Copy
Butlletí electrònic quinzenal de la ICEA #121 - 4 de novembre de 2022
Vegeu aquest correu al vostre navegador

El Panell de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya fa 25 anys
(vídeo: https://youtu.be/REVqJN3sJco - 5:19 min)

 

Qüestions decisives, noves i duradores per a la seguretat alimentària i la nutrició

Nota del grup d’alt nivell d’experts de la FAO en seguretat alimentària i nutrició del Comitè de Seguretat Alimentària Mundial, en la qual s’estableixen set qüestions fonamentals que incideixen en la seguretat alimentària i la nutrició. L’enginyer agrònom José María Sumpsi Viñas, que forma d’aquest grup d'experts, s’encarregarà de la intervenció acadèmica a l' Assemblea general de la ICEA, el pròxim 20 de desembre.
Més informació: https://bit.ly/3NmRDf2

L’ametller, cultiu transcendental en evolució

La revista Brots del Col·legi d’Enginyers Tècnics i Forestals de Catalunya publica l’entrevista que Joan Gamundi, soci de la ICEA, fa a Francisco Vargas, enginyer agrònom i investigador jubilat de l’IRTA de Mas Bové, tota una autoritat en el cultiu de l’ametller. La podeu llegir a partir de la pàgina 10 de la revista.
Més informació: https://bit.ly/3WdKaTM

 

Agromillora i Banco Santander impulsen el desenvolupament de l’agricultura eficient i sostenible mitjançant el lísing de plantes

Mitjançant una fórmula molt innovadora, com és el lísing de les plantes sobre cultius d’alt valor com l’olivera, la vinya i l’ametller, el banc donarà suport financer als clients d’Agromillora que vulguin accedir a aquest nou model. D’aquesta manera, els clients tindran més facilitat per accedir als productes d’alta qualitat oferts per Agromillora, així com l’adopció de models i sistemes de cultiu promoguts per la mateixa empresa que presenten grans millores en matèria de sostenibilitat i estalvi de recursos a les plantacions.
Més informació: https://bit.ly/3flphFu

Comunitats energètiques: el poder del canvi en entorns rurals

El desenvolupament de les comunitats energètiques ha d’anar encaminat a buscar sobretot un benefici en la zona en la qual es despleguin, amb una clara vocació de cohesió social en entorns rurals.
Més informació https://bit.ly/3SM4PLH

 

La PAC deixa fora de les ajudes per al 2023 la meitat dels agricultors valencians 

La Política Agrícola Comuna (PAC) mai no ha estat precisament un instrument que tingui molt en compte l’agricultura mediterrània. Davant d’aquesta realitat, el ministre d’Agricultura, el valencià Luis Planas, va assegurar el mes de novembre passat, a la capital del Túria, que la nova PAC ¾que comprendrà el període 2023-2027¾ arribarà a més productors valencians i que permetrà mantenir la subvenció als propietaris més petits. Una promesa que, sens dubte, el sector va rebre amb un grau d’esperança força mesurat. 
Més informació: https://bit.ly/3sFgBwZ
Tot per al món rural, però sense el món rural

Digerir el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms que es va celebrar fa escasses dues setmanes serà complicat. Plasmar-ne les conclusions i difondre-les implicarà un exercici imprescindible però complicat, perquè la societat s’adoni de la magnitud del problema, malgrat l’optimisme tecnològic que ens caracteritza a tots els professionals de l’enginyeria. Article d’opinió de M. Cruz Díaz, presidenta de l’Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos. 
Més informació: https://bit.ly/3FvbS8L

 
Adaptació al canvi climàtic en el sector agrícola de l’Alt Pirineu i l’Aran: riscos i oportunitats 

Aquest estudi analitza les implicacions del canvi climàtic en l’agricultura d’una regió mediterrània muntanyosa modelant la idoneïtat agroclimàtica dels cultius i comparant l’escenari climàtic de referència (1971-2000) amb un escenari futur (2031-2050). Es proposa una estratègia d’adaptació per a les 53.535 hectàrees de camps de conreu de la zona d’estudi, per tal de diversificar la producció agrícola mantenint la cabana ramadera actual.
Més informació: https://bit.ly/3TTUBu8

 
Què significa sobirania alimentària?

Darrerament s’utilitza molt el terme sobirania alimentària. Hem vist que a Itàlia i França han incorporat aquest terme a la denominació del Ministeri d’Agricultura (Ministero in Ministero dell’Agricoltura e della Sovranità Alimentare e Forestale (MASAF) i Ministère de l’Agriculture et de la Souveraineté alimentaire). Per saber-ne origen, hem trobat aquest article. El concepte de sobirania alimentària va ser desenvolupat per Via Campesina i portat al debat públic en ocasió de la Cimera Mundial de l’Alimentació el 1996, i ofereix una alternativa a les polítiques neoliberals. Des de llavors, aquest concepte s’ha convertit en un tema més gran del debat agrari internacional, incloent-hi les instàncies de les Nacions Unides. Va ser el tema principal del fòrum ONG paral·lel a la Cimera Mundial de l’Alimentació de la FAO del juny del 2002.
Més informació: https://bit.ly/3DHRdNf

 

Dos seminaris web 

 
Experiències d’optimització del reg al món

Aquesta jornada donarà a conèixer diferents experiències en l’ús de tecnologia i informació per a l’optimització del reg en diferents cultius, climes i tipus de sòls i substrats. Es veuran exemples d’aplicacions en explotacions de Catalunya, així com de diferents països com Austràlia, els Estats Units o Xile. També s’explicarà com interpretar les dades de sensors, informació climàtica, consum d’aigua, resposta del cultiu, etc., per tal de poder escollir, amb aquesta informació, quina és la millor tecnologia en cada cas. 

Més informació: https://bit.ly/3fhOH79


 
Teledetección óptica y térmica en ecofisiología vegetal

Seminari CEIGRAM Teledetección óptica y térmica en ecofisiología vegetal, impartit per Mónica García, enginyera agrònoma i doctora en enginyeria rural (Universitat Politècnica de Madrid), màster en International Agricultural Development (Universitat de Califòrnia, Davis). Entre 2014 i 2021 ha estat professora d’ecohidrologia a la Universitat Tècnica de Dinamarca i investigadora adjunta a la Universitat de Colúmbia, a l’International Research Institute for Climate and Society. La seva investigació se centra en la comprensió i el modelatge de processos ecofisiològics en cultius i ecosistemes naturals, amb un èmfasi especial en les zones àrides. Utilitza dades d’observació de la Terra, teledetecció tèrmica, multi/hiperespectral i, més recentment, fluorescència, en models d’evapotranspiració o productivitat primària
Més informació: https://bit.ly/3DmjZ4H


 

Agenda de la ICEA


29 de novembre: Tendències i orientacions del consum vers l’objectiu 2030 https://bit.ly/3TnrheQ

2 de desembre: Dia Internacional del Sòl

20 de desembre: Assemblea general de la ICEA


Març del 2024: Tercer Congrés Masia i Territori: «La complexitat dels nous reptes. L'oportunitat dels nous sistemes»


Consulteu els pròxims actes que hem programat a l’agenda: https://icea.iec.cat/calendar-2/

Altres agendes


10 de novembre: Alimentem Barcelona. 1a jornada per impulsar estratègies alimentàries locals. https://bit.ly/3DgGER7

15 de novembre: Sessió inaugural del curs 2022-2023 de la Societat Catalana de Biologia. Conferència inaugural: Dilucidant les relacions entre genomes i fenomes: la importància de la biodiversitat. https://bit.ly/3flmrk0

Fins al 20 de novembre: Exposició «Rurbanisme o el reequilibri del territori». En línia. https://bit.ly/3NmuycL



 
Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya http://www.agronoms.cat/agora/agenda/

Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya http://bit.ly/2OPEsEx

Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural http://bit.ly/2QY0Ih0

 
Al costat dels membres de la ICEA per mitjà de Twitter i el correu electrònic icea@iec.cat
Podeu fer comentaris d’aquest butlletí o suggeriments de notícies per incloure en els propers butlletins, omplint aquest formulari: https://goo.gl/forms/utWTz5edGwoBKu5G3
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2022 Institut d'Estudis Catalans, Tots els drets reservats.


Vols canviar com reps aquest butlletí?
Pots canviar les teves preferències o anul·lar la subscripció.