Copy
NIEUWE MAKERS EN NIEUWE KANSEN
Met maart in het vooruitzicht begint er van alles te borrelen. De machine is aangezwengeld, de wielen draaien, de makers maken. In deze nieuwsbrief stellen we je dan ook voor aan een aantal nieuwe makers die je komende editie zeker gaat zien.

Buiten de festivalvoorbereidingen die we in gang gezet hebben, zijn we ook druk bezig met het produceren van maar liefst twee nieuwe podcastafleveringen én beginnen we binnenkort met De Standplaats.

Maar wij zijn niet de enige bezige bijen: als er bij jou wat kriebelt kun je je plan voor onze stimuleringsprijs De Troffel insturen, of je aanmelden voor een nieuwe ronde van een peer-to-peer leertraject bij De Metselarij.
OPEN CALL: DE TROFFEL

Afgestudeerde en autodidacte theatermakers, choreografen, performers, tekstschrijvers en scenografen opgelet: de inschrijvingen voor onze stimuleringsprijs De Troffel zijn geopend.

Voor De Troffel zijn we op zoek naar het beste concept voor een voorstelling of performance van een beginnend maker. Dat plan, idee of concept dat op de plank ligt (of nog helemaal niet), maar er om schreeuwt om werkelijkheid te worden, kan nu ingediend worden. De Troffel is de kans om een eerste stap te zetten op weg naar de realisatie van je concept.

Tijdens Festival Cement (17 t/m 25 maart 2023) krijgen acht makers de kans om hun plan te presenteren. Een vakkundige jury beloont het beste concept met De Troffel bestaande uit €7500 en de uitnodiging om de realisatie van het plan op Festival Cement 2024 te tonen.

Lees meer en doe mee!
MAAK KENNIS MET PLANKTON
Foto door Bas de Brouwer 

Graag stellen we je voor aan makersduo Plankton, bestaande uit Sonja van Ojen en Hendrik Kegels. Allebei volgden ze de de Performance opleiding aan de Toneelacademie Maastricht, waar ze elkaar leerden kennen. Het spreken van dezelfde beeldtaal en een gedeelde fascinatie voor fantasiewerelden, miniaturen, knutselen en de magie van het alledaagse bracht ze samen. Sindsdien werken ze samen en maken ze beeldend theater voor alle leeftijden.

Met plezier mogen we aan je mededelen dat we de komende jaren intensief met Plankton gaan samenwerken. Je kunt Sonja en Hendrik al kennen van hun voorstelling Om de hoek woont een struik die te zien was op Expeditie Cement in 2021 en Afzender Cement @ Boulevard deze zomer. Ook zijn ze onderdeel van PLAN Talentontwikkeling Brabant. Maar Plankton ga je bij ons dus vaker op de planken zien staan. Komende editie tref je Sonja bijvoorbeeld al met haar voorstelling Het Donker, maar voor dat zo ver is werpen we eerst wat meer licht op deze speelse scheppers van werelden. 

Hebben jullie een gemeenschappelijke droom?

Onze grootste dromen zijn bij toeval vaak klein. Daar zijn we erg blij om, want dat wil zeggen dat al (we hebben ze even geteld) 21 van onze dromen in vervulling zijn gegaan. Zoals bijvoorbeeld op het podium staan van HetPaleis (Jeugdtheater in Antwerpen) of onze eigen professionele knutselkist hebben. 
Maar als we heel eerlijk zijn willen we eigenlijk niets liever dan met dieren, planten en schimmels kunnen praten. Dan zou er ergens een groot bos zijn met allemaal beestjes en paddenstoelen waarbij we op visite kunnen gaan met beukennoten en overrijp fruit. Dan zouden een paar van hen misschien wel toe willen treden tot ons collectief, een vosje en een stukje mos bijvoorbeeld. Samen met hen zouden we pas écht post-humanistische voorstellingen maken. 


Welke woorden gebruiken jullie vaak tegen elkaar? 

Floepsie fliepsie bijvoorbeeld of smekkel. Als we met elkaar praten, vervangen we soms stukjes van de zin door zulke verzonnen woorden. Soms omdat we een woord zijn vergeten, maar soms ook gewoon omdat het communiceren leuker maakt! Mensen kijken ons dan wel eens met fronsende blik aan omdat ze geen idee hebben waar we het over hebben. Maar het verassende is dat wij elkaar altijd begrijpen. "Sonja kan je mij de flopsie even doorgeven?” Sonja kijkt even rond, neemt de abrikozen jam van tafel, schuift hem Hendriks kant op en zegt “Alsjeblieft”. “Dankjewel!"
 

Lees hier meer fijne antwoorden van Plankton

En Plankton is niet de enige nieuwe Cement maker. Ook met het collectief King Sisters gaan we de komende jaren intensief samenwerken! Deze drie gelijkgestemde zussen zag je afgelopen jaar al met hun voorstelling Rebuilding A Voice op Cement voorbij komen, maar dat was dus zeker niet de laatste keer dat je ze bij ons kon zien. Over deze makers vertellen we je graag op een later moment meer. Tot die tijd houden we je warm met een stukje op onze website. De komende jaren zullen ze verder samenwerken waarbij de stem het uitgangspunt blijft. 

Lees hier meer over de King Sisters
EVEN KORT OVER
JOERI HAPPEL & LUCAS VAN DER VEGT

Deze maand hebben we twee makers in residentie: Joeri Happel en Lucas van der Vegt. Vanuit een verlangen naar voorstellingen te zien als compositie, komen ze bij Cement makend onderzoek doen naar de kortvoorstelling - voorstellingen van 2 tot 30 minuten. 

Volgens Joeri en Lucas kan de korte duur op allerlei manieren tot stand kunnen komen: door materiaal te comprimeren, de overvloed te elimineren, te reduceren tot eenvoud, te versnellen, te verdichten en te vervlechten. Alleen de proloog over te houden, of alleen het slot. Het zou een compositie van momenten kunnen zijn, een montage van scènes die maar tien seconden duren.

Joeri en Lucas hebben als doel om veel te maken, het gangbare proces van vooronderzoek, repetitie en tonen meer door elkaar te laten lopen, aan meerdere dingen tegelijk te werken. Gelukkig is hun werk niet zo kort te zien als hun residentie duurt, want tussen 17 en 25 maart zullen ze tijdens ons festival een selectie presenteren.

Dus in het kort: Twee makers. Korte stukken. Je ziet het op Festival Cement.

FUNDAMENTELE GESPREKKEN
IN DE PIJPLEIDING

Deze week wordt ons krakende kantoor weer even omgetoverd tot een heuse geluidsstudio voor de opnames van twee verse Fundamentele Gesprekken. Binnenkort komen er dus twee nieuwe podcastafleveringen jouw kant op: één over artistiek onderzoek en één over kunstkritiek. Voor nu verwijzen we je nog even door naar onze laatste aflevering over zorg dragen.

‘Je valt direct uit het systeem als je zorg nodig hebt. Of het nu psychisch of lichamelijk is, je wordt direct buitengesloten. Dat systeem vond ik verwarrend als kind, en als volwassene word ik er boos van.’ - Jozefien Mombaerts

DE STANDPLAATS GAAT VAN START

Er begint een nieuw traject bij Festival Cement: De Standplaats. Met De Standplaats voorzien we makers die verbonden aan ons festival zijn van ruimte, tijd en een beetje inspiratie om stil te staan bij de context rondom hun praktijk. Dat doen we het komende half jaar met Radicale Gezelligheid, het zuid land, Timo Tembuijser en Joeri Heegstra. Samen met deze makers zoomen we in op thema's die zij, vanuit hun uiteenlopende praktijken, tegenkomen in het proces van plaatsbepaling.

Op woensdag 21 december trappen we af! Dit doen we samen met Emke Idema die te gast is als inspirator bij deze eerste kennismaking met elkaar, het traject en elkaars praktijk.

NIEUWE RONDE BIJ DE METSELARIJ

Ben jij een programmamaker, producent of zakelijk leider (in spé)? Wil je graag samen met De Metselarij bouwen aan de kunsten van morgen? Binnenkort gaan er nieuwe groepen van start, dus dit is hét moment om je aan te melden voor dit peer-to-peer leertraject.

Leer meer
Instagram
Facebook
Website
Copyright Festival Cement
Kantoor: Pand 18 Sint Josephstraat 18 - 5211 NJ ‘s-Hertogenbosch






This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Festival Cement · Sint Josephstraat 18 · 's-Hertogenbosch, 5211NJ · Netherlands