Copy

Nieuwsbrief november 2022

Beste cursisten en andere belangstellenden,

Met het ingaan van de wintertijd en de koudere nachten die we al hebben mogen beleven, is het nu echt herfst geworden. Voor sommige honden kan het goed zijn om een jasje aan te schaffen.

De eerstvolgende inhaalles is zondag 11 december. Aanmelden is verplicht. Je kunt ook meedoen als je leskaart al is verlopen.

In de kerstvakantie zijn er geen groepslessen. Indien de (vuurwerk)omstandigheden het toelaten op landgoed Nienoord, kunnen er wel privélessen gegeven worden.

Wil je je hond leren tussen je benen te lopen? Bekijk dan het instructiefilmpje ter inspiratie.

Vuurwerkgewenning voor je hond. Veel honden zijn bang (geworden) van vuurwerk. In het artikel lees je wat je hier aan zou kunnen doen.

De wolf in Nederland, een veelbesproken item onder dierenliefhebbers. Wat moet je nu eigenlijk doen als je een wolf tegenkomt? In samenwerking met ecoloog Matthijs Bokje heb ik hier een artikel over gemaakt.

Online oefeningen

Op mijn website staat een aantal opvoedingsoefeningen die je kan ondersteunen om thuis aan de slag te gaan.

Het wachtwoord dat alleen geldt alleen voor de pagina opvoeding, is: opvoeding&oefening.

Pagina: Opvoeding

Vuurwerk

De dagen worden korter, het blijft langer donker en met het ingaan van de wintertijd, beginnen de avonden eerder. Vaak is dat ook de tijd dat men weer begint met vuurwerk afsteken. Veel honden zijn bang voor vuurwerk en het is goed om daar tijdig mee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende manieren om je hond door deze periode heen te helpen.

Lees verder…

Artikel: Over vuurwerk en omgaan met angst
Vuurwerk

Kerstvakantie

In de kerstvakantie zijn er van maandag 19 december 2022 tot en met maandag 2 januari 2023 GEEN GROEPSLESSEN. Indien de mogelijkheden het toelaten, zijn er wel privélessen.

Een jasje voor je hond

Functionele kleding voor je hond kan erg handig zijn. Denk hierbij aan bepaalde leeftijden, ziekte van je hond of in het kader van de sport. Er zijn bijvoorbeeld regenjassen voor honden die een goed isolerende vacht hebben, maar door, ziekte, wachttperiodes of extreme regen, meer bescherming nodig hebben. Een gevoerde jas is meer geschikt voor honden die het koud hebben.

Zo hebben pups bijvoorbeeld nog geen of te weinig ondervacht om zichzelf warm te kouden wanneer het buiten koud en nat is. Oudere honden zijn vaak wat strammer en bewegen minder intensief waardoor ze sneller last kunnen krijgen van hun gewrichten en spieren. Verder zijn er ook kortharige honden, honden die veel bij de hete kachel liggen en kortbenige honden die ondanks dat ze volgroeid zijn, nog steeds moeite hebben met kou.

Ook honden die intensief sporten kunnen tijdens het wachten op hun beurt, te snel afkoelen.

Het verschilt natuurlijk allemaal per hond, dus blijf vooral goed kijken naar wat je hond nodig heeft. Het is - dus - prima om je hond tijdens de training een jasje aan te trekken.

Er zijn meerdere websites die hondenjassen aanbieden. Wanneer je ook een goede klantenservice belangrijk vindt, kun je bijvoorbeeld kijken bij:

Soul

Moet je bang zijn voor de ‘boze wolf’?

Over de oprukkende wolf in Nederland is al veel gezegd en geschreven. Voor dit artikel ben ik in gesprek gegaan met ecoloog Matthijs Bokje.

Wolven leven al veel en veel langer in Oost-Europa en Duitsland. Daar is nooit enige dreiging geweest. Het grote verschil met ‘de wolf in Nederland’ is dat er hier relatief weinig ruimte - meer - is voor wild. Wij als mensen en onze huishonden zijn in de basis geen prooi voor wolven en een wolf zal een mens ook niet snel opzoeken. Jonge dieren kunnen wel eens nieuwsgierig zijn en willen daarom wel eens dichterbij komen. Dat is niet kwaad bedoeld, maar dat doen ze omdat ze nog geen natuurlijke angst voor ons hebben opgebouwd.

Wat doe ik als ik een wolf tegenkom?

Blijf rustig staan en houd je hond (aan de lijn) bij je. De wolf zal in principe geen confrontatie aangaan. Wanneer je in beweging wil komen, beweeg dan in een boog om het dier heen en zeg eventueel een keer luid: “Wegwezen”. Dat maakt indruk genoeg.

Zal een hond, een wolf wegjagen?

Dit hangt van het type hond af. Er worden kuddewaakhonden (grote harige honden) ingezet die schapen beschermen tegen de wolven. Deze honden jagen de wolven dus wel weg. Van een kleinere, onzekere of angstige hond zal een wolf mogelijk minder onder de indruk zijn. Bij zo'n situatie weegt de situatie van de aanwezigheid van een rustig persoon het zwaarst.

Zal een wolf, een hond aanvallen?

Een wolf heeft in de basis geen reden om een hond aan te vallen. De dominantietheorie bij honden die vroeger veel gebruikt werd, was gebaseerd op een roedel wolven die in een te kleine (niet natuurlijke) omgeving samen moest leven. Hierdoor waren er meer conflicten en meer noodzaak tot rangordes vaststellen dan je ziet bij roedels wolven die de ruimte hebben. In die zin zouden zouden er dus wel conflicten kunnen optreden wanneer een hond in het ‘krappe Nederlandse territorium’ van de wolf komt.

En als je hond op een kill afgaat omdat hij losloopt (dus bijvoorbeeld een kadaver van een ree die wolven hebben gevangen) dan loopt je hond serieus gevaar.

Belangrijk bij een ontmoeting met een wolf is dus om rustig te blijven, je hond bij je te houden en om zonder de confrontatie aan te gaan, weg te lopen.

Wolf: foto van www.dierenbescherming.nl

Oefening: “Middle”

Bij de oefening ‘middle’ leer je je hond tussen je benen mee te lopen. Voor deze sessie heb ik met de clicker gewerkt. Je kunt natuurlijk ook je bekrachtingswoord “braaf” of “yes” toepassen. Bij Chaney heb ik alleen het freeshapen (zelf nadenken) gebruikt en bij Soul een combinatie van freeshapen en luring (lokken).

  1. Leer je hond de basispositie aan; de hond is met zijn schouders ter hoogte van zijn been. Oefen dit in stilstand en daarna vanuit beweging. Zodra de hond snapt wat de basispositie van deze oefening is, kan je verder gaan met stap 2.

  2. Je hond snapt wat de basispositie is en van daaruit ga je kleine stukjes bewegen. Eerst bijvoorbeeld eens een stapje voorwaarts. Wanneer de hond meekomt, klik je gelijk (en pak je daarna de beloning.

  3. Wanneer je hond begrijpt dat hij mee mag bewegen, kan je de beweging steeds wat langer maken voordat hij een klik krijgt.

  4. Voeg daarna een andere beweging toe, bijvoorbeeld naar achteren, zijwaarts, snellere pas, langzamere pas.

Tips:

  • Eindig de oefening met een signaal, bijvoorbeeld vrij of ‘zoek’ (en gooi dan dus ook wat weg)

  • Gooi tussentijds de beloning na je klik ook eens op de grond. Je hond gaat hierbij automatisch uit de geoefende positie en als hij uit zichzelf daarna weer tussen je benen aansluit, dan weet je dat hij de oefening begrepen heeft. Daarnaast is het een leuk tussendoortje voor hond om wat anders te doen.

Middle

Inhaalles

Op zondag 11 december is de laatste inhaalles van dit kalenderjaar gepland. Aanmelden voor deze lessen kan tot en met uiterlijk de vrijdag ervoor.

Aanmelden inhaalles

De cursist en haar bedrijf: Turbo’s dierenboel

Al ruim 15 jaar run ik Hondentrimsalon Mariska in De Wilp, hier worden alle rassen getrimd en mijn specialiteit ligt bij de Engelse cocker spaniel. Sinds enkele jaren ben ik gestart met mijn webshop “Turbo’s dierenboel” vernoemd naar onze Labrador Retriever Turbo.

Wij hebben een ruim assortiment aan snacks, verzorgingsproducten, speeltjes en leuke accessoires. Kwalitatief hoogwaardige producten, die zorgvuldig worden uitgezocht voor ze in het assortiment komen.

Neem snel eens kijkje op www.turbosdierenboel.nl of kom langs inde winkel.

N.b. Indien je een bestelling plaatst, kan deze ook desgewenst op de hondenschool afgehaald worden. Mariska traint elke woensdag en ze kan dan je bestelling meenemen.

Soul