Copy
Jaargang 13, oktober 2022
Open in uw browser

De dialectoloog, bestaat die nog?


Steeds minder mensen spreken van huis uit een dialect. Vroeger reisden dialectologen het hele land door om in kaart te brengen hoe mensen van dorp tot dorp praatten. Hoe doet een taalwetenschapper dat tegenwoordig? Lees verder.

Vertalen in de Nederlanden wint Taalboekenprijs 2022

Vertalen in de Nederlanden, geschreven door vijf prominente vertaalkundigen, waaronder interim-directeur van het Meertens Instituut Inger Leemans, is bekroond met de Taalboekenprijs 2022. Deze prijs voor het beste taalboek van het afgelopen jaar is uitgereikt bij het radioprogramma De Taalstaat. De jury : “Het is voor het eerst dat het onderwerp vertalen zo uitvoerig werd beschreven. En wat het boek vooral duidelijk maakt is het belang van vertalingen voor de vorming van onze cultuur en taal. Ze verbreden ons wereldbeeld en uiteindelijk verrijken ze onze taal.” Lees meer.

Academische boekenserie over liedonderzoek: Song Studies

Een oproep speciaal gericht aan onderzoekers: Amsterdam University Press presenteert een nieuwe boekenserie over liedonderzoek in interdisciplinair perspectief. De serie richt zich op de bijzondere eigenschappen van het lied als medium, waaronder de combinatie van tekst, melodie en ritme, aspecten van creativiteit en uitvoeringspraktijk, maar ook de fysieke, emotionele, cognitieve en psychologische dimensies van het zingen. De serie verwelkomt voorstellen vanuit alle disciplines, betreffende alle taalgebieden, regio’s en periodes. Het doel van de serie is een dialoog op gang te brengen over lied en zang als een wereldwijd, transhistorisch en multimediaal fenomeen. De serie is opgezet in samenwerking met het internationale Song Studies Network. Onderzoekers worden uitgenodigd om een boekvoorstel of manuscript in te dienen via deze link.


1 oktober 2022 – 5 maart 2023 
Tentoonstelling: Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken
Plaats: Huis van het boek, Den Haag
10 november 2022 
On tour: Klankkast Marie
Plaats: Enschede
11 november 2022
Streektaalsymposium
Plaats: Doetinchem


18 november 2022 
Symposium: Taal en Tongval 2022
Plaats: Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Gent, België
24 november 2022 
Symposium en afscheidsrede Peter Jan Margry: Visionary Words and Worlds
Plaats: Amsterdam

Junior Onderzoeker Kat-Mens Interactie

Je werkt als junior onderzoeker mee aan het project Kat-Mens Interactie dat onderzoek doet naar de communicatie tussen (huis)katten en mensen vanuit een taalkundig perspectief. Je bent de projectleider van dit project, je verzamelt en verrijkt video-opnames, je maakt een database (samen met de afdeling Digitale Infrastructuur), je bereidt een aanvraag voor voor een vervolgproject en bij al die activiteiten betrek je actief het projectteam. Lees meer.

In het jaar 1721: de sloep De Reuk vertrok naar Banda

Onlangs verscheen Nog meer wereldgeschiedenis van Nederland, het tweede deel van de boekenserie waarin centraal staat hoe voor tal van ontwikkelingen en gebeurtenissen de Nederlandse geschiedenis vertakt is met de wereld. Ook cultuurhistorica Inger Leemans, interim-directeur van het Meertens Instituut, heeft een hoofdstuk voor deze bundel geschreven, in samenwerking met Josephine Koopman. Welke rol speelde de neus in de Nederlandse wereldgeschiedenis? Op 31 januari 1721 vertrok de nieuwe sloep De Reuk samen met twee fluitschepen naar Banda, volgeladen met militairen en een nieuwe landvoogd. De Reuk werd ingezet om de kwaliteit van koloniale waren te besnuffelen en te bewaken. De scheepsnaam bracht beide auteurs op een nieuw spoor: de geschiedenis van de reuk.

September 2022
Is het erg om te liegen over de tandenfee?

Een opvoedkundig probleem: wat vertel je je kind als het naar de tandenfee vraagt? Ga je mee in het verhaal? Of heb je geen zin om nóg een fabel te vertellen, naast het sinterklaasverhaal? Lees meer in de Volkskrant.
September 2022
Eerste deel dagboek J.J. Voskuil verschenen
J.J. Voskuil, beroemd geworden met de zevendelige romanserie Het bureau, gebaseerd op Voskuils dertigjarige ambtelijke loopbaan bij het Meertens Instituut, overleed op 1 mei 2008. Veertien jaar na zijn dood brengt uitgeverij Van Oorschot zijn dagboeken uit. Lees verder in het Parool.
Oktober 2022
Van watergeest tot killerclown: waarom de mens graag griezelt
Van verhalen over weerwolven rond het kampvuur tot hysterische Halloween-spooktochten: sinds mensenheugenis wordt er op z’n tijd flink gegriezeld. Waarom doen we dat en wat hebben we eraan? "Je zou het een oerdrift kunnen noemen", zegt lied- en verhaalonderzoeker Theo Meder in Trouw.
Oktober 2022
De tien mooiste Nederlandse liedjes sinds het jaar 1300

Van Hadewijch en Vondel tot André Hazes en Maarten van Roozendaal. Het Huis van het Boek in Den Haag exposeert tot en met 5 maart 2023 een ‘reis langs de mooiste Nederlandse liedjes’ in het kader van een tentoonstelling die door radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild samengesteld is. NRC selecteerde hieruit tien liedjes.

September 2022
Kunnen we taalverandering sturen?
Taal verandert en taal verandert altijd, maar hoe weten we welke veranderingen een taal gaat doormaken? En kunnen we zelf sturen hoe genderneutraal taalgebruik eruit gaat zien? Marc van Oostendorp bij NPO Radio 1.
September 2022
Eerstejaarsstudenten uit heinde en verre

In september verlieten eerstejaarsstudenten uit alle hoeken van Nederland de plek waar ze opgroeiden voor een studie in de grote stad. Sommigen zijn trots op de plek waar ze zijn opgegroeid, maar ook schaamte kan de kop opsteken, ontdekte Trouw. Waar komt die beladenheid over afkomst binnen Nederland vandaan?  
Oktober 2022
Dertig jaar na de Bijlmervliegramp

Herdenken slijt met het verstrijken van de tijd, maar de belangstelling voor de Bijlmervliegramp van 4 oktober 1992 lijkt dertig jaar na dato groter dan ooit. De roep om gerechtigheid is volgens onderzoeker van herdenkingsrituelen Irene Stengs een van de aanjagers van de huidige opleving van de belangstelling voor de vliegramp. Naar het Parool.
Oktober 2022
Begrijpen wat je hond of kat zegt

Zou het niet mooi zijn als mens en dier met elkaar konden spreken? Met kunstmatige intelligentie hopen wetenschappers een ‘Google Translate voor dieren’ te maken. In de podcast Ondertussen in de Kosmos praat de Volkskrant met Leonie Cornips, die vertelt over haar jarenlange onderzoek naar koeientaal.
Voor meer Meertens in de Media klik hier
Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Website Meertens Instituut
Copyright © 2022 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven