Copy

Nieuwsbrief voor lokale besturen -
oktober 2022

 
  1. Algemene informatie
  2. Divers en betaalbaar wonen
  3. Informatie, advies en begeleiding
  4. Vorming en opleiding

1. Algemene informatie

Decreet regiovorming en wijziging decreet lokaal bestuur: referentieregio's 

Na advies van de Raad van State hechtte de Vlaamse Regering op 14 oktober 2022 haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over regiovorming en de wijziging van het decreet over het lokaal bestuur. Dit ontwerpdecreet behandelt de regiovorming via referentieregio’s: gebiedsafbakeningen die het afstemmingsniveau en de referentie worden voor alle vormen van intergemeentelijke en bovenlokale samenwerking.
 
Het ontwerpdecreet bevat de afbakening van referentieregio’s en definieert daarnaast het concept, het toepassingsgebied, de principes en de elementen van regiovorming. Bedoeling is het afstemmen van de samenwerkingsverbanden qua werkingsgebied op vaste regio’s, de referentieregio’s. Het bevat ook de timing waarop de regioconforme samenwerking bereikt moet zijn. In de huidige subsidieperiode 2020-2025 van de IGS-projecten lokaal woonbeleid is geen afstemming van het werkingsgebied op de referentieregio’s voorzien. 

Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement. 

2. Divers en betaalbaar wonen

Infosessie CBO voor lokale besturen 

Vlaanderen heeft nood aan meer sociale woningen. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) wil private ondernemers betrekken om aan deze nood tegemoet te komen. Ze ontwikkelde hiervoor een aantal publiek-private initiatieven, waaronder Constructieve Benadering Overheidsopdrachten (CBO) en Design & Build.
 
De VMSW organiseert een infosessie over CBO voor lokale besturen op 7 december van 14u00 tot 16u30. Naast een algemene toelichting over het verloop van deze procedure willen we dieper ingaan op de vragen die u heeft over CBO. De opleiding vindt plaats via Microsoft Teams. Na inschrijving ontvangt u enkele dagen vooraf een herinneringsmail met de link naar Microsoft Teams en concrete informatie.
 
Schrijf u in via de inschrijvingslink.

Webinar individuele overdrachten woonmaatschappijen online 

De VMSW publiceerde het vijfde, evenals het laatste, webinar in de reeks over de verschillende herstructureringsmogelijkheden om tot woonmaatschappijen te komen. Dit webinar handelt over de individuele overdrachten.

Zowel de SHM's als de SVK's, het Vlaams Woningfonds, de VMSW en de lokale besturen kunnen hun (rechten op) onroerende goederen of bestaande overeenkomsten (huurovereenkomsten of andere overeenkomsten) in principe via individuele overdrachten overdragen. In dit webinar worden de verschillende mogelijkheden per actor besproken. 

U vindt het webinar op de website van de VMSW.

Woonmaatschappijen: herinvesteringsplicht op vier manieren, en bepaling venale waarde 

Bij de omvorming tot woonmaatschappijen zijn SHM’s en SVK’s verplicht om alle onroerende goederen die ze bezitten en die liggen in een gemeente buiten het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij, over te dragen. Lokale besturen (gemeente, OCMW, IGS …) zijn daartoe niet verplicht. Zij kunnen dat wel vrijwillig doen. De nieuwe woonmaatschappij mag deze overdracht niet weigeren als deze onroerende goederen inzetbaar zijn voor sociale huisvestingsprojecten.
 
Lokale besturen hebben nog andere opties: ze kunnen hun onroerende goederen inbrengen in de woonmaatschappij tegen (bijkomende) aandelen of beslissen om enkel de erfpacht- of opstalrechten aan de woonmaatschappij aan te bieden en de eigendomstitel te behouden. 
 
Hou er rekening mee dat u de sociale huurwoningen die u als lokaal bestuur behoudt, verplicht moet blijven inzetten voor sociale huur. Voor eventuele investeringen aan deze woningen of de omgeving ervan kunt u vanaf 1 januari 2023 geen subsidies (FS3-leningen of SSI-subsidies) meer krijgen. Wilt u de woningen later niet langer sociaal verhuren, zonder ze over te dragen aan de woonmaatschappij? Dan bent u verplicht om de venale waarde van die woningen te herinvesteren in de sociale huisvestingssector (art. 4.1/1 Vlaamse Codex Wonen). 
Die herinvestering moet gebeuren binnen de vijf jaar na de beslissing de woningen niet langer sociaal te verhuren. Een lokaal bestuur heeft 4 manieren om de venale waarde van deze woningen te herinvesteren: 
  1. Sociale huurwoningen bouwen of renoveren, of woningen of gronden verwerven voor sociale woonprojecten. 
  2. Infrastructuur aanleggen of renoveren bij sociale woningen. 
  3. De leningen op de niet meer sociaal verhuurde woningen vervroegd terugbetalen aan de VMSW of Vlabinvest. 
  4. Een inbreng doen in de woonmaatschappij. Dat kan met een kapitaalsubsidie die de woonmaatschappij gebruikt voor investeringen, of met een geldsom in ruil voor aandelen. Die aandelen brengen de helft op van het dividend waarop de aandelen maximaal recht geven. 
In deze nieuwsflash van VMSW leest u hoe de venale waarde van sociale huurwoningen bepaald wordt. 

Prestatiehandboek woonmaatschappijen in Belgisch Staatsblad: geldig vanaf 23 oktober 2022

De Vlaamse Regering bepaalde de doelstellingen voor de woonmaatmaatschappijen. De vereisten per doelstelling zijn vastgelegd in het prestatiehandboek woonmaatschappijen via het ministerieel besluit houdende vaststelling van het prestatiehandboek voor woonmaatschappijen (van 15 juli 2022). Dit besluit is nu gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

U leest meer over het prestatiehandboek in de nieuwsflash van VMSW van 20 juli 2022. Opgelet: dit besluit treedt in werking 10 dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad, dus op 23 oktober 2022. Dit stond per ongeluk foutief in de nieuwsflash, waarvoor onze excuses.

Opvolging bindend sociaal objectief: gecorrigeerde resultaten voortgangstoets 2022 op website 

In de nieuwsbrief van juli kon u lezen dat de resultaten van de meting op 31 december 2021 van het sociaal woonaanbod (= voortgangstoets 2022) beschikbaar waren op de website van Wonen-Vlaanderen. Alle gemeenten ontvingen toen ook een brief waarin ze werden onderverdeeld in categorie 1 of categorie 2 (gemeenten in categorie 1 hebben hun BSO behaald of zitten op schema om hun BSO tijdig te behalen; gemeenten in categorie 2 zitten niet op schema om het BSO tijdig te realiseren). In de brief vroegen we om de cijfers van deze meting na te kijken, en eventuele verschillen met de aantallen sociale huurwoningen gekend bij de gemeente te melden.
 
De gecorrigeerde data voor deze meting staan intussen op de website van Wonen-Vlaanderen, en zijn ook opgenomen in het Projectportaal en in de applicatie RWO Data Manager.
 
Aan de gemeenten in categorie 2 werd gevraagd om in een plan van aanpak aan te tonen dat ze voldoende inspanningen leveren om het BSO te bereiken. Deze plannen worden momenteel beoordeeld. Van zodra de resultaten van deze beoordeling gekend zijn, ontvangt elke gemeente opnieuw een brief. Een gemeente kan ingedeeld worden in categorie 2a, wat betekent dat ze voldoende inspanningen levert om het BSO te bereiken, of in categorie 2b, wat betekent dat ze onvoldoende inspanningen levert om het BSO te bereiken. Zit uw gemeente in categorie 2b, dan moet ze een overeenkomst sluiten met een of meer sociale woonorganisaties of openbare besturen. Die overeenkomst bevat het engagement van de partijen om een bijkomend sociaal woonaanbod in uw gemeente te realiseren. In de brief zal u hierover verder geïnformeerd worden. Ook op de website vindt u al meer informatie. 

Tweede principiële goedkeuring vermogenstoets

Op vrijdag 14 oktober 2022 keurde de Vlaamse Regering de wijziging van diverse decreten over wonen opnieuw principieel goed. Dit omvat onder andere de vermogenstoets bij inschrijving en toewijzing van een sociale huurwoning.

De huidige vermogenstoets in de sociale huur beperkt zich tot de aan de personenbelasting onderworpen fiscale inkomsten en de niet-belastbare vervangingsinkomsten (het leefloon en de inkomensvervangende tegemoetkoming) en de zakelijke rechten van een woning of een bouwperceel. De Vlaamse Regering wil deze vermogenstoets aanscherpen en ook de beschikbare middelen opnemen. Beschikbare middelen zijn middelen die het huishouden direct kan aanwenden om te voorzien in hun woonbehoefte, namelijk de positieve saldi op een bank-, betaal-, termijn- en effectenrekening.

Met het uitvoeringsbesluit (nu in voorbereiding) zal de Vlaamse Regering de bovengrens voor de som van de beschikbare middelen vaststellen. Kandidaat-huurders met een gecumuleerd vermogen op de bank-, betaal-, termijn- en effectenrekening dat hoger ligt dan deze grens, komen niet (langer) in aanmerking voor een sociale huurwoning. De Vlaamse Regering zal ook een methodiek voorzien om de beschikbare middelen vast te stellen en te toetsen en maatregelen nemen om misbruik tegen te gaan. 

De inwerkingtreding is in principe voorzien op 1 januari 2024. Het is de Vlaamse Regering die dat samen met de uitvoeringsmodaliteiten zal beslissen. 

Nieuwe wijze van huurprijsberekening voor sociale woningen

Tot nu geldt er voor sociale woningen die u als lokaal bestuur verhuurt een aparte berekeningswijze. Vanaf 1 januari 2023 berekent u een sociale huurprijs op dezelfde wijze als sociale huisvestingsmaatschappijen. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) verzond hierover een nieuwsflash aan lokale besturen die sociaal verhuren. Lees de nieuwsflash van 25 oktober 2022.
3. Informatie, advies en begeleiding

Energiecrisis: extra maatregelen voor de Vlaamse woningmarkt 

De Vlaamse Regering nam op vrijdag 7 oktober 2022 een aantal maatregelen om de Vlaamse woningmarkt te ondersteunen tijdens deze energiecrisis. Deze maatregelen gelden sinds 21 oktober 2022 (publicatie in Belgisch Staatsblad op 20 oktober 2022).
 
Dit gaat over:
  • betalingsuitstel op de huurwaarborglening en de Vlaamse Woonlening  
  • Inkomensverhoging bij MijnVerbouwPremie 
  • Meer mogelijkheden voor Fonds ter bestrijding van de uithuiszetting 
Lees meer over de maatregelen in het nieuwsbericht van Wonen-Vlaanderen.

4. Vorming en opleiding

Nieuw in het werkveld wonen? Kennismakingsdagen dit najaar 

Voor nieuwe medewerkers van lokale besturen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (IGS) organiseren we dit najaar opnieuw kennismakingsdagen. Deze komen telkens in zes modules. 
 
Zes modules 
We starten met een introductie in het lokaal woonbeleid, waar we dieper ingaan op de drie Vlaamse beleidsprioriteiten voor wonen en hoe een lokaal bestuur deze opdrachten kan uitvoeren. We belichten sociaal wonen vanuit de regisseursrol van de lokale besturen. Er wordt tijd voorzien voor een korte, praktische instructie over het projectportaal. We maken u ook wegwijs in het premielandschap. Welke tegemoetkomingen zijn er, hoe kunnen ze aangevraagd worden, wat zijn de valkuilen en welke tips zijn er voor potentiële aanvragers? Wat zijn de voorwaarden? Welke suggesties zijn er voor een vlotte afhandeling? We gebruiken de website als wegwijzer. De handleiding woningkwaliteit vormt dan weer de rode draad die we gebruiken om het woningkwaliteitsbeleid toe te lichten. Daarnaast voorzien we voor de thema’s leegstand en verwaarlozing telkens een vragenuurtje. 
 
Inschrijven 
Alle data zijn te raadplegen in de opleidingskalender van Wonen-Vlaanderen. Inschrijven kan via een mail naar opleiding.wonen@vlaanderen.be.  
© *|2022|* *|Wonen-Vlaanderen|*

Wonen-Vlaanderen
Havenlaan 88 bus 40
1000 Brussel


Schrijf je uit
 

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Wonen-Vlaanderen · Havenlaan 88 b40 · Brussels 1000 · Belgium