Copy
Bekijk in je browser

 

Hi <<Voornaam>>,

Zo snel alweer een nieuwsbrief? Ja klopt! Veel eerder dan verwacht ben ik namelijk aan de beurt voor een operatie (niks ernstigs gelukkig). En dat betekent dat ik vanaf 17 november tot 2 januari a.s. helaas afwezig ben en ook geen nieuwsbrieven verstuur. Vandaar. 

Maar ik wil je de nieuwsbrief van november niet onthouden en heb deze versneld voor je samengesteld. Inclusief mijn nieuwe blog met eigen inspiratie ;-) over mijn recente ervaringen als verzuimende medewerker. 

Daarnaast nog leuk nieuws! Ik ben sinds kort namelijk DISC-gecertificeerd. DISC is een persoonlijkheids-analyse wat jou en je team kan helpen in de samenwerking.
Veel mensen kennen DISC “van de kleurtjes”, namelijk of je een voorkeur hebt voor rood/geel/blauw of groen gedrag. Met deze kennis kun je je stijl van communiceren gemakkelijker afstemmen op de ander. Maar er zit natuurlijk nog een hele wereld achter en die leg ik je met plezier uit als ik er weer ben!

En verder in mijn nieuwsbrief deze maand:
  • Mijn blog: 4 tips voor het voorkomen van een terugkeerdrempel bij verzuim
  • Handig om bij de hand te hebben De leerfasen van Maslow
  • Een interessante inspiratiequote van Albert Einstein over resultaten bereiken
  • De boekentip van deze maand is De kracht van spijt van Daniel H. Pink 
  • En ten slotte een spiegelend achtergrondartikel over leiderschap. Ben jij de waarschuwing, of de inspiratie?
Tenslotte... omdat ik tot begin van 2023 afwezig ben wil ik je vanaf deze plek een hele fijne, liefdevolle en gezellige decembermaand wensen. Tot in het nieuwe jaar!
Veel plezier met lezen en fijne dag!

Amber 

Barnsteen Teammanagement
www.barnsteen-tm.nl
info@barnsteen-tm.nl | 0636 - 1855 86


 

Blog 4 tips voor het voorkomen van een terugkeerdrempel bij verzuim

“Je bent gewoon net als wij” zegt ze. En ik schiet in de lach, want het klopt als een bus. “Ze” is één van de re-integranten die ik begeleid. En we hebben een mooi gesprek over je werk moeten loslaten als je ziek wordt nu ik zelf over een week een forse operatie krijg. En inderdaad, loslaten van mijn werk is iets wat ik niet graag doe 😉.

Tegelijk merk ik hoe waardevol het is om weer een keer te ervaren hoe het is om als medewerker hier mee te maken te krijgen. (...) Hoe fijn om te merken dat ik dat nu zelf ook zo mag ervaren bij Team Vitaal (politie Noord-Holland) waar ik 20 uur per week als re-integratiecoach werk.  (...)

Het maakt de ingreep niet minder vervelend, maar maakt wèl dat ik mij gedragen voel en niet kan wachten om straks weer lekker aan het werk te gaan. Daar kan geen koffiedrinken op het werk om de drempel laag te houden tegenop!

Toch gaat het lang niet altijd zo soepel en ervaart een medewerker tóch een drempel om weer aan de slag te gaan. Hoe zorg je ervoor als leidinggevende dat dit niet gebeurt?

Lees hier verder

Handig om bij de hand te hebben De leerfasen van Maslow

Ongetwijfeld ken je dit overzicht: de leerfasen van Maslow. Héél handig om paraat te hebben. Zowel voor je medewerker als voor jezelf. Want het helpt je te realiseren waar je "staat" als er nieuw gedrag te ontwikkelen is.

Stel: je wilt voortaan in gesprekken met anderen "minder hard werken" en ruimte geven aan de ander om ook actief aan het gesprek deel te nemen.

Het schema kan er dan voor jou zo uit zien:

Fase 1: Onbewust onbekwaam
Je weet nog niet dat je dit doet. Je voelt misschien wel dat je minder effectief bent, maar geen idee waarom.
 
Fase 2: Bewust onbekwaam
Je realiseert je nu dat je zelf altijd te actief/sturend bent in gesprekken. Je weet niet hoe je dit kan veranderen, maar je bent je nu in gesprekken wèl bewust dat je dit doet en dat het niet (meer) werkt.
 
Fase 3: Bewust onbekwaam
Je gaat oefenen in nieuw gedrag. Bijvoorbeeld door veel meer in de "luisterstand" dan in de "praatstand" te gaan, door letterlijk achterover te gaan zitten in je stoel i.p.v. actieve zithouding (zoals naar voren leunen), door de ander veel meer vragen te stellen i.p.v. al te bedenken wat jij zou doen, etc.
 
Nieuw gedrag vraagt veel oefening. Er bestaat geen eenduidige norm voor hoe vaak of hoe lang je iets moet doen voor het "normaal" is geworden. Maar door te oefenen wordt het steeds makkelijker om het nieuwe gedrag toe te passen. Zeker als je positief beloond wordt door te merken dat je je nieuwe gedrag werkt en je gaat bereiken wat je graag wilt.
 
Fase 4: Onbewust bekwaam
Ben je in deze fase aangekomen, dan is het nieuwe gedrag normaal geworden en hoef je er niet meer bij stil te staan. Je doet dit voortaan op deze manier i.p.v. op je "oude" manier.

Inspiratie quote

 

Het is waanzin om keer op keer hetzelfde te doen en verschillende resultaten te verwachten
Albert Einstein (natuurkundige)

Zooooo'n open deur deze quote en tegelijk blijven we het vaak tóch doen! Inclusief de frustratie ervaren dat er niks verandert. Wat kan helpen is om even afstand te nemen. I.p.v in je hoofd te bedenken hoe je het dit keer wèl gaat oplossen, het in gedachten er even buiten plaatsen. Dat maakt namelijk dat je het makkelijker in het geheel kan overzien en met minder blinde vlekken.

Dat kun je bijvoorbeeld bereiken door:
  • Het probleem op te schrijven en te bespreken met anderen (vooral mensen die niet zoals jij denken)
  • Te gaan mindmappen, want dan ga je zowel je linker- als rechterhersenhelft inzetten en krijg je vaak andere oplossingen
  • Informatie op te zoeken die je nieuwe ideeën of inzichten kunnen geven
  • Met mij te praten 😉

Kijk-, lees- of luistertip De kracht van spijt 

Wát een buitengewoon fascinerend boek: De kracht van Spijt van Daniel H. Pink. In één adem uitgelezen. Een heel verfrissend en wetenschappelijk onderbouwd boek die bijzonder prettig wegleest.

Tegenwoordig lijkt het hoogste streven bijna te zijn om "nergens spijt van te hebben". En hoe positief dit ook lijkt, volgens Pink klopt hier niets van.

Sterker nog:

- het ervaren van spijt maakt ons MENSELIJK (alleen mensen met hersenschade kunnen geen spijt ervaren, maar het overgrote deel van de mensheid ervaart soms of vaker spijt over iets)

- het ervaren van spijt maakt ons BETER (doordat je spijt hebt van iets, krijg je de kans om de volgende keer de situatie anders aan te pakken en ervan te leren. Voortkomend uit de begintijd van de mens waarbij spijt ervoor zorgde dat je de volgende keer wel uitkeek om die gevaarlijke situatie op dezelfde manier aan te pakken)

- het ervaren van spijt geeft BETEKENIS aan wat er gebeurt (door bewust erbij stil te staan waar je spijt van hebt, ontdek je juist datgene wat heel waardevol voor je is)

Gelukkig geeft Daniel H. Pink ook handvatten voor iedereen die spijt heeft en wil weten hoe terugblikken je vooruit kan helpen. Spijt is niet voor niets een kans om het in het vervolg anders/beter te kunnen doen.

Aanrader dus. Ook voor als je (nog) geen spijt van iets hebt ;-)

De kracht van spijt - Daniel H. Pink
ISBN  9789047016595

Achtergrondartikel: Leiderschap: ben je de waarschuwing, of de inspiratie? 

Tuurlijk ben jij de inspiratie. Toch? Klinkt in ieder geval voor de meesten veel aantrekkelijker 😉 . Maar is dat echt zo? Leuk beeldend en wie weet ook spiegelend artikel over leiders en managers.

En klik vooral ook op de link (het oranje woord Voorbeeldgedrag in het artikel) naar nóg een artikel over hoe je voorbeeldgedrag kan laten zien als leidinggevende.  
Lees hier verder
Ben je benieuwd naar de eerdere nieuwsbrieven van Barnsteen Team Management? Hier kan je ze allemaal terug lezen!
Copyright © 2022 Barnsteen Teammanagement, Alle rechten voorbehouden.

 
Email Marketing Powered by Mailchimp