Copy
GEZOND EN GELUKKIG TIJDENS DE DUTCH DESIGN WEEK I
I EXPLORATIE TOEKOMST EN MINDSET
I
I INZENDINGEN EMBASSY OF HEALTH I
I UTRECHTSE DENKLES TEGEN PIEKEREN I
I
SUPERHERO OR DESIGN ZERO I
I EMBASSY OF HEALTH BIJ VPRO I
  | PROBLEEMANALYSE WONEN EN WERKEN IN DE ZORG 
  | EIGENTIJDS OPLEIDEN BIJ GGDrU|

 | WEGWIJZER BIJ GELDSTRESS | 
Wat begon als een City Deal op papier ontwikkelt zich nu in een hoog tempo als een dynamisch innovatie-ecosysteem op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers, ontwerpers, ondernemers en inwoners weten elkaar steeds beter en sneller te vinden binnen 
Health Hub Utrecht. 
Medische, sociale, economische en ruimtelijke samenwerking
vormen zo de sleutel tot succes in het vormgeven van gezondheid en geluk voor iedere Utrechter. Op ieder moment van de dag, in elke fase van het leven.
Embassy of Health exploreert toekomst en mindset
Na een coronoa-intermezzo van twee edities opende de Dutch Design Week met al zijn expo's en evenementen de deuren weer, in de laatste week van oktober. Ook Health Hub Utrecht droeg bij aan het evenement, als partner in de Embassy of Health. Deze legde dit jaar de focus op hoe en vooral wélke mindset bijdraagt aan het bewegen richting een chronisch gezonde samenleving.

De week werd afgesloten met de Embassy of Health Conferentie. Daar draaide het eerste deel van het gesprek onder leiding van Eva Eikhout over het creëren van voorwaarden om nu tot samenwerking te komen. In de tweede helft sprak het panel over nieuwe waarden en economische modellen voor gezondheid. 

Was je er dit jaar niet bij? Neem dan via onderstaande link en de volgende berichten een kijkje bij de inzendingen.
Bekijk hier de inzendingen voor de Embassy of Health
Utrechtse inzending Denkles - Verleg je aandacht
De Krijtclub ontwerpt een eerlijke start voor jonge kinderen in Utrecht en exposeerde met Denkles tijdens de Dutch Design Week. Door de coronapandemie werd extra duidelijk hoe ingewikkeld het bestaande systeem van zorg en ondersteuning voor gezinnen kan zijn. Daarbij zijn de obstakels niet voor alle kinderen hetzelfde. In de ene wijk verhinderen geldzorgen en taalbarrières dat ze de nodige zorg krijgen; in de andere speelde er iets heel anders: het malen, piekeren en de mentale afwezigheid van veel ouders zelf. 

Het interactieve programma Denkles is een nieuwe, prikkelende manier van denken over denken. Het werd ontworpen samen met ouders en experts en vindt zijn oorsprong in de metacognitieve therapie. Met behulp van theoretische denklessen en gedachtenexperimenten leren ouders dat ze wel degelijk controle hebben over hun gedachten, en laten we ze ervaren dat ze hun aandacht kunnen verleggen van kwesties in hun hoofd naar hun kind.
Bron: Embassy of Health
Encounter #9 Superhero or Design zero
Een andere Utrechtse bekende, ontwerper Joost van Wijmen, neemt in Encounter#9 de inzet van design in de ouderenzorg kritisch onder de loep. Met humor en ironie positioneert hij zichzelf als anti-superheld. Hij onderzoekt de relativiteit van falen en slagen en toont hoe de veelbelovende theorie zich verhoudt tot de dikwijls weerbarstige praktijk. Het project bestond uit een reeks ontworpen ontmoetingen tussen ouderen en jongeren die worden opgeleid tot welzijnswerker. Door het designerperspectief te combineren met reflecties van deelnemers, partners en andere belanghebbenden – die op hun beurt de eigen rol als superheld verbeelden – ontstaat een meerstemmig beeld van de complexe realiteit van (social) design binnen de zorg.
Bron: Project Encounter
VPRO spreekt met curator Embassy of Health
Heb je deze editie van de Dutch Design Week gemist? Naida Moussaid van VPRO's De Wereld van Dutch Design sprak op 28 oktober met bekende en minder bekende ontwerpers over de toekomst van design. Met ontwerper Marleen van Bergeijk en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid Jet Bussmaker sprak zij over 'chronische gezondheid'. En Juryvoorzitter van de Dutch Design Awards Kevin de Randamie vertelde wat hem inspireert en opvalt tijdens Dutch Design Week 22. 
Kijk de uitzending terug
Van het podcastje naar de muur met Alain Dujardin van Greenberry
In deze podcastserie verkent ontwerper Marleen van Bergeijk vanuit haar praktijk als sociaal ontwerper, de ruimte voor ontwerp binnen het complexe maatschappelijke thema ‘gezondheid’. Ze gaat op koffie bij makers, bedrijven en organisaties om te bespreken hoe een domein die geregeerd wordt door protocollen en efficiëntiedrang kan samenwerken met het creatieve soort die onzekerheid omarmt en waar het onduidelijk kan zijn welke kant een traject op gaat. In aflevering 1 ging ze in Utrecht op bezoek bij Alain Dujardin, creative director van digitaal ontwerpbureau Greenberry. Ze spraken over de digitalisering in de zorg en de rol van ontwerp daarbij, hoe je je impact definieert als ontwerper en hoe te ontwerpen voor én met kwetsbare doelgroepen.
Bron: Embassy of Health
Nivel maakt probleemanalyse wonen en werken in de zorg voor HHU
Om voldoende kwalitatieve en toegankelijke zorg te kunnen leveren, is het belangrijk dat er voldoende zorgprofessionals in de regio zijn. De Health Hub Utrecht heeft daarom Nivel onderzoek laten doen in welke mate wonen en bereikbaarheid een probleem vormen bij het behoud en werven van zorgpersoneel.

Uit het onderzoek blijkt dat aspecten als salaris en arbeidsvoorwaarden en de flexibiliteit van roostering de grootste obstakels vormen bij het werven van zorgpersoneel. Bij het behoud van personeel speelt mentale werklast de grootste rol. Daarnaast zijn de salarissen in de sector zorg en welzijn te laag, zeker in vergelijking met concurrerende sectoren. Bereikbaarheid en wonen spelen een minder grote rol, zowel bij het werven van personeel als bij het behouden ervan.

Om personeel beter te kunnen werven, moet de aandacht gaan naar salarissen en arbeidsvoorwaarden. Organisaties zouden inhoud en organisatie van het werk aan moeten passen, om hun personeel ook te behouden. Daarbij is het integraal en multidisciplinair aanpakken van de verschillende factoren noodzakelijk om personeel te kunnen werven en te behouden.
 
Bekijk hier het HHU nieuwsbericht en de bijbehorende publicaties
Peter Boonstra van GGDrU
Binnen Health Hub Utrecht weten mensen elkaar steeds beter te vinden. We helpen om de kennismaking wat te versnellen door zo nu en dan een collega met een interessant verhaal over zijn of haar werk voor te stellen. 

Midden in de coronapandemie zorgden GGDrU-teammanager Peter Boonstra en zijn collega’s voor een flinke toename van opleidingsplaatsen bij hun organisatie. Centraal stond: studenten bij GGDrU moeten zo veel mogelijk een afspiegeling van de maatschappij zijn. “Ik geloof niet zo in de ideale baan, meer in een omgeving waarin mensen zich welkom voelen en hun talent gezien wordt. Van daaruit kunnen ze weer verder gaan.”

Op welk deel van zijn werk is Peter Boonstra het meest trots? “Op het vergroten van de diversiteit en inclusie binnen onze organisatie. Vandaag had ik een gesprek met een Syrische vrouw van 57 die een werkervaringsplaats zocht. Van tevoren zei ik tegen mijn collega ‘Linksom of rechtsom, die plaats komt er, onafhankelijk van het gesprek’.” 

Vier jaar geleden vroeg Peter Boonstra, die als verpleegkundige en teammanager ook verantwoordelijk is voor de opleidingsplaatsen bij de GGDrU, zich af: “Zijn wij wel van alle inwoners? Een afspiegeling? Dat werd confronterend. Onze gemiddelde werknemer is een blanke vrouw, 45-plus en hbo of academisch opgeleid.” Hij startte met een aantal collega’s een programma voor jonge mensen en statushouders. “Daarvoor had ik drie opleidingsplaatsen nodig voor verpleegkundigen. Nou, daar moest ik mee leuren! Dat leuren wilden we niet meer. Daarom hield ik een enquête onder directe collega’s: hoeveel procent van onze formatie moet opleidingsplaats zijn, als lerende organisatie?  Drie, vijf of tien?  ‘Tien procent’ was de vrijwel unanieme uitkomst. Met onze 750 medewerkers waren dat dus 75 plaatsen.”  Een jaar later had GGDrU een eigen leeromgeving waarin aankomende professionals werden gecoacht en waarin ze productie draaiden. Er werden wo-ers, hbo-ers en mbo-ers aangetrokken. “Toen hadden we de eerste verpleegkundige met een hoofddoekje, nou …. En als ik nu kijk welke studenten er allemaal rondlopen, fantastisch! We gaan die kleurrijke afspiegeling zijn.”
Lees hier het volledige interview met Peter Boonstra
GGD lanceert wegwijzer bij geldstress
GGD regio Utrecht lanceerde op de dag van de armoede de ’Wegwijzer bij geldstress’. In de Wegwijzer staan tips voor professionals voor het signaleren, bespreken en doorverwijzen bij geldstress in het contact met hun patiënten/cliënten. Met daarin ook een sociale kaart: per gemeente in regio Utrecht adressen voor hulp en een overzicht van regelingen bij een laag inkomen.
Bron: GGD
Open de Wegwijzer
21 - 25 november 2022 - Week van het Utrechts Gezondheidsprofiel
Op maandag 21 november presenteert de gemeente Utrecht het Utrechts Gezondheidsprofiel (UGP) 2022: hét beeld van de gezondheid van Utrechters dat eens in de 4 jaar uitkomt. Schrijf je vóór 17 november in voor het online symposium en de workshops in de Week van het UGP (21 t/m 25 november). 
Bron: Utrechts Gezondheidsprofiel
Aanmelden vóór 17 november
24 november 2022 (vanaf 14 uur in Bar Beton) – Inspiratie- en ontwikkelsessie eigentijds leren – GGD. Voor docenten, studenten en coaches & werkbegeleiders verpleegkunde, geneeskunde en doktersassistent. Mail voor meer informatie of aanmelden naar opleidingen@ggdru.nl.
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2022 All rights reserved

DEZE UPDATE IS EEN MEDIA PRODUCTIE VAN HET
HEALTH HUB UTRECHT DESIGN + SUPPORT CENTRE


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je onderdeel bent van ons netwerk
of in het verleden een Health Hub evenement hebt bijgewoond. 

Wil je deze berichten niet meer ontvangen?
Je kunt je hier uitschrijven.






This email was sent to <<EMAIL>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Health Hub Utrecht · JIM | Jaarbeurs Innovation Mile · Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6 · Utrecht, Utrecht 3521 AL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp