Nieuwsflash

Aikido Stichting Arnhem “Jiki Shin Kan”

22 november 2022

Aikido Talentontwikkeling

bron: Aikido Het Groene Hart

Het landelijke programma Talentontwikkeling biedt extra aandacht en mogelijkheden voor de aikidobeoefening van jeugd en jong volwassenen. Hier zie je de enthousiaste TO4 groep (tot 25 jaar) plus docenten. Malou, Jette en Lukas maken deel uit van deze groep.

Verder in deze nieuwsbrief…

  • Voorbereiding op Dan-examens

  • Uit de ‘oude doos’: de website 20 jaar geleden

  • Goed nieuws uit Nijmegen

  • Agenda

Heb je vorige nieuwsbrieven gemist? Kijk hier in het nieuwsbrief archief.

De gezamenlijke ‘Jiki Shin Kan’ examencommissie in actie

Voorbereiding op Dan-examens

Op 11 december 2022 zijn er examens gepland voor 3e en 4 dan. Hoe bereid je je voor op deze examens?

door Gertjan Boks

Voor de kyu-graden worden in een zestal examens stapsgewijs de belangrijkste aikidovormen aangeleerd. Op het moment dat je een shodan (zwarte band of 1e dan) examen doet is het de bedoeling dat je al die technieken “uit het boekje” kunt uitvoeren en dat je verschillende competenties voldoende onder de knie hebt. Als shodan zou je dus kunnen zeggen: ‘Mooi, nu ken ik alle technieken, dus ik ben klaar’. Maar iedereen die wel eens een aikido examen heeft afgelegd weet dat het zo niet werkt.

Eindeloos aikido

Het aantal combinaties van aanvallen en verdedigingen is in de praktijk eindeloos. Het ultieme doel (in technisch opzicht) is dat je loskomt van de vormen en dat je de meest passende reactie geeft op welke aanval dan ook. Ook als er meerdere aanvallers zijn, al of niet gewapend met tanto (houten mes), jo (houten stok) of boken (houten zwaard). In de filosofie van aikido is het namelijk zo dat er geen fundamenteel verschil is tussen een aanval met en zonder wapen. En dus ook niet in de manier om die aanval te neutraliseren.

Het trainings- en examenprogramma is opgezet om die ontwikkeling zo goed mogelijk vorm te geven, totdat je uiteindelijk als yondan, 4e dan, geacht wordt je verdere ontwikkeling op eigen kracht en zonder examens door te kunnen zetten.

Voor de 2e, 3e en 4e dan-examens worden de uitdagingen stapsgewijs steeds complexer. Er wordt steeds meer gelet op beheersing van de principes en veel minder op de precieze vormen. Je traint daarvoor de bekende vormen onder hogere druk (o.a. dynamische aanvallen, meer aanvallers, niet afgesproken aanvallen), maar ook overname technieken (kaeshi waza), verandering van je techniek als je uitvoering geblokkeerd wordt (henka waza) en meer werk met oefenwapens.

Werken met oefenwapens

Het wapenwerk heeft ook een duidelijke opbouw. De solo-oefeningen (suburi) met jo en boken leggen al een belangrijke basis samen met enkele ontwapeningstechnieken (tachi dori en jo dori) voor het shodan examen. Je kunt dan al overeenkomsten tussen gewapende en ongewapende technieken ontdekken. Vooral bij technieken als uke probeert jouw jo te grijpen, zijn er hele duidelijke overeenkomsten met ongewapende technieken.

Voor hogere dan-examens komt het samenspel tussen twee jo’s (kumi jo), twee bokens (ken awase en kumitachi) of tussen boken en jo (ken tai jo) daar nog bij. En vergeet niet dat de eisen die aan je ongewapende aikido technieken (taijutsu) worden gesteld ook steeds hoger worden.

De toenemende complexiteit van opeenvolgende dan-examens dwingt af dat je steeds meer trainingsuren maakt (en ook tijd nodig hebt) voordat je klaar bent voor een volgende stap.

Het complete plaatje?

Laten we het eens samenvatten:

De kyu-graad examens zou je kunnen vergelijken met je middelbare schoolperiode die je afsluit met je eindexamen (shodan). Je vervolgopleiding begint dan pas, waarna je uiteindelijk als yondan afstudeert aan het (aikido-)conservatorium: je kunt prima muziek maken, begeleiden en waarschijnlijk lesgeven, maar je verdere professionele en persoonlijke ontwikkeling als musicus (hier: aikidoka) is dan nog niet ten einde. Bij wie en hoe ga je dan verder leren?

Zover is het voor de meesten van ons nog lang niet. En dat is helemaal prima. In tegenstelling tot een schoolse aanpak is er binnen aikido geen limiet op de tijd die je doorbrengt op een bepaald niveau. Je kunt eeuwig student blijven. Het belangrijkste is dat je plezier beleeft aan wat je doet, de ontwikkeling volgt vanzelf. In je eigen tempo, op je eigen manier.

Uit de ‘oude doos’: de website 20 jaar geleden

De Aikido Stichting Arnhem ‘Jiki Shin Kan’ bestaat al ruim 25 jaar. Er is in die tijd veel veranderd in de wereld. Sommige zaken zijn echter goed herkenbaar. Vandaag: de ASA website zoals die er in juni 2002 uitzag.

En ook de jeugdlessen hadden toen al drie jaar hun eigen plek:

Goed nieuws uit Nijmegen

door Ron Coenen

Goed nieuws uit de Nijmeegse dojo. Het gaat weer goed met de dojo in Nijmegen.

De Corona heeft ook in Nijmegen zijn sporen nagelaten. De Universiteit werd grotendeels gesloten en ook het Sportcentrum was beperkt open of gesloten. Dit had natuurlijk gevolgen voor de Aikido lessen. Tot aan de zomervakantie was de animo om groepslessen te volgen niet erg groot en ook de vaste kern was er niet meer. Verhuizingen en wisselingen zijn binnen deze groep een gegeven.

Maar met het nieuwe studiejaar is er weer een kentering. De lessen zijn weer vol. Jonge enthousiaste mensen zijn begonnen met Aikido en ook enkele ervaren Aikidoka’s hebben zich bij de lessen aangesloten. Nu met de start van het tweede trimester staat er weer een mooie gemengde groep mensen tweemaal per week op de tatami.

Geweldig om te zien deze mensen afkomstig uit de hele wereld zich hier verenigen om Aikido te beoefenen.

Pasi sensei deelt zijn enthousiasme voor de Aikido met ons. Zijn doel is de mensen dan zoveel van Aikido mee te geven, dat zij later, weer terug thuis of elders, zich gaan aanmelden bij een lokale dojo.

Agenda

  • Zondag 27 november 2022, 10:00 - 12:00 uur, Multistijlendag, Arnhem.

    Docenten: Piet Lagerwaard shihan (6e dan) en Lijnie Reijers (5e dan).

    Locatie: Sportcentrum Papendal, Hal West, Papendallaan 50, 6816 VD Arnhem

    Toegang: GRATIS

    Meer informatie is hier beschikbaar.

  • Weekend 26 november en 27 november 2022, Stage Micheline Tissier shihan (7e dan),

    Locatie: Antwerpen (zaterdag 26 november), Amsterdam (zondag 27 november).

    Meer informatie is hier te vinden.

  • Zondag 4 december 2022, Talentontwikkeling

  • Voor de jeugd van 9 t/m 18 jaar (groepen TO1 t/m TO3) is de locatie Sportcentrum Papendal, Hal West, Papendallaan 50, 6816 VD Arnhem.

    Meer informatie: https://www.talent.aikidonederland.nl/

  • Voor de jong volwassenen van 18 tot 25 jaar (en minimaal 1e kyu) traint de groep TO4 op de locatie Basisschool De 5 Sterren, Markengouw 245c, 1024 EA Amsterdam. Meer informatie is hier te vinden.

  • Zondag 11 december 2022, 10:30 - 14:00 uur Centrale Training en Dan-examens (3e en 4e dan), Rotterdam

    Docenten: Cathrien de Pater (4e dan) en Alex Savtchenko (3e dan).

    De examens worden afgenomen onder leiding van Piet Lagerwaard shihan en John Goverts shihan.

    Locatie: Sportcentrum Kralingen, Slaak 15, Rotterdam

    Toegang: AFN leden, toegang gratis.

  • Woensdag 14 december 2022, 19:30 - 21:30 uur, Les en kyu-graad examens, Arnhem

    De examens worden afgenomen onder leiding van Piet Lagerwaard shihan en de examencommissie van ‘Jiki Shin Kan’ Arnhem.

    Locatie: Sportzaal Olympus College, Olympus 11, 6832 EL Arnhem

    Toegang: Familie, vrienden en kennissen zijn van harte welkom bij de les en de examens.

  • Vrijdag 23 december 2022, 16:00 - 17:00 uur, laatste les voor de Kerstvakantie

  • Zondag 8 of 15 januari 2023, Kagami Biraki ceremonie, Hombu dojo Tokyo