Copy

Nyhedsbrev fra Bornholms Teater - Nov 22
 

Gensyn med en elsket traver

Siden coronavirussens hærgen i 2020 tvang den ud på de bornholmske landeveje, og den med stor succes besøgte såvel større som mindre flækker, har forestillingen '1658 - balladen om Bornholms befrielse' fristet en lidt kummerlig tilværelse, opstaldet i teatrets lagerhal. Men nu er det tid at hente den elskede traver ud af stalden igen, og lade den udfolde sig indendørs på hjemmearenaen på Rønne Theater, hvor den får re-premiere den 12. maj og spiller til og med den 27. maj 2023.
Myndighederne havde skrappe restriktioner for indendørs arrangementer i sommeren 2020, og derfor vil mange bornholmere have oplevet forestillingen som friluftsforestilling, på ladet af en lastvogn, hvilket skabte en helt særlig country-atmosfære omkring forestillingen - men også gav en hel del vejrmæssige udfordringer og deraf følgende aflysninger. Når den nu genopsættes på gamle scene er det for at eliminere vejrguderne og se, om det ikke kan lade sig gøre at skabe den samme gode westernstemning på det snart 200 år gamle teater, og give bornholmerne chancen for at opleve - eller genopleve - den populære musikforestilling.
Historien om de gæve bornholmske frihedskæmpere fra svenskerkrigen i 1658 er den samme som sidst, og det er skuespillerne, på nær en enkelt udskiftning, også, så der er udsigt til, at gensynet under Jens Svane Boutrups kyndige instruktion vil foregå på samme høje musikalske og sangmæssige niveau som i 2020!
Gruppesalget til foreninger og firmaer ER åbnet, og løssalget åbner i starten af januar. Læs mere på hjemmesiden HER.

'Lokkans Godinja' kjör på ...

Bornholmsk Amatørscene (BA) opfører i disse dage ”Fortuna – Lokkans Godinja” med stor succes på Rønne Theater. Stykket er skrevet i 2012 af Morten Poulsen fra Nexø ”på måled” – altså på bornholmsk – og illuderer et nostalgisk billede af livet sidst i 1890’erne i en mindre by på østkysten af Bornholm, hvilket den smukke nye scenografi (foto) tydeligt illustrerer. Forkvinden for BA, Bodil Lundqvist, siger: "Vi har gjort os meget umage for at få et helt andet billede end i 2012, hvor vi havde verdenspremiere på stykket. Vi har lavet en helt ny scenografi og helt nye kostumer, som er kreeret af Pernille Vestergaard fra Gevandt i Sjøgaarinj. Det har kun kunnet lade sig gøre takket være gavmilde donationer fra Bornholms Brand, Sparekassen Bornholms Fond, Brdr. E., S. og A. Larsens Legat og DATS Støttepulje".
Brian Horst Sørensen er instruktør, og med dette stykke markerer Bornholmsk Amatørscene deres 50-årsjubilæum med det bornholmske sprog - eller dialekt, som nogen måske vil sige.
Har man lyst, kan man stadig nå at se forestillingen inden den har sidste spilledag den 25. november - se spilletider på BAs hjemmeside HER.

Sæsonprogrammet
går helt tæt på

De kommende tre forestillinger i Bornholms Teaters sæsonprogram tager os både med op i 'helikopterperspektiv' ift. den internationale finansverden, og helt ind i de allermest private og sårbare øjeblikke i familielivet.
Først præsenterer vi forestillingen 'Hvorfor mig' af Teater V den 18. november, hvor skuespilleren Christina Selden fortæller sin helt personlige historie om at være blevet ramt af kræft, og om hvordan man håndterer alle de følelser, der melder sig undervejs i et alvorligt sygdomsforløb. Forestillingen er udsolgt.
Den 7. december følger 'Insideren', der er en lyd-intens og spændingsmættet fortælling om grådigheden og bedraget i finansverdenen, som det udspillede sig under udbytteskattesagen for ganske få år siden. Teatret Katapult har produceret, og vi kan godt love, at det bliver en teateroplevelse ud over det vante.
Med 'Kære far - et sidste farvel' (foto) den 13. januar er vi igen tilbage i privatsfæren i historien om en far, der desperat forsøger at forstå, hvorfor hans voksne datter har begået selvmord. På scenen står bl.a. Ulver Abildgaard, der også har instrueret, og han vil være kendt af mange bornholmere fra sin rolle som faderfiguren i Bornholms Teaters forestilling 'Leve livet' i 2018.
Programmet fortsætter indtil april 2023. Læs mere om forestillingerne og køb billet HER.

Teaterforeningen fejrer jul med Cirkeline

Hvis man hører til dem, der har brug for en go' gammeldags juleforestilling for at komme i rigtigt julehumør, er der trøst at hente i Teaterforeningens program. Søndag den 11. december indtager julestemningen nemlig Rønne Theater med 'God jul Cirkeline' (foto), der er en familieforestilling for børn fra 3 år og op. Den får alt hvad rensdyrene kan trække med flettede hjerter, hentning af juletræ og andre muntre juleforberedelser med Cirkeline og hendes mussevenner. Forestillingen spiller to gange  - henh. kl. 13 og 15 og varer 45 min.
Med 'København' den 14. december skiftes både tema og genre, da den handler om atomfysikeren og nobelprismodtageren Niels Bohr og hans hemmelige møde med lederen af nazisternes atomprogram i 1941. Det Kongelige Teater har produceret, og vi møder bl.a. Jens Jørn Spottag og Karen-Lise Mynster i centrale roller.
I januar tager musikken over i forestillingen 'Dan Turéll + Halfdan E live' den 7. januar, og som titlen røber er det mere en teaterkoncert og et møde mellem to krøllede og poetiske hjerner end en traditionel forestilling. 
Teaterforeningens program fortsætter til marts. Læs mere og køb billet HER.

Teatertips hos DR

Vi ved jo alle sammen, at teater helst skal ses i mørket i et rigtigt teater, men når det handler om fortællinger om teater, kan TV også noget. Og lige nu ikke mindst hos DR, der har hele to teater-serier på streaming-programmet. Den ene hedder Teaterblod, og har Troels Lyby som gennemgående vært, og sammen med en lang række kendte teaterfolk - som Ghita Nørby, Ulf Pilgaard, Christian Lollike m.fl. - fortæller han om stort og småt fra det danske teaterliv, samt giver et indblik i nogle af teatrets største og mest banebrydende succeser.
Den anden serie er 'Dansk Teater 300 år', som tager direkte afsæt i 300-års jubilæet, og giver en større historisk tour-de-force gennemgang af Dansk Teaters historie lige fra Holberg og Lille Grønnegadeteatret over oplysningstiden og amatørteatrenes opblomstring til teatret i kulturkamp og krig. Som et lille kuriosum kan det røbes, at også Rønne Theater/Bornholms Teater optræder i en - om end meget beskeden - rolle i kraft af det nye fortæppe (foto), som Bornholms Teater fik produceret i forbindelse med vores Holbergopsætninger i 2015-2017. Det kan ses i afsnit tre, der handler om Teatergalskaben i første halvdel af 1800-tallet. (Men pas på med ikke at blinke! Så er der risiko for, at du misser det).
Begge serier kan streames fra DR's hjemmeside via disse link: Teaterblod - Dansk Teater 300 år.
BornholmsTeater
Teaterstræde 2, Rønne, Danmark
Rønne DK-3700
Denmark

Føj os til din adressebog
kim@bornholmsteater.dk
Vi vil selvfølgelig blive kede af det, men her kan du framelde dig nyhedsbrevet hvis det er det, du ønsker.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BornholmsTeater · Teaterstræde 2, Rønne, Danmark · Rønne DK-3700 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp