Copy

Du kan i dette nyhedsbrev fra ELM læse om:
  • ELMs replik til at biskopperne vil sløjfe retten til, at kirken/menighedsrådene kan fravælge kvindelige præster
  • Kursus for par, der har været gift imellem 2 til 7 år - i København
Biskopper vil sløjfe retten til at kunne fravælge kvindelige præster

Landets biskopper er blevet enige om, at de ønsker at få ophævet folkekirkens og dermed menighedsrådenes nuværende ret til at kunne fravælge kvindelige ansøgere til præstestillinger i folkekirken alene på grund af køn.
      Det er Ligebehandlingsloven fra 1978, der ind til nu har haft en undtagelsesbestemmelse, som netop har givet alle trossamfund en mulighed for og ret til at kunne fravælge kvindelige ansøgere alene på grund af køn. Nu er biskopperne blevet enige om, at det skal være anderledes i folkekirken. Samtlige 12 biskopper har med én stemme indstillet til Kirkeministeriet og kirkeministeren, at man ønsker, at denne undtagelsesbestemmelse skal fjernes i Ligebehandlingsloven i forhold til folkekirkens anliggender.
      Den tidligere kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger i denne forbindelse, at hun er klar til, hvis hun bliver genindsat som kirkeminister i en ny regering, at fjerne undtagelsesbestemmelsen for folkekirken.
      I ELM ser vi med stor alvor på dette skridt i Folkekirken og i lovgivningen. Det er en vigtig undtagelsesbestemmelse, der nu gøres op med inde fra i folkekirken. Biskop Peter Skov-Jakobsen, der er biskop over Københavns Stift, har udtalt følgende:
”Bekendtgørelsen, der fritager folkekirken fra at følge Ligebehandlingsloven, har udlevet sin tid for længst. Ved at fjerne den vil folkekirken sende et klart signal om, at vi ikke ansætter præster efter køn, men efter kvalifikationer, teologiske meninger og åndelige traditioner."  
      Og videre udtaler han: "Det frie præstevalg berøres ikke af, at den forældede bekendtgørelse tages ud af vores lovgivning”

Vi ser i ELM en helt anderledes virkelighed og konsekvens at fjernelsen af undtagelsesparagraffen. Det frie præstevalg i folkekirken og i menighedsrådene indskrænkes og undermineres betydeligt ude i menighederne og i menighedsrådene:
  • Hvis undtagelsesbestemmelsen fjernes, vil det ikke længere være en legal mulighed for et menighedsrådsmedlem at sige, at han/hun af teologiske grunde og ud fra sit embedssyn ikke ønsker, at en kvindelig ansøger til en præstestilling skal kunne komme i betragtning til en præstestilling i sognet.
  • Det vil ikke længere være tilladt og muligt for et menighedsrådsmedlem at sige og mene, at kvinder alene på grund af deres køn – af teologiske grunde - ikke kan og skal være præster.
  • Menighedsrådsmedlemmer, som er imod ordningen med kvindelige præster, kan ikke længere ytre sig om dette og tage denne teologiske, personlige holdning med sig ind i menighedsrådet – og slet ikke ind i en proces, hvor der skal vælges ny præst.
Vi ser i ELM et ret vidtgående angreb på tros – og åndsfriheden i folkekirken fra biskoppernes side i dette. Vi ser, at sammenhængskraften og rummeligheden i folkekirken svækkes betydeligt. Og vi ved, at en del af jer, som sidder i menighedsråd, vil komme til at opleve, at det har store vidtrækkende konsekvenser i det sidde i menighedsråd og det at kunne være helt til stede med holdninger og sit teologisk ståsted. Vi ved, at det vil give store udfordringer i det at skulle være med til at vælge ny præst i de kommende år rundt om i mange sogne. Vi begræder denne udvikling meget.
      Hvorvidt undtagelsesbestemmelsen bliver fjernet, må tiden vise. Der er meget, der tyder på det med en enstemmig indstilling fra biskoppernes side. Vi vil i ELM fortsat følge sagen nøje, og vi er i dialog med vores søskende-organisationer om udviklingen.  

Man kan læse pressemeddelelsen fra Ritzau omkring biskoppernes udmelding her hos Kristeligt Dagblad.

Indre Missions formand, Hans Ole Bækgaard, har lavet et informativt opslag om konsekvenserne af biskoppernes indstilling på sin facebookprofil – tirsdag den 8. november 2022 – følg linket her.
 
                                                              Poul Iversen, Formand for ELMs Hyrde-lærerråd
                                                              Frank Risbjerg Kristensen, ELM-konsulent
Kursus for par, der har været gift mellem 2 og 7 år
Sammen med IM og LM inviterer ELM Danmark til 'Godt Begyndt' på Hotel Hebron i København; et tilbud målrettet jer, der har været gift mellem 2 og 7 år. På kurset vil I få forskellige værktøjer, som kan være med til at give jeres ægteskab noget vigtigt ind i den fase, I er i som ægtefæller. Et af lederparrene på kurset er vores nye landsleder, Frederik Berggren Smidt og hans hustru, Lise.

Pris: Kr. 2.995,00 pr. par (inkl. 1 overnatning og fuld forplejning alle kursusdage) 
Der er få pladser tilbage. Yderligere information og tilmelding sker via Indre Missions hjemmeside via dette link.

Kursusdatoer 2023
1. samling 7. januar 2023
2. samling 25. februar 2023
3. samling 24.-25. marts 2023
4. samling 29. april 2023
Frederik Berggren Smidt, ELMs kommende Landsleder
Frank Risbjerg Kristensen, ELM-konsulent
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Evangelisk Luthersk Mission, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp