Copy

Als om een of andere reden de knoppen' en links niet goed werken in jouw mail-programma, kan je deze nieuwsbrief ook in je browser bekijken of onze website verkennen.

 
Nieuwsbrief nr 36 = october 2022 - v1
AANKONDIGING

Simone Weil
3 december 2022

foto Simone Weil

Studiedag Heldere Bronnen


Wees snel, want inschrijvingen zijn beperkt tot 100 deelnemers.
 

  



OVERZICHT Nieuwsbrief nr 36
 
  1. Redactioneel

     
  2. Aankondigingen
     
  3. Christine Gruwez over Simone Weil:
  4. Brazilië
  5. Klimaattop in Egypte
  6. Afrika
  7. Sri Lanka
  8. Veldwerk / Irak
  9. Dorothee Sölle
  10. Boekrecensie
 


 

 

Redactioneel

  oktober 2022

We willen in deze nieuwsbrief van oktober de aandacht vestigen op het nieuwe congres dat SPES samen met CIMICvzw organiseert op 3 december in Leuven. In de reeks ‘Heldere Bronnen’ komt nu Simone Weil aan de beurt. Als smaakmaker brengen we een artikel van Christine Gruwez, die een van de sprekers is, en op het congres zal vertellen wat Simone Weil voor haar betekent.

We nodigen ook uit voor een nieuwe ontmoeting in boekhandel de Zondvloed op 12 december. Naar aanleiding van het verschijnen van Herstel en vernietiging gaan we in gesprek met auteur Luc Vankrunkelsven over de toestand in Brazilië na de presidentsverkiezingen van 30 oktober. Dit wordt de laatste publicatie van de Nederlandse uitgever Hans (Dabar) Luyten die zelf ook aanwezig zal zijn.

Verder hebben we oog voor de klimaattop (COP27), die van 6 tot 18 november in Egypte zal plaatsvinden. Volgens Koen Stuyck zal die in het teken staan van de klimaatveranderingen in Afrika. Anna Van Malder schetst van binnenuit hoe complex de politiek en de levensomstandigheden in haar stad Freetown zijn en Jan Van Criekinge bericht over de ‘vergeten’ oorlogsgruwel in Ethiopië.

Naar aanleiding van al het huidige oorlogsgeweld gaan we nog eens te rade bij Dorothee Sölle. Haar onderscheid tussen ‘veiligheid’ en ‘vrede’ geeft te denken.

Vandaag is de wereld veel meer in de ban van de ‘veiligheid’ dan van de ‘vrede’. Toch citeert ze Gandhi die zegt dat er geen weg is naar de vrede, maar dat vrede de weg is. Het wordt bevestigd in het vervolgverhaal van Barbara Mertens over Irak en Syrië.

 

De CIMIC-redactieploeg,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami

Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye


 


Lees verder (inhoud oktober 2022)




Naar Overzicht

 


 


 

foto Simone Weil

AANKONDIGINGEN

Studiedag Heldere Bronnen
zaterdag 3 december 2022 – Leuven

‘Aandacht’ en ‘verworteling’ (enracinement) zijn twee kernwoorden uit de filosofie van Simone Weil (1909-1943), de Joods-Franse, rebelse filosofe die op 24 augustus 1943 op 34-jarige leeftijd overleed ten gevolge van uitputting, eetstoornissen en tuberculose.

Radicale aandacht betekent denken vanuit de wortels (radix is het Latijnse woord voor wortel). Alleen zo kan de werkelijkheid ons ten volle aanspreken en ons tot een authentieke inzet inspireren.

Naar Overzicht

 



 

Een aspect van de bedreigde Cerrado in de buurt van Barreiras in de staat Bahia (foto: Clauco Umbelino).

AANKONDIGINGEN

CIMIC-café@dezondvloed:
maandag 12 december 2022

CIMIC gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. CIMIC gaat ook prat op haar digitale nieuwsbrieven, die getuigen van degelijke dossierkennis, alternatieve stemmen in het debat en genuanceerde beeldvorming.

Er is geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met de auteurs in dialoog te gaan als in het CIMIC-café.

Naar Overzicht

 



 

CONGRES

Simone Weil: ‘De zwaartekracht van de geest doet ons naar boven vallen’

“Zwaartekracht is de wet van de aarde. Het is de wet der verwerkelijking, de wet van de last. Mensen die hun gekwetste zijn behoedzaam kunnen dragen veranderen zwaarte in genade”, schrijft Christine Gruwez in een tekst over het denken van Simone Weil.

Naar Overzicht

 



 

Aanhangers van Lula da Silva vieren de overwinning van de linkse kandidaat in de vroege ochtend van maandag 31 oktober 2022 in de straten van São Paulo

BRAZILIË / OPINIE

 

De ‘spirit’ van Jair Messias Bolsonaro

Velen hadden verwacht dat Lula da Silva meteen in de eerste ronde van de verkiezingen in Brazilië, op zondag 2 oktober, tot president zou zijn verkozen. Hij haalde niet de verhoopte 50 procent en huidig president Jair Bolsonaro haalde meer dan 40 procent, veel meer dan de opiniepeilingen hadden voorspeld. Ondertussen is nu ook de tweede ronde op 30 oktober achter de rug en haalde Lula het nipt van Bolsonaro.

Naar Overzicht

 



 

Het historische trammetje brengt toeristen naar boven in Santa Teresa, een bekende wijk van Rio de Janeiro

BRAZILIË

Braziliaanse wortels

66 jaar mogen worden in Rio de Janeiro is een feest, zeker in de hoge buurt Santa Teresa. Meer dan 100 jaar lang bracht een Belgische tram de toeristen naar boven. Enkele jaren geleden gebeurde er een dodelijk ongeval. Sindsdien is er een nieuwe tram, maar volgens het oude concept.

Naar Overzicht

 



 

Sporen van hevige gevechten in een stadje in Tigray, augustus 2022

ETHIOPIË

Een ‘vergeten’ oorlog in Ethiopië blijkt wreder en dodelijker dan vele andere conflicten

Op 4 november is het precies twee jaar geleden dat de oorlog in Tigray, een regio in het noorden van Ethiopië, uitbrak. Wat begon als een intern machtsconflict in de complexe federale staatsstructuur van Ethiopië is ondertussen uitgegroeid tot een wrede oorlog die niemand spaart en waarbij alle betrokken partijen beschuldigd worden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ook het dictatoriale regime van buurland Eritrea is zich in het gewapend conflict gaan bemoeien, met massale mobilisaties en nog meer militarisering van de samenleving tot gevolg.

Naar Overzicht

 



 

Elk jaar opnieuw doen zich tijdens het regenseizoen dezelfde taferelen voor in de lager gelegen delen van de stad

AFRIKA

Slachtoffers en zondebokken

Het moment was aangebroken om de confrontatie met de plaats van onheil aan te gaan. De nachtmerrie was nog niet voorbij. Het kon overal gebeurd zijn, trachtte men mij te troosten. Mogelijk, maar de agressie bleef haperen. Inbraken gebeuren in elk land, dat spreekt voor zich. Desalniettemin liet de tornado, die die nacht gedurende slechts enkele minuten door mijn huis tekeer was gegaan, terwijl wij er niet waren, diepe wonden na. Het was tijd om te gaan en te kijken welke antwoorden lagen te wachten op de vele vragen die ik had.

Naar Overzicht

 



 

Overstromingen en stormen droegen in Afrika het meest bij aan interne rampengerelateerde ontheemding

KLIMAAT

Nieuwe klimaattop (COP27) in teken van Afrika, continent het hardst getroffen door klimaatverandering

Naar schatting 1,2 miljoen mensen moesten in 2020 op de vlucht in de Hoorn van Afrika (Kenia, Somalië, Ethiopië, …). In de Sahellanden Burkina Faso, Mali en Niger gingen nog eens 1,25 miljoen mensen op de loop. Naar schatting 12 procent van alle nieuwe ontheemden wereldwijd vond plaats in het oosten en de Hoorn van Afrika. De reden: klimaatrampen.

Naar Overzicht

 



 

Massale demonstraties tegen de regering in de hoofdstad Colombo in april 2022 als gevolg van de zware economische crisis en de woekerende corruptie

AZIË / SRI LANKA

Accountability and assistance

Ashok en Florina Xavier kennen Sri Lanka zeer goed omdat ze er jarenlang gewerkt hebben aan de transitie naar vrede. Sinds de laatste totale economische crisis van het land ziet het er vrij uitzichtloos uit. Zolang de internationale instellingen Sri Lanka niet op hun verantwoordelijkheid wijzen in verband met de mensenrechten en het nieuwe (even corrupte) regime ondanks alles met geld blijven steunen, komt er geen licht aan de einder.

Naar Overzicht

 



 

Pater Jens Petzold was in mei 2022 te gast in Brussel

IRAK / VELDWERK

Oases van broederlijkheid en hoop in Syrië, Irak en Italië
De gemeenschap van Deir Maryam al-Adrah in Irak (2)

Barbara Mertens tekende drie getuigenissen op over de herleving van de Syrisch-katholieke kloostergemeenschap. In deze nieuwsbrief publiceren we het tweede deel over de gemeenschap van Deir Maryam al-Adrah in Irak.

Naar Overzicht

 



 

VREDE EN THEOLOGIE

Er bestaat geen weg naar de vrede, zei Gandhi. De vrede is de weg

Nog weinig mensen zijn vertrouwd met Dorothee Sölle (1929-2003), de bijzondere en integere protestantse theologe die in de tweede helft van vorige eeuw een scherpe visie ontwikkelde over wat er op onze kleine kwetsbare planeet met de mensheid aan het gebeuren was.

Naar Overzicht

 



 

book cover Stilte

BOEKRECENSIE

Stilte

In de reeks ‘Tijdloze aanwezigheid’ van uitgeverij Dabar-Luyten verscheen onlangs een interessant boek: ‘Stilte. Essays*Gedichten*Beelden’.

Naar Overzicht

 

 

Cimic © 2022. Alle rechten voorbehouden.

 


 

Naar Inhoud
Stuur uw interesse of andere reacties naar reactie@cimic-npo.org.
CIMIC vzw
Copyright © 2022 Cimic Vzw, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp