Copy

Dag <<Voornaam>>, de laatste maand van het jaar is aangebroken

DECEMBER 2022

Werkstress in het onderwijs














De onderwijssector draagt de twijfelachtige 'titel' kampioen burn-out klachten.


Er is werk aan de winkel. Hoe kan het toch zo zijn dat er zo veel medewerkers te kampen hebben met werkstress en burn-out klachten? In 2021 hadden 17% van alle medewerkers in Nederland te maken met een burn-out. Maar liefst 27,4% van deze groep komt uit het onderwijs. Tijd voor verandering. 

Werkdruk, werkstress, overspannen en burn-out


Deze vier termen worden vaak met elkaar verward en door elkaar gebruikt. We spreken over ongezonde werkdruk wanneer taken niet te behappen zijn binnen de beschikbare tijd of eisen. Werkdruk is echter ook in een bepaalde mate nodig om goed te kunnen werken. We hebben wat werkdruk nodig om goed te kunnen presteren. Dit noemen we gezonde werkdruk. 
Een hoge werkdruk kan uiteindelijk leiden tot werkstress. Werkstress is de lichamelijke reactie op (werk)druk. Goed om te weten is dat werkstress relatief makkelijk omkeerbaar is. Wanneer een medewerker té lang in chronische werkstress zit, geeft het lichaam op een gegeven moment een uitputtingsreactie. Een burn-out. Een medewerker valt uit en is tijden uit de running. In het onderwijs wordt ook vaak gesproken in de term overspannen. Dit is in feite hetzelfde als werkstress. Het is omkeerbaar, maar je wil het überhaupt niet zo ver laten komen. Overspannenheid kan uiteindelijk uitmonden in een burn-out. 

Werkstress in het onderwijs verminderen

We hebben een kakelversartikel geschreven over het verminderen van werkstress in het onderwijs. Hoe kan jij als leidinggevende, HR medewerker, P&O'er of leidinggevende stappen zetten zodat werkstress voorkomen wordt? Tijd om afscheid te nemen van die burn-outs in het onderwijs! We moeten zuinig zijn op onze professionals. 

Dit is hoe je werkstress aanpakt in het onderwijs.

Column Ubbo - Staartdeling en topo?

Een paar keer per jaar schrijft onze collega Ubbo Elzinga een prikkelend column. Columns die jou als professional aan het denken zetten over je leven, carrière en de betekenis die je hieraan geeft.

'Wat bezielt mensen toch om altijd maar weer ergens hoop op licht vandaan te halen. Net zo lief ga ik deze donkere dagen in een hoekje zitten somberen. Redenen genoeg zou ik zeggen! Van een corrupte FIFA tot Oekraïne.Van stikstof tot smeltend permafrost. En och, je zult maar in het onderwijs zitten. De staartdelingen, topo, de dees-en-tees…: Maak het toch tot een belangrijke bíjzaak!!' 

Ben je voldoende geprikkeld? 😉

Lees het volledige column.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat we denken dat je er iets aan kunt hebben. Mocht je de nieuwsbrief liever niet ontvangen, dan kun je je hier afmelden.

Het gebruiken van de informatie uit deze nieuwsbrief geschiedt geheel op eigen risico van de gebruiker. U ontvangt deze e-mail omdat u zich hiervoor hebt opgegeven, of omdat u eerder contact met ons heeft gehad.

Onze contactgegevens zijn:
Probaat | expertisecentrum voor werkgeluk,
Euvelgunnerweg 25a, 9723CV Groningen, the Netherlands.

Copyright © 2022 Probaat, Alle rechten voorbehouden


Uitschrijven voor deze nieuwsbrief
Pas mijn voorkeuren aan voor deze nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Probaat · Euvelgunnerweg 25A · GRONINGEN, Groningen 9723 CV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp