Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev Oktober 2022
I regeringsförklaringen den 18 oktober så nämns inte ordet korruption en enda gång - än mindre ord som otillåten påverkan, penningtvätt eller muta.

Jag noterar dock att regeringen vill (åter)införa tjänstemannaansvaret - en fråga som vi drivit i flera år. Att arbetet mot organiserad brottslighet är prioriterad av den nya regeringen är tydligt. Bakom den våldsamma gängkriminaliteten finns den raffinerade organiserade brottsligheten där korruption, otillåten påverkan och penningtvätt är en del av vardagen. I den senaste myndighetsgemensamma lägesbilden om organiserad brottslighet i Sverige så anses kategorin ”Korruption, infiltration och otillåten påverkan av den legala samhällssfären” vara en av de fem allvarligaste sårbarheterna som utnyttjas av organiserad brottslighet.

Vi förutsätter att regeringen, bl.a. inom ramen för det tilltänkta samlade Rådet mot grov organiserad brottslighet på Justitiedepartementet tar med sig det perspektivet särskilt som man säger att ”regeringen inleder nu den största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet”. Enkelt uttryckt, korruption mot företrädare inom myndigheter, företag och banksektor bidrar till ett ökat handlingsutrymme för organiserad brottslighet.
 
Idag har ett 40-tal ryska kryssningsrobotar riktats mot olika civila infrastrukturmål i Ukraina. Mer än 8 månader in på den avskyvärda ryska attacken mot Ukraina så biter inte sanktioner och andra åtgärder tillräckligt för att stoppa attackerna. EU:s senaste sanktionspaket (det åttonde) som antogs i oktober kommer att ytterligare bidra, men vi fortsätter att peka på riskerna och möjligheterna att kringgå sanktionerna genom olika korrupta upplägg. 
 
Slutligen vill jag uppmärksamma Transparency Internationals senaste rapport ”Exporting corruption”. Sverige tappar en placering eftersom det framför allt under rapportperioden inte har registrerats några lagakraftvunna fällande domar. Det pågår i nuläget ett antal rättsprocesser som borde kunna inkluderas i nästa mätning. Att arbetet mot mutor i utlandet är särskilt viktigt för Sverige ska ses i ljuset av att stora svenska bolag fortsätter att utmärka sig negativt vad gäller korruption i internationella affärsförbindelser, med höga straffavgifter och övervakning från andra jurisdiktioner som följd.
 
Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
📢 Nominera en visselblåsare - sista dagen i dag!
Den 23 juni, på den internationella visselblåsardagen, öppnade TI Sverige upp för nomineringar till Årets Visselpipa 2022. Visselblåsare är några av samhällets hjältar. Genom att avslöja maktmissbruk – såsom korruption – hjälper de till att både offentliga och privata resurser används på det sätt de är avsedda för. Känner du (till) en hjälte - nominera då senast i dag!
Stöd vårt arbete mot korruption
TI Sverige främjar integritet, transparens och ansvarsutkrävande i arbetet mot korruption. Du kan stöda vår verksamhet genom att bli stödjande medlem.

Medlemskapet för 2022 är 250 kronor, eller 50 kronor för studerande, och betalas enkelt genom antingen Swish 123 266 8556 eller bankgiro 5858-3519. Glöm inte att uppge din e-postadress på inbetalningen så att vi kan skicka dig seminarieinbjudningar, nyhetsbrev och medlemsinformation. Varmt välkommen som stödjande medlem!
Korruption i Sverige
Sverige tappar i arbetet mot mutor i internationella affärsförbindelse
Transparency Internationals rapport Exporting Corruption visar på historiskt låg nivå av bekämpning av mutor i utlandet. Endast två av fyrtiosju exportländer anses aktivt upprätthålla OECD:s konvention mot mutor av utländska offentliga tjänstemän i internationella affärsförbindelser. Sverige anses ha en begränsad regelefterlevnad främst på grund av ett fåtal fällande domar.
Förundersökningar om misstänkt mutbrott läggs ner
Åklagare vid Riksenheten mot korruption har beslutat att lägga ner förundersökningen om misstänkt mutbrott av Ericsson i Kuwait 2013 då det enligt ansvarig åklagare saknas förutsättningar för att kunna utreda vad utbetalningen avsåg, än mindre att den avsåg mutor.

I augusti la åklagare även ner förundersökningen om misstankar om mutbrott förövade av Ericsson-anställda i Irak 2012–2019. Även där konstaterade åklagaren att det saknas bevis för mutbrottslighet och att det under alla förhållanden saknas svensk jurisdiktion. En förundersökning om bl.a. misstänkta mutor från Ericsson i Kina pågår fortfarande.
 
Bröt mot meddelarfriheten
Stine Christophersen varnades av arbetsgivaren efter att ha berättat om brister på ett äldreboende under pandemin. Nu har två av de tre åtalade cheferna dömts för brott mot meddelarfriheten och repressalieförbudet. Stine fick 2021 ta emot vår utmärkelse Årets Visselpipa.

Misstänkt korruption på svenska sjukhus
Media har den senaste tiden rapporterat om fall av misstänkt korruption och frånvaro av korrekta upphandlingsprocesser på två av Sveriges största sjukhus – Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala
TI Sverige tipsar...
Kriget påverkar antikorruptionsarbetet i Ukraina
Flera framsteg i arbetet mot korruption har gjorts i Ukraina de senaste åren, bland annat tack vare Transparency International Ukraina, men till exempel polis och rättsväsendet har fortfarande en lång väg att gå. Lokala röster menar att även om risken för korruption inte är högre under pågående krig så varnar de för riskerna efteråt när bl.a. stora infrastrukturprojekt ska sjösättas.
 
Handbok för fackligt aktiva om visselblåsning
TCO har tagit fram en handbok som hjälp för förbundsanställda och ombudsmän som stöttar visselblåsare. Handboken innehåller steg-för-steg-guider för att reda på om det exempelvis är ett missförhållande som faller inom visselblåsarlagen eller om det är en situation där medlemmen har rätt till skadestånd.
 
Stöd för att analysera korruptionsrisker vid myndigheter
Statskontoret har publicerat förslag på hur myndigheter kan arbeta med att strukturerat identifiera korruptionsrisker. Statskontoret lyfter några grundläggande moment för arbetet: planering och förberedelse, kartläggning av verksamheten, samtal med personalen och sammanställning av underlag.
Kalender
6-10 December
International Anti-Corruption Conference (IACC)

9 December
Internationella antikorruptionsdagen
Instagram
LinkedIn
Twitter
Web
E-post
Copyright © 2022 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden