Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

τα πράγματα ίσως να μην πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση

ειδικά αν είσαι υπάλληλος του Twitter, πολίτης των ΗΠΑ, Έλλην δανειολήπτης και/ή καταθέτης σε τράπεζες, ή Homo sapiens στη Γη. Μερικές φορές θέλεις να τα κλείσεις τα timelines και να πας να κουλουριαστείς κάπου με ένα βιβλίο, για να διαβάσεις για δυστοπίες άλλες, φανταστικές, δυσδιάστατες. 
 

οπότε 


να τα βιβλία που βαθμολόγησαν τα μέλη του Bookworm ως τα αγαπημένα τους.  Τους ζητήσαμε να βαθμολογήσουν όσα από τα 100 είχαν διαβάσει, και ιδού τα 20 με τις πιο υψηλές βαθμολογίες. Το #1 εμένα με εξέπληξε. Πολλά με εξέπληξαν. Και πιο πολύ από όλα, το πόσα κοινά είχε η λίστα με τα αγαπημένα των μελών, με τη λίστα με τα δικά μου αγαπημένα. 

Αν θέλετε ιδέες για βιβλία, λοιπόν, για εσάς ή για δώρα, να ένας χρήσιμος οδηγός: 
Οι τοπ-20 λίστες (των μελών και η δικιά μου) γραπτώς
Οι τοπ-10 λίστες σε βίντεο

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για τις αμερικανικές εκλογές της Τρίτης. Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες. Βασικά, ό,τι κι αν γίνει την Τρίτη, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες γενικότερα. Πριν το διαβάσετε, σας προτρέπω να δείτε αυτό το βίντεο. Και μετά να παραγγείλετε και το βιβλίο της εβδομάδας που αναφέρω μέσα στο άρθρο, και περιγράφω παρακάτω. 

Το άρθρο που θα βρίσκεται στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας, έχει έκταση 770 λέξεις. Η εκδοχή του άρθρου που θα ανέβει στο site της Καθημερινής το Σαββατόβραδο, όμως, θα έχει έκταση 1840 λέξεις. 

Είχα πολλά να πω, τι να κάνουμε. 

Να το κλείσιμο του άρθρου: 

"Σήμερα το 43% των αμερικανών θεωρούν πιθανό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια να γίνει εμφύλιος πόλεμος. Αυτό πριν από δέκα χρόνια θα έμοιαζε ξεκαρδιστική ανοησία. Σήμερα, σε ανθρώπους που ζουν εννέα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μπορεί επίσης να μοιάζει τραβηγμένο. Για άλλους, όμως, που ζουν στο πετσί τους την τοξική πόλωση και που βλέπουν ένα μέλλον ζοφερό να διαμορφώνεται στις ίδιες τις γειτονιές τους, δεν είναι τραβηγμένο.

“Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε εμφύλιο πόλεμο από ό,τι νομίζουμε”, δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Ιλινόι Άνταμ Κίνζιγκερ. “Φοβόμουν να κουβεντιάζω γι’ αυτό το πράγμα παλαιότερα, αλλά τώρα νομίζω ότι είναι σημαντικό να το κουβεντιάζουμε”.

Ο Κίνζιγκερ είναι από τους ελάχιστους Ρεπουμπλικανούς που κάποια στιγμή είπαν “άει σιχτίρ” και άρχισαν να μιλάνε ανοιχτά για τον κίνδυνο που διατρέχει η αμερικανική δημοκρατία. Ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη (τη δεύτερη φορά) και είναι μέλος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα, βεβαίως, είναι ότι η πολιτική του καριέρα καταστράφηκε. Την Τρίτη δεν είναι καν υποψήφιος -δεν είχε καμία τύχη να πάρει καν το χρίσμα μέσα σε αυτό το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Αλλά δεν σας τον αναφέρω εδώ γι’ αυτό. Οι λέξεις “εμφύλιος πόλεμος” είναι σκληρές, το ξέρουμε καλά κι εμείς εδώ στη δική μας χώρα. Είναι σοβαρό πράγμα, δεν μπορεί να το λες έτσι. Κι αν το πεις, πρέπει να εξηγήσεις τι εννοείς. Τι σημαίνει “δεύτερος αμερικανικός εμφύλιος”; Τι θα σήμαινε; Πώς θα έμοιαζε; Γι’ αυτό σας ανάφερα τον Άνταμ Κίνζιγκερ.

Όταν ο δημοσιογράφος του ζήτησε να περιγράψει το πώς θα έμοιαζε ένας αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος, είπε δυο λέξεις που, σε κάποιον που έχει παρακολουθήσει από μακριά και από κοντά όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, έβγαζαν απόλυτο νόημα και περιέγραφαν μια απόλυτα ρεαλιστική, τραγικά εφικτή και απερίγραπτα φρικτή εικόνα. Οι λέξεις ήταν:

“Βόρεια Ιρλανδία”".

το βιβλίο της εβδομάδας

το "Why We Are Polarized" του αμερικανού δημοσιογράφου Έζρα Κλάιν περιγράφει τη φύση της πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ, και τους μηχανισμούς που την έχουν φέρει στα άκρα. Είναι απελπιστική η καταγραφή, βεβαίως, και τα βασικά σημεία τα συγκέντρωσα στο άρθρο της Καθημερινής. Είναι όμως πλήρες, και πειστικό. Εκεί που τα χαλάει λίγο είναι στις λύσεις και γενικά στον αισιόδοξο τόνο που προσπαθεί να αφήσει στο τέλος. Δεν πείθει. Σαν να μην πιστεύει και πολύ ότι, όντως, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. 

διαΝΕΟακούσματα

στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς "Με Απλά Λόγια" κουβεντιάζω με το Γιώργο Παγουλάτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζοντας από τα βασικά, όπως για παράδειγμα απαντώντας στην ερώτηση "τι είναι Ευρωπαϊκή Ένωση". Θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και θα ακούσετε τα πράγματα εξηγημένα με τρόπο που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί προηγουμένως, και θα μείνετε και με ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο τέλος, πειστικό σε αυτή την περίπτωση. 

Μπορείτε να δείτε όλα τα επεισόδια αυτής της σειράς στο YouTube, ή να τα ακούσετε στο Spotify, στα Apple Podcasts, στα Google Podcasts ή όπου ακούτε podcasts, τέλος πάντων. 

Την ερχόμενη Δευτέρα, εκτάκτως, δεν θα έχουμε επεισόδιο, αλλά θα επανέλθουμε την επόμενη με κάτι το ωραίο. 

κάποια λινξ


πριν αρχίσει η ομοβροντία για την τουιτεριάδα, θέλω να σας βάλω δύο λινξ αξιόλογα για να τα διαβάσετε να καθαρίσει το μυαλό σας

πρώτα απ' όλα, το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται να διαβάσετε για το "metaverse". Γιατί σχεδόν όλα όσα γράφονται για αυτή τη λέξη-πασπαρτού είναι μπούρδες. Συμβαίνει πολύ συχνά αυτό το πράγμα, πια. Πιάνουν μια λέξη ή έναν όρο, ο καθένας και η καθεμιά γράφει ό,τι της κατέβει ανάλογα με το τι νομίζει ότι σημαίνει, μετά από λίγο καιρό όλοι το ξεχνάνε και προχωράμε στο επόμενο (θυμάστε το 5G; τα NFT;). Με αυτό το κείμενο ως εργαλείο θα μπορείτε στο εξής να αναγνωρίζετε πολύ εύκολα τις μπούρδες.

Πώς αλλάζει ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει; Πόσο ορίζει το πώς ήμασταν ως παιδιά το πώς θα γίνουμε (πώς γίναμε) μεγάλοι; Αυτό ήταν το πιο συναρπαστικό άρθρο που διάβασα αυτή την εβδομάδα, κυρίως για την έρευνα που περιγράφει μέσα, της οποίας τα ευρήματα δεν σας γράφω εδώ επειδή θέλω κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσω εκτενέστερα. Αν δεν θέλετε το spoiler, μην πατήσετε το λινκ, περιμένετέ με να σας τα πω εγώ. 

Και τώρα, (αναστεναγμός) πάμε με τα του Twitter και του Ήλον Μασκ. Γιατί πρέπει να ασχοληθούμε και μ' αυτό το θέμα για λίγο. Σας υπόσχομαι ότι μετά, προς το τέλος του γράμματος, θα σας βάλω δυο λινξ πολύ γλυκά και αισιόδοξα. Ως προς το Twitter, δεν θα σας γράψω τη γνώμη μου ακόμα, καθότι ως υπεύθυνο blue tick τα επεξεργάζομαι ακόμα όλα αυτά που συμβαίνουν και διαβάζω (βιάστηκα λίγο να τα πω στην τηλεόραση), αλλά απλά θα μοιραστώ κάποια λινξ που πιάνουν το νόημα και προσθέτουν context και νηφαλιότητα στα όλα κωμικά, τραγικά και κωμικοτραγικά που συμβαίνουν. Συγκεκριμένα: 

- Μια υπενθύμιση ότι ο Ήλον Μασκ δεν είναι καλός άνθρωπος.   
- Μια υπενθύμιση ότι ο Ήλον Μασκ δεν είναι ούτε καλός μάνατζερ
- Μια υπενθύμιση για τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Tesla, καθώς οι θάνατοι ανθρώπων από δυσλειτουργίες του πειραματικού (live, στους δρόμους) self-driving συστήματος των αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. 
- Ένα θετικό ιντερλούδιο/υπενθύμιση για το πόσο μου άρεσε όταν οδήγησα ένα Tesla
- Ακόμα ένα θετικό ιντερλούδιο με δυο πυραύλους της SpaceX που έρχονται απ' το διάστημα και προσγειώνονται όρθιοι. Είναι μαγεία. 
- Ένα εύστοχο άρθρο: Ο Ήλον Μασκ δεν καταλαβαίνει την αξία των δημοφιλών χρηστών που γεμίζουν το site του με ποιοτικό περιεχόμενο δωρεάν
- Ένα θρεντ στο Twitter για το Twitter: O Ήλον Μασκ δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το Twitter
- Ένα επίσης εύστοχο τουίτ: Ο Ήλον Μασκ έκανε μεγάλο λάθος
- Το ίδιο μήνυμα με περισσότερα λόγια: Ήλον, καλωσήρθες στην κόλαση
- Μερικοί έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν εναλλακτικές, εναποθέτοντας πολλές ελπίδες στο επερχόμενο Blue Sky του πρώην CEO του Twitter, του Τζακ Ντόρσεϊ. Μην χαίρεστε, λέει εδώ. Ο Τζακ Ντόρσεϊ είναι φίλος του Μασκ, τον βοήθησε να αγοράσει το Twitter, ο ίδιος κράτησε τις μετοχές του (οπότε έχει ακόμα 1% της εταιρείας) και το Blue Sky είναι πρότζεκτ του Twitter
- Τέλος, μια ανταπόκριση από μια χούφτα πρώην οπαδών του Μασκ, που έπαψαν να είναι οπαδοί, άλλη εκεί που έβριζε τον δύτη που προσπαθούσε να σώσει τα παιδάκια στην Ταϊλάνδη, άλλος εκεί που έκανε σπέκουλα με μετοχές και κρυπτονομίσματα τουιτάροντας. 

Αυτά νομίζω ότι αρκούν προς το παρόν, γι' αυτό το θέμα.
 

πάμε παρακάτω 


Βγήκε το φετινό Gender Equality Index της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πάλι τελευταίοι

Ο κόσμος μετά την κλιματική αλλαγή. Σκληρό και δύσκολο. Αλλά ξέρατε ότι η ποσότητα του άνθρακα που έχει στείλει η ανθρωπότητα στην ατμόσφαιρα είναι μεγαλύτερη από τη μάζα όλων των πραγμάτων (κτιρίων, αντικειμένων, τα πάντα) που έχει κατασκευάσει ποτέ η ανθρωπότητα εδώ κάτω στην επιφάνεια; Σκεφτείτε το λίγο.

Ένα αφιέρωμα στον Τζ.Ντ Βανς, τον συγγραφέα της "Ελεγείας του Χιλμπίλι" (που είχαμε διαβάσει και στο Bookworm) που τώρα έχει γίνει φανατικός MAGA Τραμπικός και κατεβαίνει υποψήφιος γερουσιαστής στο Οχάιο (με μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί), χρηματοδοτημένος από τον αλλόκοτο κι ακραία libertarian δισεκατομμυριούχο Πίτερ Τιλ (του οποίου το βιβλίο είχα μεταφράσει στα ελληνικά εγώ) ο οποίος ήταν συνιδρυτής και μέντορας του Ήλον Μασκ στο PayPal. Κι όλα δένουνε γλυκά. 

Φανταστικό: τα απολυταρχικά καθεστώτα κατά κανόνα δηλώνουν ψεύτικα οικονομικά αποτελέσματα στους διεθνείς οργανισμούς. Πώς το ξέρουμε; Μελετώντας τα φώτα τη νύχτα από τις δορυφορικές φωτογραφίες

και, τέλος, τα δύο χαρωπά και ευοίωνα λινξ που σας υποσχέθηκα

πρώτον, η απίθανη ιστορία για το ποιος πλήρωσε το λογαριασμό του μαιευτηρίου όταν γεννήθηκε η Τζούλια Ρόμπερτς. Αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη στο ίντερνετ, δεν υπάρχει περίπτωση να το μαντέψετε

τέλος, να ένα απίθανο, ιλιγγιώδες thread με ένα κτίριο από κάθε χρονιά του 20ου αιώνα. Έχει κάθε είδους κτίσματα από όλες τις γωνιές του πλανήτη (αλλά τίποτε από την Ελλάδα). Έχει κάτι τέτοια ωραία αυτό το site. Θα είναι κρίμα να το χαλάσει ο άλλος. 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2022 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.