Copy
Nieuwsbrief Oud-Katholieke Parochie van de
H. Bartholomeus, Wal 30, 2871BC Schoonhoven
View this email in your browser
Open voor onze viering deze zondag!

Komende zondag

zondag 20 november: Eucharistie viering

De volgende dagen staan ingeroosterd:
  • zondag 27 november: eucharistie viering
  • zondag 04 december: geen viering
  • zondag 11 december: eucharistie viering
Beste Parochianen, vrienden en belangstellenden,

Hier weer de nieuwsbrief voor deze week met de lezingen voor de komende zondag en wat gedachten bij de lezing uit het Evangelie van Lucas. Deze lezing is voor de Laatste Zondag van Pinksteren. We weten dat de wereld in brand staat door de oorlog in Oekraïne, de dreiging van de opwarming van de aarde, andere conflicten en zorgen. De lezing uit Lucas probeert ons een handvat te geven hoe hiermee om te gaan. Gaat dit ons lukken?

Met deze zondag sluiten we een bijzonder deel af van het kerkelijk jaar en beginnen straks met de periode van Advent. Wat gaat het weer snel. Houden we het warm en blijft het betaalbaar?


Ik hoop dat we allemaal gezond en wel zijn en we elkaar weer ontmoeten komende zondag.

Richard.
Inhoudsopgave van deze nieuwbrief.

Welke zondag
Welkom
De lezingen
Een overweging
Online vieren
Online vieringen in de bisdommen
Collectes en giften
email adressen
De lezingen voor de komende zondag zijn:

Liturgisch jaar: C

LAATSTE ZONDAG NA PINKSTEREN – ZONDAG VAN DE VOLEINDING

Kerkboek blz. 239
Lectionarium (klein) blz. 497

Lezingen:
  • Maleachi 4, 1-6
  • Psalm 46
  • Openbaring 3, 7b-12
  • Lucas 21, 5-19


Gebed van deze zondag

Machtige, eeuwige God,
het is uw wil om heel de schepping
in uw Zoon onder één hoofd te brengen.
Wij bidden U:
geef dat de volken der aarde,
eenmaal verlost en samengebracht
door de macht van zijn liefde,
uw grootheid hulde brengen.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en regeert in de eeuwen der eeuwen.

Amen.

 

Waar gaat het over

Onderricht in de tempel

Lukas 21, 5-19 (NBV21)

Toen er gesproken werd over de tempel, over de mooie stenen en wijgeschenken waarmee hij versierd was, zei Hij: ‘Wat jullie hier zien... er zullen dagen komen waarop geen steen op de andere zal blijven; alles zal worden afgebroken.’ Ze stelden Hem toen de vraag: ‘Meester, wanneer zal dat allemaal gebeuren en aan welk teken kunnen we het herkennen?’ Jezus zei: ‘Let op, laat je niet misleiden. Want er zullen velen komen die mijn naam gebruiken en zeggen: “Ik ben het,” of: “De tijd is gekomen.” Volg hen niet! Als jullie berichten horen over oorlog en opstand, raak dan niet in paniek. Die dingen moeten eerst gebeuren, maar dat is nog niet meteen het einde.’ Hij vervolgde: ‘Het ene volk zal tegen het andere ten strijde trekken en het ene koninkrijk tegen het andere, er zullen zware aardbevingen komen en hongersnoden en epidemieën alom, en er zullen aan de hemel grote en verschrikkelijke tekenen verschijnen. Maar eerst zullen jullie worden mishandeld en vervolgd en uitgeleverd aan de synagogen, jullie zullen worden opgesloten in de gevangenis en worden voorgeleid aan koningen en gouverneurs omwille van mijn naam. Dan zullen jullie moeten getuigen. Bedenk wel dat jullie je verdediging niet moeten voorbereiden. Want Ik zal jullie woorden van wijsheid schenken die door geen van je tegenstanders kunnen worden weerstaan of weersproken. Zelfs je ouders en broers, verwanten en vrienden zullen je uitleveren, en ze zullen sommigen van jullie ter dood laten brengen. Jullie zullen door iedereen worden gehaat omwille van mijn naam. Maar geen haar van je hoofd zal verloren gaan. Red je leven door standvastigheid!

Overweging
Telkens wanneer een ramp toeslaat, duurt het niet lang voordat sommige christenen de schuld geven aan de secularisatie of het morele verval van de samenleving. Christenen met een wat enge geloofsvisie vinden we onder deze groep. Het mag niet van de Bijbel!
 
Iedereen die zijn geloof wil rechtvaardigen dat God oorlogen en natuurrampen gebruikt om mensen te straffen voor het "aanvallen" van het christendom, kan gemakkelijk materiaal vinden in de Evangelietekst van deze zondag, Lucas 21:5-19, om deze zienswijze te ondersteunen. Deze passage laat zien dat Jezus de verwoesting van de tempel in Jeruzalem voorspelt (vv. 5-6) en ook meer algemene rampen (vv. 7-10) die worden voorafgegaan door een intense vervolging van christenen (vv. 12-19). Hoe kunnen we deze passages het best interpreteren?
 
Tegen de tijd dat Lucas de laatste hand aan deze verzen legt, is de verwoesting van de tempel al gebeurd. Het evangelie van Lucas dateert uit ongeveer 85 na Christus., ongeveer 15 jaar na de verwoesting van de tempel in Jeruzalem door de Romeinen in 70 na Christus. Lucas gebruikt de verwoesting van deze magnifieke tempel om een ​​statement te maken over de vergankelijkheid van menselijke prestaties. Als antwoord op hun verwondering over de schoonheid van de tempel, probeert Jezus de aandacht van zijn toehoorders af te leiden van hun fascinatie voor “deze dingen die jullie zien” (21:6). Hun focus moet op iets anders liggen. Wat precies wordt niet duidelijk aangegeven, maar vlak voor dit gesprek vestigde Jezus de aandacht op een arme weduwe in de tempel (21:1-4). Misschien vindt in Lucas interpretatie van Jezus dat zijn toehoorders hun aandacht moeten richten op de armen, niet op het tempelgebouw.
 
Degenen die naar Jezus luisteren in de tempel, blijven echter bezorgd over wat er met het gebouw zal gebeuren (Lucas 21:7). Als reactie hierop gaat Jezus over van het bespreken van een specifieke catastrofale gebeurtenis naar meer algemene uitspraken over de komst van valse profeten, oorlogen en andere calamiteiten (21:7-12). Lukas gebruikt hier taal en beeldspraak die gebruikelijk is in apocalyptische literatuur uit deze periode[1]. Hoe moeten we dit verstaan? Gaat het om letterlijke voorspellingen van Jezus, of moeten we het zien in het licht van de doelstellingen van apocalyptische literatuur? Als een verhaal begint met 'Er was eens', nemen we de gebeurtenissen in het verhaal dan letterlijk, of stellen we onze verwachtingen bij omdat we het herkennen als het begin van een sprookje dat probeert ons te vermaken, ook al bevat het een moraal of een wijze les? Er wordt een specifiek genre (apocalyptisch) aan ons voorgeschoteld. Hoe kunnen we dit begrijpen?
 
Apocalyptische literatuur gebruikt verontrustende taal en beeldspraak als een middel om de gelovigen te verzekeren dat ze hun vertrouwen in God moeten behouden, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. Zeker, terwijl hij de verschrikkelijke gebeurtenissen beschrijft, zegt Jezus tegen zijn toehoorders dat ze niet bang moeten zijn (Lucas 21:9). Er is hier niets origineels of specifieks aan de "voorspellingen" van Jezus. Elk tijdperk heeft zijn eigen valse profeten, oorlogen, natuurrampen, enzovoort. En we weten dit maar al te goed vandaag! Als we Lucas 21:7-11 verkeerd lezen en denken dat Jezus een specifieke reeks rampen beschrijft slaan we de plank mis. Het punt is dat wanneer slechte dingen gebeuren - en dat zal gebeuren - we "niet doodsbang" moeten zijn (21:9) of iemand moeten volgen die verkondigt dat dit tekenen zijn van Gods oordeel en het einde van de wereld (21:8). In plaats daarvan moeten we erop vertrouwen dat God aanwezig blijft in ons leven.
 
Dat de verzekering van Gods trouw aan ons in moeilijke tijden de echte zorg van deze passage is, wordt bevestigd door de passage in Lucas 21, 12-19. Jezus beschrijft hierin de vervolging die zijn volgelingen kunnen verwachten: arrestaties; vervolging; voor het gerecht gedaagd worden; verraad door familie en vrienden; haat vanwege Jezus’ naam; en zelfs executie. In zijn hele evangelie schildert Lucas Jezus af als een profetische figuur die het risico loopt afgewezen te worden en te sterven als gevolg van zijn profetische boodschap (zie vooral Lucas 4:16-30). Iedereen die Jezus volgt, kan dezelfde vijandigheid verwachten die Jezus en de grote profeten van Israël hebben doorstaan. En ja, de Handelingen van de Apostelen (geschreven door dezelfde auteur die het evangelie van Lucas schreef) geeft talloze voorbeelden van vroegchristelijke leiders die te maken hadden met precies het soort problemen dat Jezus beschrijft in de passage van vandaag.
 
Hoe vertalen we deze boodschap, dus niet bang te zijn maar te vertrouwen in God, als het slecht gaat of als we worden bedreigd?
 
We moeten dit nuanceren, omdat we allemaal anders reageren op gevaar. Kunnen we bij onszelf te rade gaan hoe we zijn in gevaar of tegenslag? Goed om over na te denken.
 
Zondag meer hierover.

De Online Vieringen


Op de website van de Oud-Katholieke Kerk Nederland vindt u meer over deze vieringen. Deze informatie hieronder is nog niet volledig.

Vieringen

Zondag 20 november 2022
Haarlem: 10.00 uur, voorganger pastoor Robert Frede (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger emeritus aartsbisschop Joris Vercammen en pastoor Henk Schoon (liturgiewijzer)

 

Lectoren gezocht

Op 4 februari 2023 hoopt onze Kerk met een nieuwe lectorencursus van start te gaan.

Het is een goede zaak als er zich in een parochie tenminste één, en liefst meerdere lectoren bevinden. Zij kunnen onder meer delen in de voorbeden in de zondagse dienst en in het lezen van de heilige schrift in de liturgie; in overleg met de pastoor kunnen zij ook andere taken op zich nemen, zoals het voorgaan in diensten van schriftlezing en gebed.

Cruciale aspecten in een profielschets van de lector zijn:
(1) een goede integratie in de parochie;
(2) de waardering die door de mede-parochianen wordt geuit, waardoor de dienst van de lector gedragen wordt door de eigen geloofsgemeenschap;
(3) een open oog en oor voor wat de parochianen bezighoudt; en (4) een openheid voor wat er in de samenleving aan noden leeft. 

De opleiding tot lector geeft de deelnemers een introductie in een aantal aspecten van het christelijk geloof. Zonder de pretentie een volwaardige theologische opleiding te bieden, komen onderwerpen als exegese, Bijbelse spiritualiteit, dogmatiek, oud-katholieke spiritualiteit en liturgie aan bod. Bovendien wordt er aandacht besteed aan dictie en voordracht, aan de presentie als voorganger en het ‘je bewegen in de liturgie’, en aan het maken van voorbeden en een overweging. 

Het tijdsbeslag bestaat uit zeventien zaterdagen in 2023 en 2024, en één weekend voor een retraite in een klooster in Nederland. Voor het maken van overwegingen worden twee extra zaterdagen aangeboden. We willen erop wijzen dat kandidaten alleen door pastoor en kerkbestuur kunnen worden aangemeld. De landelijke kerk betaalt de kosten van de cursus, we vragen de parochies de reiskosten van de door hen aangemelde kandidaat te dragen. De aanschaf van eventuele boeken of ander cursusmateriaal is voor eigen rekening van de lector-in-spe.

Misschien is er wel iemand in onze parochie die zich hierdoor aangesproken voelt. Laat het ons weten.

Nieuwsbrief van de Oud-Katholieke Kerk 

DIGITALE NIEUWSBRIEF


Via deze link kunnen jullie de laatste okk nieuwsbrief, november 2022, inzien. Veel leesplezier!

Archief Archief Archief Archief Archief

Nieuwsbrieven Oud-Katholieke Parochie van de H. Bartholomeus, Wal 30, 2871BC Schoonhoven

Via deze link kunnen jullie de vorige nieuwsbrieven inzien.
Collectes en giften

Beste allen,
 
De landelijke kerk wijst ons op iets dat we allemaal al weten: naast de via kerkbalans aan de parochies toegezegde bijdragen zijn ook de bijdragen die via de collecteschalen worden gegeven, nodig. Ook er zondagen soms uitvallen. We zijn allen heel dankbaar voor uw bijdragen die we trouw mogen ontvangen.

Hoewel misschien iedereen dit al heeft bedacht, noemen wij toch een paar manieren om het ontbreken van de wekelijkse collecte tijdens de viering, op te vangen. De landelijke kerk heeft daarvoor een voorstel gedaan aan de parochies. Echter: wij zijn als parochie een hechte, maar ook heel kleine gemeenschap; de door de landelijke kerk voorgestelde methode past niet in onze kleine parochie.  Wij noemen wij de volgende manieren om op de zondagen dat helaas de kerk gesloten moet zijn, het collectegeld dat men voor onze Schoonhovense parochie in gedachten heeft, te kunnen geven:

a. het collectegeld overmaken naar:
rekeningnummer NL 32 INGB 0000506948 t.n.v. OUD-KATH PAR VD H BARTHOLOMEUS TE SCHOONHOVEN, onder vermelding van de zondag waarop het collectegeld betrekking heeft,
 
of

b. het collectegeld opsparen en de eerstvolgende keer dat weer in de kerk gevierd kan worden, aan de parochie geven.
 
We hopen dat de dag waarop we weer in onze kerk in Schoonhoven de Eucharistie kunnen vieren, niet te ver in de toekomst ligt!
 
Hartelijke groet,
namens het kerkbestuur.
 



Extra Collecte november 2022: Unie van Utrecht

Aanbeveling
In 2016 werd in het Zweedse Uppsala de overeenkomst getekend waarmee de oud-katholieke kerken van de Unie van Utrecht hun kerkelijke gemeenschap met de Kerk van Zweden vaststelden en bevestigden. In 2017 gebeurde datzelfde in Utrecht. Deze overeenkomst mag een mijlpaal worden genoemd in de geschiedenis van onze kerken. Niet alleen omdat de vorige overeenkomst al weer uit 1965 dateerde, maar vooral ook omdat hiermee een opening wordt gemaakt naar oecumenische relaties met protestantse kerken. Zo dient de inzet van de Unie van Utrecht de zichtbare eenheid van de christelijke kerken. Voor dit belangrijke werk vraagt het Collegiaal Bestuur uw bijdrage in de collecte van vandaag.

Missie Sint Paulus

Graag wordt uw aandacht gevraagd voor de Kerkelijke Commissie Missie Sint Paulus. Deze commissie ondersteunt namens de Oud-Katholieke Kerk van Nederland kerken in het buitenland bij hun missionaire en diaconale activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van gehandicaptenzorg, jongerenwerk, onderwijs en gemeenschapsopbouw. Zo krijgt de wereldwijde verbondenheid vanuit Nederland met Afrikaanse en Aziatische kerken in bijvoorbeeld Congo, Egypte, Mozambique en de Filipijnen concreet gestalte. Wij werken daarbij nauw samen met andere oud-katholieke kerken in Europa. Ook zijn wij lid van de Nederlandse Zendingsraad.

De projecten die Missie Sint Paulus ondersteunt, worden gefinancierd uit giften. Twee keer per jaar vinden speciale collectes plaats, waarbij één of meerdere projecten centraal staan. En elk jaar is de opbrengst van de Vastenactie bestemd voor een project van Missie Sint Paulus.

Het bestuur van Missie Sint Paulus, onder wie een vertegenwoordiger van de anglicaanse kerken, bestaat uit vrijwilligers.

U bent van harte uitgenodigd eens een kijkje te nemen op de vernieuwde website: stpaulus.oudkatholiek.nl.

 
De eigen website is al in de lucht. Er is al het een en ander aan gedaan. Er wordt ook nog aangewerkt. U kunt alvast kijken op: http://schoonhoven.oudkatholiek.nl
Graag commentaar, aanpassingen en verbeteringen. Dank.

Voor allerlei nieuws en berichten verwijzen wij u graag naar de website van de Oud-Katholieke Kerk Nederland.
 
Copyright © Oud-Katholieke Parochie van de H. Bartolomeus Schoonhoven, All rights reserved.

Ons e-mail adres is:

Pastoor Richard Vroom: pastoor@schoonhoven.okkn.nl
Kerkmeester (vacant): secretaris@schoonhoven.okkn.nl

Telefoon Pastoor Richard Vroom: 06-29375958 / 0320854050

Website landelijke kerk: www.oudkatholiek.nl
Website eigen kerk: http://schoonhoven.oudkatholiek.nl

Wil je deze emails niet meer ontvangen of je instellingen veranderen?
Ga dan naar: instellingen wijzigingen or verwijderen van de mailinglijst.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Pastoor Oud-Katholieke Kerk Schoonhoven · Karveel 15 38 · LELYSTAD, Flevoland 8231 AX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp