Copy
2022/14

Merhaba Sezinli,

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 85. yılında sevgi, saygı, minnet ve çok büyük bir özlemle anıyoruz. Onun açtığı yolda tüm insanların eşit haklara sahip olduğu, adaletli ve modern bir Türkiye’de yaşamak, hepimizin, özellikle çocuklarımızın hakkı. 

Onlar için daha yaşanabilir bir dünya tasarlarken onların ihtiyaçlarına kulak vermemiz gerektiğinin de farkındayız. Bu bülten, çocuğun katılım hakkını araştırıyor.

Bu sefer yolculuğumuz:
Mustafa Kemal Atatürk,
Çocuğun Katılım Hakkı
üzerine.

“Bültende yayınlansın, herkes okusun” dediğiniz bir haber mi var? İçerik önerilerinizi bizimle buradan paylaşın!

Tüm iletiyi görüntülemeyi unutmayın!
Yoğun bir anınıza denk gelmiş olabiliriz. 
Bi’ Soluk’u daha sonra incelemek için takviminize okuma hatırlatması ekleyebilirsiniz.
📅 Takvime Ekle
“Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir,” demiş Mustafa Kemal Atatürk ve hayatı boyunca tiyatroya, sinemaya, edebiyata, müziğe çok önem vermiş. Onu, sevdiği şarkılarla anmak istedik. Belki siz de bu listeyi dinlerken onun ülkemiz için yaptıklarını düşünürsünüz.
⏯️ Çalma Listesini Dinle
Görsel: © Sam Falconer

Çocuklarda Özgüvenin Adı: Katılım Hakkı

 Kimberly Hellerich, Amerika’da bir lisede İngilizce öğretmeni. Pandeminin ardından sınıfa döndüğünde bu zor zamanı atlatmış öğrencilerin derse katılımını sağlamanın yollarını aramış ve bulmuş: Sözü onlara vermek! Raporlara göre kararlara katılım sağlamak öğrencilerin etkileşimini arttırıyor, kendilerini değerli hissetmelerini sağlıyor ve yetenek gelişimlerinin önünü açıyor. Ms. Hellerich de bundan ilham almış ve derste bazı seçimleri öğrencilerin yapmasını teşvik etmiş. Örneğin bir sınıfta öğrenciler dersin başında çember oluşturup birbirleriyle konuşmak istemişler. Bu, hem derse katılımı arttırmış hem de çocukların iletişimini güçlendirmiş. Kararları onların vermesini desteklemek, duyulduklarını hissetmelerini sağlıyor ve güçlü bir sınıf topluluğu yaratmaya yardımcı oluyor. Bazı kararları onlara bırakıp bunun serüvenlerini nasıl etkilediğini izlemeye ne dersiniz?

🔍 Keşfet (ENG)
Çocuk Katılımında Emin Adımlarla Sekizinci Basamağa!

Uluslararası Çocuk Hakları Elçileri Derneği ICHILD, çocukların kendi haklarını savunabilmeleri için onlara alan açmayı hedefleyen bir dernek. Bunun bir adımı da çocukların katılım hakkının güçlendirilmesi. ICHILD, katılımı sekiz basamakta tanımlıyor. Amacımız, sekizinciye giden bu yolda basamakları hızla katetmek.

1. Çocuklar güdümlenir ve kullanılır: Çocuklar projelere katılır ancak çıktılarda hiçbir katkıları olmaz. Projede yer almalarının kuruluşu iyi göstermek, daha fazla oy almak, fon almak… gibi alt sebepleri olur.
2. Dekor olarak çocuklar: Çocuklar projede bulunur ancak anlamlı bir katkı sağlayacak şekilde yetkilendirilmezler.
3. Kuklalaştırmak: Çocukların projelerde görevleri vardır ancak bunların hiçbirinin ana amaca bir katkısı yoktur.
4. Çocuklar görevlendirilir ve bilgilendirilir: Projeler, yetişkinler tarafından başlatılır ve yönetilir. Çocuklara görevler verilir ve bu görevlerin etkisi hakkında bilgilendirilirler.
5. Çocuklara danışılır ve bilgilendirilirler: Proje yetişkinler tarafından başlatılır. Çocuklar danışman grup olara davet edilir ve katkılarının etkisiyle ilgili bilgilendirilirler.
6. 
Yetişkinler başlatır, kararlar ortak alınır: Projeleri yetişkinler başlatır ancak çocuklar karar alma sürecine ve sorumlulukları paylaşmaya eşit ortaklar olarak davet edilirler.
7. Çocuklar başlatır ve yönetir: Proje ve fikirleri çocuklar başlatır ve yönetir. Yetişkinler gerekiyorsa destek verir.
8. Kararlar ortak alınır: Projeler ve fikirler, yetişkinleri karar alma sürecine ortak olarak davet eden çocuklar tarafından başlatılır.

🧚 İlham Al (TR)

Görsel: Minju Sun

Öğrencilerin Karnı Zil Çalıyor

UNICEF’in 2021 Dünya Çocuklarının Durumu Raporu’na göre, 50 milyon çocuk beslenme yetersizliği nedeniyle aşırı zayıf. Yürek burkan bu verilerden bir başkası ise Türkiye’de her dört çocuktan birinin okula aç gidiyor olması. Bu durum, dünya genelinde de çok fazla değişkenlik göstermiyor: İngiltere’deki birçok okul evinden öğle yemeği getiremeyen öğrencilerin silgi yediğini ya da akran zorbalığı yaşamamak adına boş beslenme çantalarından yemek yiyormuş gibi yaptığını söylüyor. Aileler, artan enerji masrafları nedeniyle ısınma ya da beslenme ihtiyaçları arasında seçim yapmak zorunda kalıyor. Okullar da ödeyemedikleri öğretmen maaşları ve çaresiz aileleri desteklemek için ne yapabileceklerini sorguluyor. Bu durumun çocukların kaygı seviyesini yükseltmesi ve özgüvenlerini zayıflatması kaçınılmaz. Peki buna nasıl dur diyeceğiz? Türkiye'de bu durumla başa çıkmak adına çalışan birçok dernek, meclisin kapısını okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek için çalıyor.
📝 Oku (TR)
Katia Hafidu’dan Bir Öneri: Çocuk Katılımı Ama Nasıl?

Çocuk katılımı neden önemlidir ve nasıl mümkün kılınabilir? Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından yayımlanan “Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek İçin Ortaklık Ağı Çocuk Katılımı Politika Belgesi”, hem çocuk katılımının önemini ve uygulama yöntemlerini araştırıyor hem de uygularken yararlanabileceğiniz kaynaklar sunuyor. İşte anlamlı bir çocuk katılımı sağlamak için altı öneri. Devamı için Tohum Elçileri Çocuğun Katılım Hakkı Çalışma Grubu üyemiz Katia Hafidu’nun önerdiği bu raporu inceleyebilirsiniz.

1. Çocuklarla Katılımcı Yöntemlerle Araştırma: Çocukları onların katılım sağlayabileceği yöntemleri kullanarak araştırma yöntemlerine dâhil etmeliyiz.

2. Çocuk Dostu Bilgi Sunma: Bilgiye ulaşma hakkı ve katılım hakkı bağlamında metinlerin dilini onların anlayabileceği formata uyarlamalıyız.

3. Çocuklardan Onay Alma: Çocukların araştırmalara gönüllü olarak katılım sağladığından emin olmalıyız.

4. Çocuklardan Danışma Ekipleri/Kurulları Oluşturma: Tek bir çocuğa danışmak yerine bir kurul kurmalı ve birçok sesi duymalıyız. 

5. Çocuklarla Karar Alma: Özellikle kendileriyle ilgili olan konularda kararlara dâhil olmalarına alan açmalıyız.

6. Çocukların Görüş Geliştirmeleri ve Seslerini Duyurmalarını Kolaylaştırma: Çocukların seslerini duyabileceğimiz alanlar açmalıyız. Örneğin çember saati ya da çeşitli sanat ve medya çalışmaları.

📝 Oku (TR)
IB Öğrencilerimiz Koruncuk İçin Koştu

Bu haberin metni öğrencilerimiz tarafından yazılmıştır.

Sezin Okulu IB sınıfı öğrencileri olarak biz de 44. İstanbul Maratonu’ndaydık! Bizim için çok anlamlı olan bu ilk deneyimde, adımlarımızı Koruncuk Vakfı için attık. Çünkü Koruncuk Vakfı, sosyo-ekonomik açıdan eğitime erişimleri risk altındaki kız çocuklarını ortaokuldan başlayarak, üniversite eğitimleri boyunca meslek sahibi bireyler olana kadar destekliyor. Biz de kız çocuklarının eğitimlerine kesintisiz devam edebilmeleri ve hayallerindeki okula kavuşabilmeleri için onlara destek olmak istedik. Maratona hazırlanma sürecimizi de kısa bir röportajla sizin için anlattık.
👀 İzle (ENG)
Çocuklara Haklarını Kitaplarla Anlatalım 

İnsan haklarının var olduğu yerde bir toplumda neden çocuklar için ayrıca bir sözleşme hazırlanmasına ihtiyaç duyulur? Aslına bakarsanız çocuk hakları, çocuğun doğuştan getirdiği temel hakladır. Fakat çocukları temsil eden yetişkinler, onların kendilerine özgü ihtiyaçlarının olduğunu göz ardı edebiliyor. Bu nedenle, çocuk haklarının altının çizilmesi ve bir sözleşme hazırlanması daha da anlamlı bir hal alıyor. Bir yetişkinin aktarımı olmadan, çocuğu doğrudan muhatap alan, ona kendi dilinde, kendi anlayış seviyesinde hitap eden kitapların bu noktada sorumluluğu kaçınılmaz. Aziz Nesin’in “Şimdiki Çocuklar Harika”, Yücel Feyzioğlu’nun “Masallarla Çocuk Hakları”, Alain Serres’in “Çocuk Olmaya Hakkım Var” adlı kitabı ve çocukların zihninde yer eden daha yüzlerce kitap var. Gelin bir de çocuklara haklarını kitaplarla anlatmaya çalışalım.

🕵🏼‍♀️ İncele (TR)

Kelimelerin Evine Yolculuk 

İçeri girdiğinizde "sefalar getirdiniz", "ne iyi ettiniz de geldiniz", "aman efendim gözümüz yollarda kaldı" sözlerinin yazılı olduğu panolarla, çıkışta ise "arayı açmayalım", "özletmeyin kendinizi" cümleleriyle uğurlandığınız bir müze düşünün. "Mis" kelimesini anlatmak için pompadan koku basan şişe, "nefes" ve "teneffüs" kelimelerinin arasındaki bağlantıyı görebilmek için hazırlanan mekanik düzenlemeler… Kelime Müzesi, Şermin Yaşar’ın özellikle çocuk ve gençlerin Türkçeyi gerçek mânâda öğrenmeleri amacıyla kurduğu bir müze. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün katılımıyla 26 Eylül 1932 yılında düzenlenen 1. Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü ve aynı zamanda “Dil Bayramı” olarak kutlanan bu günde açılan Kelime Müzesi, Ankara Kalesi’nde sizleri bekliyor.
👟 Müzeyi Ziyaret Et (TR)
Kendi Parklarını Tasarlayan Çocuklar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’nın yürüttüğü "İstanbul’un Çocukları Parklarını Tasarlıyor" projesi mevcutta nitelikli olarak yeterli olmayan oyun alanlarını çocukların önderliğinde tasarlıyor. Çocuklarda aktif vatandaşlık ve yaşam alanlarına olan aidiyet duygusunun geliştirilmesini amaçlayan bu projede çocuklar şehir planlayıcıları, peyzaj mimarları ve endüstri tasarımcılarıyla birlikte çalışıyor. Bu proje kapsamında 23 Nisan 2020'de çocuklar park alanına giderek sorunları ve potansiyelleri yerinde tespit edip, nasıl bir park istediklerine dair hayallerini çizdiler. İhtiyaç ve taleplerini dile getiren çocuklar için çözüm önerileri geliştirildi. Tasarım odaklı düşünme yoluyla gerçekleştirilen atölyede, bu çözüm önerileri maketleştirilerek somutlaştırıldı. Yine çocukların katılımıyla 23 Nisan 100. Yıl Parkı adını alan parkta şimdi tüm çocuklar keyifle hayal kurmaya ve en önemli haklarından olan oyunu oynamaya hep birlikte devam ediyor.
👟 Parkı Ziyaret Et (TR)
Tuzu Biberi🧂
Masmavi denizin gizemleri ve orada yaşayan canlılardan büyülenen çocuklar, deniz yaşamının karşı karşıya olduğu riskler konusunda endişe duyuyor. Sürdürülebilirlik konusunda somut adımlar atan IKEA, denizlerde bulunan plastik atıklardan yeni bir koleksiyon yarattı. Koleksiyondaki oyuncaklar, yastıklar ve diğer tüm ürünler kıyı şeridinin 50km içerisinden toplanan PET şişe benzeri plastikten yapılmış geri dönüştürülmüş atıklardan oluşuyor. BLÅVINGAD adlı koleksiyon çocukları okyanus kirliliği hakkında bilinçlendirirken aynı zamanda da onlara büyülü deniz dünyasında yaşayan tüm canlılar hakkında bilgi vermeyi ve ilham olmayı umuyor. IKEA’nın bu koleksiyonu, bizce yetişkinleri de kendine hayran bırakacak gibi.  
👀 İzle (ENG)
Sezinin İnsanları:
Muattar Saydam
Bazen birbirimizi koridorda görüyor bir anı anlatıyoruz, bazen yemek sırasında konuşulan harika hikâyeleri duyuyoruz... "Sezinin İnsanları" serisinde anlatmak istediğiniz hikâyelerin peşindeyiz. Bu hafta hep beraber can kulağıyla Muattar Saydam'ı dinliyoruz.
👂🏼 Dinle (TR)
Anlatmak İstediğiniz Bir Hikâyeniz Mi Var?
Bi' Tarif: Atatürk'ün En Sevdiği, Kuru Fasulye
Bi’ Tarif, Sezinlilerin Sezinlilere birbirinden lezzetli tarifler verebileceği bir dijital yemek kitabı. Bu hafta yemek tarifimizi editörler olarak biz hazırladık. Sizler için Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği yemeği, etsiz kuru fasulyeyi yazdık. Afiyet olsun.
🧑🏻‍🍳 Hazırla (TR)
Abone değil misiniz? Bu link sizin için!
Website
Facebook
Twitter
Instagram
Spotify
LinkedIn
YouTube
RSS
Copyright © 2022 Özel Sezin Okulu, Tüm hakları saklıdır.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Özel Sezin Okulu · Hamidiye Mah. · Ulubatli Hasan Caddesi No:18 · Çekmeköy 34782 · Turkiye