Copy
Welke werkgeluk interventies zijn het meest effectief en welke zijn duurzaam? Worden we productiever van werkgeluk? En Quiet Quitting in Nederland. Kortom een nieuwe nieuwsbrief boordevol interessante en direct toepasbaar informatie over werkgeluk!
View this email in your browser
Beste <<Voornaam>>,

Soms gebeurt er weinig op het werkgeluk front en dan gaat het ineens weer razendsnel. De afgelopen weken gaat het weer als een dolle. Ik deel hier in deze nieuwsbrief de allerlaatste inzichten die je als leidinggevende, coach of HR-professional direct kan inzetten in jouw werk.

Wat zijn dan die nieuwe inzichten? Alvast een klein voorafje. Zo blijken psychologische werkgeluk interventies met kop en schouders boven andere interventies uit te steken. Laat dat nu precies de kern vormen van onze opleiding tot werkgeluk coach en onze opleiding voor leidinggevenden. Dus mocht je nog op zoek zijn naar goede voornemens voor 2023 😉

Zoals gewoonlijk bespreek ik in mijn nieuwsbrief 5 punten. Hier komen ze!

  1. Welke werkgeluk interventies zijn het meest effectief?
  2. Hoe zorg je ervoor dat werkgeluk interventies duurzaam zijn?
  3. Wat is de relatie tussen productiviteit en werkgeluk?
  4. Wat is de realiteit van Quiet Quitting?
  5. Laatste nieuws Gelukkig Werken Academy

Voor nu alvast heel veel plezier met deze nieuwsbrief en en laat even weten of je er iets mee kan! Altijd leuk en altijd antwoord!

Met werkgelukkige groet,

 
👇🏼👇🏼👇🏼

Tot snel!


  🙋🏽‍♂️
Onno

#1 Welke werkgeluk interventies zijn het meest effectief?
Welke werkgeluk interventies zijn het meest effectief? Fruit 🍌 op de werkvloer blijkt geen effect te hebben op ons werkgeluk (logisch). Maar wat dan wel? En welke interventie is dan het meest effectief?

In een recent meta onderzoek werden 6 verschillende soorten werkgeluk interventies op een rijtje gezet en onderzocht.
 

1) Psychologische interventies blijken veruit het meest effectief te zijn. Maar wat zijn dat voor interventies? Psychologische interventies grijpen specifiek in op de psyche van de medewerker. Het gaat dan om interventies die gericht zijn op de gedachten, overtuigingen, de persoonlijkheid, gevoelens en aandacht van de medewerkers. Uit dit metaonderzoek komt naar voren dat dit soort interventies met kop en schouders boven de andere interventies uitsteken. 
Wat voor soort psychologische interventies zijn er eigenlijk? Je kan daarbij meer (1) algemene psychologische interventies onderscheiden en (2) specifieke interventies gerelateerd aan o.a. de persoonlijkheid en de drie niveau’s van werkgeluk.
 
Wil je de top drie van meest krachtige (algemene) psychologische interventies ontvangen? Stuur mij dan via LinkedIn even een berichtje dan stuur ik deze naar je toe.
 
Wil je zelf leren hoe je psychologische interventies kan inzetten? Check dan even mijn opleiding tot werkgeluk coach of de opleiding voor leidinggevenden die beter willen leren coachen op werkgeluk. Geen coach of leidinggevende? Check dan deze NIEUWE opleiding voor Werkgeluk Mentoren.
 
2) Op de tweede plek qua effectiviteit volgen de interventies met een bescheiden effect. Het gaat hier om de interventies met betrekking tot omgevingsfactoren van medewerkers. Het gaat hier bijvoorbeeld om trainingen voor managers of om teamsessies om de samenwerking en de sfeer van het team te verbeteren.
 

3) Op een gedeelde tweede plek staan interventies die te maken hebben met fysieke activiteiten zoals yoga, fitness & training met gewichten.

 
4) Wat ik zelf opvallend en verbazingwekkend vond was dat de combinatie van interventies niet goed werkt. Uiteindelijk heeft dit geen duurzame positieve impact op werkgeluk. Keuze maken en focussen in plaats van alles tegelijk doen lijkt ook hier het devies 🧐.
 
5) Verder blijken ergonomische interventies (andere stoelen, betere bureaus, etc. ) en (6) alternatieve interventies zoals fruit voor het personeel of zoiets als muziektherapie geen positieve effecten op werkgeluk te hebben.
 
De conclusie van het onderzoek is dan ook dat veel werkgeluk interventies werken en effectief zijn maar sommige interventies effectiever zijn dan anderen (en sommige interventies werken dus helemaal niet). Psychologische interventies blijken het meest effectief te zijn. Wellicht ook niet zo'n rare conclusie omdat werkgeluk natuurlijk een psychologisch fenomeen is 😉.

#2 Hoe zorg je ervoor dat werkgeluk interventies duurzaam zijn?
Zonder groei mindset geen groei van werkgeluk. Dat is nogal een boude uitspraak 😅. Hieronder 👇🏽 zal ik onderbouwen 💪🏽 en beargumenteren waarom een groei mindset cruciaal is bij leidinggeven aan werkgeluk.

Geloof jij dat persoonlijkheid, kwaliteiten en intelligentie vaststaan of dat deze ontwikkelbaar zijn? Een kleine vraag met grote implicaties. Carol Dweck deed jarenlang onderzoek naar de zogenaamde groei (growth) of vaste (fixed) mindset. Wanneer je een groei mindset hebt, geloof je dat mensen kunnen veranderen. Wanneer je gelooft in een fixed mindset dan geloof je dat kwaliteiten, persoonlijkheid en intelligente vaste eigenschappen zijn die onveranderbaar zijn.

Onderzoek laat zien dat het hebben van een vaste of een groei mindset bijvoorbeeld van belang is bij de motivatie van kinderen op school. Kinderen met een groei mindset zijn meer gemotiveerd om bijvoorbeeld wiskunde te leren dan kinderen met een vaste mindset. Door kinderen een groei mindset aan te leren gaan zij beter presteren. Dit verkleint bijvoorbeeld de kloof tussen jongens en meisjes wat betreft prestaties in wiskunde.

Maar hoe zit dat bij volwassenen en specifiek bij leidinggevenden? Wanneer we kijken naar leidinggeven aan werkgeluk dan weten we dat de leiderschapsstijl van de leidinggevende van belang is. Wanneer de leidinggevende zich regelmatig coachend opstelt, wordt het gevoel van autonomie van de medewerker vergroot. Dit heeft dan weer een positief effect op het werkgeluk van de medewerker. Het is daarbij wel van belang dat deze deze coachende leiderschapstijl niet een trucje is maar oprecht wordt ingezet.
 
Ik denk dat een groei mindset daarbij cruciaal is. Hoe kan je medewerkers immers coachen wanneer je niet gelooft dat zij kunnen groeien en veranderen? In het Nationaal Werkgeluk Onderzoek (2022) zie we iinderdaad een positieve relatie tussen werkgeluk en het hebben van de groei mindset (door de leidinggevende). Zie de grafiek hieronder 👇

In ons eigen Nationaal Werkgeluk Onderzoek  (NWGO, 2022*) zien we dat medewerkers die aangeven dat hun leidinggevende een groei mindset heeft significant meer werkgeluk ervaren (6,3 vs een 8,3). Zie bovenstaande grafiek.
 
Wat ik mij verder al langer afvroeg is wat het het belang is van een groei mindset voor deelnemers aan een werkgeluk interventie. Zeer recent onderzoek (2022) (via Coert Visser) laat zien dat het hebben van een groei mindset bij deelnemers aan een werkgeluk interventie cruciaal is. Voor een succesvolle werkgeluk interventie is het van belang dat 1) medewerkers geloven dat zij zelf kunnen veranderen en 2) geloven dat hun werk kan veranderen. Alleen wanneer zij zowel een zogenaamde zelfgroei mindset als een werkgroei mindset hebben dan is de impact van de werkgeluk interventie duurzaam. Zelfs 6 maanden zie later je nog een positieve impact na de interventie (zie onderstaande grafiek).
Wanneer slechts één van deze twee groei mindsets aanwezig is dan blijkt dat de werkgeluk interventie niet duurzaam is.

Bij effectief leidinggeven aan werkgeluk kan je dus en driedubbele groei mindset onderscheiden:

1. Stimuleer medewerkers dat zij zelf kunnen veranderen (#zelfgroeimindset)
2. Stimuleer medewerkers dat hun werk kan veranderen (#werkgroeimindset)
3. Zorg er “last but not least” voor dat jezelf (als leidinggevende) ook een groei mindset hebt.
#3 Wat is de relatie tussen werkgeluk en productiviteit?
 
Draagt werkgeluk nu bij aan de productiviteit in een organisatie of heeft werkgeluk hier geen positief effect op (of zelfs een negatief effect)? Hieronder👇 antwoorden.

Werkgeluk is fijn om te hebben. Ik denk dat niemand dat zal ontkennen. Steeds meer medewerkers (vooral jongeren) vinden werkgeluk belangrijk. Daarnaast vragen veel leidinggevenden en werkgevers zich af (en ik denk terecht) of werkgeluk ook bijdraagt aan een hogere productiviteit.
 
Tot een jaar of 10 geleden was er nog veel discussie over of werkgeluk nu wel of niet bijdraagt aan de productiviteit. In 2013 verscheen er echter een metastudie van het tweejaarlijkse World Happiness Report van de Verenigde Naties. Zij concluderen in deze metastudie dat gelukkige medewerkers productiever zijn en dat werkgeluk leidt tot meer prestatie, productiviteit en winst van de organisatie als geheel.
Grafiek 👆afkomstig uit world happiness report pagina 56.
Toch was nog niet iedereen overtuigd. Er was nog geen gerandomiseerd onderzoek verricht met controlegroepen e.d. Dat onderzoek werd (ook in 2013) uitgevoerd aan de Universiteit van Warwick. Zij onderzochten in een gerandomiseerd experimenteel onderzoek naar de relatie tussen geluk en productiviteit. Uit dit onderzoek (compleet met controlegroepen e.d.) kwam naar voren dat gelukkige medewerkers gemiddeld 12 procent productiever zijn. Ongelukkige medewerkers blijken overigens 10 procent minder productief te zijn. Gemiddeld zijn gelukkige medewerkers dus ruim 20 procent productiever dan ongelukkige medewerkers. 
 
Er blijkt dus meer dan voldoende aanleiding te zijn de positieve relatie tussen werkgeluk en productiviteit serieus te nemen. Dat betekent overigens niet dat aandacht voor werkgeluk altijd leidt tot meer productiviteit. Vliegtuigverkeersleiders doen hun werk bijvoorbeeld beter wanneer zij licht ongelukkig zijn. Bepaalde taken kan je blijkbaar beter uitvoeren wanneer je licht ongelukkig bent. Onderhandelen kan je bijvoorbeeld beter doen wanneer je boos bent en niet als je je gelukkig voelt. Hetzelfde geldt voor werk waarbij je bewust moet zijn dat anderen jou zouden kunnen bedriegen.
 
Werken aan werkgeluk lijkt soms eenvoudig te zijn maar blijkt, wanneer je je er echt in verdiept, veel complexer (en interessanter) te zijn dan je op het eerste gezicht denkt.
 
Wil jezelf de (wetenschappelijke) achtergrond artikelen over werkgeluk en productiviteit eens rustig doorlezen? Stuur mij dan even een berichtje via LinkedIn dan stuur ik deze artikelen naar je toe.

#4 Wat is de realiteit van Quiet Quitting?
Is Quiet Quitting hype of realiteit? In Amerika blijkt het een reëel fenomeen te zijn. Maar hoe zit het in Nederland? Is het een feit of fictie? Hieronder de laatste stand van zaken! 👇🏽👇🏽

De afgelopen maanden was één van de hypes op het gebied van werkgeluk de term Quiet Quitting. Precies zoveel (of zo weinig 😉) op je werk doen zodat je net niet wordt ontslagen maar wel "mentaal met pensioen" bent. Mijn post op LinkedIn over Quiet Quitting ging al snel viraal (check hier). Met interessante Nederlandse vertalingen voor Quiet Quitting zoals innerlijk ontslag, stille zelfbescherming, rit uitzitters en langzaam sterven van binnen.

Gallup heeft in de VS onderzoek gedaan naar Quiet Quitting (zie hier het onderzoek via Arie Pieter Veldhoen). Gallup constateert dat meer dan de helft van de Amerikanen aan het "Quiet Quitten" zijn 🧐. Een gebrek aan ontwikkelmogelijkheden, duidelijkheid, verbinding met purpose en gevoel dat er voor je gezorgd wordt, speelt daarbij een belangrijke rol. Vooral onder jongeren is dat een groot probleem.

Hoe zit dat in Nederland? De afgelopen maanden kom ik bij verschillende organisaties veel herkenning tegen wanneer we het hebben over Quiet Quitting. Op zich zegt dat natuurlijk nog niets (want selectief deel van Nederland). Gelukkig hebben we het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2022. Dat is net uitgekomen met de meest recente inzichten. Zie hieronder het plaatje met de "8 van werkgeluk" met daarin de belangrijkste onderdelen van werkgeluk.

Alhoewel ons werkgeluk het afgelopen jaar stabiel is gebleven, zien we dat het gevoel van verbinding flink is gezakt het afgelopen jaar (-0,3). Daarnaast zien we ook dat zingeving en plezier iets zijn gedaald. Alhoewel we hier geen directe conclusie aan kunnen koppelen zoals in de VS geeft dit wel een indicatie dat Quiet Quitting ook in Nederland speelt.

De tips van Gallup zijn daarom ook voor Nederland relevant. Managers spelen een cruciale rol bij Quiet Quitting (zie ook dit artikel uit Harvard Business Review). Veel leidinggevenden vinden het moeilijk om met medewerkers in gesprek te gaan over zaken los van de inhoud. Terwijl een deel van het antwoord ligt in het leren kennen van medewerkers op individueel niveau. Niet alleen wat betreft de taak maar ook wie zij zijn, de leefsituatie, de sterke kanten en hun (persoonlijke) doelen. Werk aan de winkel dus. Iedere leider is tegenwoordig CHO 😉

*Het NWGO wordt jaarlijks uitgevoerd door de MonitorGroepHappy Office & ondergetekende. Het NWGO is een representatief onderzoek naar werkgeluk onder werkenden in Nederland.
#5 Het laatste nieuws van de Gelukkig Werken Academy 

Wil jij zelf in 2023 anderen coachen en begeleiden richting meer werkgeluk? Met toegang tot de meest effectieve en duurzame werkgeluk interventies? In februari starten onze nieuwe opleidingen. Zowel voor coaches die zich willen specialiseren in het coachen op werkgeluk voor teams en individuen als leidinggevenden die hun medewerkers nog beter willen coachen op werkgeluk. 

Bij zowel de opleiding tot werkgeluk coach en de opleiding voor leidinggevenden word je dan ook automatisch, kosteloos en levenslang lid van een levende gemeenschap van werkgeluk deskundigen, CHO’s, werkgeluk coaches, werkgeluk adviseurs en vele anderen die allen één purpose delen. We organiseren regelmatig (kosteloos) intervisies en verdiepingssessies voor alumni.

Op woensdag 14 december organiseer ik een online sessie voor geïnteresseerde deelnemers die kennis willen maken met het programma en met mij. Stuur mij even een berichtje via LinkedIn of email (onno@gelukkigwerken.nl) wanneer je daaraan deel wil nemen.

De afgelopen weken was een feestje wat betreft evenementen  werkgeluk sessies. Hieronder een kleine selectie:

Congres voor Positieve Psychologie

Samen met Mirelle Petit hadden we een stand op het jaarlijkse Congres voor Positieve Psychologie. Ik gaf daar ook een gave sessie over leidinggeven aan werkgeluk. Veel bekenden gesproken en nog meer nieuwe mensen ontmoet. Altijd een prettige plek en inspirerende plek. Ik kijk nu alweer uit naar volgend jaar.
WERKGELUK.TV
In het kader van WERKGELUK.TV organiseerde ik een interessante sessie over de laatste inzichten rond leidinggeven aan werkgeluk. Zie het beeld hieronder 👇. Deze sessie was alleen toegankelijk voor leidinggevenden. Ik kreeg veel vragen of ik nog een sessie zou willen organiseren maar dan ook voor coaches & HR professionals. Ik heb net besloten dat ik dat ook inderdaad ga oragniseren. Deze zal plaatsvinden op woensdag 14 december van 14.00 uur tot 15.00 uur. Maximaal 20 inschrijvingen. Wil je erbij zijn laat mij dat dan zo snel mogelijk weten via LinkedIn.

In het kader van WERKGELUK.TV interviewde ik ook Peter Gericksen over zijn nieuwste boek “Werken vanuit Bezieling”. Hier kan je ons gesprek nog even terugkijken.

Binnenkort, op vrijdag 25 november om 10.00 uur, gaan we in gesprek met Juul van den Boomen. Aan het einde van dit jaar komt haar nieuwe boek uit over optimisme. Wil je daarbij zijn? Houdt dan LinkedIn in de gaten. Binnenkort volgt de uitnodiging.

Laatste intervisie van 2022

Speciaal voor onze oud deelnemers! Zoals jullie weten vindt de laatste intervisie van dit jaar (van de Gelukkig Werken Academie) plaats op vrijdag 25 november 2022 (14.00-16.00). Save the date! Je kan je zoals altijd weer inschrijven via onze Alumni groep. Leuk om je daar weer te ontmoeten! Zoals altijd ook weer met de laatste inzichten en alvast leuke ideeën voor 2023 🥳

En Yes! 💪🏽 De live lezingen kunnen weer ☝🏼. 

Superfijn om weer te doen! Werkgeluk is een prachtig, inspirerend, en verbindend thema zo voor het einde van dit jaar of het begin van het nieuwe jaar. De komende maanden lopen alweer vol. Dus wacht niet te lang om even contact te zoeken om alvast een optie te plaatsen.  

Ook online masterclasses blijven nog steeds populair. En waarom niet? Ze zijn inspirerend, interactief, gewoon vanuit huis te bekijken. En de opnames kan je achteraf delen. Ook deze sessies zijn natuurlijk ook te reserveren. Check dan even deze link.

Heeft deze nieuwsbrief jou geïnspireerd? Altijd leuk om terug te horen. Dat kan het makkelijkst door een berichtje hieronder of een e-mailtje naar Onno@gelukkigwerken.nl.

Heeft deze nieuwsbrief jou geïnspireerd? Heb je ideeën of suggesties? Altijd leuk om terug te horen. Dat kan het makkelijkst door een reactie op deze nieuwsbrief of stuur een email naar onno@gelukkigwerken.nl

Fijne wintermaanden toegewenst en tot snel! 🙋🏽‍♂️ 

Onno
 

Meer over Onno 👉🏽 klik hier  

Meer over opleidingen 👉🏽 klik hier

Meer over lezingen en workshops 👉🏽 klik hier


Wil je de vorige nieuwsbrief bekijken? Kijk dan hier!
Wil je alle nieuwsbrieven bekijken? Kijk dan hier!

 

Meer dan 4000 mensen zijn geabonneerd op deze nieuwsbrief. Ben je nog niet geabonneerd? Via deze link kan je jezelf inschrijven en mis je niets meer.

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gelukkig werken, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp