes ikke). Desuden registreres overordnede infektionshygiejniske data om plejehjemmet (se institutionsskema fra HALT 3, en endelig udgave for HALT 4 foreligger ikke p.t., men store ændringer forventes ikke).

Det er op til det enkelte plejehjem, at bestemme præcist hvornår man ønsker at udføre audit, dog skal den udføres enten i perioden april-juni eller i perioden september-november 2023.

Indsamling af oplysninger foretages lokalt af fx af personale på et givent plejehjem eller af en kommunal/regional medarbejder i samarbejde med personale ude på plejehjemmene. Der indsamles og videregives ikke person-identificerbare oplysninger. Audit forventes at kunne udføres på 3-4 timer for et gennemsnitligt plejehjem med ca. 50 beboere, såfremt personale med kendskab til beboerne inddrages i registreringen. Beboer oplysninger og infektionshygiejniske data om plejehjemmet registreres lokalt i et digitaliseret registreringsprogram/spørgeskema. Hvor lang tid registreringen vil tage vil afhænge af de lokale omstændigheder. CEI udfører efterfølgende databearbejdning og -analyse. CEI vil udfærdige en rapport per deltagende plejehjem, indeholdende egne lokale resultater, summerede kommunale resultater, hvis dette ønskes, og nationale resultater. Der indsamles ikke personidentificerbare oplysninger. Identificerbare lokale resultater vil ikke blive videreformidlet af CEI til tredjepart.

CEI vil tage rundt til landets fem regioner og i samarbejde med lokale infektionshygiejniske organisationer afholde informationsmøder af 3-5 timers varighed for mulige interessenter, som kunne ønske at deltage i HALT 4. På møderne vil CEI fortælle om undersøgelsen, de tidligere HALT-undersøgelser og gennemgå spørgeskemaerne samt registreringsprogrammet, så deltagere bliver instrueret i, hvordan undersøgelsen skal gennemføres og få råd og træning i den praktiske udførelse og registrering af data.

CEI vil afholde følgende 5 informationsmøder:
  • I Region Nordjylland – Mødelokale Salen, Senior og Omsorg, Aalborg Kommune, Storemosevej 19, Vodskov, 28. februar kl. 10-15.
  • I Region Sjælland – Auditoriet, Psykiatrihuset, Fælledvej 6, Slagelse, 2. marts kl. 10-15.
  • I Region Hovedstaden – Auditorie 1, UUA bygningen, Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, Hvidovre, 3. marts kl. 10-15.
  • I Region Syddanmark – Det store auditorie, Kolding Sygehus, Sygehusvej 24, Kolding, 7. marts kl. 10-15.
  • I Region Midtjylland – Aulaen, Indgang L, Regionshospitalet Gødstrup, Hospitalsparken 35, Gødstrup, 8. marts kl. 10-15.
Ved informationsmøderne vil vi fortælle om undersøgelsen, de tidligere HALT-undersøgelser og gennemgå spørgeskemaerne samt registreringsprogram, så deltagere bliver instrueret i, hvordan undersøgelsen skal gennemføres.

Hvis dit plejehjem eller din kommune gerne vil deltage i undersøgelsen, eller hvis du ønsker at vide mere, kan du henvende dig til specialkonsulent Christian Stab Jensen (tlf.: 32683826 eller mail: csj@ssi.dk).

NB! CEI opfordrer til, at man lokalt koordinere tilmelding og evt. deltagelse mellem kommunen og plejehjemmene og/eller den lokale regionale hygiejneorganisation, hvis dette er relevant.

CEI gennemførte den sidste undersøgelse (HALT 3) i Danmark i 2017 sammen med 95 plejehjem fra 15 kommuner fordelt på de 5 regioner. I alt blev 3.346 beboere inkluderet i audit. 227 beboere havde infektion, defineret, som havende tegn/symptomer på og/eller fik terapeutisk antibiotikabehandling for en eller flere infektioner (en samlet prævalens på 6,8%). Da 5 af disse beboere havde 2 forskellige infektioner, blev der i alt fundet 232 infektioner hos de 227 beboere. I alt 350 beboere (10,5%) fik antibiotika, hvoraf 129 beboere (3,9%) fik i mindst et præparat. I alt var 226 beboere (6,8%) i profylaktisk antibiotikabehandling. Profylaktisk antibiotika blev primært givet til forebyggelse af urinvejsinfektioner med en prævalens på 6,4%. En mere detaljeret gennemgang kan ses i HALT 3 rapporten.
 
Statens Serum Institut
Central Enhed for Infektionshygiejne
Artillerivej 5
2300 København S
Telefon 3268 3751
e-mail: ceimail@ssi.dk
 
Hvis du ønsker at framelde dig dette nyhedsbrev, så klik her.