Copy
Nr. 17 - 1 november 2022
View this email in your browser
Nieuwsbrief hbo KIC-inzet

Zoals jullie weten hebben de zes hbo-thematafels ieder een eigen dynamiek. Hierdoor is het een uitdaging om het overzicht te bewaren. Daarom versturen wij elke eerste dinsdag van de maand vanuit de Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA een nieuwsbrief. Input hiervoor mag tussentijds gemaild worden naar veenstra@vh.nl
 
Update thematafels

Energie en Duurzaamheid
De position paper is vastgesteld en wordt per context aangepast en verspreidt. Ook is de voortgang van de IKIA herijking een prioriteit voor de thematafel. Het is belangrijk om lectoren betrokken te krijgen per missieteam.
Daarnaast is de voorbereiding op de derde landelijke bijeenkomst op 9 november in volle gang. Alle genodigden hebben een mail ontvangen met het programma en de aanvullende informatie per missietafel. 



Landbouw Water Voedsel
De position paper en het PIT-magazine van Regieorgaan SIA geven een mooi beeld van activiteiten van praktijkgerichtonderzoek op dit thema. Via de thematafel is goede aansluiting bij Groeifondsvoorstellen en toenemende verbinding tussen groen en blauw. 
Daarnaast is er verbinding met de andere thema’s, zoals Sleuteltechnologieën. Hiervoor wordt een optimale structuur gevonden voor effectieve samenwerking.



Gezondheid en zorg
Deze thematafel heeft de regionale aanpak als prioriteit op dit moment. Nico van Meeteren en Martin Smit hebben Noord-Nederland bezocht. Hier werd sterk gepleit voor een systeemaanpak in de regio d.m.v. het regionaal uitrollen van de landelijke agenda. Voor de Nationaal Groeifonds aanvraag (NGF) preventie stemt de thematafel af hoe de positionering van het hbo als sector en vanuit de regio’s versterkt kan worden. Er is bestuurlijke aansluiting. Verder wil Health Holland met een nieuwe meerjarige agenda komen voor 2024-2027. Daarin komt eveneens meer nadruk op de regio. De thematafel is in overleg hoe zij hier nauw bij betrokken kunnen zijn en blijven. 
Tot slot pakt deze thematafel de lobby op samen met Regieorgaan SIA en bureau Van Oort & Van Oort. Dit is zowel algemeen als gekoppeld aan de pilot Voeding i.s.m. de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
De lectorenplatformregeling is besproken op de startbijeenkomst afgelopen 29 september die door SIA in samenwerking met de thematafel georganiseerd werd. Verdiepende vervolggesprekken zijn gepland. Dit is om de platforms en programmering op maatschappelijke opgaven bijeen te brengen en dwarsverbanden te smeden.



Veiligheid
Deze thematafel is bezig met de structuuropbouw op dit thema. Deze maand wordt de programmamanager aangenomen en ingewerkt. De nieuwe programmamanager heeft o.a. als doel om het landschap in Nederland op dit onderwerp vorm te geven.


Sleuteltechnologieën en methodologieën
In september is PIT-magazine Maatschappelijk Verdienvermogen gepubliceerd, met interviews en verhalen uit de praktijk. Het nummer is ook online te lezen via de website van SIA. Verder wordt de position paper deze maand afgemaakt waarbij de schrijfgroep gezamenlijke input verwerkt. De detailuitwerking en verdere verdieping wordt meegenomen naar een volgende fase in de innovatieagenda. Daarnaast is er een bestuurlijke wisseling op dit thema. Annemarie Hannink, Hanzehogeschool Groningen vervangt Joeri van den Steenhoven.


Maatschappelijk Verdienvermogen 
De position paper wordt deze maand afgemaakt waarbij de schrijfgroep gezamenlijk input verwerkt. De detailuitwerking en verdere verdieping wordt meegenomen naar een volgende fase in de innovatieagenda. Daarnaast is er een bestuurlijke wisseling op dit thema. Joeri van den Steenhoven gaat vervangen worden door Annemarie Hannink, Hanze hogeschool Groningen.
 
Contactpersonen VH/SIA per thematafel

Voor meer informatie over ontwikkelingen of aansluiting bij de online Basecamp-omgeving, kan je terecht bij de volgende contactpersonen: 

Energie en Duurzaamheid - Dorien Veenstra en Frank Karelse
Landbouw Water Voedsel - Dorien Veenstra en Thijs Simons
Gezondheid en Zorg - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Veiligheid - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Sleuteltechnologieën - Dorien Veenstra en Frank Karelse
Maatschappelijk Verdienvermogen - Dorien Veenstra en Mieke Dols
Evenementen

17 november: SIA-congres
Het SIA-congres is dit jaar op 17 november in Leiden; motto is ‘De verschilmakers’. Leiden is het hele jaar European City of Science en daarmee een logische plek voor het congres. Regieorgaan SIA organiseert het congres in samenwerking met Hogeschool Leiden, een van de founding partners van Leiden2022. Het praktijkgericht onderzoek van hogescholen krijgt hiermee een duidelijke plek in het jaarlange programma. Voorafgaand aan het congres bieden Hogeschool Leiden, Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen bestuurders van hogescholen een ontbijt aan waarbij de deelnemers in gesprek gaan over praktijkgericht onderzoek.

25 november: Medical Device Regulations (MDR) voor hogescholen
De bijeenkomst over Medical Device Regulations (MDR) voor hogescholen is op 25 november in Utrecht. Het is specifiek gericht naar onderzoekers en juristen. Hierin bespreken vertegenwoordigers van het landelijke consortium van TNO en de Technische Universiteiten de MDR. Vervolgens wordt de aanpak en de effecten besproken aan de hand van ingebrachte casuïstiek. Meer informatie is te vinden op de online basecamp omgeving van deze thematafel. Meld je aan via deze link
 
Relevante ontwikkelingen

Open calls 
Er staan in het KIC momenteel verschillende calls open waar hogescholen kunnen indienen. Alle informatie over de KIC-calls van NWO is hier te vinden. 

Er zijn zes openstaande thematische calls in het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid (NWO) waarbij een vooraanmelding verplicht is: 
-    KIC: Meedoen op de arbeidsmarkt. Deze call richt zich op onderzoek naar innovatieve oplossingen om mensen met een beperking duurzaam en betekenisvol te kunnen laten deelnemen aan de arbeidsmarkt. De projecten dragen bij aan nieuwe inzichten en (sociale en) technologische innovaties. Ook dragen de projecten bij aan een structurele verbetering van de kansengelijkheid en een inclusieve arbeidsmarkt. Het streven is om aantoonbare impact te hebben op de arbeidspositie van mensen met een beperking. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 15 november 2022.  
-    KIC Opkomende sleuteltechnologieën. Het doel van de call ‘Opkomende sleuteltechnologieën’ is het creëren van een zaaibed voor vernieuwende, disruptieve ideeën. Het gaat hierbij om technologieën die veelbelovend zijn in de academische setting en veel potentieel hebben voor brede toepassing. Voor het programma zijn we op zoek naar deze pionierende projecten die in een consortium van zowel publieke als private partijen een volgende ontwikkelstap kunnen doormaken. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 20 december 2022, om 14:00:00 CET.
-    KIC Veilige en gezonde voeding en voedselsystemen. De laatste jaren is de aandacht voor de rol van voeding in relatie tot (preventieve) gezondheid voor de mens versterkt. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl zouden namelijk voor een langer gezond leven zorgen en kunnen op die manier de gezonde levensduur verlengen. De deadline voor het indienen van (verplichte) vooraanmeldingen is 17 januari 2023, om 14:00:00 CET.
-    KIC Biodiversiteit en biotische stress in primaire productiesystemen. De KIC-call ‘Biodiversiteit en biotische stress in primaire productiesystemen’ is onderdeel van de missiegedreven thematische programma’s van het Kennis- en innovatieconvenant. Interdisciplinaire consortia van kennisinstellingen, publieke en private partners worden uitgenodigd om voorstellen in te dienen, gericht op het vergaren van kennis over hoe de integratie van meer biodiversiteit in productiesystemen biotische stress kan tegengaan. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 17 januari 2023, om 14:00:00 CE(S)T.  
-    KIC Electrochemische materialen en processen voor groene waterstof en groene chemie. Deze call is een bilateraal initiatief van Nederland (NWO) en Duitsland (BMWK en BMBF) ter bevordering van publiek-privaat onderzoek over de Nederlands-Duitse grens om vooruitgang in elektrochemische materialen en processen voor groene waterstof en groene chemie (ECCM) te ondersteunen. Consortia bestaande uit minimaal twee kennisinstellingen en twee private partijen uit beide landen kunnen hierop inschrijven. Uitgewerkte voorstellen kunnen ingediend worden tot 7 februari 2023 14:00 CET.  
-    KIC Circulaire economie: vertrouwen, gedrag en acceptatie. Consortia van wetenschappers en publieke en private samenwerkingspartners en cofinanciers vragen subsidie aan om interdisciplinair onderzoek uit te voeren naar de financiële, organisatorische en maatschappelijke aspecten van de transitie naar een circulaire economie. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 14 februari 2023, 14:00:00 CET.  

Voor de andere openstaande calls het missiegedreven missie- en innovatiebeleid van NWO klik op deze link

Er zijn drie openstaande calls in hoofdlijn 4 praktijkgedreven (Regieorgaan SIA):
-    KIEM-groen pilotregeling practoraten. De KIEM-groen pilotregeling practoraten stimuleert onderzoek binnen de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) op het thema Landbouw, Water, Voedsel. Doorlopend indienen.
-    KIEM-GoCI. De regeling stimuleert het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden van mkb-ondernemingen uit de creatieve industrie met kennisinstellingen. De samenwerkingsverbanden richten zich op het uitvoeren van verkennend onderzoek op het gebied van creatieve industrie en de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) Veerkracht van de creatieve industrie. Eerstvolgende ophaalmoment 21 juni 2022.  
-    KIEM-GoChem. De regeling stimuleert het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden van mkb-ondernemingen met kennisinstellingen. De samenwerkingsverbanden richten zich op het uitvoeren van verkennend onderzoek op het gebied van duurzame chemie en de missie Industrie. In deze ronde wordt de scope verbreed met de roadmaps van ChemistryNL: Chemistry of Life, Chemical Sensing & Enabling Technologies. Eerstvolgende ophaalmoment 21 juni 2022.

Overige relevante calls die open staan voor het indienen van aanvragen/vooraanmeldingen:
-    Driving Urban Transitions to a Sustainable Future for cities (DUT). Driving Urban Transitions to a sustainable future for cities is de 1e call binnen het Europese partnerschap Driving Urban Transitions, onderdeel van het Horizon Europe-programma. Doel van de call, en het Europees partnerschap, is duurzame stedelijke ontwikkeling. Onderzoeksprojecten moeten kennis en impact bevorderen via de vorming en uitbreiding van netwerken van maatschappelijke en wetenschappelijke partners. Sluitingsdatum voor vooraanmeldingen is 21 november 2022.  

 
 
Vereniging Hogescholen Postbus 123 'S-GRAVENHAGE, Zuid-Holland 2501 CC Netherlands

Mijn verzendgegevens aanpassen 
Mij afmelden voor deze lijst