Copy
Lay-out van je mail wat vreemd? In je browser is alles in orde
BIV-Mail 449
09/11/22
Beste vastgoedmakelaar, 
dit lees je deze week:

Deadline voor EPC gemeenschappelijke delen in middelgrote gebouwen nadert

Vanaf 1 januari 2023 moeten middelgrote appartementsgebouwen (5 tot en met 14 kavels) over een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikken. Grote appartementsgebouwen vanaf 15 kavels moeten hier al sinds 2022 over beschikken. Het EPC GD vormt een algemene verplichting en staat los van een verkoop of verhuur. Het EPC GD is maximaal 10 jaar geldig, maar vervalt als er een energetische renovatie wordt uitgevoerd. Bij nieuwbouwappartementen moet het EPC GD uiterlijk 10 jaar en 1 maand na het verkrijgen van de stedenbouwkundige of omgevingsvergunning beschikbaar zijn. Meer info over dit EPC vind je op deze pagina van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Weet dat de gebouweigenaar of de VME (vertegenwoordigd door de syndicus) verantwoordelijk is voor het tijdig laten laten opmaken van het EPC GD. Het VEKA liet afgelopen zomer nog weten dat er een inhaalbeweging moet worden gemaakt opdat de betrokken mede-eigendommen tijdig over een geldig EPC GD zouden beschikken. Nochtans kunnen de boetes bij controle oplopen tot 5.000 euro. De controles voor de middelgrote appartementsgebouwen zullen door het VEKA in het voorjaar van 2023 worden opgestart. 

Juridisch advies nodig?
Bel de helpdesk op 070/211 211 (enkel voor vastgoedmakelaars)

Salon van de Mede-eigendom in Parijs nodigt twee Bureauleden van het BIV uit

Vandaag vindt de tweede dag van het Salon de la Copropriété, de l’Habitat Durable et Connect plaats in Parijs, een groot evenement waaraan het BIV uitgenodigd werd om deel te nemen. De bedoeling? De resultaten van onze grote syndicusbevraging toelichten aan het brede publiek. Twee Bureauleden van het BIV, Frederiek Thiers (penningmeester) en Sandrine Galet (tweede ondervoorzitter), namen in april het initiatief voor het organiseren van deze bevraging en gingen in op de uitnodiging om er de enquêteresultaten, de Belgische situatie en de mogelijke oplossingen te kaderen. Deze verplaatsing zal hen ook de kans geven om de bilaterale relaties te onderhouden en ervaringen en praktijken uit te wisselen met andere organisaties en beroepsfederaties. 

Maak het jezelf gemakkelijk: eBIV: e-learning voor de vastgoedmakelaarKadasterfinder: online toegang tot het kadasterMyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren MyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren

Bodemverontreiniging in Brussels Hoofdstedelijk Gewest door mazouttank? Promaz-fonds kan helpen

Naar schatting 40% van de bodemverontreiniging in het Brussels Gewest is te wijten aan mazouttanks. Ook wanneer deze niet meer gebruikt worden, kunnen ze een risico op bodemverontreiniging vormen. De saneringskosten kunnen daarbij hoog oplopen en de grondwaarde vermindert aanzienlijk. Het Promaz-fonds, een samenwerkingsakkoord tussen de drie gewesten, de federale staat en de brandstoffensector, kan helpen om de saneringskosten te drukken. Leefmilieu Brussel stelt vast dat dit fonds weinig gekend is, en wil het daarom graag onder de aandacht brengen.

Door een dossier in te dienen bij het fonds kan de nodige ondersteuning verkregen worden tot het uitvoeren van bodemonderzoeken en saneringswerken.  De kosten worden gedeeltelijk gedekt, tot 200.000 euro voor particulieren en tot 100.000 euro voor bedrijven en organisaties in de non-profitsector. Wie al kosten maakte voor saneringswerken maar alsnog een dossier indient, kan een deel van de kosten recupereren. Het fonds richt zich zowel tot eigenaars als gebruikers van een mazouttank. Meer info kan je terugvinden op deze website

We waarderen je mening. Geef deze BIV-Mail in één klik je beoordeling op 10!
lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.
Laat meteen ook even weten hoe we voor jou beter kunnen doen...
http://www.biv.be



Vragen, opmerkingen, suggesties, feedback?
info@biv.be of 02/505 38 50



© 2022 BIV 
Alle rechten voorbehouden. V.U.: Olivier Morobé